Makaron w oliwie z ostrą papryczką 132Pyszne dania nie muszą być skomplikowane – czasem wystarczy ledwie kilka składników, by wyczarować prawdziwe cudo! Przedstawiamy Wam jeden z najszybszych, najprostszych i najbardziej satysfakcjonujących przepisów prosto
Proste-przepisy.pl
Galette z truskawkami i pastą migdałową 172Galette czyli rustykalna tarta przygotowana bez użycia formy. Jest to najprostszy rodzaj tarty - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika
Kuchnia MagdaLeny
Wołowy gulasz z grzybami 157smakowity składnik, który będziemy mogli wykorzystać do przygotowania obiadu. Dziś zapraszam Was na gęsty i aromatyczny wołowy gulasz z grzybami. Wołowina i grzyby, to idealny duet na jesienny pyszny obiad. Idealnie sprawdzi się tu także nieco czerwonego wytrawnego czerwonego wina i gęsta kremowa śmietana. Nasz gulasz możemy podać z ulubioną kaszą lub z ziemniakami. Wołowy gulasz z grzybami Czas(...)mięso będzie miękkie. W szklance mieszamy dokładnie mąkę, śmietanę i odrobinę wody, tak, aby nie było grudek. Wlewamy także 2-3 łyżki sosu z duszenia mięsa, aby śmietanę zahartować. Szybko mieszamy, a następnie wlewamy do mięsa, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Gdy sos zgęstnieje, nasze danie przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką w towarzystwie kaszy lub ziemniaków
Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka super krucha 258Szarlotka super krucha na ciepło z cukrem pudrem Sezon na jabłka trwa cały rok, ale późnym latem szarlotki i jabłeczniki królują na stołach miłośników słodkości. Upieczone
Korniszonki
Bezy migdałowe 169Bezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i dobrze
Cztery Fajery
Szybkie curry z łososiem i groszkiem 194Jak Emilka była mała to bardzo lubiła ryby. Często robiłam jej to risotto z rybą (jeden z pierwszych przepisów na tym blogu) i do dziś pamiętam
Cooking for Emily
zupa z soczewicą na winie 147tygodnia posadziłam cebulę i czosnek, tak nie można wejść w pole i coś zrobić. Tak napadało, że nogi grzęzną w ziemi. Pomarudziłam, ok. lepiej mi :P Dziś oczywiście na obiad był schabowy :D Jednak to było drugie danie. Na pierwsze podałam zupę z soczewicy na winie. Troszkę odmieniłam sztywne niedzielne menu. Jeśli ktoś lubi soczewicę szczerze polecam. Zupa jest rozgrzewająca(...)patelni, by nadmiar płynu i % odparowały. Dodałam wszystko do zaczynającej wrzeć soczewicy. Chwilkę razem się pogotowało i odstawiłam na kilka minut, by całość ładnie naszła smakiem. Moczona soczewica dość szybko się gotuje, więc trzeba uwijać się z siekaniem, duszeniem. Zupę podawałam posypaną natką pietruszki. A tu kawałeczek mojego ogrodu. Truskawki już pięknie rosną, maliny też :) Po prawo widać
Pieprzyć z Fantazją
Bułki czosnkowe 220się ukryć, że z glutenem zdecydowanie bardziej mi po drodze, niż bez niego. Towarzyszy mi przeważnie na śniadaniu, ale i przy obiedzie, kiedy zamarzy mi się porcja pysznego spaghetti. Nie wyobrażam sobie życia bez niego i pewnie odstawiłabym tylko wtedy, gdyby mi ktoś zabronił go spożywać, czyt. lekarz :P Choć wcześniej pewnie skonsultowałabym to z innym medykiem ;) Z tego też(...)już z dodatkami właśnie bywa gorzej. No bo wiecie, niedziela, najbliższy sklep nieczynny (absolutnie nie mam nic przeciwko temu!), to i człowiek ma motywację, by nie kombinować, tylko na szybko zrobić swoje. Tak właśnie powstały te urocze warkocze, które wyglądają jak zwykłe, choć w smaku mają wyczuwalną delikatną nutę czosnku i pietruszki. Składniki na 8 sztuk: 500g mąki pszennej
Kuchnia w czekoladzie
Placki ziemniaczane super fit, bez tłuszczu z gofrownicy 305Placki ziemniaczane kojarzą się z ciężkostrawnym i tłustym daniem. Niestety to prawda, bo smażone tradycyjnie mocno nasiąkają tłuszczem. Wiele osób właśnie z tego powodu odmawia sobie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wigilia – co można przygotować wcześniej, zrób wcześniej 198prościzna. 18.12 Dzień 1: Zakwas na barszcz Robi się go 10 minut, ale potem trzeba odczekać minimum tydzień. Za to gotowy zakwas w lodówce się nie psuje zbyt szybko, więc zakwas możemy sobie zrobić nawet w listopadzie i mieć już na zaś. Tak naprawdę barszcz na zakwasie jest tak pyszny, że można go jeść cały(...)dlaczego mielibyśmy robić jakieś inne nadzienie, skoro to jest pyszne. Jeśli poszaleliśmy z ilością i zostanie nam kapusty wigilijnej, to można przerobić ją na włoskie pizzoccheri i mieć na obiad. W końcu Wigilia za ponad tydzień a coś jeść trzeba. 20.12 Dzień 3: Pierogi i uszka w jednym Bierzemy kapustę z grzybami przygotowaną wczoraj. Zagniatamy ciasto z tego przepisu . Teraz
Ugotowane pozamiatane
Kaczka z jabłkami 179Kaczka z jabłkami to danie które gości niestety na moim stole bardzo rzadko i zazwyczaj przy okazji jakiejś uroczystości. Ponieważ obchodzę z mężem 10 rocznicę zawarcia
Pieguskowa Kuchnia
TARTA Z ŁOSOSIEM, RICOTTĄ I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI 222Wytrawne tarty, quiches i tarteletki to świetny pomysł na letni obiad lub piknik. Dobrze smakują na ciepło, ale można je również podać na zimno. Smaczne i efektowne, dają wiele swobody w łączeniu przeróżnych składników, dobrze smakują zarówno na cieście kruchym, jak i francuskim, również tym gotowym, co skróci czas przyrządzenia tarty. Ja proponuję Wam dzisiaj tartę z łososiem, ricottą(...)mąkę i sól. Dodaj miękkie masło pocięte na kawałki, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Zrób dołek w cieście i dodaj jajko i odrobinę wody.** Szybko ugnieć ciasto opuszkami palców, tak, by miało jednolitą konsystencję. Uformuj kulę, owiń ją folią i wstaw do lodówki przynajmniej na 1 godz.*** Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kolorowa tarta 226Ostatnio w naszym domu z powodu braku czasu goszczą obiady pieczone w piekarniku. Coś co można przygotować na dwa dni, odgrzać lub zjeść na zimno. Tak właśnie powstała pyszna lekko pikantna tarta z dodatkiem mielonego indyczego mięsa i kolorowych serów. Tarta jest niezwykle efektowna w wyglądzie i równie zaskakująca w smaku, Spód zapiekanki to nic innego, jak klasyczne kruche ciasto(...)stolnicę lub blat przesiewamy mąkę i formujemy kopczyk. Masło kroimy na mniejsze kosteczki i wrzucamy wraz z resztą składników (bez wody z barwnikiem), do wcześniej zrobionego wgłębienia. Szybko zarabiamy ciasto, powinno wyglądać trochę jak kruszonka. Dopiero wówczas dolewamy wody i bardzo szybko wyrabiamy na jednolitą masę. Przekładamy masę do woreczka i wkładamy na ok. 30 min do lodówki
Kuchnia od dwojga
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I TWAROGIEM 228Składniki na 5 sztuk naleśników z farszem: naleśniki pełnoziarniste (przepis: klik ) mrożony szpinak 450 g 2 ząbki czosnku ok. 14 g 1 łyżka masła klarowanego
Vroblewska-fitlife
Kurczak z patelni z ziemniaczkami 194Obiady jednogarnkowe to jedna z moich specjalności. Są rewelacyjne, bo nie trzeba nad nimi stać, jak nad dzieckiem. Każdy je lubi, a w razie czego można podgrzać! Ja mięsko kupuje z jednego źródła, bo na pozostałych się już....zawiodłam! Składniki udka wasze ulubione curry premium czerwony pieprz masę selera naciowego czosnek świeże kłącze imbiru sól u mnie różowa himalajska ziemniaki(...)razie czego na spód. Wyłóż sałatę na talerz. Wyciągnij mięso, ziemniaki. Upraż pestki z dyni. Posyp całość, dodaj 1 łyżeczkę oleju z ostropestu, dosmacz solą jeśli konieczne. I gotowe. Szybkie, zdrowe i do syta
Z Kuchni Do Kuchni