ciasto. Posypujemy malinami. Pieczemy 45 minut w temperaturze 175 C. Po 30 minutach smarujemy sernik przygotowaną bezą i pieczemy pozostałe 15 minut. Dzisiaj chciałam Wam polecić małego pomocnika jakim jest obieraczka do skórek. Do tej pory skórki zcierałam raczej na tarce, ale często skrobałam je razem z białą skórką, która jest gorzka a tym sprzętem szybko i bezboleśnie zeskrobiemy
Zainspirowana w kuchniDziś sama w domu z Sz., więc nawet gotować mi się nie chciało, ale postanowiłam się rozpieścić i zrobić sobie pizzę Oczywiście mogłam poszaleć ze składnikami
zabawa smakiemMamy jesień. Od paru tygodni jest ciemno i zimno, lodowaty wiatr sprawia, że mrużę oczy i i chowam głowę w ramiona. Ptysia, choć skacze z radości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSezon na maliny trwa, więc korzystam ile tylko mogę. Pięknie pachną, nieziemsko smakują i w dodatku działają leczniczo. Doceniam je przede wszystkim za dostępność w moim
Niezły Młynekoknie, i z zapartym tchem obserwowałam ten spektakl. Gdy pojedyncze śnieżynki lądują na szybie, zawsze myślę o tym, że każda z nich jest unikatowa; jedna jedyna. A tak szybko topnieją... Urodziny nie moje, jakby się ktoś zastanawiał. Nie bloga, bo ten maluszek dopiero co skończył pięć lat. Jedenastolecie istnienia obchodzi właśnie dzisiaj piekarnia, w której pracuję(...)się bawię (choć rozwałkowanie półtora tysiąca marcepanowych pasków było nieco nużące...). Cieszę się, że właśnie tutaj trafiłam. Z zakamarków na laptopkowym dysku wyciągnęłam na światło dziennie takie oto ciasto. Przepis znalazłam w gazetce Pieczenie jest proste , nr 4/2015; od razu zaintrygował mnie karmel z chilli. I do tego gruszki...? Tego jeszcze nie jadłam! Przygotowanie nie jest trudne, choć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszybkie i mięciutkie zaraz po upieczeniu. Idealne dla początkujących oraz tych, którzy poszukują sprawdzonego i niezawodnego przepisu na te świąteczne ciasteczka :) Składniki: 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej 2 jajka 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 130g cukru pudru 100g roztopionego masła 100g płynnego miodu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto
Chocolate Muffin Blogszybko dziś zrobiłem do mojej zupy paprykowej. Jak je przygotować? -jajko -100 gram mąki TYP550 -woda, dwie łyżki -sól -olej rzepakowy -szczypta kurkumy Możecie zrobić większą ilość, pamiętajcie tylko, że na 100 gram mąki trzeba użyć jednego jajka. Do przesianej mąki ze szczyptą soli i kurkumy wbijamy jajko i zagniatamy cisto, dodajemy kilka łyżek wody, by ciasto było gęste
BaRepasSzybko znalazłam inspirację - muffinki imbirowe. Mmm... Uwielbiam imbir. Jego charakterystyczną ostrość, lekko cytrynowy posmak świeżego, słodkość kandyzowanego. Do tego przepisu użyłam tego drugiego, drobno posiekanego, oraz imbiru w proszku. Od siebie dodałam gruszki, które z imbirem tworzą niezwykle zgrany duet. Muffiny wyszły obłędne - idealnie zrównoważone słodko-ostre smaki, soczyste owoce idealnie zgrały się z muffinkowym ciastem. Zniknęły błyskawicznie!Podwójnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzybkie, proste i bardzo czekoladowe. Przepis Nigelli Lawson. Reklama tych babeczek jest naprawdę zbędna. Uwierzcie mi na słowo - są spektakularne w smaku. Składniki: 1 3/4 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 3/4 szkl cukru pudru 1 szklanka mleka 1/3 szkl oleju 1 jajko 3/4 szkl czekoladowych groszków do ciasta aromat
Malinowe Pocałunkizielony barwnik Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu z czekoladą i odrobiną mleka. Czekamy chwilę jak masa ostygnie i dodajemy pozostałe składniki, mieszamy drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przekładamy do papilotek mniej więcej 2/3, w środek wkładamy agrest i przykrywany resztą masy. Agrest, który wyjedliśmy i nie starczyło do muffinek można zastąpić na przykład płatkami migdałów. Pieczemy(...)stopniach przez 20-25 minut. Masło do kremu trzeba wyjąć z lodówki jakieś pół godziny wcześniej, żeby doszło do temperatury pokojowej. Ucieramy mikserem na szybkich obrotach z cukrem pudrem i wanilią, kiedy składniki się połączą zmniejszamy prędkość i miksujemy jeszcze 10 minut, żeby masa miała jednolitą konsystencję bez wyczuwalnych kryształków cukru. Pod koniec dodajemy kilka kropli
sama złodyczPamiętacie o konkursie ? Zapraszam, macie jeszcze czas do północy. Dawno nie piekłam chleba tostowego, ale przepis na bardzo prosty i szybki do zrobienia znalazłam tutaj . 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 350 g mąki pszennej tortowej, typ 450 50 g mąki kukurydzianej lub BŁYSKAWICZNEJ kaszki manny 1 łyżka cukru(...)łyżeczka soli 50 ml oleju Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej) wodzie. Dodać mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier, sól i olej. Wyrobić na jednolite ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 9 cm (mierzone po dnie). Zostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut. Piec ok. 30- 35 minut
Moje domowe kucharzeniesztuk. Wykorzystałam w przepisie margarynę Bielską od ZT Bielmar , jest pełnotłusta, o dużej zawartości tłuszczu (80%). Ta margaryna szczególnie jest polecana do przygotowywania kremów, gdyż bardzo dobrze i szybko się napowietrza, co powoduje, że kremy przygotowane na jej bazie są delikatne i puszyste. Ja wykorzystałam ją jednak do przygotowania ciasteczek, więc mogę ją polecić również do przygotowania wypieków(...)wymagają trochę zdolności manualnych, ale są wart wysiłku włożonego w ich wykonanie. Trzeba mieć trochę wprawy, ale jak to się mówi: trening czyni mistrza , to dotyczy również kulinariów. Do ciasta dodajemy 1 łyżkę cukru trzcinowego, 1 szklankę zmielonych migdałów, pół szklanki jogurtu greckiego i tylko 1/2 szklanki mąki. Ciasteczka są delikatne, kruche, są według mnie idealne. Jak chcemy by były
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięHerbata to jeden z najbardziej rozpowszechnionych napojów na świecie. Wykazuje pobudzające działanie, ale odpowiednio przyrządzona potrafi również uspokajać, tonować i podnosić odporność na infekcje wirusowe (zwłaszcza
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasto wałkujemy , rozsmarowujemy na nim masę cienką warstwą , rolujemy jak dywan do trzepania i kroimy ostrożnie na kawałki ( ostrożnie bo farsz lubi się rozjeżdżać ) . Gotowe zawijaski , układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i przyprószonej mąką . Wsuwamy ją do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy bez termoobiegu przez około 40 minut . Wyciągamy , studzimy na kratce i szybko zjadamy
Ogrodnik w podróżyszybką i prostą, idealną na ciężkie dni. Babeczka owsiana ze śliwkami (porcja na dwie duże kokilki) 8 łyżek płatków owsianych 3/4 szkl. dowolnego mleka 2 jajka 8 śliwek bakalie Wieczorem zalać płatki mlekiem i dodać rozbełtane jajko. Przykryć i wstawić na noc do lodówki. Rano rozgrzać piekarnik do 200 stopni, kokilki wysmarować tłuszczem, wlać na dno trochę ciasta, wsypać
Przepysznik - BLW i nie tylko