korzenia cykorii, laski cynamonu, suszonych gruszek oraz pąków róż dała niesamowity napar o pachnącym aromacie i intensywnym smaku cynamonu z jabłkiem - niczym domowa szarlotka! Była przepyszna! Do popołudniego kawałka ciasta sprawdzi się idealnie, ale także do porannych, słodkich śniadań będzie pasować w sam raz! Poniżej podaję przepis na bezglutenowe placki owsiane w towarzystwie powyższej herbatki. Składniki (na 1 porcję(...)dodatki: jogurt naturalny, kiwi, domowy dżem truskawkowy Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz dodatków!) wymieszaj razem. Placuszki smaż na mocno rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Smażą się dość szybko. Wystarczy po 1 minucie z każdej strony. Z podanych składników wychodzą 4 placuszki. Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami oraz gorącą herbatą
Zdrowie na języku :PSkładniki: 20 dkg miodu 10 dkg masła 1 żółtko 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika 3 łyżki rumu, albo innego alkoholu
Luźna KuchniaNAPRAWDĘ szybkie gofry. Przepis znalazłam u Dusi. Wstyd się przyznać, ale od ponad 5-ciu lat jestem posiadaczką gofrownicy i dopiero użyłam jej jeden raz - właśnie do zrobienia tych gofrów :) Wyszły tak fajne, że na pewno na jednym razie nie poprzestanę:)Składniki:2 jajka1 szklanka mąki pszennej tortowej1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistejpół szklanki oleju1 i 3/4 szklanki mleka4 łyżki cukru(...)pudru)szczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przygotowania:1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce.2. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.3. Na rozgrzaną gofrownicę wylewać partiami ciasto, pieczemy do zrumienienia (czas pieczenia zależy od gofrownicy - moje piekły się 2 minutki)4. Gofry podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami - u nas były to świeże brzoskwinie i dżem truskawkowy.Smacznego
Kuchnia domowa AniKlasyczne ciasteczka z czekoladą. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do porannej kawy lub jako słodka przekąska podczas dnia, którą każdy domownik znajdzie w puszeczce z łakociami.Proste Ciasteczka z Czekoladą - Składniki: (na ok. 30 średniej wielkości ciasteczek)180 g mąki pszennej60 g mąki ziemniaczanej125 g masła4 łyżki cukru pudrucukier waniliowyjajkopłaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)czekolady (mlecznej lub gorzkiej - według uznania)niewielka ilość masła (opcjonalnie)dowolna posypkaProste Ciasteczka z Czekoladą - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Umieszczamy w lodówce na ok. 20 minut.Po tym czasie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wykrawamy za pomocą foremek ciasteczka, które następnie przekładamy na papier do pieczenia. (jeżeli nie posiadamy foremek można użyć np. szklanki)Ciastka pieczemy
Słodka Stronaziemniaczane mogą być przeróżne. Jeśli zmieszamy ziemniaki ugotowane z surowymi to powstaną nam przepyszne pyzy. Ich kolor zależny jest przede wszystkim od gatunku ziemniaków. Niektóre ziemniaki po starciu bardzo szybko robią się ciemne a inne długo pozostają białe. Składniki: kilogram ziemniaków łyżka mąki ziemniaczanej sól olej Ziemniaki obieramy. Jedną trzecią gotujemy. Resztę ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i odkładamy(...)mączny osad dodajemy do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki odlewamy i mielimy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z surowymi i dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Z wyrobionego ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na wrzątek (osolony i z odrobiną oleju). Kiedy kluski wypłyną należy gotować jeszcze 10 minut i wyłowić je.U mnie pyzy były dodatkiem do włoskiej kapusty duszonej
prawdziwe jedzenieNaleśniki i tak samo nasze kochane racuchy należą do szybkiego deseru na zaspokojenie "mamy coś dobrego ". Nie są ani czasochłonne ani też trudne. Nigdy nie zapomnę racuchów babci są one nie do podrobienia . Smak dzieciństwa. Ile Pań czy Panów w kuchni tyle przepisów na racuchy . Racuszki z jabłkami : 6 niedużych jabłek 500g mąki pszennej 2 szklanki kefiru 2 jajka(...)proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu lub mniej (jak kto lubi) szczypta soli Sposób przygotowania: Mąkę przesiej, wymieszaj z kefirem i jajkami. Dodaj cukier, sól i proszek do pieczenia. Ciasto odstawiamy na 10 min . Jabłka obieramy, można zetrzeć na tarce lub pokroić w talarki albo w kostkę .Wymieszać z ciastem. Na koniec dodać cynamon . Smażymy racuchy na rozgrzanym oleju
Wypieki UliŁatwa i szybka kremówka na maślance straccatiella z Biedronki. Biszkopt: 5 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju 1 łyżka octu Krem: 3 szklanki maślanki Stracatiella 1 opakowanie (330g) śmietany 30% 6 łyżeczek żelatyny 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżemu brzoskwiniowy kilkanaście wiśni z alkoholu(...)cukrem zmiksować na puch. Pod koniec ubijania dodać proszek do pieczenia i ocet, następnie olej. Delikatnie połączyć z mąką.Upiec w blaszce (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy ciasto lekko przestygnie zdrapać z wierzchu skórkę. Okruchy zachować do dekoracji. Ciepłe ciasto posmarować dżemem. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wystudzić. Śmietanę ubić dodając
Praktyczna plaktywnego zakwasu. Obsypuję stolnicę mąką i delikatnie przekładam ciasto, najlepiej użyć silikonowej szpatułki, aby lekko zsunąć ciasto z miski. Kiedy obrabiam cały kilogram maki, dzielę teraz ciasto na połowę. Każdą część zawijając jak kopertę składam, potem delikatnie odwracam złożeniem w dół i przy użyciu szerszej łopatki formuję owalny bochenek. W tym czasie naczynia w piekarniku(...)ostrożność i ćwiczenie szybkości. Naczynia są bardzo gorące, wyjmuję je pojedynczo z piekarnika i używając łopatki przekładam wyrośnięty chleb do gorącego naczynia i natychmiast przykrywam równie gorącą pokrywą i szybko wkładam do piekarnika. Drugi bochenek tak samo. Piekę 30 minut w temperaturze 240 stopni. Zmniejszam do 200 i zdejmuję ostrożnie pokrywy, a chleb dopiekam kolejne 15 minut. Gotowy chleb
I tu będę miała takie tejednak nie z samej logiki się składa. Gdzieś tam bulgoczą również odczucia rozgoryczenia, rozżalenia i zdeprymowania. Tyle się mówi o równouprawnieniu, wolności poglądów i równości wobec innych. Chyba za szybko uwierzyłam w te szlachetne wartości. Stan rzeczy taki, że jako bloger kulinarny poczułam się potraktowana jako osoba gorszego sortu i podlejszego gatunku . Czy to faktycznie dyskryminacja ze względu(...)wiecznie żywe" wartości... Nic to, zjem sobie ciasteczko na pocieszenie :) Dawka słodyczy na podły humor to zawsze skuteczne lekarstwo :) Składniki na 1 blachę ciasteczek: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 1 słoik domowego dżemu z czarnej porzeczki - musi być gęsty, mięsisty, odparowany 1 jajko - roztrzepane do posmarowania po wierzchu przed pieczeniem Z ciasta francuskiego powykrajać kieliszkiem małe koła. Połowę
Grunt to przepis!Dziś zapraszam na proste, szybkie i pyszne muffinki z mielonymi migdałami i nutą orzeźwiającej cytryny. Muffinki są puszyste i wilgotne w środku a na wierzchu lekko chrupiące. Można je po prostu posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować. składniki: 2 szklanki mąki typ 500 Młyn Kopytowa 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mielonych migdałów 100 g masła(...)jajko 1 szklanka mleka kilka kropel aromatu cytrynowego lub 2 łyżki soku z cytryny oraz 1 galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto muffinkowe przygotować wcześniej aby były w temp.pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche a w drugiej połączyć składniki mokre. Następnie połączyć zawartość obu misek i wszystko wymieszać
Monia miesza i gotujeStaram się ich zbyt często nie robić, bo można się od nich naprawdę uzależnić. Kiedyś kupowane, dzisiaj robione na szybko w kilka minut w domu. Pyszne, cudowne, smakowite. Zapraszam Was na domowe kokosanki!KokosankiSkładniki:3 jajka L (najlepiej z wolnego wybiegu)150 g cukru1 torebka cukru wanilinowego350-400 g wiórków kokosowychPrzygotowanie:Do miski wbij jajka, cukier i cukier wanilinowy(...)pieczenia wykładaj łyżką "kokosowe górki" w lekkich odstępach od siebie. Piecz około 15 minut w 175 stopniach.Uwagi:Lekko przestygnięte, ale jeszcze ciepłe smakują najlepiej. Warto podawać w towarzystwie piankowego ciasta - kontrastujące smaki: chrupkie i piankowe lub w towarzystwie lodów kokosowych, karmelowych, advocatowych.Dobre połączenie również z pieczoną gruszką.Jeżeli chcecie się czymś podzielić, piszcie w komentarzu. Smacznego
Eat Shrimpsłyżka kakao1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie połączyć.Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w 180 st. CWykonanie:Margarynę, ser, cukier przepuścić przez maszynkę. Następnie ucierać przepuszczone przez maszynkę składniki dodawać(...)biszkopt z 2 - 3 jajek z kakao. Który wcześniej upiec.Na upieczony biszkopt wykładamy masę serową i pieczemy całość przez ok 60 min w 170 -180 stopniach . Gdyby za szybko zaczął brązowieć przykryć folią aluminiową
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamiśki bardzo spodobały się mojej córce. Tak długo wierciła mi dziurę w brzuchu, że w końcu musiałam je upiec. Wbrew pozorom robi się je bardzo łatwo i dosyć szybko. Są bardzo kruche i oczywiście efektowne. Zachęcam do wspólnej zabawy z dzieciakami. Przepis z bloga . Składniki: 200 g miękkiego masła 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka cukru(...)utrzeć, dodać cukier puder i ucierać aż masa będzie kremowa i jasna. Dodać żółtko, cukier waniliowy i wymieszać. Dodać mąkę, chwilę miksować mikserem. Masę przełożyć na stolnice i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części do jednej dodać kakao i zagnieść a drugą część pozostawić białą. Ciasta wstawić na 2 godziny do lodówki. Ciasta wyjąć z lodówki zagnieść w rękach żeby
Ala piecze i gotujecukru200 g masła400 g konfitury malinowej (do posmarowania biszkoptu)W garnku zagotuj 500 ml mleka. W pozostałej części rozpuść budyń. Garnek z mlekiem odstaw z ognia, wlej budyń i szybko rozprowadź w mleku. Wstaw z powrotem na ogień i mieszaj przez około 1 minutę aż zgęstnieje. Górę garnka przykryj folią spożywczą i całość odstaw w chłodne miejsce(...)puder (początkowo 400 g) i glukozę wsyp do miski. Wlej rozpuszczoną żelatynę i dodaj aromatu. Wyrób dokładnie masę. (Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego). Powinna być elastyczna, delikatnie klejąca i przypominać plastelinę. W razie potrzeby dosyp więcej cukru pudru. Gotową masę rozwałkuj dość cienko (3-5 mm) na stolnicy posmarowanej olejem (wałek
Food Squareboczkiem Aromatyczne kotlety mielone Słodkości: Mocno czekoladowy "łaciaty" sernik z wiśniami Placek drożdżowy z serową pierzynką, brzoskwiniami i kruszonką Bananowe ciacha owsiane Inne: Domowe mleko kokosowe + szybki koktajl bananowy Dżem wiśniowy z kardamonem Pojawiły się także inspiracje i podsumowanie miesiąca: #Inspiracje - Nigella Lawson Podsumowanie miesiąca - czerwiec W sierpniu udało mi się opublikować 13 przepisów: Dania obiadowe: Domowe(...)arbuza z fetą Słodkości: Muffiny jogurtowo-bananowe z jagodami Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami Jogurtowe muffinki z jagodami Kokosowy pudding chia z jagodami Kokosowe ciasto drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką Wegańskie lody - 2 smaki Naleśniki kokosowe z kremem z chia i musem z brzoskwiń Gumi-jagodowe ciacho kokosowe Inne: Domowe masło kokosowe
Cooking MonsterDodaj jogurt i miksuj na gładką masę.Mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia ,powoli dodajemy do masy, na przemian z jajkami. Dodaj zblenderowaną czekoladę i wymieszaj łopatką. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170 st przez około 40 min. Krem: Zimny serek mascaropne ubijamy z cytryna i cukrem na puszysta(...)części. Pierwszą smarujemy masą kajmakową z arachidami, przykrywamy drugim plackiem. Kładziemy serek maskarpone. Robimy polewę. Roztapiamy śmietankę i czekoladę w kąpieli wodnej, mieszamy do uzyskania jednolitej masy i szybko studzimy. Polewamy nią cały placek. Na noc wstawiamy do lodówki. Na drugi dzien gotowe do krojenia.Wyśmienite w towarzystwie kawy z mlekiem. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnisliwkami karmelizowanymi, natychmiast wyruszylam po sliwki.Bo wlasnie ten zestaw z karmelizowanymi sliwkami tak mnie zachwycil.I moje przeczucie mnie nie zawiodlo, byly tak pyszne,ze ledwo zdazylam na szybko zrobic to jedno niespecjalne zdjecie.A poniewaz sezon sliwkowy ciagle trwa,moze i Wy sie skusicie.W "Kuchni slaskiej" znalazlam idealny przepis na leniwe.Sa bardzo pulchne i mieciutkie.Bardzo ,bardzo polecam.Skladniki na 4 porcje(...)bialka)szczypta soli10-16 sliwek2 lyzki cukru trzcinowego2-3 lyzki masla1/2 lyzeczki cynamonuWykonanie:Twarog rozgniesc widelcem z zoltkami .Polaczyc obie maki,nastepnie wymieszac ze sztywna piana z bialek.Z ciasta uformowac 4 waleczki i pokroic skosne kluseczki.starac sie,by podsypac jak najmniejsza iloscia maki.Ciasto jest mieciutkie i delikatne.Gotowac we wrzacej,osolonej wodzie.Wyjmowac lyzka cedzakowa,odlozyc.Wypestkowac sliwki,pokroic na polowki.Na duzej patelni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zarazem jeden z moich ulubionych przepisów (co widać po częstotliwości występowania na stronie). W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę "na szybko" lub eleganckie babeczki na przyjęcie. W obydwu przypadkach ten przepis ma jedną niepodważalną zaletę - zawsze wychodzi :)Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szkladnki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1(...)dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Jeśli chcemy dodać do babeczek czekoladę musimy zadbać o to, żeby nie wystawała z ciasta. W przeciwnym razie
Ciastkozercywidać do wszystkiego trzeba dorosnąć :). Przy pieczeniu babeczek korzystałam z gotowej masy, jednak efekt końcowy okazał się niepodważanie smaczny. Tym bardziej, że samo przygotowanie jest dziecinnie proste i szybkie, więc w ciągu kilku chwil możecie wyczarować coś naprawdę wyjątkowego! Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka 1/3 kostki masła pół szklanki tłustego mleka tabliczka białej czekolady pół łyżeczki soli pół łyżeczki(...)mieszamy dokładnie. Dorzucamy jajka, jeśli chcemy bardziej zbite babeczki to w całości, jeśli puszyste - ubijamy białka i łączymy z resztą masy. Połowę marcepanu ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta, które przekładamy do blachy wyłożonej papilotkami. Z drugiej połowy robimy 12 kulek, które wkładamy w środek muffinek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Z tej ilości składników
sama złodyczDzisiaj zaserwuję przepis na muffiny z konfiturą różaną i makiem :) w sam raz na raz, szybkie łatwe i jakie przyjeeeemne ;) Z racji tego, że wczoraj był dzień czekolady, a u mnie czekolady zabrakło niestety, pocieszam się muffinkami z różą ;) Składniki: 0,5 kostki margaryny 1 jogurt naturalny 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklana cukru pudru 1 łyżeczka proszku(...)składniki mieszamy ze sobą i osobno mieszamy składniki mokre (oprócz konfitury). Następnie mieszamy delikatnie wszystko razem i nakładamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinów po jednej łyżce ciasta, następnie jednej łyżeczce konfitury i przykrywamy całość kolejną łyżką ciasta. Muffiny wsadzamy do nagrzanego piekarnika na ok.180C i pieczemy przez 20-25 minut. Po wyciągnięciu i przestygnięciu muffiny możemy
Emcia Pichci