Prosta, szybka i słodka kompozycja do niedzielnej kawki. Składniki : Ciasto francuskie ananas w puszcze 3-4 krążki twaróg chudy 25 dag cynamon 1 łyżeczka cukier 2 łyżki śmietana 1 łyżka żółtko z jajka mleko 1 łyżka Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijam i dzielię na 10 kawałków, tak się złożyło że tym razem kupiłem w Biedronce promocyjne +36% i wystarczyło
Mechanik w kuchnisprawdzą się także maliny czy truskawki, na górę wylewamy lekko stężałą galaretkę. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki. Ciasto jest śliczne i bardzo smaczne. Nasączone, mocno kokosowe, z owocowym akcentem - pyszne! Polecam bardzo! :) #Jak nie marnować jedzenia: Szybki deser w pucharku: kilka łyżek kremu kokosowego galaretka o dowolnym smaku ok. 100 g borówek lub innych owoców
Cooking MonsterTakie szybkie i łatwe w przygotowaniu ciacho na każdą okazję :) Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i upiec w piekarniku :) SKŁADNIKI 250 g mąki tortowej 200 g cukru 3 jajka 200 ml słodkiej śmietanki kremówki szczypta soli 4 czubate łyżki kakao aromat waniliowy lub rumowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania trochę kremu orzechowego -typu nutelka do przełożenia(...)papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ubić jajka z cukrem, dodać śmietankę, aromat, mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kakao i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać cukrem pudrem ( zapobiegnie przypaleniu i stwardnieniu górnej warstwy ). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 ° C przez około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem
zielonacukinkamąki pszennej (najlepsza będzie mąka krupczatka) 250 g zimnego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1-2 łyżki wody lub kwaśnej śmietany. Podzielić na 2 części - około
Czerwień i błękitPoczątkowo na Tłusty Czwartek nastawiałam się na smażenie pączków. Potem, błądząc po czeluściach internetu znalazłam przepis na ultra szybkie muffiny w smaku przypominające ciasto pączkowe - z tym że pomijamy etap smażenia w głębokim tłuszczu, podczas którego cellulit sam wpełza nam na uda. Cóż, może dietetyczne nie są, szczególnie z dodatkiem nutelli, ale zawsze odrobinę lżejsze :) Składniki: 250 g mąki
sama złodyczWierzch ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. Ciasto piec przez ok. 30 minut (w połowie pieczenia, ciasto przykryć folią aluminiową - nie jest to konieczne, ale w razie szybkiego podpiekania się góry - zaleca się przykrycie ciasta). Po upieczeniu, ciasto należy od razu wyjąć z piekarnika. Po 15 minutach należy zdjąć obręcz z formy i studzić jeszcze przez kilkanaście minut. Śmietankę wlać
CookYourselfJeszcze jedna wariacja z ciastem francuskim:) Tym razem zdecydowanie jest to propozycja obiadowa. Mięso mielone oplecione ciastem francuskim z zielonym akcentem - szczypiorkiem. Bardzo szybko się ą robi a jeszcze szybciej znika z talerza;)) Składniki: ciasto francuskie, 3 cebule, 750 g mielonego mięsa wieprzowego, duże jako, sól, pieprz, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, łyżka bułki
Z miłości do słodkościcukrem i solą i dodaj startą skórkę z cytryny. Przełóż na lekko oprószony mąką blat i uformuj wzgórek. Pośrodku zrób dołek i włóż do niego masło. Szybko ugniataj palcami do otrzymania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek i wrzuć do niego żółtka. Ugniataj na gładką masę, po czym ulep kulę. Zawiń
Gorący kąsekczekoladowe, wilgotne ciasto z wybornym limonkowo - alkoholowym kremem. Nie bez powodu Nigella Lawson nazywana jest domową boginią :-) Połączenie kwaśnej, orzeźwiającej limonki z czekoladą to mistrzostwo smaku. Ciasto jest niesamowicie proste i szybkie do wykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się, że intuicja mnie
maniapieczeniażą deskę. Przesiej mąkę i dodaj sól. 2. Do goracej wody w szklance dodaj olej. Zamieszaj. 3. Wlej wodę z olejem do mąki. Mieszaj szybko łyżką. 4. Następnie wyrabiaj ciasto (około 5 minut) by było giętkie i elastyczne. 5. Odstaw na 30 minut by ciasto odpoczęło (ale nie dłużej!) b) farsz 1. Ugotuj (przy okazji obiadu) do miękkości
Fiolka w kuchnipłynu – ja to zrobiłam. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwinąć je w kulę i zostawić w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 45 min. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, szybko je zagnieść i rozwałkować dość cienko. Do miseczki dodać przecier pomidorowy, oliwę lub olej - wymieszać. Sos doprawić ziołami (bazylią i oregano oraz dodać posiekane ząbki czosnku. Składniki(...)połączyć ze sobą oraz posmarować wierzch ciasta, a następnie posypać go startym serem żółtym (na dużych oczkach). Ciasto pokroić na ok. 12 kwadratów, a każdy z nich na pół (nie jest tak naprawdę ważne na ile, ważne by zmieściły się na stojąco w blaszce). Kawałki ciasta układać jeden na drugim sosem do góry, a następnie układamy pionowo w blaszce keksówce
Fabryka pomysłówPierwsza wersja świetna w przypadku małego grona gości, a druga – wiadomo :) Składniki na jedną i drugą formę podałam w przepisie. Na dodatek ciasto marchewkowe jest bardzo proste i szybko trafia do pieca. Robimy je bowiem bez użycia miksera (za wyjątkiem kremu). Przepis na najlepsze ciasto marchewkowe opracowałam na podstawie przepisu Dorotus . Zmieniłam trochę, a w szczególności krem, który
Moja Delicjaprzyznam, ze pomyslow pare sie nazbieralo i mam nadzieje, ze w niedalekiej przyszlosci bede miala okazje je wszystkie przetestowac, a potem podzielic sie z Wami. Wybor ciasta na dziesiejsza okazje byl dosc szybki, pod wplywem chwili i fotki jaka widniala obok przepisu. Sam przepis pochodzi z gazetki "Pyszne ciasta domowe" N°3/2011 Nigdy nie kupuje takich gazetek
Przysmaki KarolkiPiec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Wykonanie ciasta kruchego: Do miski przesiać mąkę, dodać , cukier, cukier waniliowy,jajka, śmietanę i proszek do pieczenia, zarobić ciasto. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść, jak będzie się kleiło dodajcie odrobinę maki.Ciasto podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temperaturze 180 stopni(...)około 20 minut. Z 2 i 3 części ciasta rozwałkować posmarować marmoladą i zwinąć w roladę. Przełożyć do blaszki i upiec około 25/30 minut, na złoty kolor. Dłu g ość rolady musi odpowiadać długości blaszki i cia sta kruchego . Wykonanie kremu : Do mleka wsypać kremy w proszku i ubić mikserem na sztywno. W przepisie Siostry Anastazji jest krem budyniowy , jeśli
Sama słodycz i szczypta chili