Bardzo lubię rabarbar i stąd moja kolejna propozycja na coś słodkiego z rabarbarem. Muffinki są łatwe i szybkie do przygotowania. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie 10 minut. Polecam!!! SKŁADNIKI: 2 jajka, 1,5 szklanki mąki, 200 ml mleka, 1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego, 100 ml oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 dag rabarbaru, 2 łyżeczki cynamonu. PRZYGOTOWANIE(...)Mąkę mieszam z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszam jajka, olej oraz mleko. 2. "Mokre" składniki stopniowo dodaję do "suchych". Dokładnie mieszam ciasto łyżką. Dodaję pokrojony w kostkę rabarbar. Mieszam. 3. Ciasto przekładam łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Wierzch muffinek oprószam cynamonem. 4. Muffinki piekę 25 minut w temperaturze
Tradycyjna kuchnia KasiPuszysty omlet czekoladowy podany z jogurtem naturalnym, wiórkami kokosowymi i domową granolą . Szybkie i zdrowe śniadanie na bogato :) Składniki : 2 jajka podzielone na białka i żółtka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo : jogurt naturalny wiórki kokosowe domowa granola lub ulubione muesli Rozgrzać patelnię. Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę, gdy będzie(...)odpowiednio ubita (nie wypływa z miski po odwróceniu). Dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, przykryć i zmniejszyć ogień. Piec, aż wierzch będzie lekko upieczony, przewrócić na drugą stronę. Gotowy omlet podajemy z jogurtem naturalnym, posypujemy wiórkami kokosowymi i granolą. Smacznego
Chocolate Muffin Blogwiedeńskimi) to pyszne ciastka z ciasta parzonego smażone w głębokim tłuszczu. Są mięciutkie, lekko wilgotne w środku i polane cytrynowym lukrem są ucztą dla podniebienia.Niestety, ponieważ w trakcie wyciskania ciasta mój rękaw cukierniczy odmówił posłuszeństwa musiałam "posiłkować się" zwykłym workiem foliowym. Wyciskane kółeczka wyszły więc grubsze, potem jeszcze bardzo urosły podczas pieczenia i ... wyszły prawie-pączki! Jednak mimo(...)wyglądu były baaardzo smaczne :)Składniki:200g mąki100g masła1 szkl wodyszczypta soli4 jajkaolej do smażeniaWykonanie:W garnku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli, jednym ruchem wrzucamy mąkę do wrzącego szybko, energicznie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita i zacznie odstawać od ścianek garnka. Ostawiamy do wystygnięcia. Gdy masa będzie ostygnięta, dodajemy pojedynczo jajka, ciągle miksując, masa ma być
Walijskie Pichcenieklimat Halloween, które zje Babcia :) Nie mam niestety wszystkich zdjęć, zresztą nie byłabym w stanie ich wszystkich tu wrzucić, ale oto mała próbka naszych możliwości :) Przepis na ciasto znalazłam tutaj - i co roku z niego korzystałam, sprawdza się świetnie i jako straszne ciasteczka i jako każde inne, z okazją lub bez. Składniki: 180 g masła, zimnego(...)żółtko 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii szczypta soli ewentualnie marmolada w roli krwi lub czerwony barwnik spożywczy migdały Wszystkie składniki zmieszać, zmiksować lub szybko wyrobić ręcznie na gładką masę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny, po tym czasie rozwałkować na ok. 3 mm i powycinać różne kształty
chwile dla mnieSmaczne chrupiące na zewnątrz i wilgotne w środku, i ten niepowtarzalny smaki zapach kokosu, który unosi się w całym domu. Robi się je w tempie błyskawicznym, idealne na szybką słodką przekąskę Kokosanki najbardziej smakują mi polane czekoladą. Składniki 300 g wiórków kokosowych 40 g masła 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku dopieczenia(...)masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dłonią nabierać małe porcje ciasta i formować . kulki, . kokosanki . wykładać na, blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut, do momentu
RAROSSAwbrew pozorom nie były wcale opite tłuszczem. Nadmiar odsączałam dodatkowo na ręczniku papierowym. Suche, chrupiące..., przepyszne. Smak dzisiejszych placków był rewelacyjny. Ledwo, ledwo udało mi się zrobić zdjęcie, tak szybko znikały... Ilości oczywiście orientacyjne. Polecam bardzo gorąco! :-) Składniki: - 1,2kg obranych młodych ziemniaków - 3 jajka - ok.300g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej - 1/3 łyżeczki(...)smażenia - ksylitol do posypania placków na talerzu Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajka, sól, ksylitol i zamieszać. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i mieszając dodawać stopniowo mąkę orkiszową. Ciasto na placki ma być lekko płynne ale niezbyt rzadkie. Mnie wyszło 300g mąki ale może być równie dobrze mniej lub więcej. Ilość mąki jest zależna od rodzaju użytych ziemniaków. Młode
Smaczne Zdrowewyjście po zakupy, a wena na pieczenie nadeszła:) Improwizacje są najlepsze. Ciasto w smaku genialne! Forma ciasta jest ze mną od dawna. Ten smak kawy użyłam po raz pierwszy. Ciasto w smaku nawiązuje do smaku w stylu Tiramisu. Po degustacji ustawiła się kolejka na kolejne zamówienia na urodziny, na Dzień Dziecka, Dzień Ojca:) A moje dziecko następnego dnia przyszło(...)sztywno, wsypuję cukier i miksuję do momentu aż cukier przestanie "chrupać" na koniec dodaję żółtka. Do masy jajecznej przesiewam przez sitko mąki, proszek do pieczenia i mieszam łyżką szybko, energicznie, ruchami od dna,aby masa się maksymalnie napowietrzyła. Wylewam do dwóch tortownic o średnicy 18 cm,wyłożonych papierem do pieczenia, posypanym po wierzchu odrobiną bułki tartej. Piekę
Blondynka GotujeIdealny deser dla wielbicieli połączenia cytrusów i czekolady oraz idealne śniadanie dla lubiących posiłki z pomysłem :) Ciasteczka z kubeczka cieszą się dużą popularnością nie tylko na
Chocolate Muffin Blogresztą takie gotowanie lubię najbardziej. Nawet jeśli przepis jest mojego autorstwa, nigdy nie gotuję z kartką w ręku. Wyjątek stanowią potrawy, przy których proporcje są naprawdę ważne. Np. piekąc ciasta czy ciasteczka nie sposób o nich zapomnieć, ale słodkości kocham tak bardzo, że jestem w stanie to przeboleć ;) Ale, ale, odeszłam od tematu. Co to ja chciałam(...)dodajemy sos beszamelowy. Doprawiamy i dusimy kolejne 2 min. Do sosu dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podajemy posypany serem. Smacznego! Prawda, że proste? A do tego szybkie i naprawdę pyszne. Takie potrawy lubię najbardziej. Jednak tym razem miałam jeszcze większą satysfakcję, ponieważ danie powstało ze składników (oraz sosu), które już miałam już w lodówce i coś trzeba było
Ratunku obiadwrócę do domu, będzie już październik. Październik! Halloween tuż-tuż, a Święta za pasem. Czas zabrać się za krojenie pierwszej zakupionej dyni, za planowanie strasznych słodkości i wyrabianie ciasta na piernik staropolski. Was też spadające nieubłaganie kartki z kalendarza przerażają, czy też ze stoickim spokojem przyjmujecie ten szaleńczy bieg czasu...? Jeszcze na początku sierpnia byliśmy na chrzcinach małej Astrid(...)okazji. O torcie jeszcze Wam napiszę, bo wyszedł mi całkiem nieźle, ale dzisiaj będzie o babeczkach. Tak naprawdę to zwykłe muffiny przebrane za cupcakes malinowym kremem maślanym. Musiały być szybkie i pyszne, i oczywiście efektowne. Użyłam więc mleka kokosowego z kartonu, którego nikt nie chce pić, bo jest zdecydowanie za słodkie (choć w składzie nie ma żadnego słodzidła), ale tutaj
Pożeraczka, czyli raz adobrzeracuchy?? Ja je uwielbiam !!! Dla jednych pyszny deser dla drugich pyszny obiad, a dla jeszcze innych pożywne śniadanie. U mnie racuszki podaję jako deserek i zawsze znikają bardzo szybko. Dla odmiany od tradycyjnych jabłkowych przygotowałam je z pysznymi śliwkami. Podane z cukrem pudrem komponowały się idealnie.. Racuchy ze śliwkami SKŁADNIKI: 1 czubata szklanka mąki(...)dekoracji olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, wlewamy zsiadłe mleko, dodajemy cukier i wbijamy jajka - całość mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Śliwki myjemy, pestkujemy i kroimy w niewielkie cząstki, dodajemy do ciasta, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcję racuchów, smażymy do zarumienienia z dwóch stron. Podajemy z cukrem pudrem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów. Podobnie postąpić z ciastem ze wszystkich stron. Po tym czasie ciasto wyjąć z michy , podzielić na dwie części i formułować dwa chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry(...)kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę
Stare Garymogłam także dołączyć mój przepis do listy wypieków Na zakwasie i na drożdżach na blogu Zapach chleba. Moje chlebki niestety lekko siadły, co widać na zdjęciu. Bardzo szybko urosły i nim się zorientowałam zaczęły wychodzić poza foremkę. Już po pięciu godzinach (mimo, że w przepisie chleb musi wyrastać 10-12 godzin) zmuszona byłam go włożyć(...)smaku jest rewelacyjny ! Chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem Składniki: Na zaczyn: 4 łyżki aktywnego zakwasy żytniego 80 g maki żytniej typ 2000 100 g wody Na ciasto właściwe: Gotowy zaczyn 100 g mąki żytniej typ 2000 250 g mąki żytniej typ 720 50 g maki pszennej 50 g płatków owsianych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczki soli 1/2 szklanki ziaren
Kulinarne przygody Gatityjednak ). Przetrzepałam Google i kilka innych wyszukiwarek. Pinteresta, Yummly, Allrecipes i całą rzeszę serwisów i czasopism o żarciu, w każdym tłumaczonym przez Google języku. Nie ma. Kaczka w cieście na kulinarnej mapie nie istnieje i jest zapewne takim samym wymysłem jak kurczak generała Tso. Mogę zapomnieć, że w knajpie przy odbieraniu zamówienia sympatyczni, skośnoocy panowie powiedzą mi z uśmiechem(...)pomyśl, zaplanuj co i jak, zakasaj rękawy i zrób to! Mięso kaczki to mięso ciemne – czerwone, i tak też powinno być traktowane – jak wołowina na stek. Smażenie będzie szybkie, ale dłuższe niż smażenie steków, bo to w końcu drób a nie wołowina. Dobrze zrobiona kaczka powinna być jak stek – różowa w środku, ścięta i dobrze wysmażona na zewnątrz
Karo in the Kitchenbyły to pieniądze wyrzucone w błoto…;) Piekę w nim chleby, pieczenie, smażę i gotuję. Obecnie nie wyobrażam sobie, że mogłabym się bez niego obejść…. bo człowiek szybko przyzwyczaja się do dobrego…:) Zapraszam Was na prosty, ale pyszny chleb z oliwkami….:)Prosty chleb z oliwkamiSkładniki:500 g mąki pszennej typu 650 lub 750379 g letniej wody(...)otręby lub płatki owsiane do wysypania na dnie garnkaDo miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól. Dodać letnią wodę i dobrze wszystko wymieszać. Dodać oliwki i delikatnie je wmieszać w ciasto. Przykryć ciasto folią i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Na 40 minut przed końcem wyrastania należy do zimnego piekarnika wstawić garnek żeliwny
UgotujmyTo.plCalzone to nic innego jak włoska pizza jednak w postaci dużego pieroga. Do Calzone podobnie jak i pizzy prócz klasycznego sosu pomidorowego i sera można dodać
Słodka Stronabiałko z 1 jajka cukier do posypania Z mąki, masła, śmietany, cukru oraz żółtka zagniatamy ciasto i odstawiamy je do lodówki na ok 20 min. Po tym czasie wałkujemy ciasto obficie podsypując je mąką, na dosyć gruby placek, min. 1 cm. Przy użyciu foremki wycinamy ciasteczka, układamy je na blasze do pieczenia. Białko jajka rozmącamy widelcem i smarujemy nim ciasteczka(...)chrupiącą powłokę. Ciastka pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok 20 minut, do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu i wystygnięciu są gotowe do jedzenia :) Przepis bardzo łatwy w wykonaniu, szybki i smaczny. Zachęcam Was do wypróbowania
Taste Of My Daywczoraj przed trudnym wyborem co by to zrobić na obiad.. Wiadomo każda kobieta potrafi z niczego zrobić awanturę i sałatkę, ale u nas sałatka by nie przeszła. Po szybkim przejrzeniu lodówki wybór padł na naleśniki. A z czym są najlepsze naleśniki dla dzieci? Oczywiście słodkim domowym dżemem. Jak wymyśliłam, tak zrobiłam. Obiad zniknął w 5 minut, a talerze(...)szklanki mąki 1 jajko Szczypta soli Na farsz: ½ słoika dżemu truskawkowego (lub innego ulubionego dżemu, konfitury, powideł) Ok. 200ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka cukru pudru Przygotowujemy ciasto na naleśniki: wszystkie składniki umieszczamy w głębokim naczyniu i mieszamy przy pomocy robota. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Jeśli jest zbyt gęste dodajemy odrobinę wody gazowanej lub mineralnej, jeśli jest
Kolizje Smakówchłopcy zdecydowanie przepadają za ciasteczkami:) A w szczególności jeśli jest w nich czekolada. Dlatego upiekłam im szybkie w przygotowaniu ciasteczka maślano-waniliowe z dodatkiem kropelek czekoladowych. Wyszły kruche, aromatyczne i łaciate;) Składniki: niepełne 2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków, jajko, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 100g masła, 1/2 laski(...)100g kropelek czekoladowych. Wykonanie Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, sodę, cukier, jajko i śmietanę. Dodać pokrojone w plastry masło, wydrążone nasiona wanilii oraz kropelki czekoladowe. Zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie odrywać małe porcje ciasta i formować kulki. Układać na blasze, lekko spłaszczać. Piec ok. 12min
Z miłości do słodkości