szybkie i mięciutkie zaraz po upieczeniu. Idealne dla początkujących oraz tych, którzy poszukują sprawdzonego i niezawodnego przepisu na te świąteczne ciasteczka :) Składniki: 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej 2 jajka 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 130g cukru pudru 100g roztopionego masła 100g płynnego miodu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto
Chocolate Muffin Blogszybko dziś zrobiłem do mojej zupy paprykowej. Jak je przygotować? -jajko -100 gram mąki TYP550 -woda, dwie łyżki -sól -olej rzepakowy -szczypta kurkumy Możecie zrobić większą ilość, pamiętajcie tylko, że na 100 gram mąki trzeba użyć jednego jajka. Do przesianej mąki ze szczyptą soli i kurkumy wbijamy jajko i zagniatamy cisto, dodajemy kilka łyżek wody, by ciasto było gęste
BaRepasSzybko znalazłam inspirację - muffinki imbirowe. Mmm... Uwielbiam imbir. Jego charakterystyczną ostrość, lekko cytrynowy posmak świeżego, słodkość kandyzowanego. Do tego przepisu użyłam tego drugiego, drobno posiekanego, oraz imbiru w proszku. Od siebie dodałam gruszki, które z imbirem tworzą niezwykle zgrany duet. Muffiny wyszły obłędne - idealnie zrównoważone słodko-ostre smaki, soczyste owoce idealnie zgrały się z muffinkowym ciastem. Zniknęły błyskawicznie!Podwójnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzybkie, proste i bardzo czekoladowe. Przepis Nigelli Lawson. Reklama tych babeczek jest naprawdę zbędna. Uwierzcie mi na słowo - są spektakularne w smaku. Składniki: 1 3/4 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 3/4 szkl cukru pudru 1 szklanka mleka 1/3 szkl oleju 1 jajko 3/4 szkl czekoladowych groszków do ciasta aromat
Malinowe Pocałunkizielony barwnik Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z czekoladą i odrobiną mleka. Czekamy chwilę jak masa ostygnie i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przekładamy do papilotek mniej więcej 2/3, w środek wkładamy agrest i przykrywany resztą masy. Agrest, który wyjedliśmy i nie starczyło do muffinek można zastąpić na przykład płatkami migdałów. Pieczemy(...)stopniach przez 20-25 minut. Masło do kremu trzeba wyjąć z lodówki jakieś pół godziny wcześniej, żeby doszło do temperatury pokojowej. Ucieramy mikserem na szybkich obrotach z cukrem pudrem i wanilią, kiedy składniki się połączą zmniejszamy prędkość i miksujemy jeszcze 10 minut, żeby masa miała jednolitą konsystencję bez wyczuwalnych kryształków cukru. Pod koniec dodajemy kilka kropli
sama złodyczPamiętacie o konkursie ? Zapraszam, macie jeszcze czas do północy. Dawno nie piekłam chleba tostowego, ale przepis na bardzo prosty i szybki do zrobienia znalazłam tutaj . 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 350 g mąki pszennej tortowej, typ 450 50 g mąki kukurydzianej lub BŁYSKAWICZNEJ kaszki manny 1 łyżka cukru(...)łyżeczka soli 50 ml oleju Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej) wodzie. Dodać mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier, sól i olej. Wyrobić na jednolite ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 9 cm (mierzone po dnie). Zostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut. Piec ok. 30- 35 minut
Moje domowe kucharzeniesztuk. Wykorzystałam w przepisie margarynę Bielską od ZT Bielmar , jest pełnotłusta, o dużej zawartości tłuszczu (80%). Ta margaryna szczególnie jest polecana do przygotowywania kremów, gdyż bardzo dobrze i szybko się napowietrza, co powoduje, że kremy przygotowane na jej bazie są delikatne i puszyste. Ja wykorzystałam ją jednak do przygotowania ciasteczek, więc mogę ją polecić również do przygotowania wypieków(...)wymagają trochę zdolności manualnych, ale są wart wysiłku włożonego w ich wykonanie. Trzeba mieć trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego, 1 szklankę zmielonych migdałów, pół szklanki jogurtu greckiego i tylko 1/2 szklanki mąki. Ciasteczka są delikatne, kruche, są według mnie idealne. Jak chcemy by były
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięHerbata to jeden z najbardziej rozpowszechnionych napojów na świecie. Wykazuje pobudzające działanie, ale odpowiednio przyrządzona potrafi również uspokajać, tonować i podnosić odporność na infekcje wirusowe (zwłaszcza
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasto wałkujemy , rozsmarowujemy na nim masę cienką warstwą , rolujemy jak dywan do trzepania i kroimy ostrożnie na kawałki ( ostrożnie bo farsz lubi się rozjeżdżać ) . Gotowe zawijaski , układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i przyprószonej mąką . Wsuwamy ją do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy bez termoobiegu przez około 40 minut . Wyciągamy , studzimy na kratce i szybko zjadamy
Ogrodnik w podróżyszybką i prostą, idealną na ciężkie dni. Babeczka owsiana ze śliwkami (porcja na dwie duże kokilki) 8 łyżek płatków owsianych 3/4 szkl. dowolnego mleka 2 jajka 8 śliwek bakalie Wieczorem zalać płatki mlekiem i dodać rozbełtane jajko. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Rano rozgrzać piekarnik do 200 stopni, kokilki wysmarować tłuszczem, wlać na dno trochę ciasta, wsypać
Przepysznik - BLW i nie tylkoszybki, pyszny, energetyczny i lekki obiad. Tagiatelle z marchewki, owczy ser, garść frikeh, szczypta czarnuszki i gotowe! My kupiliśmy wór frikeh w Nazarecie zachęceni przez właścicielkę naszego hotelu. Ten znajdował się w starym arabskim pałacu. Na suficie w salonie namalowane były m.in. zielone kłosy pszenicy. Jak dowiedzieliśmy się przy porannej pogawędce przy kawie z kardamonem i kawałku ciasta migdałowego
GRUBY WAŁEKZroluj ciasto wzdłuż i przełóż do formy odwracając tak, aby złączenie zrolowania było na dole.Przykryj i odstaw do wyrośnięcia, chlebek może urosnąć ponad dwukrotnie przewyzszajac foremkę. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Tuż przed włożeniem do piekarnika posmaruj chlebek roztrzepanym jajkiem z mlekiem i natnij górę we wzory zgodnie z własnym uznaniem. Piecz około 30 minut. Uwaga! Bochenki szybko się
Grahamka, weka i kajzerkaszybki, pyszny, chrupiący (dzięki wodzie gazowanej) i różnorodny (dzięki dodatkom) deser. Polecam:)) Gofry na wodzie gazowanej Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 - 2 łyżki drobnego cukru 4 łyżki oleju 2 jajka Rozgrzać gofrownicę. Białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować na gładką masę - ciasto
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszybko znikają z talerza. Składniki: 2 szklanki mąki, 0,5 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 1/3 laski wanilii, 60-70 g suszonej żurawiny, 1 garść orzechów włoskich, 200 g masła, 3 łyżki mleka, szczypta soli. Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem białym i wanilinowym. Następnie dodajemy mleko, szczyptę soli nasionka z laski wanilii oraz powoli przesiewamy mąkę. Ciasto
Aga w kuchnipieczenia, czyli do październikowej piekarni organizowanej przez Amber ! Tym razem pieczemy chleb Moniki z bloga Gotuje bo lubi . Chleb, dzięki swoim dodatkom ma bardzo oryginalny smak. Bardzo szybko zniknął i od razu żałowałam, że upiekłam go tylko z połowy porcji. Drugi raz już nie zrobię tego błędu :). Chleb pięknie wyrósł w koszyku i o dziwo(...)wyszedł mi beret ;). Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami, czyli październikowa piekarnia Składniki: Zaczyn 3/4 szklanki mąki chlebowej 1/3 szklanki wody 3 łyżki aktywnego zakwasu pszennego Ciasto właściwe 1 szklanka wody 400 g maki pszennej 750 200 g mąki pszennej razowej 3/4 łyżki soli cały zaczyn Dodatkowo: 1 duży por 1/2 łyżki miodu 1 łyżka octu
Kulinarne przygody Gatityczłowiek zobaczy kilka promieni słońca i od razu rozum przestaje myśleć logicznie ;) Nie mam sił by stać przy stole i gotować a jeść coś trzeba i postanowiłam zrobić placuszki szybki i prosty sposób na coś pysznego... Jednocześnie zapraszam do wzięcia udziału w Konkursie Składniki: 3/4 kubka maki ryżowej 3/4 kubka mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajko(...)drożdże około 15- 20 gram szklanka ciepłego mleka woda ciepła łyżka cukru Mąki mieszamy, drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku dodajemy jajko, cukier i wszystko razem mieszamy..Dolewając wody doprowadzamy ciasto do konsystencji gęstej śmietany lub ciasta naleśnikowego Odstawiamy na 20 minut. Smażymy na patelni.. Smacznego!!! Pysznościiiii ;) var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function
NaKońcuJęzykaMini serniczki z nutellą i truskawkami. Świetne, aby zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Przekrojone owoce, przypominają urocze serduszka. Jeśli mamy malakser lub blender z
Poezja smaku