Rosół:) nie zagęszczona zupa z mięsa i warzyw.Kluski:) mączna potrawa z dodatkiem jajka i soli. Takie zwykłe jedzenie, a jednak są to ulubione smaki dzieciństwa :) Aga
chleba naszegoSKŁADNIKI : ryż arborio – 1 szklanka – 200 gram mięso wieprzowe – 150 gram grzyby suszone – 30 gram cebula – 1 sztuka bulion grzybowy – 2 szklanki 400 ml olej do
kuchniabellissima.wordpress.compasuje na tę porę roku. Kasza oraz warzywa dają energię i witaminy na męczące zimowe dni. A jeśli jeszcze zupę przygotujemy na bulionie wołowym to właściwie drugiego dania na obiad nie trzeba. Myślę, że to doskonały pomysł na gotowanie w poniedziałkowy ciężki dzień. Składniki (na garnek 5 l): 40-50 dag pręgi wołowej 7-10 łyżek stołowych kaszy jęczmiennej(...)garnka gdy kasza jest już prawie miękka. Wystarczy 10-15 minut i zupa gotowa. Jeśli okazało się, że krupnik jest zbyt rzadki możemy zagęścić go kaszą jaglaną, która szybko się gotuje, a dodatkowo wzbogaci wartość naszej zupy. Krupnik możemy doprawić odrobiną lubczyku bądź natką pietruszki. Ja ziemniaki do krupniku dogotowuję osobno - tuż przed podaniem. Nie lubię po prostu
Kuchnia po mojemuZiemniaczki łatwe i pyszne. Składniki do nich zawsze są w domu. Czemu chcieć więcej? Te ziemniaczki bardzo dobrze znam, bo są na blogu od lutego 2103
Blondynka GotujeŁosoś w papilotach to najczęstszy sposób na rybę w moim domu od wielu lat. Nie musi to być tylko łosoś – sprawdzi się w zasadzie każda
Poezja smakupomidorowo-paprykowy. Pomidory są bogate w likopen - przeciwutleniacz, który chroni nasz organizm przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi procesy starzenia oraz wywołującymi zmiany nowotworowe. Dziś letnie pomidory proponuję wykorzystać Wam na obiad :) Przygotowałam makaron spaghetti ze świeżymi pomidorami, mozzarellą i oliwkami. Żałuję tylko, że nie miałam świeżej bazylii - suszona była ok, ale jeśli tylko macie świeżą nie wahajcie się jej użyć! :) SKŁADNIKI(...)pomidory należy wyciąć małym nożykiem końcówkę, z drugiej strony naciąć je delikatnie, włożyć do wrzącej wody na około 30 sekund, po czym natychmiast przełożyć do zimnej wody - wtedy skórka szybko i łatwo zejdzie, a pomidory zachowają jędrność. 3. Na patelni, na oliwie delikatnie rumienimy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy pokrojone w niedużą kostkę pomidory. 4. Smażymy do czasu
W kuchni KatieNormalnie po niedzielnym rosole następuje pomidorowy poniedziałek. Normalnie. Ale nie tym razem ;) Dziś zmyliłam przeciwnika. Zaryzykowałam. Szukając inspiracji na pomidorowo- bazyliowy serek, który cierpliwie czekał
bastalenaSkładniki : około 30 dag polędwicy wieprzowej 2 -3 łyżki musztardy, u mnie francuska około 150 ml śmietany 18 % 3 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku
Proste PotrawyNa zdrowy początek roku, proponujemy smaczną i pożywną zupę szpinakową, która w połączeniu z kaszą gryczaną stworzy pełnowartościowy posiłek. Zaczynamy składniki: 400 g liści szpinaku 150
Ania i Marcin gotująwartości odżywczych posiłku. Dlatego zachęcamy Was do lektury naszego poradnika – jak przechowywać mięso. Dziś kilka zasad dotyczących kurczaka. Jak przechowywać mięso – kurczak Jeśli dzisiaj jest niedziela, na obiad będzie kurczak Pieczony, z farszem i bez, smażony na patelni, grillowany, gotowany – przepisów na podanie drobiu jest mnóstwo. To smaczne, mało kaloryczne i zdrowe mięso – pod warunkiem(...)składników spożywczych (przede wszystkim nie krój go tym samym nożem i na tej samej desce co inne produkty). Gotuj lub piecz mięso w temperaturze powyżej 73,9 stopni C. Szybko schładzaj ugotowane/upieczone mięso. A teraz przejdźmy do szczegółów – poznajcie 10 zasad jak kupować, przygotowywać i przechowywać kurczaka. Jak przechowywać mięso – 10 zasad dotyczących drobiu 1. Kupuj kurczaka
Niedzielny kucharzszklanką maślanki lub zsiadłego zimnego mleka. Spróbujcie również pierogów odsmażanych, są rewelacyjne . Polecam! Print Ruskie pierogi .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne pierogi! Course Obiady Cuisine Polska Keyword twaróg, ziemniaki Prep Time 45 minutes Cook Time 5 minutes Total Time 50 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 600 g mąki pszennej(...)Jeśli robicie to ręcznie , to odmierzoną ilość mąki wysypujemy na blat, powstanie górka, na środku robimy wgłębienie " krater ". Wbijamy do wgłębienia jajka i porcjami dolewamy gorącą wodę , szybko zagniatając ciasto. Ciasto powinno być dobrze wyrobione . Będzie bardzo elastyczne miękkie, ale nie powinno kleić się do rąk. Nie przesadzajcie z podsypywaniem dodatkowej mąki, bo ciasto będzie zbyt twarde. Ciasto
SprawdzonaKuchnia.plDziś go znalazłam :D Troszkę biernego odpoczynku mi się marzyło i stało się :D Jednak sen czasami podsuwa jakieś nowe pomysły. W moim przypadku to zazwyczaj jest pomysł na obiad :D No ja tak mam :D Zupa krem z dyni. To wymyśliłam :D Kiedyś próbowałam przyrządzić to danie, ale po nieudanej próbie jej przyrządzenia zaniechałam na dość długo. Smak widocznie(...)odrobina kurkumy Chyba najbardziej pracochłonne było przygotowanie dyni. Przekroiłam ją na połowę, wydrążyłam ziarnka, obrałam nożem ze skórki. Troszkę trzeba było się nagimnastykować przyznaję. Potem to już robi się szybko. Pokroiłam dynię w kostkę i zalałam 700 ml wody. Zagotowałam i za chwilkę dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Cebulę i pora pokroiłam i poddusiłam na maśle, dodałam do gotującej
Pieprzyć z Fantazjąostatni nagrodzony przepis, według pomysłu Renaty J., która o kulinarnym początku roku napisała tak: Nowy Rok jest czasem, gdy po sylwestrowych zabawach zasiadamy wspólnie z najbliższą rodziną do uroczystego obiadu, królują wtedy tradycyjne dania, ale zawsze przygotowuję lekką sałatkę (za każdym razem inną), by urozmaicić nasze menu i pozwolić odpocząć co niektórym po świątecznym obżarstwie :) Od 2 stycznia wprowadzam(...)różana) Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier puder i szczyptę soli, wymieszać. Do suchych składników dodać żółtka i masło (ja dobrze schłodzone masło ścieram na tarce) i szybko zagnieść ciasto. 2. Ciasto podzielić na dwie równe części i rozwałkować na płaty o grubości około 3 mm, za pomocą szklanki wykrawać kółka. 3. Teraz przechodzimy do robienia różyczek
W mojej kuchnimaja, ptasi śpiew, niebo bezchmurne i takie błękitne. Lekki wiaterek powiewa, dzięki czemu nie jest tak duszno. Witaj wiosno! A nawet.. lato! W związku z tak drastyczną i szybką , po półrocznej zimie, zmianą pogody, przychodzi czas na zmianę menu. Na stołach zagoszczą upragnione przez całą zimę, świeże sałatki, surówki, niedługo zresztą i świeże owoce, pochodzące z naszych ogrodów(...)chodzi o kulinaria. Ach, tyle możliwości! Wprost nie mogę się doczekać, kiedy na mojej niewielkiej działeczce pojawią się pierwsze plony. Jest jeszcze czas. Więc dziś zapraszam na pyszny obiad, już w nieco lżejszej, wiosennej wersji. WIEPRZOWE ROLADKI Z BRYNDZĄ I SZPINAKIEM. /autorski/ na 6 roladek 6 plastrów schabu 250g liści świeżego szpinaku 300g bryndzy koziej sól, pieprz, suszony czosnek
W kuchni Karmel-itkiCurry z soczewicą to jeden z moich ulubieńców wśród zimowych rozgrzewających potraw. Aromatyczne, lekko pikantne przyprawy przyjemnie rozgrzewają od środka kiedy na zewnątrz blisko zera ;)
HealthyCreations