szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:81/327)

Ekspresowe ciasto kakaowe 1086

Czasami gdy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego przygotowuję to właśnie ciasto, jest ono bardzo szybkie, smaczne a równocześnie przypomina mi smak dzieciństwa, ponieważ jako mała dziewczynka bardzo często jadałam kaszę mannę z różnymi dodatkami :) Składniki: - 1 l mleka - 1 szklanka cukru pudru - 1 margaryna - 2 łyżki kakao - 1 cukier waniliowy - 1 szklanka kaszy manny

Zainspirowana w kuchni
9. Listopadowy wieczór na słono, czyli serowo-czosnkowe krakersy z dipem sezamowo-pomidorowym 189

mąkę, dodajemy sól i łączymy wraz z masą maślano-serową rozcierając palcami aż do połączenia składników – czynność tą można również wykonywać siekając nożem. Kolejno dodajemy jajko i szybko zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.  Otrzymane ciasto „rozwałkowujemy” dłońmi na kształt przypominający rulon (jak na zdjęciu), owijamy folią i wstawiamy je do lodówki na ok.30 min w celu schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy

Symfonia Smaków
Chlebek bananowy z masłem orzechowym 265

Bardzo lubimy to ciasto, chlebki bananowe są szybkie w przygotowaniu, smakują wybornie za każdym razem, niezależnie co da się do środka bo smak można kombinować do woli. Tym razem elementem najważniejszym był dodatek masła orzechowego, do tego rewelacyjna polewa. Przepis pochodzi ze strony Taste and Tell . Przy okazji polecam inne wersje: chlebek z dodatkiem dyni , ananasowo-kokosowy . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ciasto jesienne ze śliwkami 217

Sezon na śliwki nadal trwa, dlatego ja zachęcam do przygotowania pysznego, śliwkowego ciasta z migdałami i dżemem. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu i ma jeszcze jedna zaletę, mianowicie znika ekspresowo. Polecam. Źródło Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada pandanowa z ananasem i kokosem 219

ciasto niestety wyszło bardzo cienkie, ale błąd tkwił w zbyt dużej blaszce i przegapieniu czasu pieczenia. Nie popełnijcie moich błędów, a wszystko będzie cudownie puszyste. Mimo to ciasto było pyszne i szybko zniknęło. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". 233

musieli przyrządzić danie główne i przystawkę/deser w śródziemnomorskim stylu. Delikatne, niesamowicie kokosowe biszkoptowe ciasto, z wierzchem z kogla - mogla. Smakuje zupełnie jak wielka biszkoptowa kokosanka. Szybkie w przygotowaniu i nietuzinkowe. BUŁGARSKIE CIASTO KOKOSOWE "CAPRISE". /źródło: sieć;/ 220g miękkiego masła 280g wiórków kokosowych 280g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek 1,5 szklanki cukru pudru kogel - mogel

W kuchni Karmel-itki
Biscotti czekoladowe 200

Biscotti czekoladowe wśród dzieciaków zrobiły furrorę. Chrupały, aż im się uszy trzęsły. Ja z przyjaciółką maczałyśmy je  w kawie i również nam smakowały. Szybka, dosyć czysta robota. Ciasto trochę lepiło się do rąk, jednak po zanurzeniu dłoni w mące było już tylko lepiej:) Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Blondynka Gotuje
Babka akacjowa piaskowa 188

Akacjowo u mnie w tym tygodniu, prawda ? Te pachnące i pyszne kwiatki są tylko przez chwilę więc staram się nimi nacieszyć bo następne dopiero za rok. Dzisiaj ciasto - bardzo proste i szybkie do zrobienia więc będzie w sam raz kiedy mam lenia i nie chce mi się cudować w kuchni. Dodatek kwiatów odrobinę je podrasował. Wpis dołączam do akcji Kwiatożercy

Smaczna Pyza
ŚMIETANOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE Z MALINAMI 434

otrzymania zwartej, gładkiej kuli kruchego ciasta. Ciasto można również wyrobić ręcznie-masło umieścić w większym naczyniu, dodać mąkę i proszek, posiekać nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Ciasto podzielić na dwie równe części. Zawinąć je w folię i włożyć do zamrażarki na ok.3 godziny(ja nie mroziłam, rozkruszyłam lekko schłodzone) lub dłużej(ciasto można

Smaczne Zdrowe
Gruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowym 224

tarteletkę - wszak miała to być próba co wyjdzie z tego pomysłu :) Ten deser na stałe zagości na moim stole i na pewno szybko mnie nie znudzi. No to co? jemy? ;)Składniki ciasta:pół kostki miękkiego masła,1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,szczypta soli,1 łyżka cukru - ja dałam brązowy.Wszystkie składniki połączyć(...)rozkruszyć palcami) przygotowane wcześniej ciasto. Powinno być go mniej więcej na grubość palca. Ciasto minimalnie docisnąć do owoców. Foremkę wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 180-190 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu foremkę przykrywamy talerzykiem i jednym szybkim ruchem odwracamy do góry dnem. Tarta bez problemy odkleja się od formy.Podajemy na gorąco

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szybka przekąska :) 298

Ciasto francuskie ma wszelakie zastosowanie. Ja korzystam z niego najczęściej, gdy wpadają znajomi i trzeba przygotować jakiś szybki poczęstunek ;) Oto moja mała propozycja na karnawałową (i nie tylko) wytrawną przekąskę z ciastem francuskim w roli głównej.  Babeczki z ciasta francuskiego  - opakowanie ciasta francuskiego - słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 250g - oliwki w zalewie 100g - ser żółty starty

Sajkofanka smaku
Ciasto czekoladowe z musem truskawkowym 331

Piszę przepis na szybko, żeby na weekend opublikować, bo wart spróbowania. To ciasto czekoladowe jest rewelacyjne. Wychodzi zawsze i wszędzie, można je posypać cukrem pudrem i zajadać, ale tym razem proponuję w wersji "na bogato".    Trochę mi się kojarzy z naszymi chłopakami na Euro (czy Erło, jak to mówią moje dzieci). Jest biało-czerwono, ale nie brakuje

bistro mama
Francuskie ciasteczka z dżemem 139

Dzisiaj jeszcze druga propozycja z ciasta francuskiego. Tak samo prosta i szybka. Na słodko. Takie małe co nie co do popołudniowej herbatki.     Składniki : * opakowanie ciasta francuskiego  * ulubiony dżem * żółtko jajka * cukier puder Przygotowanie : Ciasto francuskie kroimy na  12 kwadratów. Na każdy nakładamy łyżeczkę dżemu i składamy na pół. Brzegi zlepiamy widelcem. Układamy na blaszkę, smarujemy

Magiczne Życie Marty
Bożonarodzeniowe ciasteczka 300

chwili zgęstnienia, na koniec dodajemy aromat .Odstawiamy do wystudzenia.Łączymy ze sobą za pomocą miksera zawartość obu misek ze składnikami na ciasto, a następnie wyrabiamy bardzo szybko ręką. Całość dzielimy na 3 części, wkładamy do foliowych woreczków i ponownie wkładamy do zamrażarki na 20 min.Wyciągamy jeden woreczek z ciastem i rozwałkowujemy ciasto na placek grubości

charlotte gotuje
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 378

dość zbaczania z tematu. Na tym filmie zobaczycie, w jaki sposób należy posmarować ciasto filo masłem lub olejem i jak układać je warstwami: Wadą ciasta filo jest to, że szybko wysycha , dlatego warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami odnośnie tego jak się z nim obchodzić zanim zabierzecie się do gotowania.  Jeżeli używacie ciasta mrożonego, przed użyciem należy rozmrozić

Chilli Czosnek i Oliwa