szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:217/327)

THE MIGHTY CLUCK – GTA IV – podwójny chicken burger 321

oryginalną, kilkuskładnikową, aromatyczną panierkę i tradycyjne dodatki jak sałata, ser, ketchup i majonez. Jeśli chcecie użyć domowych bułek do burgerów – polecamy ten przepis na bardzo proste i dość szybkie mega buły. Burgery smakują w nich o niebo lepiej niż w dmuchanych bułkach z supermarketu. Zobacz, jak burger wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ(...)Płatki owsiane, kukurydziane, bułkę tartą oraz siemię lniane wrzucamy do blendera i miksujemy, aby uzyskać dość drobną panierkę. Możemy też użyć moździeża i utrzećskładniki lub utłuc je wałkiem do ciasta czy tłuczkiem od mięsa. Gotową panierką przesypujemy do szerokiego pojemnika lub talerza. 2. CIASTO (2 min) Do miski wsypujemy wszystkie przyprawy (oczywiście możecie zmieniać skład w zależności od upodobań

Nerds Kitchen
Proste śniadanie niedzielne - naleśniki z syropem klonowym i waniliowy budyń z ryżem 196

maślanych naleśników polanych syropem klonowym, luźnego budyniu wymieszanego z łyżką ugotowanego na sypko ryżu z dodatkiem wiśniowej konfitury. Do tego owoce (gruszka), sok pomarańczowy i kawa. Zapewniam Was, ze szybko się to przygotowuje :) Naleśniki (z tej porcji wychodzi 8-10 sztuk, w zależności od wielkości patelni): 2 jajka , pół szklanki mleka , około 1/3 szklanki mąki pszennej , 30 g masła(...)natłuszczenia patelni. Jajka roztrzepać z cukrem, wlać mleko i wsypać mąkę i sól. Dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Masło stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krakersy 174

Pomysł na lekką, szybką i bardzo domową przekąskę?Domowe krakersy z sezamem, z makiem, z solą... co kto lubi ;)Ja robiłam krakersy z sezamem - pyszne... Kilka chwil i cały słoik domowych krakersów znika :)KrakersySkładniki:125 g mąki1/4 łyżeczki soli1/2  łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru2 łyżki sezamu 1 1/2 łyżeczki olejuokoło 50-60 ml wody (ile zabierze(...)Przygotowanie:Na stolnicy z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Wody trzeba wlać tyle ile zabierze, jeśli jednak wyjdzie nam zbyt luźne, trzeba podsypać troszkę mąki.Z ciasta tworzymy kulę i wsadzamy na 20 minut do zamrażalnika. Ciasto wyciągamy, dzielimy na pół i każde z nich cienko rozwałkujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy nożem do pizzy lub radełkiem ładne trójkąty

Lawendowe Niebo
RYŻOWE PĄCZKI PIECZONE (BEZGLUTENOWE) 216

trzcinowy, 4 łyżkiWYKONANIE:/ciasto:Na stolnicy mieszamy obie mąki tworząc kopczyk. W bardzo gorącej wodzie rozpuszczamy masło i cukier trzcinowy. Energicznie nożem mieszamy mąkę z przygotowanym gorącym płynem. Wyrabiamy ciasto, tworzymy wałek, kroimy na krążki (około 1 cm). Formujemy placuszki, nakładamy nasze nadzienie, sklejamy tworząc pączki (będą gdzieniegdzie popękane, ale "kto bogatemu zabroni" mieć takie pączusie!)./nadzienie: Sezam prażymy(...)tylko cukier się rozpuści, natychmiast ściągamy z gazu aby się nie przypaliło. Mieszamy, tworząc sezamki (swoją drogą o niebo lepsze niż te 'sklepowe'). Na patelnie dokładamy marmoladę i szybko mieszamy.Gotowe./pieczenie:Piekarnik nagrzany do 165 stopni, góra - dół, termoobieg. około 10-15 minut.- Cały proces wykonania uwieczniony jest na zdjęciach :)))/pseudo lukier:odrobina wody ugotowana z cukrem trzcinowym

Wypisz Wymaluj
Sernik marmurkowy (sernik zebra) 1202

kruchego spodu, gdyż przeszkadzałby w jego wizualnym efekcie końcowym. Sernik marmurkowy świetnie się prezentuje i doskonale smakuje. Idealny sernik do kawy lub herbaty. Ten sernik swoim wyglądem przypomina bardzo ciasto zebra . Natomiast masa serowa podobna jest do tej z sernika z truskawkami i czekoladą , nie dałam masła, i śmietany, a mąkę ziemniaczaną zastąpiłam budyniem. Pieczenie tego sernika odbywa się(...)większej foremce wypełnionej wodą. Pieczemy go w 160 stopniach, czyli w niższej o 20 stopni temperaturze niż wszystkie moje tradycyjne serniki, ale dzięki temu sernik nie wyrasta za szybko, nie pęka, ale i nie opada. Sernik nie jest za słodki, ma delikatną konsystencję, najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu. Składniki 1 kg twaróg półtłusty 4 jaka 2/3 szklanki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki na choinkę 250

zarazem wilgotne, do tego niezwykle aromatyczne... Zdecydowanie czuć miód i przyprawy korzenne. Synek zawsze z wielką chęcią pomaga przy ich wycinaniu a później przy dekorowaniu:) Tym razem upiekłam bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu pierniczki, które będą piękną ozdobą naszej choinki...  Inspiracja Składniki:  150g mąki pszennej,  50g mąki żytniej,  50g masła,  50g miodu,  jajko(...)Przygotowanie Mąki przesiać wraz z cukrem pudrem i sodą oczyszczoną. Dodać stopione masło, miód oraz jajko. Całość posiekać. Dodać kakao i przyprawę do piernika.  Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.  Rozwałkować i wycinać różne kształty pierniczków.  Piec około 8-10minut w temp. 180st.  Ostudzić i dowolnie udekorować

Z miłości do słodkości
TARTA BANANOWA. Kierunek - Trójmiasto.! 207

podanych składników na ciasto wyrabiam kruche. Najpierw rozcieram mąkę z proszkiem, masłem i cukrem. Kiedy uzyskuję strukturę sypkiego piasku, wbijam jajko. Zagniatam. Blaszkę smaruję tłuszczem, wylepiam grubą warstwą ciasta. Podpiekam przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Banany miksuję za pomocą blendera. Dodaję jogurt i budynie. Nie słodzę - przejrzałe banany są wystarczająco słodkie. Tak przygotowaną masę bananową(...)zgęstnieje. Następnie wylewam ją na podpieczony spód, wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 45 minut w 200 stopniach  (termoobieg), aby pięknie się zezłociła. Kiedy jednak zacznie zbyt szybko się brązowić, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Po upieczeniu zostawiam tartę do wystudzenia - masa wtedy stwardnieje, łatwiej się dzięki temu kroi i nic się nie rozpada. Można wstawić

W kuchni Karmel-itki
Babeczki Dextera 181

mieszamy, do drugiego mokre i również mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i wszystko mieszamy. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy. Krem: 400 g śmietany(...)mieszania przez ok 20 minut. Po tym czasie nabieramy odrobinę karmelu (powinien być lekko ciągnący się) na łyżkę i wlewamy do naczynia wypełnionego zimną wodą. Karmel jest gotowy, jeśli szybko zastyga w zimnej wodzie, a po wyjęciu jest twardy i daje się kruszyć. Jeśli zastyga, ale nadal jest elastyczny, ciagnący, wygina się zamiast kruszyć-gotujemy jeszcze przez 5 minut

Zawsze głodna!
Majonezowe muffinki z kiwi - Grunt to przepis 241

Oto i on - zwycięski przepis w mojej pierwszej akcji kulinarnej Tydzień z KIWI z durszlakiem, który wygrała Asia z Grunt to przepis! . Sama już zrobiłam te

Anioszek w kuchni
Szybki chleb półrazowy 152

Bardzo prosty, puszysty  chleb na drożdżach z mąką pszenną razową. Składniki; 250 g mąki pszennej razowej 250 g mąki pszennej 300 ml wody 1 łyżeczka

wyzwania kuchenne
Czekoladowa trufla na orzechowym spodzie z malinami 217

Dzisiaj znowu coś na deser, tym razem czekoladowego i śmietankowego, bo takie było zapotrzebowanie;) Przepis znaleziony wieki temu na Kwestii Smaku okazał się przepisem nie na

Zdrowa Kuchnia Sowy
Roladki schabowe- prosto, szybko i smacznie ;) 186

Czas ostatnio pędzi jak szalony, także mam trochę opóźnień co do wpisów ;)  Na początku się pochwalę, bo to mój pierwszy kulinarny sukces. Wygrałam konkurs na

Czerwona Porzeczka
Liofilizowane jeżyny w ciasteczkach 143

puszek pełnych ciastek. Furorę zrobiły łakocie z migdałami i... Liofilizowanymi jeżynami. Tak, tak, takie cuda. Przepis znalazłam na stronie Kager til kaffen , i od razu mnie zaintrygował. Szukałam czegoś szybkiego i prostego, i te ciasteczka takie właśnie są. Składniki razem miksujemy, formujemy rulonik, chowamy do lodówki na czas, którego potrzebujemy na sprzątanie, kąpiel, wyjście z psem (niepotrzebne skreślić), a potem(...)zaczyna się robić w momencie, gdy bliżej przyjrzymy się składnikom. Migdały są chrupiące, pyszne i świąteczne, ale to liofilizowane owoce są magicznym składnikiem. W oryginale autorka przepisu dodawała do ciasta orzechy lub owoce, ja postanowiłam połączyć je razem. Maliny zmieniłam na jeżyny nie z premedytacją, ale dlatego, że tych pierwszych zabrakło w szufladzie. Wyszło pysznie! Ciasteczka są chrupiące, lekko sypkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szpecle – Spätzle 154

niestety mój ma za małe dziurki), albo „sprytną” tarkę jarzynową. Ciasto wlewałam na odwróconą stronę tarki, aby mi nie spływało. Na garnek z wrzącą wodą kładziemy tarkę, wlewamy porcję ciasta i plastikową łopatką przecieramy je do wody. Wyjdą małe, nieregularne kluseczki. Gotujemy chwilę od wypłynięcia na wierzch. Przygotowujemy miskę z zimną wodą. Gotowe szpecle przekładamy, najwygodniej sitem metalowym, do zimnej(...)słodko, z owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko.  Wszystkie wersje  są pyszne. Szpecle, to danie, które się przygotowuje bardzo szybko z użyciem niewielkiej ilości składników. Przysmażone na masełku, z dodatkiem rumianej oraz zielonej cebulki, zabiorą Was w kulinarną podróż, na Wspólne gotowanie z Formułą, z której ja właśnie wróciłam. Smacznego

mojewypiekiinietylko
Chleb żytni z kminkiem (40%) Hamelman'a 197

drugim stopniu prędkości przez 3 - 4 minuty. Zostawić w misie miksera, lub przełożyć do innej miski, przykryć i zostawić na godzinę. Po  tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i uformować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania,  łączeniem do góry, na ok 60 minut(...)pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min.  Kiedy chleb wyrośnie,  przełożyć go na łopatę do chleba,  szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę

Stare Gary
Ptysiowe słomki 147

się lekko szklista, a mąka dobrze się zaparzy, dzięki czemu słomka pięknie nam wyrośnie.Odstawić do przestudzenia. Do zimnej masy dodawać po 1 jajku, za każdym razem dobrze miksując. Ciasto nakładać do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie małej gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem lub matą do pieczenia wyciskać paluszki o długości mniej więcej 2 – 4 cm i szerokości(...)momentu aż słomka wyrośnie i zacznie się złocić. W małej miseczce roztrzepać  jajko, do drugiej wsypać cukier. Słomkę wyjąć z piekarnika i trzymając między dwoma palcami szybkim ruchem zanurzać ją całą lub do połowy w jajku, a następnie obtoczyć  w cukrze. Ponownie układać na blaszce i wstawić do piekarnika na kolejne 5-10 min, aż słomka nabierze złoto

Moje domowe kucharzenie
Klasyczne ciasteczka owsiane 197

przepis prosiło mnie już wiele osób. Poza tym to jedne z moich ulubionych ciasteczek. Są proste i szybkie. Jedyna ich wada jest taka, że stanowczo zbyt szybko znikają ;) robię je w wielu różnych wersjach i każde bardzo nam smakują. Dziś jednak zapraszam na najbardziej podstawowy przepis. Zazwyczaj robię je nie odmierzając dokładnie składników, dlatego nieco zwlekałam z zamieszczeniem tutaj(...)przykładając większą wagę do ilości poszczególnych składników. Najważniejsze jest to, by płatków owsianych było dwa razy tyle co mąki. Reszta już bardziej na wyczucie. Ważna jest również konsystencja ciasta. Postaram się to dokładniej opisać już w samym przepisie. Ciasteczka owsiane z rodzynkami i suszonymi morelami Potrzebujemy: 2 kubki płatków owsianych 1 kubek mąki 2/3 kubka cukru (szklanki są trochę

Ratunku obiad
Tarta na zabicie nudy 167

zaczelam sie wyraznie nudzic. Przejrzalam juz internetowe oferty moich ulubionych sklepow, wszak od tygodnia we Fracnji trwaja wyprzedaze. Lista tego co chcialabym zakupic niebezpiecznie sie wydluza, dlatego tez szybko porzucilam to zajecie. Wlaczelam tv, ale tam nie bylo nic specjalnego. Postanowilam pojsc do kuchni i tam zrobic renament, czyli sprawdzic jakie sprzety i produkty mam jeszcze dostepne. Calkiem dobrze(...)zrobic jeszcze jakies male co nieco. Najwazniejsze, ze pod reka ciagle zostaly foremeczki do mini tart :) Tak wiec do dziela... Mini tarty z budyniem i jablkami skladniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 budyn waniliowy lub smietankowy na 0,5 litra mleka 1 szklanka mleka 2 jablka brazowy cukier do posypania wykonanie: Budyn nalezy przygotowac wedle zalecen na opakowaniu, zmniejszamy tylko

Przysmaki Karolki
Tarta migdalowa z gruszkami 203

czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy z 50 g cukru, dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną. Przygotowanym wcześniej ciastem wykładamy foremkę do tart. Na ciasto wlewamy trochę masy migdałowej, tyle by przykryła dno. Następnie układamy gruszki i zalewamy je resztą masy migdałowej. Tartę pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C. Upieczoną tartę lekko odstawiamy do wystudzenia(...)wraz z 3 łyżkami wody podgrzewaùmy do chwili aż zacznie się robić złotawy. Ściągamy z ognia i dodajemy natychmiast 50 g masła. Energicznie mieszamy. Gdyby karmel zbyt szybko zastygał można go lekko podgrzać. Gotowym karmelem polewamy tartę i posypujemy płatkami migdałowymi.  Przepis zamieszczam w ramach akcji " Orzechowy tydzień " zorganizowanej przez Atinke z bloga " Tak sobie pichcę

Przysmaki Karolki