tortillę. Przepis prosty, robi się szybko i smakują jak te kupowane w sklepie. Polecam! "Składniki:600 g mąki pszennej300 ml ciepłej wody2 płaskie łyżeczki soli2 łyżki smalcuSposób przygotowania:Mąkę pszenną przesiewamy razem z solą do miski. Dodajemy wodę i smalec. Wyrabiamy (można to robić ręcznie, ja to jednak robię za pomocą robota kuchennego).Ciasto dzielę na kilka części
Słodkie PrzyjemnościSzybka, niskokaloryczna, bogata w witaminy i składniki odżywcze sezonowa przekąska. Pyszna dynia Hokkaido, wędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane pikanterią nasturcji. Dynia Hokkaido, moja ulubiona, soczyście pomarańczowa, słodkawa z miękką skórką, której nie trzeba obierać. Pięknie się prezentuje w każdej postaci, w zupie, kluskach, ciastach… ale zupełnie wyjątkowo po upieczeniu, kiedy kumulują
SzczyptaSmaQszklanki mąki szczypta soli masło do smażenia Farsz: 500g sera białego 200 g śmietany lub jogurtu naturalnego duża puszka brzoskwiń 2 opakowania cukru waniliowego PRZYGOTOWANIE Miksujemy składniki ciasta i odstawiamy na 20-30 min. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i smażymy na maśle cienkie naleśniki (z podanej porcji ok.12-14 sztuk na średniej patelni). Twaróg rozgniatamy(...)Szybko i smacznie
Moje Kuchenne Rewelacjenaleśnikowe z pieczarkami to idealne danie kiedy mamy trochę pieczarek i nie bardzo wiemy co z nimi zrobić :) Szybkie, łatwe, tanie, a nade wszystko bardzo smaczne! Polecamy każdemu na szybki obiad lub kolacje. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: · 0,5 litra mleka(...)bułki tartej · 2-3 łyżki margaryny · 1 łyżka masła Przygotowanie krokietów zaczynamy od ciasta naleśnikowego: łączymy mąkę, mleko i oliwę. Do tego dorzucamy jajko, dodajemy szczyptę proszku do pieczenia i soli. Wszystkie składniki miksujemy. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste można dodać nieco wody
Kolizje Smakówznaczy twarz ;)? Szybka tarta z cebulą i pieczarkami sprawdzi się tu idealnie! Jest sycąca i niedroga, a jej przygotowanie zajmuje około 10 minut, nie licząc czasu pieczenia. W każdym razie, w mniej więcej pół godziny będziecie się mogli cieszyć ciepłym obiadem. Polecam! Składniki na 4 porcje (lub 2 jeśli jesteście baaardzo głodni): 1 płat ciasta francuskiego 3 średnie cebule
Obiad za dychęzawsze smaczne i szybko znikają. Składniki: 800 g ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól szczypta Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i razem z twarogiem przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać jajko, sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie zagnieść. Jeśli ciasto będzie się kleić
Ala piecze i gotujespróbować? Chleb może nie wyrósł tak bardzo, jak typowy pszenny chleb na starterze Tang-Zhong, ale chyba nic w tym dziwnego; to zasługa mąki graham, która niejako obciążyła ciasto. Niemniej miękisz jest lekki i delikatny o łagodnie połączeniu smaku orkiszu i mąki graham.Do chleba dodałem odrobinę rodzynek, tylko po to, by dodać ich posmaku. Nie tyle jednak, by smak(...)kromką - nic tak nie cieszy, gdy domownicy nie zachwalają chleba, tylko w milczeniu połykają kromki jedna za drugą...Chleb otrzymał oficjalną aprobatę, a ja zgodę na powtórzenie wypieku możliwie szybko :) Składniki (na dwie foremki a 23 cm): 360 g Tang Zhong na mące orkiszowej i mleku270 g mąki pszennej graham270 g mąki orkiszowej108 g letniego mleka1 jajko
Grahamka, weka i kajzerkarybką, której nazwy nie znam.W każdym razie, byłam tak przejęta stanem ich zdrowia, było mi tak smutno, że musiałam na chwilę zapomnieć i udałam się szybko do kuchni. Z braku większości składników powstały szybkie, ale mimo to bardzo smaczne ciasteczka, które pomogły mi przetrwać drogę do pracy. Znajomym również smakowały, więc śmiem twierdzić, że są godne polecenia dalej. Wypróbujcie(...)łyżki mąkiSposób przygotowania:Żółtka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i dalej miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę i ugniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Oba kawałki ciasta wkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie, oba ciasta
Słodkie Przyjemnościmąkę wymieszaj z sodą - do miski z mąką dodaj masę z rondla i jajko, całość zagnieść na gładkie ciasto - ciasto owiń folią i wstaw do zamrażarki na 20 minut - ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy foremkami pierniczki i pieczemy - temp. 165 stopni C; czas pieczenia w zależności od grubości pierniczków do 12 do 20 minut. - pierniczki studzimy na kratce LUKIER(...)lukier wyschnął, około 12 minut. Pierniczki przechowujemy w puszcze bądź słoju szklanym, można je w ten sposób przechowywać nawet do 3 tygodni. Potem wystarczy wyłożyć na miseczkę i szybko robią się miękkie. Najlepiej smakują z kawą o smaku karmelowym. Przepiękna zastawa, którą możecie oglądać na fotografii pochodzi ze sklepu a -Tab. Miseczka w stylu minimalistycznym pochodzi
SMYKWKUCHNIdrzwi malowania, skończywszy na wymianie mebli i sprzętu AGD. Przez ten czas nie miałam możliwości fotografowania bo wszędzie panował bałagan a i z kuchni tez musiałam szybko uciekać bo i ona też przeszła generalny remont oraz wymianę piekarnika i płyty gazowej. Tak naprawdę dzisiaj po raz pierwszy udało mi się wygospodarować trochę więcej czasu wolnego(...)czaka na publikację wiele zaległych przepisów. Dzisiaj przepis na wspaniały piernik z powidłami w polewie czekoladowej. Z podanego przepisu wyszła mi średniej wielkości blacha. Przepis pochodzi z książki „Ciasta domowe smaczne i zdrowe” W oryginale piernik jest bez powideł i polewy. Składniki: 1 szklanka płynnego miodu 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju lub roztopionego masła
Na słodko lub wytrawnieDziś sporo pracy także obiad biurowy, wypiekany w domu ręcyma mojego osobistego pizzaman'a! Pizza salami z cebulką, pieczarkami i duuuużą ilością świeżej rukoli, uwielbiam! Przepis
upichconaZgodnie z obietnicą dziś kolejny przepis- Muffinki. Od dwóch lat nie mija szał na te małe cudeńka, bardzo proste w wykonaniu, jak i smaczne. Pomysłów
SMYKWKUCHNIJak się spróbuje smaku domowego pieczywa to potem ciężko przestać je piec samemu :) Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszne bułki z mąką pełnoziarnistą, który znalazłam na
Ze smakiem i z pasjąPrzepis na biszkopt do tej rolady jest ze mną od zawsze. To przepis mojej mamy. W kuchni potrafiła wszystko wyczarować. Biszkopt jest delikatny i puszysty. Rolada
Blondynka Gotujewkładamy do naoliwionej miski i odstawiamy do wyrośnięcia na około jedną godzinę (czasami to zajmie krócej, czasami dłużej) – aż ciasto podwoi swoją objętość.Po wyjęciu z miski, odpowietrzamy ciasto zagniatając kilka razy i dzielimy je na dwie równe części.Z każdej części formujemy mały bochenek – około 15 cm średnicy i układamy oba bochenki na naoliwioną blachę.Przykrywamy przezroczystą(...)niego lekko popukamy od spodu. Ponieważ nasz piekarnik słabo dopieka spody, ja czasami przykrywam wierzch chleba aluminiową folią (już w piekarniku) aby wierzch nie piekł się zbyt szybko w stosunku do spodów i się zbytnio nie przypalił. Po upieczeniu chłodzimy na kratce przez minimum godzinkę – nie polecam kroić wcześniej, bo grozi to zniszczeniem pięknego wnętrza chlebka
UgotujmyTo.pl