szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:217/327)

TORCIK KAWOWO-MIGDAŁOWY Z NUTKĄ MARCEPANU (Bezglutenowy) 138

magia - nasze smakowe zmysły zostały zaspokojone w 100%. W pierwszej chwili ucierpiały za to oczy. Wygląd nas totalnie nie zachwycił, wręcz nas rozwścieczył. Po żartach na temat prezentacji naszego szybkiego torciku (i wszystkich niesmacznych porównaniach) nadszedł czas na rozkrojenie go drżącą ręką (tą nietypową delirkę spowodowały napady śmiechu wymieszane z kobiecą wściekłością - bo przecież nie tak torcik miał wyglądać(...)niesamowitym aromatem (zarówno smak, jak i zapach najlepsze będą na zimowe wieczory), ale wcale nie trzeba się w ten sposób ograniczać! Kawa sprawdzi się idealnie jako dodatek/baza do mas, ciast, ciasteczek, deserów. Pozostawia kawowy smak z posmakiem marcepanu. Coś niesamowitego. Warto spróbować!Dwa słowa o mielonych migdałach:Mielone migdały to temat rzeka. Gdybyśmy miały rozpisać się o właściwościach

Wypisz Wymaluj
migdałowe ciastka z karmelem na szybko 151

Świąteczne porządki w toku przyda się więc odrobina wzmocnienia.  Do kawy dzisiaj zrobiłam migdałowe ciasteczka, Nie miałam za dużo czasu na ich zrobienie ale i

ciastkarnia na kruchym spodzie
RECENZJA - Detoks cukrowy :) 145

zakończeniu programu dowiesz się jak masz postępować dalej, jak się żywić i jaki mieć stosunek do cukru. Zwieńczeniem całej trzytygodniowej pracy są przepyszne, słodkie desery - na koktajl, ciasto i lody. Napiszę tak - warto się troszkę przemęczyć, żeby później móc skosztować bez wyrzutów sumienia choć jeden z prezentowanych tam pomysłów na słodkie dania :)  Bardzo, ale to bardzo polecam(...)propozycja dla osób chcących zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe, raz na zawsze "zerwać znajomość" z cukrem, oczyścić swój organizm, odżywić go i wzmocnić. To tylko trzy tygodnie, czas szybko mija, a efekty końcowe są niesamowite. Piękne zdjęcia, apetyczne i barwne fotografie posiłków, mnóstwo kolorów i przejrzysta treść - to czekam Was w środku tej lektury. Z "Detoksem cukrowym" z łatwością

Zdrowie na języku :P
Muffinka kurczaczek 111

dzieckiem i takie słodkie kurczaczki zdobyły dodatkowe punkty za wygląd. Pamiętam jak u dziadków na wsi były malutkie, słodkie kurczaczki Przepis bardzo łatwy do wykonania a przy tym bardzo szybko wszystko się robi. Polecam! Składniki na 12 muffinek: - 2 szklanki mąki - 2/3 szklanki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru z wanilią - 1 szklanka mleka(...)miski wrzucić suche składniki (mąka, cukier, proszek, cukier wanilinowy), a następnie mokre (olej lub masło, mleko i jaja). Wymieszać wszystko łyżką. Nakładać do formy wyłożonej papierkami (najlepiej jak ciasta będzie do 2/3 wysokości) i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około. 25 minut. Składniki do dekoracji: - 100 g twarożku lub serka homogenizowanego - 70 – 80 g czekolady białej - wiórki

dom-agi.pl
Pszenne tortille 103

jest lepkie, należy użyć nieco więcej mąki. Przykryć spłaszczone kawałki ciasta  czystą ściereczką  i odstawić na 15 minut.Po tym czasie rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na cienki, okrągły placek wielkości ok 17 - 18 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. Nie układać surowych tortilli jedna na drugiej bo się posklejają.Kiedy patelnia jest bardzo gorąca(...)minuty lub do chwili gdy na spodzie pojawią się  blado brązowe plamy. Na wierzchu placka  zaczną się pokazywać  małe pęcherzyki. Jeśli tortilla przypieka się  zbyt szybko zmniejszyć grzanie. Przełożyć  na drugą stronę i smażyć przez około 30 sekund. Zdjąć z patelni. Aby tortille pozostały ciepłe, miękkie i giętkie, do czasu usmażenia wszystkich, należy placki

Stare Gary
Amoniaczki 147

możemy zrobić w różnych wersjach, np. wykrawane foremkami lub tak, ja my-przez maszynkę ( inaczej, niż dawniej-wtedy do maszynek były odpowiednie nakładki do ciastek ).   My nasze ciasto przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem.Powstały pasek makaroników układamy na desce posypanej mąką.   Nożem zanurzonym wcześniej w mące kroimy ciasteczka.   Ciasteczka układamy na blaszce(...)minut.   Po upieczeniu ciasteczka są rumiane i piękne.Uwaga: nie należy się przejmować zapachem amoniaku, który wypełni kuchnię w trakcie pieczenia-bardzo szybko zniknie i nie będzie po nim śladu ale to właśnie amoniak nadaje ciasteczkom tę niepowtarzalną kruchość.Smacznego

Maminek kulinarny
Dwukolorowa chałka z kruszonką 165

cienki paseczek dżemu przy dłuższej krawędzi, a następnie zwijamy je w wałeczki tak, aby dżem nam nie wypłynął. Ciasto ciemne również dzielimy na pół i formułujemy dwa wałeczki, tego ciasta już nie nadziewamy.Układamy na stolnicy wałki obok siebie  ciemny - jasny - ciemny - jasny , dokładnie sklejamy je ze sobą na górze i przeplatamy je ze sobą na przemian.Tak przygotowaną chałkę(...)blaszki, smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką. Zostawiamy na ok 20 - 30 min, a następnie pieczemy ok 30 - 40 min (w zależności od piekarnika) w 180st. C. Jeżeli zbyt szybko zacznie nam się rumienić, to warto przykryć ją folią aluminiową żeby nam się nie spaliła :) Studzimy na kratce.Kroiłam ją kiedy była jeszcze ciepła, dlatego wydaje się taka mokra

charlotte gotuje
Mleczne gofry ryżowe 139

Gofry, pyszna słodka przekąska na szybko... Zawsze je robiłam według klasycznego przepis na bazie mąki pszennej, aż tu niedawno wpadł mi w oko przepis na  blogu   Bake & taste  na gofry upieczone na mące ryżowej. Posiadałam takową, kupioną gdzieś na wszelki wypadek, ale tak na prawdę nie za bardzo wiedziałam do czego(...)wykorzystać... ? Ryżowe gofry mnie zachwyciły ! Są delikatne, leciutkie, puszyste. I zdecydowanie należy je piec z 2 porcji ciasta :) Mleczne gofry ryżowe Składniki na 4 sztuki: 1/2 szklanki mleka 1 czubata łyżeczka mleka w proszku 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki maki ryżowej 1 duże jajo szczypta soli 2 łyżeczki oleju rzepakowego Wykonanie: Białko

Kulinarne przygody Gatity
Ciasteczka owsiane 174

macie ochotę na coś słodkiego a równocześnie wartościowego to te ciasteczka będą idealne. Zawierają bowiem płatki owsiane , bakalie , miód  Są smaczne , chrupiące , pożywne , tanie , łatwe i szybkie do przygotowania. Składniki : 2,5 szklanki płatków owsianych półtorej szklanki mąki 1/3  szklanki cukru 3 łyżki miodu  1lyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 10 dkg masła 3 jajka(...)czekolady , ziaren....  (u mnie tym razem żurawina , orzechy , ziarna słonecznika oraz gorzka czekolada Wykonanie : Wszystkie suche składniki wymieszać w misce , dodać miód,  jajka , rozpuszczone masło i zagnieść . Ciasto będzie gęste i będzie się początkowo rozsypywać , ale po chwili zacznie się zlepiać. Uformować kulki wielkości malej mandarynki . Układac na blaszce i rozpłaszczyć. Piec

Malinowa Kawiarenka
Grissini z solą i nasionami 153

Grissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które jest produkowane według specjalnego przepisu pochodzącego z włoskiego Turynu i jego okolic. Ma postać wąskich paluszków i jest wyrabiane z drożdżowego ciasta z białej mąki pszennej. Obecnie robi się je w wersjach smakowych, np. z serem, oregano, cebulą, kminkiem, itp.Mimo iż niektórzy uważają, że receptura pochodzi z XIV w., została ona stworzona w roku(...)mógł strawić jedynie okruchy chleba. Karol Feliks, król Sardynii, tak bardzo w nich gustował, że nawet będąc na przedstawieniach w Teatro Regio, żuł je dla rozrywki.Grissini osiągnęły sukces bardzo szybko, głównie dzięki lepszej strawności niż zwykłego chleba, a także dzięki możliwości przechowywania przez kilka tygodni bez pogorszenia jakości. Wśród wielkich wielbicieli tej przekąski nie można nie wspomnieć o Napoleonie

Grahamka, weka i kajzerka
Tradycyjne pierogi ruskie 174

Któż z nas nie kocha pierogów? Jest, tak wiele odmian. Każdy na pewno znajdzie sobie jakąś, która zaspokoi jego oczekiwania smakowe. Ja od dziecka wprost przepadałam

Słodkie okruszki
Rogaliki drożdżowe 172

Niektóre przepisy muszą odczekać trochę czasu, zanim pojawią się na blogu. Z niektórych jestem niezadowolona, bo zdjęcie nie takie, bo sam przepis do niczego. O niektórych

bistro mama
Podpłomyki z oregano, podawane z gruszką, kozim serem, orzechami i czerwoną kapustą 180

jednakże dodatki są jak najbardziej polskie. Podpłomyki można w zasadzie upiec na trzy sposoby: jak dawniej -  sama woda plus mąka, na zakwasie lub na drożdżach. Wybrałem trzeci sposób - szybki i dający niezłe rezultaty. Taki podpłomyk w smaku i wyglądzie przypomina trochę włoską focaccię . Zamiast oregano możecie wykorzystać również dowolne ulubione przyprawy lub zioła: tymianek, rozmaryn, bazylię, kminek albo(...)pozostawiam Waszej inwencji, polecając jednocześnie wypróbować je w proponowanej przeze mnie wersji: z kozim serem, gruszką, orzechami i czerwoną kapustą. * SKŁADNIKI  na 8 sztuk o średnicy 16 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej razowej 2000 400 g mąki żytniej 720 12 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 500-600 ml ciepłej (nie gorącej) wody 5 łyżek dobrego oleju

Food Square
Rozetki 140

głębokim tłuszczu, w smaku przypominają faworki. Można je podawać oprószone cukrem pudrem czy bitą śmietaną. Aby zachować chrupkość rozetek, należy je przechowywać w niezbyt szczelnym pojemniku. Idealne na szybki deser dla dorosłych jak i dla dzieci. Polecam. 'rozetki' Składniki: - 1 szklanka mąki - 1 szklanka mleka - 2 jajka - 2 łyżki cukru - 1 łyżka wódki - 0,5 łyżeczki soli   Składniki(...)jednolitą masę. Odstawić na 20 minut.  Suche foremki umieścić w garnku i wlać olej do wysokości foremek. Rozgrzać przez ok 2-3 minuty. Rozgrzaną foremkę zanurzyć w cieście na 3/4 wysokości foremki (słychać będzie delikatne syczenie). Gdy syczenie ustanie, foremki umieścić w rozgrzanym oleju. Smażymy z formą, aż ciasto oderwie się od ścianek foremki. Wyjąć foremki i smażyć rozetkę

CookYourself

Proponowane wyszukiwania