szybki ciasto - 4902 przepisów (strona:211/327)

Kamień do pieczenia pizzy Emako 186

trwałej ceramiki, ma 33 cm średnicy, a maksymalna temperatura pieczenia wynosi 800 stopni.. W czasie pieczenia kamień nagrzewa się równomiernie i wchłania wilgoć z ciasta, dzięki czemu ciasto jest chrupiące i dopieczone .Do zestawu dołączona jest metalowa podstawa, dzięki której możemy pizzę podawać bezpośrednio na kamieniu. Ja jak na razie piekłam pizzę i chleb...[ przepisy wkrótce na blogu(...)cóż więcej pisać..kamień do pizzy jest także super do pieczenia chleba... Piekłam również i pizzę..po prostu rewelacja...jest inna niż pieczona na zwykłej blaszce ..jest chrupiąca ..i szybko się piecze..Ja pizzę rozwałkowałam na zimnym kamieniu ..poukładałam dodatki..i wstawiłam do zimnego piekarnika...Można również nagrzać kamień i dopiero wtedy położyć pizzę.. Używając kamienia należy przestrzegać

Moje domowe kucharzenie
przepyszny i prosty deserowy przysmak z truskawkami... 160

Składniki: biszkopt jasny 1 opakowanie, śmietana 30 % 250 ml/zimna, galaretka 1 opakowanie, truskawki 50 dag, skrobia ziemniaczana 1 opakowanie/tortenguss red, woda zimna 250 ml/z sokiem truskawkowym

W Mojej Kuchni Lubię
Cytrynowiec 5076

niego sok z cytryny, wymieszać do połączenia się soku z masą budyniową i uzyskania ponownie gładkiej, gęstej konsystencji - gorący budyń wylać na warstwę herbatników, wyrównać, przykryć drugą warstwą herbatników - ciasto przykryć folią spożywczą, obciążyć z wierzchu czymś ciężkim (np. książkami), aby powierzchnia się wyrównała, schłodzić w lodówce KREM CYTRYNOWY - jajka i cukier przełożyć do rondelka, roztrzepać,podgrzać przez chwilę, mieszając(...)małym palniku, co jakiś czas mieszając - gdy masa się ociepli, dodawać po kawałku zimne masło, mieszając aż się rozpuści, od tego momentu masę należy cały czas mieszać, gdyż zacznie szybko gęstnieć - zgęstniałą masę zdjąć z palnika, dodawać po kawałku czekoladę, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji - gotowy krem przecedzić przez drobne sitko, aby pozbyć się ewentualnych grudek i skórki cytrynowej

Smakołyki Bereniki
QUICHE Z RICOTTĄ I CUKINIĄ 164

Ricotta smakuje świetnie w każdym wydaniu, zarówno na słodko jak i na słono. Tym razem proponuję Wam wersję na słono- szybką i prostą quiche z udziałem ricotty i cukini, którą możecie serwować jako przekąskę lub danie główne. Ja na przykład bardzo lubię podawać quiche z zieloną sałatą doprawioną sosem winegret. Dla 4 osób: ● 120 g ricotty ● 2 średnie cukinie(...)jajka ● 30 cl gęstej śmietany* ● 60 g świeżo tartego żółtego sera** ● 2 ząbki czosnku ● 2 gałązki tymianku ● 1 opakowanie ciasta francuskiego*** ● Kilka łyżek oliwy z oliwek ● 2 szczypty gałki muszkatołowej ● Sól, pieprz  Cukinie pokrój na cienkie plasterki, podsmaż je przez około 5 minut na rozgrzanej oliwie na patelni, dodaj drobno posiekane ząbki czosnku i rozdrobnione listki tymianku. Dopraw solą

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Simit czyli Tureckie specjały 173

blogu Emilii  Turcja od kuchni , do którego z pewnością będę jeszcze wracać :). W Turcji simity sprzedawane są na ulicach podobnie jak w Polsce sprzedajemy obwarzanki. Simity bardzo szybko znikły po upieczeniu, ja chętnie dodała bym więcej soli, ale co kraj to obyczaj :). Świetny pomysł na śniadanie czy podwieczorek, a z wykonaniem poradzi sobie każdy!. Składniki(...)sztuk: 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanka oleju szczypta soli opakowanie suchych drożdży, ok 2 1/2 łyżeczki  maka ok 3 szklanek -(mąki należy dodać tyle aby wyrobione ciasto było miękkie i nie kleiło się do ręki ) 1 jajo sezam Wykonanie: Mleko olej cukier i sól mieszamy w głębokim naczyniu. W drugim naczyniu mieszamy mąkę (2 szklanki) i suche drożdże

Apetyczna babeczka
Ciastka arachidowe 157

ciasteczka są mięciutkie a zarazem chrupiące                   z wierzchu posypane orzeszkami ziemnymi , szybko znikają z talerza :) Składniki : 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 125 g masła 1/2 szklanki masła orzechowego 2/3 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 3 jajka około(...)posiekanych orzechów arachidowych    Piątnica Wykonanie: Do miski wsypać mąkę z sodą  dodać : masło, masło orzechowe, cukier trzcinowy,cukier , cukier waniliowy, jajka . Wszystkie składniki wymieszać mikserem , ciasto ma lużną konsystencję. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżeczką nabierać ciasto i układać na blaszce lekko spłaszczając, wierzch posypać orzeszkami. Piec w temperaturze 180 stopni około 10/ 12 minut

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa szpinakowa z naleśnikami 232

temu sama nie pomyślałabym, że zupa szpinakowa zagości na stałe w moim menu :) jest nie tylko dla wielbicieli szpinaku, ale także dla leniuchów, ponieważ jest dziecinnie prosta i szybka w wykonaniu. Poza tym liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą.....mają wiele witamin oraz są bogate w kwas foliowy, także powinny go spożywać kobiety w ciąży. Zachęcam(...)Składniki: opakowanie szpinaku w liściach 1 l rosołu bądź bulionu z kostek pół dużej cebuli 3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa jogurt naturalny naleśniki Przepis na ciasto naleśnikowe: 2 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka pół szklanki wody gazowanej odrobina soli Do miski wlewamy mleko, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka oraz solimy i dodajemy pół szklanki wody

upichcic
Kluseczki- leniwe 139

Szybki i pyszny obiad "LENIWE" kluseczki z serem, polane masełkiem z bułką tartą, posypane cukrem... palce lizać. "LENIWE" SKŁADNIKI: 250 g  twarogu, 70 g mąki, 50 g miękkiego masła, 2 jajka, 1 łyżka cukru, 2 łyżki masła + 2 łyżki bułki tartej + cukier. WYKONANIE: 50 g masła utrzeć z cukrem następnie ciągle ucierając dodawać jajka, potem twaróg i mąkę(...)zagnieść ciasto,z ciasta uformować wałek i pokroić na kluski gotować w osolonym wrzątku (ok.10 minut gotować po wypłynięciu na wierzchu) gotowe kluski odsączyć i polać podsmażoną na maśle bułką tartą, posypać cukrem.    SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
muffinki porowo-pieczarkowe z parówką na ostro... 210

szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "ZOBACZ-blender HR1677/90" por i pieczarki pokrojone na na mniejsze kawałki zmiksować w pojemniku rozdrabniacza jajka, mleko, olej, cukier, kucharek, pokruszone papryczki rózgą blendera zmiksować do spienienia masy wsypać mąkę, proszek, sodę, dodać zmiksowane pieczarki z porą i łyżką "byle jak " wymieszać foremki silikonowe (14 sztuk) napełnić do pełna ciastem

W Mojej Kuchni Lubię
Szpecle, kluseczki---Speckle-noodles 179

się nie ma co się lubi, to się lubi, co się ma. Można wykorzystać  tarkę jarzynową.  Na garnek z wrzącą wodą kładziemy tarkę, wlewamy porcję ciasta i plastikową łopatką przecieramy je do wody. Wyjdą nieregularne kluseczki. Gotujemy chwilę od wypłynięcia na wierzch. Gotowe szpecle przekładamy, do miski Sposób podania szpecli zależy od gustu.Przysmażone na masełku. Na słodko(...)owocami, czy na słono, z mięsem, sosem, boczkiem, jajkami, do zup… i nie tylko.  Wszystkie wersje  są pyszne. Szpecle, to danie, które się przygotowuje bardzo szybko z użyciem niewielkiej ilości składników. Smacznego.przepis z tarka dostałam ,ale można zobaczyć  tutaj      Speckle - noodles

w mojej kuchni
Owsiane ciasteczka z karmelizowanymi ekologicznymi orzechami nerkowca Symbio 208

pół. Do garnka lub na patelnię wlewamy wodę, dodajemy cukier trzcinowy i trzymamy na ogniu do momentu aż cukier się rozpuści a płyn zgęstnieje. Wtedy wrzucamy orzechy nerkowca i szybko mieszamy. Wykładamy je na papier do pieczenia i dociskamy by utworzyć płaską warstwę. 2.Skarmelizowane orzechy nerkowca kroimy jeszcze drobniej. W misce łączymy mąkę, płatki owsiane, sól, proszek(...)kakao i sodę oczyszczoną. W drugiej misce ucieramy masło z białym cukrem, po czym dodajemy jajko. Do całości wsypujemy składniki suche i mieszamy do połączenia składników.3. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam je w blaszkach do ciastek, ale nie jest to konieczne).4. Ciastka pieczemy

Szefowa kuchni
Pieczenie dla dzieci - ciasteczka. I dylematy śpiocha 397

nieprzeniknione ciemności, mróz i skrobanie szyb w aucie. Kiedy po ośmiu wyczerpujących godzinach wracam do domu, najczęściej nie chce mi się nic. A nawet jeśli mi się chce, to szybko podcina mi skrzydła świadomość pobudki dnia następnego. I właśnie tu pojawia się dylemat: spać, czy żyć...? Bo jeśli już wkulam się do ciepłego łóżeczka, przytulę do Ptysi, to mogę(...)zapomnieć o zrobieniu nie tylko czegokolwiek pożytecznego, ale również przyjemnego - nie posprzątam, nie zrobię prania, nie umyję naczyń, ale też nie obejrzę trzech zaległych odcinków ulubionego serialu, nie upiekę ciasta, ciasteczek ani nawet nie przygotuję banalnego budyniu, nie poczytam... A wreszcie ominie mnie tych kilka chwil, które mogę spędzić z C. inaczej, niż śpiąc. Z drugiej strony wiem, że jeśli

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciotka Nina i bułeczki 135

ciasta uformować 10 podłużnych bułek, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30-45 minut do wyrośnięcia.Bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, każdą naciąć wzdłuż ostrym nożem.Piec w 225 st. C. przez 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Jeśli też nie macie ciotki Niny, nie przejmujcie się - takie bułeczki można zrobić samemu bardzo szybko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb bez mąki 144

góry, następnie szybko obrócić całość do góry nogami, położyć kratkę z chlebem w foremce na desce, i delikatnie zdjąć foremkę. Chleb musi całkowicie ostygnąć, inaczej będzie się kruszył podczas krojenia. Kroić trzeba na grube kromki cienkim, ostrym nożem.Nasiona i migdały.Nasiona i migdały z bliska.Masa w foremce.Upieczony chleb.Pokrojony chleb.Pokrojony chleb.Kromka z bliska.inspirował blog Pycha Ciasta

Grahamka, weka i kajzerka
CHLEB ZIARNO PRZY ZIARNIE, ORKISZOWO-ŻYTNI, NA ZAKWASIE, BEZ DODATKU DROŻDŻY 366

szybkie i dokładnie wymieszać. Następnie wsypujemy ziarna i mieszając dolewamy resztę wody, 650ml możemy wlać śmiało, resztę powoli, dokładna ilość zależy od wilgotności mąki, ale mnie zawsze wychodzi 700ml. Mieszamy całość tylko do połączenia składników. Chleb nie wymaga długiego wyrabiania. Może nam się wydawać że wody jest za dużo, ale zapewniam iż zarówno ziarna jak i mąka ją wchłoną. Ciasto

Smaczne Zdrowe
Domowa tortilla. 318

Nawet nie mogłem sobie wyobrazić, że zrobienie domowej tortilli jest takie proste i szybkie, a przy tym jest na dużo tańsza i smaczniejsza niż ze sklepu. Z tego przepisu wychodzi idealna, mięciutka, wcale się nie kruszy i jak już wspomniałem raniej jest niesamowicie smaczna. Zapraszam! Składniki: 300 ml wody 4 łyżeczki oliwy łyżeczka soli mąka Przygotowanie:  Do ciepłej wody(...)dodajemy sól i oliwę, mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby ciasto było zwarte, ale lekko lepkie. Odstawiamy na 10 min.  Ciasto dzielimy na równe części. Z każdej części wałkujemy cienki placek na wielkość patelni.  Tortille smażymy na rozgrzanej patelni ( bez tłuszczu) przez ok. 3 min z każdej strony. Po usmażeniu tortille układamy w garnku

Kuchnia Łukasza
Galaretka z białej porzeczki... 1028

Kupiłam dziś białe porzeczki do ciasta i sporo mi ich zostało, a że nie było chętnych do ich skonsumowania stwierdziłam, że coś z nich wyczaruję... Szkoda, aby się zmarnowały! Tak więc zaświtał mi pomysł żeby zrobić z nich dżem albo konfiturę, ale wpadłam na pomysł, że fajną nowością w moim domu byłaby GALARETKA,  np. do kanapek z masłem orzechowym(...)albo do deserów... Przepis naprawdę szybki i nie trudny! Do zrobienia dla każdego nawet tego opornego w kuchni... zajmie nam to w sumie nie całe 40 min a nawet krócej, zależy od tego ile zamierzamy przerobić porzeczek.Tak więc zabierzmy się do pracy :) Galaretka z białych porzeczek... SKŁADNIKI: - porzeczki - cukier PRZYGOTOWANIE: Najpierw myjemy, przebieramy i obskubujemy z gałązek porzeczki. Teraz

Zainspiruj się kuchnią