też na szybki podwieczorek. SKŁADNIKI 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 2 duże jajka 2 łyżki cukru najlepiej brązowego (trzcinowego) aromat waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g roztopionego masła + odrobinę do posmarowania patelni cukier puder słoiczek syropu wiśniowego ( lub ulubionej konfitury owocowej ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto powinno być
zielonacukinkaziemniaków). Z ciasta lepić płaskie placki wielkości 3/4 dłoni. Z mięsa lepić spłaszczone kulki wielkości bardzo małej mandarynki i układać na placki ziemniaczane, drugim plackiem przykryć, dokładnie zlepić oba placki, nie powinny być grubsze niż 3 cm . Smażyć z obu stron na złoty kolor, ale na niezbyt dużym ogniu, gdyż placki łatwo i szybko przypalają się
Jadło i czytadłoszybkiej w wykonaniu babki jeszcze nie widzieliście :) Wszystkie składniki wrzuca się na chybcika do malaksera, miesza, masę przelewa do formy i po godzinie pieczenia babka gotowa. Z wierzchu chrupka, a w środku wilgotna - taką lubię :) Można ją, po wystygnięciu, posypać cukrem pudrem, ale ja tego nie zrobiłam, bo jak dla mnie ciasto było słodkie samo w sobie. Nie robiłam zdjęć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkokosowymi. Wylać gotowe ciasto do formy. Piec około 40-50 minut w temperaturze 175 C. Po upieczeniu, ostudzić, wyjąć z formy i lekko ciepłą babkę oblać oblać lukrem z cukru pudru i soku cytrynowego. Można także udekorować paskami ciemnej czekolady i kandyzowaną skórką pomarańczową wg. gustu i zdolności artystycznych :-) Babka ta jest soczysta i szybko nie wysycha
Przepisy i porady kulinarnetego, że po cieście z całymi gruszkami zostało mi kilka owoców i pół garnka syropu. Poprzednim razem rzeczonym syropem słodziłam sobie herbatę (do kawy też pasuje świetnie), ale, o czym już pisałam, ostatnio herbatę pijam gorzką. Szkoda mi go było po prostu wylać, bo pachniał bajecznie. I wtedy mój wzrok padł na pozostałe gruszki... Szybko dokupiłam jeszcze kilka, ugotowałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeręką wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu formujemy kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 15 minut. Ciasteczka nie mogą się za bardzo zrumienić. Gotowe, delikatnie, ale szybko, obtaczamy w cukrze pudrze
mojewypiekiinietylkoKotlety sojowe w płatkach kukurydzianych to alternatywa dla tradycyjnie przyrządzonych kotletów oraz pomysł na szybki, prosty, a zarazem smaczny obiad. Chrupiące, soczyste kąski możliwe, że przypadną do gustu nawet tym którzy za soją nie przepadają.Kotlety Sojowe w Platkach Kukurydzianych - Składniki:1 opakowanie kotletów sojowychkostka bulionu warzywnegoulubione przyprawy, np. przyprawa do kurczaka, czosnek w proszku, słodka papryka, ziele angielskie(...)kotlety zmiękną, wyciągamy je z wywaru i odsączamy.Płatki kukurydziane kruszymy*, a następnie mieszamy z mąką.Za pomocą miksera z podanych składników robimy ciasto.Każdego kotlecika maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron.Podajemy z ziemniakami i dowolnymi warzywami.*płatki kukurydziane można wrzucić na kilka sekund do malaksera
Słodka StronaCiasteczka owsiane są jednym z moich ulubionych deserów. Są słodkie i nie mają dużo kalorii, a jedzenie ich sprawia mi zawsze ogromną przyjemność. Przygotowanie ich jest
Niezły Młynekprosty i szybki do wykonania, jest świetnym rozwiązaniem na ostatnią chwilę, kiedy okazuje się, że spaliliście wymuskany, planowany od stuleci sernik i nie ma nic słodkiego ;) Kruchy spód: 200 g mąki 100 g cukru pudru 50 g gorzkiego kakao 3/4 kostki masła 2 żółtka Góra: puszka skondensowanego mleka/masa kajmakowa bakalie/orzechy Składniki na kruche ciasto zagniatamy
sama złodyczmące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)SKŁADNIKI NA FARSZ:- opakowanie świeżego, liściastego szpinaku,- serek ziarnisty,- serek 'grani',- 1,5-2 główki czosnku,- czarny pieprz,Szpinak dusimy na rozgrzanym(...)nadmiar płynów odparował. Następnie dodajemy serek grani i pieprz czarny. Znów długo mieszamy, na ogniu tak aby konsystencja była zbita. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. I jest :) Rewelacyjne nadzienie. Szybkie, a jakie pyszne.Z ręką na sercu potwierdzamy, że z takiego farszu lepi się niełatwo, szczególnie wersję bezglutenową, ale są tak pyszne, że choćby się miało 1 pierożka lepić przez
Wypisz Wymalujpopołudniową hertatą, jako wysublimowany deser nasiąknięty słodkim Vin Santo, lub jako pyszny polepszacz humoru, do zażywania w ciągu dnia na życzenie! Przepis jest banalnie prosty i szybki do zrealizowania, a ciasteczka są lekkie i aromatyczne, pokryte pysznym laskowo-karmelowym krokantem. Tak jak w przypadku cantucci, przepis uwzględnia powójne pieczenie, które dodaje im chrupkosci i pozwala je dłużej(...)krem, dodać cukier ze skórką cytrynową i cukier waniliowy, 2 żółtka, zmiksować. Po trochu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i serek ricotta. Dobrze połączyć składniki. Podzielić ciasto na 4 równe części i uformować 4 podłużne, płaskie wałeczki. Wałeczki posmarować lekko ubitm białkiem z dodatkiem mąki ziemnaczanej, posypać brązowym cukrem i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Mia Cucina Sofietaciastek, czekolady, galaretek, nic słodkiego, dosłownie nic. Wszystko wyjedli, do tego nic nie powiedzieli, a z przyjemnością coś by się przegryzło słodkiego do kawy. Mam jednak sprawdzony, szybki i prosty przepis na ciasteczka zbożowe, których głównym składnikiem jest musli, a tego u mnie w domu nigdy nie brakuje. Mam też spore zapasy otrąb granulowanych z owocami: truskawkami, czy też(...)truskawkami 1/2 szkl. cukru 50 g masła lub margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Składniki wrzucamy do misy robota z hakiem. Z podanych składników wyrabiamy ciasto, ciasto dosyć luźne. Ciasto nabieramy łyżką i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach, gdyż ciastka lekko urosną. Nie robimy kulek, nie formujemy ciasteczek jakoś specjalnie. Mogą mieć
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚniadanie mistrzów nie musi składać się z blinów z kawiorem, jajecznicy na bogato z kurkami czy omletów cesarskich. Wystarczy świeży, domowy chleb i odpowiedni do niego
W kuchni Karmel-itkibabkę majonezową. W życiu nie upiekłam lepszej: puszysta, lekka, wilgotna, z lekkim cytrynowym posmakiem! Od dziś moja ulubiona))) Majonezu nie czuć nic a nic, a robi ją się tak szybko, jak zjada. Przepis(troszkę zmodyfikowany) pochodzi z serwisu Wielkie Zarcie (click) . Majonezowa babka cytrynowa Składniki na keksówkę 11x30cm: 90 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej(...)przesiane mąki z proszkiem i po łyżce majonez. Delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Keksówkę (11x30cm) smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w temperaturze 170/180ºC przez około 60 minut. Lekko studzimy w formie, a następnie na kratce. Upieczoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: tabliczka mlecznej/gorzkiej
Mia Cucina Sofietanależy wykonywać szybko, ponieważ trufle w połączeniu z ciepłem rąk będą szynko się rozpuszczać). Gotowe trufle warto przełożyć do mini papilotek. Pralinki koniecznie przechowujemy w lodówce do momentu podania. Dobrej jakości belgijską czekoladę oraz posypkę micro krople możemy zakupić w sklepie Słodki Świat , gdzie znajdziemy również wiele ciekawych, czekoladowych dekoracji, które pomogą urozmaicić nasze ciasta i desery
Słodka Strona