przyznać, że poczułam się zmotywowana. Kto tu zagląda, ten wie, że kalorii nie liczę, i to zdecydowanie smak gra pierwsze skrzypce w mojej kuchni. Prawda jest taka, że na obiad mogę zjeść brokuła popijając wodą, ale na deser muszę mieć coś dobrego i słodkiego. Dzień bez deseru dniem straconym , jak mawiają słynni cukiernicy (nie wiem, którzy konkretnie, nie pytajcie mnie(...)składzie są chia, a nie ma cukru, kremówki i innych tego typu dobroci. Wygląda ładnie i zdrowo - trzeba więc było spróbować. Robi się to cudo bardzo prosto i szybko, nie licząc oczywiście całonocnego oczekiwania. Ale wtedy się śpi, a nie czeka na deser, więc tak jakby się nie liczy. Potem wystarczy już wyżyć się na bananie, i deser gotowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzepichcenia, tylko podyktowana rozsądkiem i wrodzonym instynktem oszczędzania potrzeba niezmarnowania produktów o bliskim terminie przydatności. Ale czy to takie ważne są powody - grunt, że w końcu zrobiłam coś poza obiadem na zapas czy kanapkami na kolację. Mimo upału... ;) I powiem nieskromnie, że całkiem z tego smaczne kąski wyszły. Polecam Składniki (na 6 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego 5-6 suszonych(...)zbyt dużą ilość nadzienia. Ciasto się po prostu rozłaziło. Zamiast kształtnych ślimaków wyszły pyszne cudaki po prostu. Walorów smakowych w żaden sposób to jednak nie zaburzyło. Sam pomysł cudownie szybki i prosty. W sam raz dla pracujących, leniwych i żądnych smakołyków jednocześnie
Kuchnia po mojemuNo i znowu dałam się zainspirować. Czyżbym stała się bardziej podatna na kulinarne bodźce zewnętrzne? Tym razem, tuż przed snem, sprawdzałam coś na komputerze i
OstryKęsOstrożnie odkrój guzowatą dolną część selera, obierz go i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Włóż selera do szerokiego garnka i wlej łyżkę oliwy, wsyp
Kredowe MenuEwa Duszkiewicz z bloga Jedz z apetytem zainteresowała mnie orientalną kuchnią. Na razie nie czuję jeszcze za bardzo tych smaków, ale przecież od czegoś trzeba zacząć
Codzienna kuchnia niecodziennaupiec je w piekarniku (ograniczamy wtedy kalorie). Takie grzanki z jajecznicą i szynką oraz szczypiorkiem powodują, że dzień rozpoczynamy pełni energii. W końcu przysłowie mówi śniadanie zjedz sam, obiadem się podziel, a kolacje oddaj wrogowi. Grzanki z jajecznicą i szynką są nie tylko pyszne, ale będą ozdobą porannego stołu: Składniki: 2 łyżeczki oleju 1 małą cebulka 2 jajka 2 kromki(...)szynki i cebulkę kroimy w kosteczkę. Kromki chleba skrapiamy olejem i smażymy na rozgrzanej patelni. Na patelnię wlewamy resztę oleju, dodajemy cebulę i szynkę, chwilkę podsmażamy. Dodajemy rozkłócone jajka, szybko mieszamy, jak zacznie się jajecznica ścinać, wyłączamy ogień pod patelnią, mieszamy jajecznicę, dodajemy posiekany szczypiorek. Układamy grzanki na talerzu, obkładamy jajecznicą. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, posypujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNo i znowu dałam się zainspirować. Czyżbym stała się bardziej podatna na kulinarne bodźce zewnętrzne? Tym razem, tuż przed snem, sprawdzałam coś na komputerze i
OstryKęsmojprzepisna.pl | Gruszkowe Love Jak obiecałam na Facebooku, spróbowałam upiec ciasto z połówek jabłek w wersji z gruszkami. Ciasto wyszło bardzo delikatne, chyba zbyt delikatne, następnym razem
moj przepis namojprzepisna.pl | Gruszkowe Love Jak obiecałam na Facebooku, spróbowałam upiec ciasto z połówek jabłek w wersji z gruszkami. Ciasto wyszło bardzo delikatne, chyba zbyt delikatne, następnym razem
moj przepis naszparagi #szakszuka #pomidory #jajka #bazylia #śniadanie #kolacja #obiad #chilli #czosnek Szakszuka to chyba najbardziej fotogeniczna potrawa świata. Pochodzi z Tunezji i chętnie zagościła na europejskich stołach w różnych wersjach, dzięki swojemu wyglądowi i smakowi. U mnie dzisiaj ze szparagami. Chyba nie ma większego smakosza szparagów ode mnie. Sezon na nie jest krótki w związku z czym wykorzystuję go ile tylko(...)oregano, sól i pieprz (do smaku) 2 łyżki oleju rzepakowego odrobina cukru Przygotowanie: Pokroić drobno czosnek i wrzucić na rozgrzaną łyżkę oleju. Chwilkę smażyć, ale bardzo krótko, ponieważ czosnek szybko się przypala. Dodać papryczkę chilli, również drobno pokrojoną. Wrzucić pomidory i dusić, aż pomidory odparują ok 5-6 minut. Zrobić 4 zagłębienia w pomidorach i wlać do nich jajka
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyOpis: Creme Brulee to wykwintny francuski deser. Jest to pyszny, waniliowy krem, zapiekany pod cienką warstwą karmelu. Ten deser przygotujemy szybko, a na pewno zachwyci swoim smakiem każdego. Składniki: 300 ml śmietany kremówki 36% 40 g cukru 100 ml mleka 1 laska wanilii 4 żółtka Sposób przygotowania: Na małym ogniu w rondelku gotujemy śmietanę oraz cukier. Do tego wrzucamy(...)palnikiem. Cukier się rozpuści i utworzy się charakterystyczna skorupka. Gotowe Creme Brulee możemy udekorować listami świeżej mięty oraz swieżymi owocami. Artykuł Cream Brulee pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, śniadania, obiady, kolacje - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneSałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos gorgonzola jest bardzo charakterystyczny dlatego polewamy nim sałatkę bardzo oszczędnie. Resztę sosu przekładamy do sosjerki i podajemy na stół. Składniki: (2-3 porcje) 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym 1 opakowanie mieszanki sałat(...)około 4-5 minut (do zeszklenia, bez rumienienia). 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu Wlać wino, zagotować i odparować alkohol (dość szybko będzie się wszystko redukować). Następnie dodać śmietankę oraz ser gorgonzola. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia sera. 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki
Moja DelicjaSałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos gorgonzola jest bardzo charakterystyczny dlatego polewamy nim sałatkę bardzo oszczędnie. Resztę sosu przekładamy do sosjerki i podajemy na stół. Składniki: (2-3 porcje) 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym 1 opakowanie mieszanki sałat(...)około 4-5 minut (do zeszklenia, bez rumienienia). 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu Wlać wino, zagotować i odparować alkohol (dość szybko będzie się wszystko redukować). Następnie dodać śmietankę oraz ser gorgonzola. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia sera. 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki
Moja DelicjaOstatnio przebywałam u babci na wsi. I po powrocie do domu zatęskniłam do swojskich smaczków z dzieciństwa. Do smaków nieprzekłamanych i naturalnych . Stąd też mój dzisiejszy pomysł na obiad w stylu TRADYCYJNE JADŁO Najpierw zrobimy prawdziwy wiejski chleb, naturalny, ciężki i pachnący, z delikatna nutą rozmarynu. A następnie podamy go w towarzystwie wyśmienitego żurku z kiełbasą ! Składniki na chleb(...)upływie tego czasu włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 35-45 minut. W pierwszych 5 minutach pieczenia warto wlać łyżkę wody na tackę piekarnika i szybko zamknąć drzwiczki. Wytworzy się para. Chleb po upieczeniu ,ostukiwany od spodu będzie wydawal głuchy dzwięk. To znak ,że jest idealnie wypieczony. Chleb jest ciężki, zbity i dwie cienkie kanapeczki
Z Kuchni Do KuchniPizza z pesto z suszonych pomidorów Prosta pizza z minimalną ilością składników i ciekawym dodatkiem jakim jest pesto z suszonych pomidorów. Powstała pod wpływem chwili i
Słodkie okruszki