szybki obiad - 20768 przepisów (strona:1031/1385)

Placki ziemniaczane w sosie z boczniaków 177

Tym razem trochę inaczej podane placki ziemniaczane. Chciałam spróbować pieczarek brunatnych.. ale tym razem zdecydowałam się na boczniaki :D SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 3

MarciochaKucharzy
Aromatyczne flaki z boczniaków 134

Kolejne zbiory z naszej plantacji  i kolejne boczniakowe danie :D Flaki z boczniaków SKŁADNIKI: boczniaki 2 l wody tacka włoszczyzny 3 ząbki czosnku

MarciochaKucharzy
Najlepsze kluski leniwe 299

Kluski leniwe to mój przysmak z dzieciństwa i do tej pory ulubiony obiad „na słodko”. Proste, smaczne, nie wymagające wiele pracy. Z takiego obiadu będą zadowolone nie tylko dzieciaki  J Ja osobiście preferuję kiedy kluseczki są w konsystencji zbite i lekko gumkowate i właśnie taką wersję chciałam zaproponować. Kluski zazwyczaj podawane są z zarumienioną na maśle bułką tartą, jednak(...)kluski, kiedy wypłyną gotujemy jeszcze przez minutę i od razu wyciągamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy śmietanę. Dodajemy 1 łyżkę masła i podgrzewamy. Gdy śmietana zacznie się gotować, cały czas szybko mieszamy aby nie przywarła. Gotujemy mieszając około 4 minuty, aż stanie się złocista. Śmietana powinna się również zredukować. Ugotowane kopytka polewamy śmietaną, posypujemy cukrem i cynamonem

Mania Gotowania
Golonka w piwie 226

składniki : około 2 kg tylnej golonki wieprzowej pieprz mielony sól chili czosnek granulowany cebula piwo jasne około 1/2 l kilka goździków Przygotowanie : Umytą golonkę osuszyłam,  

Proste Potrawy
Ciasto marchewkowo-dyniowe 174

Czas przygotowania: 25 minut Czas przyrządzania: 40 minut Ilość porcji: forma 25cm Drukuj Ciasto marchewkowo-dyniowe By Piotr 8 listopada 2018 Składniki: mąka pszenna - ok. 260g

Pogotujmy.pl
Puree z selera 146

Puree z selera to ciekawa alternatywa do tradycyjnego puree ziemniaczanego. Może być pysznym i rozgrzewającym dodatkiem do obiadu zwłaszcza zimą, kiedy trwa sezon na selera korzeniowego. Seler korzeniowy to warzywo, po które szczególnie warto sięgać w zimie. Przede wszystkim jest to bardzo wzmacniające warzywo: zawiera m.in. witaminę C, witaminę B kompleks oraz fosfor, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Jest przy(...)pieczonego. Ja przygotowuję z pieczonego, ponieważ ma bardziej wyrazisty smak. Selera dzielimy na kawałki, każdy kawałek owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości. Gdy planuję na obiad puree z selera, to dodatkowo piekę razem z nim też inne warzywa, które pasują do selera: jest to czosnek i czasem też pietruszka. Takie puree można przyrządzić zarówno z samego selera

Wiszniówka
Menu na tydzień: 5 prostych i szybkich dań 219

kurczak mogą spokojnie leżeć w lodówce 3-4 dni. Zobacz nasz poradnik jak przechowywać mięso oraz jak mrozić jedzenie . Poniżej link do pełnej listy składników potrzebnych do zrobienia 5 obiadów Pobierz listę zakupów Oto co proponujemy: Poniedziałek: Filet z chipsami z jarmużu, pieczonymi ziemniakami i buraczkami Wystarczy pokroić składniki, doprawić, upiec i wymieszać. Super proste, zdrowe danie z jarmużem(...)upiec, albo udusić na wolnym ogniu. Bogactwo smaków i substancji odżywczych. Zobacz przepis Pozdrawiamy i życzymy miłego tygodnia!! Wasi Niedzielni Kucharze!   Artykuł Menu na tydzień: 5 prostych i szybkich dań pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Kopytka z cebulą i kapustą zasmażaną 131

się już młoda kapusta. Te smaki tak uwodzą, natomiast aromat przywodzi na myśl beztroskie dzieciństwo. Lato, ukrop nie tylko na dworze, także w kuchni, gdzie na piecu przygotowywało się obiady. Ta magia babcinych potraw często przemycana jest w naszej kuchni.  Składniki: Kopytka: 500 g ziemniaków 4 łyżki oleju 4 szalotki 1 jajko 200 g mąki sól Kapusta(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Kopytka: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę. W masie ziemniaczanej robimy dołek, wbijamy jajko, dodajemy mąkę i szybko zagniatamy. Tworzymy 3 cienkie wałeczki, kroimy na 2-3 cm skośne kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. W międzyczasie na rozgrzanym tłuszczu szklimy pokrojone

R'n'G Kitchen
Tarta z kurczakiem 185

właśnie poprzez dodanie do niego sera, ja dodaję odrobinę wędzonego sera. Przepis na beszamel znajdziecie poniżej. Marchewka z groszkiem większości z Was pewnie kojarzy się ze znienawidzonym dodatkiem do obiadu. Mimo wszystko nie spisujcie tego dania na straty - bo i ja kiedyś tak uważałam, natomiast od pewnego czasu mocno przekonałam się do groszku, bo marchewkę polubiłam znacznie wcześniej. Przepis(...)mieszamy mąkę z solą, dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło i dobrze siekamy je nożem razem z mąką. Do kopczyka z mąką dodajemy żółtko oraz zimną wodę i szybko zagniatamy ciasto.  Foremkę do tarty (u mnie foremka ceramiczna 22x22 cm) smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Następnie dno i brzegi wyklejamy kruchym ciastem. Tak przygotowaną foremkę wkładamy

MamaOskarka
Wiejska tarta - czyli quiche z kiełbasą 257

Witajcie, zastanawiam się, dlaczego w mojej kuchni nie było wcześniej tart!? Cudowne, szybkie danie, które każdego razu może smakować inaczej.  Dzisiaj mam dla Was przepis na tartę z kiełbasą wiejską. Ciekawa jestem czy Wam również przypadnie do gustu. Dodatkowo, chciałabym Wam dzisiaj zwrócić uwagę na sól, której użyłam.  Przedstawiam Wam sól Himalajską! Mam nadzieję, że nie muszę(...)jakość snu - całkowite unikanie soli może przyczynić się do problemów ze snem oraz inne* Wiejska tarta - czyli quiche z kiełbasą Ciasto (wg przepisu Ani Starmach z książki "Pyszne obiady"): 250 g mąki 100 g masła + odrobina do wysmarowania formy 1 jajko 1 łyżka zimnej wody szczypta soli    Farsz  2 czerwone cebule 400 g pieczarek 300 g wiejskiej

Kuchnia moimi oczami
Szynka pieczona 193

ładnie je związać i nadać mu pożądany kształt. Ja tego nie uczyniłam, gdyż mój kawałek szynki był dosyć podłużny. Jak widać również na zdjęciu, swoją pieczoną szynkę podałam do obiadu, stąd solidne porcje mięsa. Jednak fantastycznie wygląda i bez problemu się kroi podana jako wędlina na kanapki. Składniki: 1,5 kg szynki bez kości kostka rosołowa lub pieczeniowa - do pieczenia(...)Następnie mięso umieścić w rękawie do pieczenia. Do środka wlać 1,5 szklanki wody, dodać kostkę pieczeniową i ząbki czosnku z marynaty. Szczelnie zamknąć i umieścić mięso na blaszce. Szybkę piec w temperaturze 190 stopni przez około 1,5 godziny. Na ostatnie 15 minut pieczenia można rozciąć rękaw aby skórka z wierzchu ładnie się zarumieniła. Po wyjęciu z piekarnika zostawić

My simple kitchen
Kartoflanka... po prostu 229

zjeść na obiad, kiedy jest tak zimno, wieje wiatr i pada deszcz? Oczywiście pyszną, rozgrzewającą zupę. Taką, jaką mam dzisiaj dla Was, zrobicie w pół godziny. Trzeba mieć tylko wywar z drobiu lub po prostu   rosół a reszta... to już z górki. Pozostałe składniki przeważnie zawsze mamy w domu. A więc, do dzieła... Składniki: 1,5 l wywaru drobiowego(...)wszystkie warzywa i kiełbasę. Smażyłam około 6 minut, aż się zeszklą i zmiękną. Od czasu do czasu zamieszałam, żeby nie dopuścić do zrumienienia. Pod koniec smażenia wsypałam mąkę i szybko wymieszałam. Po 2 minutach zestawiłam z ognia i zawartość patelni   przełożyłam do garnka z gorącym bulionem. Ziemniaki obrałam, umyłam i pokroiłam w kostkę. Teraz już pozostało

Kuchnia u Krysi
Czy stół w kuchni jest potrzebny? 373

się iść do jadalni, wybierzemy raczej ten barek w kuchni w której zazwyczaj jest najprzytulniej i najcieplej. My jadamy posiłki przy stole, ale gdy mąż robi sobie kanapkę na szybko, do stołu się już nie pofatyguje, zawsze siądzie przy barku. Dla małych pomieszczeń są również opcje barków lub stolików składanych, żeby nie przeszkadzały w codziennej komunikacji po kuchni. Barek(...)jadalni. Jadalnia. Źródło: www.maxmeble.com Koniec końców, uważam, że stół jest bardzo ważnym elementem w domu. Jaki by nie był zapewnia nam możliwość spokojnego porozmawiania, oraz omówienia spraw codziennych przy obiedzie lub kolacji. Myślę, że wzmacnia więź nie tylko pomiędzy partnerami, ale też pomiędzy rodzicami i dziećmi. Nie wiem jak u was, ale gdy byłam mała i mieszkałam u babci, każdy

Relaxtime
BEZGLUTENOWE CRÊPES SUZETTE- PŁONĄCE NALEŚNIKI Z SYROPEM POMARAŃCZOWYM 244

naleśniki w klasycznym, francuskim wydaniu mogłabym jeść codziennie :) najlepiej na śniadanie, ale na obiad i kolację też bym nie pogardziła :) Pierwszy raz jadłam je w malutkiej naleśnikarni na Manhattanie, matko z córką jaka ja byłam szczęśliwa kiedy znalazłam ten bezglutenowy przybytek, zamówiłam porcję, ale po jednym kęsie już wołałam kelnera żeby zamówić następną. Ta, wiem, że nie można się objadać(...)patelnię na średnim ogniu, wsyp cukier, skrop sokiem z cytryny, nie mieszaj. Cukier rozpuści się i zacznie rumienić, gdy będzie brązowy (ale nie spalony) dodaj sok z pomarańczy i szybko wymieszaj, następnie dodaj masło, znów wymieszaj, na końcu dodaj likier i znów wymieszaj, dodaj fileciki nie zdejmuj z ognia NALEŚNIKI POSKŁADAJ w trójkąty, solidnie zamocz w syropie i zostaw

Kuchnia bezglutenowa Loli

Proponowane wyszukiwania