Niesamowicie pyszny, mokrutki, słodziutki - idealny! Składniki: 2 dojrzałe banany 1 jajko 70g miękkiego masła szklanka mąki razowej łyżeczka proszku do pieczenia 2 szczypty sody
Brzuszki Łakomczuszkihawajska Pyszna, chrupiąca, prosto z piekarnika Pizza hawajska to zazwyczaj szynka i ananas. Ja proponuję wzbogacić ją o duszone pieczarki z cebulką. Przepis na moje sprawdzone ciasto do pizzy oraz prosty i szybki sos pomidorowy znajdziecie tutaj . Dzisiaj przygotowałam 1,5 porcji ciasta i zrobiłam dwie okrągłe pizze. Zawsze robiłam prostokątną, ale teraz chyba zacznę robić okrągłą. Taka
Ratunku obiadPyszna babka z nutką cytryny. Nektarynka natomiast nadaje jej fajnego posmaku i orzeźwienia. Upieczenie i zrobienie ciasta zajęło mi niecałą godzinkę...jest to ciasto z gatunku " tych szybkich " Składniki:3 jajka3/4 szkl cukru1/2 szkl mleka2,5 szkl mąki1/2 szkl oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia2 -3 krople aromatu cytrynowego lub skórki z cytryny3 łyżki kakaoszczypta solipłatki migdałowenektarynkaSposób wykonania:Białka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaRabarbar w pełni obrodził , więc nie sposób o nim zapomnieć. Bardzo dobrze wypada w cieście, dlatego postanowiłam przygotować szybki i niedrogi placek z rabarbarem. SKŁADNIKI: 4 jajka 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki śmietany 18% 50 mil. słodkiej śmietanki 2 łyżki oleju 2 szklanki maki 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 0.5 kg rabarbaru(...)WYKONANIE Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, śmietanę i olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i łączymy wszystkie składniki. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Wykładamy na nie pokrojony w kostkę rabarbar. Posypujemy cukrem waniliowym. Wciskamy rabarbar do środka ciasta. Pieczemy 40 minut w temp. 180 st. C. SMACZNEGO Czekam na Państwa
W kuchennym oknie Ewymnie nie dotarło:) Nie znajdziecie u mnie póki co strasznych ciastek i strasznych tortów... Za to mam dla Was pyszny sernik:) Nie jest to sernik "szybki". Najpierw trzeba przyrządzić kruche ciasto, które musi się dobrze schłodzić (możesz skorzystać z własnego przepisu lub z tego, który podaję poniżej), później trzeba podpiec je 15 - 20 minut, a na koniec przygotować masę(...)zimne masło i siekamy. Dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko wyrabiamy. Jeśli nie chciałoby się skleić, możesz dodać jeszcze odrobinę śmietany. 2. Wkładamy na jakiś czas do zamrażalnika (w zależności od temperatury w nim panującej, godzina powinna wystarczyć). Musi być twarde. 3. Na tarce z grubymi oczkami ścieramy ok. 2/3 ciasta na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, tak aby wszędzie
Kraina Tysiąca SmakówKtóregoś dnia wpadło do mnie kilku znajomych i trzeba było przygotować coś na szybko. Co powstało? Tarta brokułowa. Składniki: ciasto: 250g mąki 125g masła 1 żółtko trochę soli 50 ml wody farsz: brokuł (bądź paczka mrożonych) feta mozzarella 180g śmietanki 30% jajko Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą, wodą i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Rozwałkujemy ciasto i wykładamy nim formę. Wsypujemy na ciasto groch bądź inny obciążnik i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (190 st) na 15-20 min. Po tym czasie wyjmujemy groch i pieczemy kolejne 5-10min. W międzyczasie możemy przygotować farsz. Gotujemy brokuły tak aby były al dente
Brzuszki Łakomczuszkimąki, 1/2 kostki masła ( margaryny ), 1 jajko, 2/3 szkl. cukru pudru, sól Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać tłuszcz, posiekać dokładnie nożem, dodać jajo, cukier i szczyptę soli. Zarobić ciasto nożem, a następnie szybko zagnieść i wstawić na 30 min. do lodówki. Wałkować na grubość 1/2 cm i wycinać foremką kształty. Piec w 220 stopniach około 10 minut. Zdejmować z blachy(...)aromat, cynamon, imbir, skórkę pomarańczową lub wiórki kokosowe. CIASTECZKA Z MARMOLADĄ Składniki: 1 margaryna, 1/2 szkl. śmietany, około 2,5 szkl mąki. marmolada Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na min. 30 min. Wałkować na bardzo cienki placek, wzdłuż brzegu posmarować marmoladą i zwinąć rulonik, zostawiając trochę ciasta nie zawinięte. Odciąć resztę placka. Część nie zawiniętą
kolorowotorcikowobrzoskwiniami , postanowiłam wrzucić go na bloga. I namawiać wszystkich, żeby choć raz w sezonie zrobili to ciacho, bo jest pyszne! TARTA Z JEŻYNAMI I KAJMAKOWĄ MASĄ SEROWĄ Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta soli 75g zimnego masła 1 jajko Krem: 1 jajko 250g mascarpone 250g słodzonego mleka skondensowanego około 250g jeżyn wiórki kokosowe do dekoracji Formę(...)nagrzewamy do 190*C. Jeżyny przepłukujemy i zostawiamy do osuszenia. Mąkę mieszamy z cukrem, solą i drobno posiekanym zimnym masłem, do otrzymania grubej kruszonki. Dodajemy jajko i szybko wyrabiamy na gładkie ciasto (można mikserem). Ciastem wylepiamy formę do tarty i gęsto nakłuwamy widelcem. Wylepioną formę umieszczamy w zamrażarce. Kiedy ciasto się mrozi przygotowujemy krem- łączymy jajko, mascarpone i mleko
les mirabellesZapowiedzieli mi się goście, więc zastanawiałam się co na szybko upiec żeby było efektownie, ale niekłopotliwie? Wymyśliłam kokosową tartę z bitą śmietaną. Co prawda, nie wiem do końca, czy tego typu ciasto można nazwać tartą, ale niech tak już zostanie :) Najważniejsze, że wyszło smacznie, a robota przy tym minimalna :)Składniki
Codzienna kuchnia niecodziennapieprzymy. Wyrabiamy masę ręką, aż wszystkie składniki się wymieszają.Pracując z ciastem filo pamiętajmy, aby płaty z których nie korzystamy w danym momencie, były nakryte zwilżoną ściereczką (ciasto po otwarciu opakowania szybko wysycha). Każdy płat kroimy na dwie części aby uzyskać dwa prostokąty. Każdy smarujemy bardzo cienko, za pomocą pędzelka lub dłoni rozpuszczonym masłem. Nakładamy farsz i zwijamy brzegi(...)minut w 200°C (lub do czasu aż będą ciemno złote). Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy od razu ze słodkim sosem chili. Post Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuCiasto francuskie możemy wykorzystywać na słodko do przekąsek oraz wielu innych dań. Warto w lodówce mieć gotowe ciasto, a wtedy na pewno szybko coś zrobimy. Dziś polecam ślimaczki z pesto. oczywiście nadzienie może być przeróżne. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 łyżki pesto 1 jajko WYKONANIE Płat ciasta francuskiego posmarować pesto. Wycinać długie pasy i zwijać w ślimaczki. Ciasto
W kuchennym oknie Ewypuree dyniowego, lecz dynię tartą na dużych oczkach. Zamiast tartej dyni można wykorzystać tartą marchewkę. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia, gdyż unosi się smakowity aromat . Ciasto dyniowe z orzechami wspaniale pachnie wanilią i karmelem. Ciasto jest długo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięInna od tradycyjnej, ale równie smaczna. Ciasto ucierane robi się szybko za pomocą miksera. Można do niej dodać owoce świeże, mrożone lub suszone. Składniki: 1 margaryna 5 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 2-3 łyżki śmietany 1 budyń waniliowy 1 łyżka proszku do pieczenia 1 kg kwaskowatych jabłek rodzynki lub skórka pomarańczowa, smażona pigwa tłuszcz(...)Wykonanie: Margarynę ucieramy mikserem, dodając żółtka i cukier. Kiedy masa jest puszysta, dodajemy przesiany przez sito proszek do pieczenia, budyń oraz śmietanę. Ubijamy pianę z białek, dodajemy porcjami do ciasta, na przemian przesianą mąką i pianę, lekko mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grube plastry, bakalie oprószamy mąką. Tortownicę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozdzielamy
Anioły w kuchniPyszne z orzezwiającym kremem, szybkie do zrobienia bo rureczki z ciasta francuskiego. Polecam ,zasmakują nie tylko dzieciom Składniki:opak. ciasta francuskiegokrem:20 dag masła1 jajko1 łyżka cukru waniliowego3 łyżki cukru pudru1 łyżka soku z cytrynyWykonanie:Ciasto francuskie kroimy po szerokości na 1cm paseczki. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy ciasto. Zapiekamy ok 15 minut. Ostudzone zdjemujemy z foremek.Jajka
Z Majeczką w kuchniSzybki pomysł na deser. Ciastka znikają jeszcze szybciej, nawet nie dane im było ostygnąć :) Czekolady sypiemy ile dusza zapragnie ...Składniki:opakowanie ciasta francuskiegogorzka czekolada (oczywiście nie cała tabliczka)Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty. Posypujemy startą czekoladą. Zapiekamy w temperaturze 180-200 stopni aż się zrumienią (jakiś kwadrans
prawdziwe jedzenie