metalowej formy. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Do dużej miski przesiewamy mąkę z gorzkim kakao, dodajemy proszek do pieczenia, cukier i ulubioną przyprawę do piernika. Do mniejszej miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Na tarce drobnych oczkach ścieramy do miski jabłko. Dodajemy rozpuszczone masło, miód, wlewamy mleko i mieszamy mokre składniki razem. Przelewamy „mokrą(...)cukru trzcinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 15g gorzkiego kakao 15-20g przyprawy korzennej do pierników MOKRA MISKA 2 łyżki stołowe miodu 230ml mleka 50g masła, rozpuszczone 1 jajko M 1 małe jabłko (ok. 120g po oczyszczeniu) SZYBKI LUKIER 4-5 pełnych łyżek cukru pudru sok z cytryny
Karo in the KitchenBajaderki piernikowe to kolejny świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta (podobnie jak znany już Wam piernik w szklance ). Proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Cudownie pachną świętami: cynamonem, anyżem i kardamonem. Tutaj w najbardziej leniwej wersji, czyli po prostu pokruszone ciastka oblane gorzką czekoladą. Jeśli macie czas i ochotę pobawić się ciut dłużej to polecam zblendować ciasto z masłem orzechowym(...)babeczkę. Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C pilnując by nie spiekły się za bardzo. Gotowe pierniki ostudzić a najlepiej lekko wysuszyć i ja używam takich 2-3 dniowych jak nie zostaną zjedzone. W wersji mega szybkiej pokruszyć ciasteczka i wyłożyć do papilotek lub foremek silikonowych. Opcjonalnie można też dodać pokruszone orzechy. Przygotować domową polewę czekoladową
Ola la LCHFKolejne ciasto mojej mamy, tym razem piernik. Zapach cynamonu i świąt. Piernik ten robi się bardzo szybko. Kilka minut przygotowań i do piekarnika. Mi najlepiej smakuje piernik następnego dnia. A Wam? Składniki: 200g masła 1.5 szklanki cukru 1.5 szklanki mleka 4 szklanki mąki 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jaja
Apetyt na ZielonePain d’épices – francuski wypiek, ciasto, szybki chlebek, chleb przyprawiony, piernik – takich określeń możemy użyć opisując ten słodki miodowy wypiek. Ciasto przypomina miodowe pieczywo z aromatycznymi (zdecydowanie dominującymi) przyprawami, taki dla mnie inny, świąteczny polski piernik. Spokojnie można przełożyć je konfiturą, marmoladą, nawet masłem… i z radością smakować. Jest przepyszny! Z pewnością powtórzę go nieraz
Zasmakuj KuchniWięc siedzi i wyje. Albo lata. A jak nie lata. To wyje. Dziękuję, Mamo- Babciu! Krótkie międzylądowanie. To szybkie śniadanie. Nie ma czasu na dumanie. Przy garach stanie. Z piekarnika. Z piernika. Mam ochotę na naleśnika. Co szybko znika. W ustach mych ;) Szwedzi najechali mi kuchnię. Pan Kaka dowodzi. szklanka mąki 1,5 szklanki mleka(...)łyżki stopionego masła 2 jajka 3 łyżeczki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika dżem Łowicz truskawka z czarnym bzem (do podania) cukier puder (do oprószenia) masło (do wysmarowania formy do pieczenia) Do misy miksera przesiałam mąkę. Wbiłam jajka. Wlałam mleko i masło. Wsypałam kakao i przyprawę do piernika. Zmiksowałam do uzyskania jednolitej masy ( najlepiej gdy jest o konsystencji rzadkiej śmietany
bastalenaBardzo fajna alternatywa i dla piernika i dla biszkopta. Szybki i pyszny placek, który zasmakował u mnie całej rodzinie. Polecam wypróbować, prawie mamy sobotę więc bez przeszkód ciasto na popołudnie lub jutrzejszą niedzielę, można przygotować. BISZKOPT NA PIERNIKU Piernik: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny 1/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika
Gotuję Testujęprosta do wykonania, a sam jej zapach sprawi, że myślami wrócicie jeszcze do świąt. Cały urok tego ciasta polega na tym, że nie jest to tradycyjny piernik, którego przygotowania trwają dość długo, tylko szybkie i aromatyczne ciasto przełożone masą. Można nawet powiedzieć awaryjne, kiedy nie zdążymy przed świetami przygotować innego piernika. Świetnie sprawdzi się także jako „poświąteczne wspomnienie”. Do jego
PatiGotujerazu zrobić i jedne, i drugie. Szybko, łatwo i pysznie! Piernik to jedno z najstarszych staropolskich ciast – sekretem pierników jest miód, mąka i kombinacja przypraw. Dzisiaj wiele przepisów na pierniki ma w składzie tylko i wyłącznie mąkę pszenną. A kiedyś piekło się je wyłącznie z mąki żytniej – pierniki były drogim, eksportowym ciastem, miały przetrwać długo w nienaruszonym stanie między(...)innymi wtedy, gdy przewożono je po świecie –nie mogły się popsuć. Swoje pierniki zawsze robię na mieszance 1:1 mąki pszennej i żytniej . Mąka żytnia pozwala znacząco zwiększyć higroskopijność ciasta, znacznie przedłuża jego świeżość. Sprawia też, że ciasto nabiera charakteru. Mąka pszenna typu 500 lub 550 ma zadowalającą dla elastyczności ciasta ilość glutenu, a mąka żytnia mocno chłonie wilgoć
Karo in the KitchenDziś zapraszam Was na pyszny i szybki przepis. Połączyłam moje dwa ulubione ciasta w jedno i podałam je w wersji małych babeczek. Takie piernikowe mini keksy, to pyszna mała słodycz w sam raz do ulubionej kawy. Ja ostatnio wraz z bliskimi i przyjaciółmi delektuje się pysznymi kawami od Tea Rebels . Do moich piernikowych mini keksów podałam kawę mieloną Sydney(...)zapomnijcie przygotować pysznych piernikowych mini keksów Składniki: (na 12 sztuk) 1/2 szklanki cukru 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki ciemnego kakao 1/3 szklanki oleju 1 jajko 1 szklanka mleka (u mnie 2%) 100 g mieszanki kandyzowanych owoców i skórek owocowych w kostkach cukier puder do oprószenia babeczek
Słodkie okruszkiSzybki i prosty w przygotowaniu a na dodatek niezawodny piernik. Składniki: -1 szklanka cukru -2 szklanki mąki -1 szklanka mleka -1 jajko -1 łyżka kakao -4 łyżki dżemu -4 łyżki oleju -1 łyżeczka sody oczyszczonej -przyprawa do piernika Do miski wsypujemy cukier, mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, wbijamy jajko, dolewamy olej, mleko, dodajemy dżem
Maminek kulinarnyZebrałam dla Was 36 przepisów, które moim zdaniem nadają się doskonale na świąteczne wypieki. W poniższym zestawieniu znalazły się ciasta trudne i łatwiejsze. Jest kilka serników, pierniki i ciasta z makiem i z orzechami. Pełny przepis po kliknięciu w zdjęcie lub nazwę ciasta. „Gargamel” wg siostry Anastazji Makowiec z wiśniami Biszkopt z masą kokosowo-orzechową Sernik kalifornijski(...)mojej Mamy Pijak Ciasto Śnieżny Puch Ciasto „Dwa Michały” Ciasto bakaliowo-orzechowe siostry Anastazji Ciasto orzechowo-jabłkowe z masą cappuccino Makowiec Japoński Orzechowiec z niespodzianką Szybki biszkopt z owocami Piernik z powidłami i czekoladą Ciasto Krówka Orzechowiec z krakersami Piernik z marcepanowym sernikiem Ciasto marcepanowe z wiśniami
Smaki Na TalerzuPierniki opanowały internet. Wi ęc dziś mój kolejny piernik, to ten z tych szybkich, a dodatkowo przełożony powidłami. Nic mu nie brakuje... smakuje równie dobrze, jak te dojrzewające! Zapraszam. Składniki; 120 g masła 3/4 szklanki cukru trzcinowego Skworcu 2 łyżki miodu słonecznikowego Skworcu 2 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżeczka cynamonu Skworcu 3 łyżeczki przyprawy do piernika(...)łyżki mleka Przygotowanie; W garnku roztopić masło, dodać cukier i wymieszać. Dodać miód i powidła, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Podgrzewać jeszcze chwilkę, około 1 minutę. Odstawić do lekkiego ostygnięcia. Następnie dodać sodę, roztrzepane jajka i mleko. Szybko mieszać, masa powinna sie spienić. Następnie partiami dodawać mąkę i mieszać. Mieszać tak aby nie było grudek. Foremkę keksówke
Radość kipiąca uśmiechem.Piernik na kefirze (bez jajek) Piernik bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a ponadto zawsze się ładnie upiecze. Mięciutki, wilgotny i smaczny skusi każdego. Polecam. Składniki: 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sodki 5 łyżek oleju 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1,5 szklanki kefiru (około 330 g) 3 łyżki dżemu porzeczkowego, wiśniowego lub innego(...)łyżki przyprawy do piernika Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej masy ( nie miksować zbyt długo). Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej blachy o wymiarach ok. 25x28. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu polać polewą. Śmietankę podgrzać, dodać połamaną czekoladę i rozpuścić. Smacznego
talerz przyjemności