Kiedy wracacie z pracy i nie macie ochoty na stanie przy garach, a domownicy domagają się jedzenia. Nic prostszego, to pomysł na szybki i ciepły posiłek. Smaczne krokiety z szynką i serem. Odkrajamy skórkę z kawałka chleba tostowego, następnie chlebek wałkujemy na płasko, na to kładziemy plaster sera, plaster szynki i zwijamy w rulonik, maczamy w jajku (może się
Pelusiowa Kuchniaodpadną). Formę z chlebem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania, na ok.30 minut. Masa powinna wyraźnie urosnąć. Ja wstawiam do piekarnika nagrzanego do 40*C (pięknie i szybko wyrasta...) Formę z chlebem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 60 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Ja wyjmuję chleb z formy od razu po wyjęciu
Smaczne ZdroweChleb pszenny na drożdżach niebywale łatwo się piecze. To chleb dla zapracowanych lub początkujących piekarzy, szybki w przygotowaniu i zawsze się udaje. Taki chleb piekę w piątkowe popołudnie, gdy nie mam zbyt wiele czasu na wypieki. Dopiero w weekend wyjmuję z lodówki zakwas i piekę chleb staropolsk i na zakwasie. Chleb wg dzisiejszego przepisu jest lekki, niezbyt wilgotny
Codziennik KuchennyKolejny fajny i szybki pomysł na pyszną i sycącą przekąskę. Tradycyjny chleb w jajku pod finezyjną nazwą tostów francuskich nabiera całkiem innej barwy. Dzięki dodatkom i sposobie wykonania także i smaku. Składniki: chleb tostowy ser topiony w kostce u mnie Alpejski salami papryka jajka papryka mielona słodka i ostra olej do smażenia Party dip meksykański Prymat. Sposób wykonania
Malinowe PocałunkiPonieważ potrzeba matką wynalazku, a najlepsze pomysły często są wynikiem przypadku, mam dziś dla Was najprostszy z prostych, niewymagający zbyt wiele czasu ani pracy chleb pszenny. Upiekłam go „na szybko” z ostatków mąki, gdy okazało się, że w koszyczku na chleb nic nie ma, a Piotrek potrzebował kanapek do pracy. Chlebek jest lekki, puszysty, o… Continue
brunetkawkuchnikońcu zrobiłam :) Poczytałam kilka przepisów i zrobiłam po swojemu :) Chlebek jest naprawdę smaczny, miękki i pulchny. Jeśli zostanie Wam woda po ogórkach, to koniecznie zróbcie ten chleb. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Nie wymaga żadnych, specjalnych umiejętności. Ja na pewno będę do niego wracać. Jeśli już trochę mnie znacie, to wiecie, że nie kupuję chleba. Od kilku
Agusiowe smakołykipszenną. Zamiast ziaren słonecznika dobrze sprawdzą się też inne pestki, możecie też zupełnie zrezygnować z ich dodatku. Jeśli zawsze zastanawialiście się ja k upiec swój własny chleb , ten bardzo prosty i szybki przepis jest idealny do wypróbowania. Od niego warto zacząć przygodę z domowym pieczywem . Chleb słonecznikowy na suchych lub świeżych drożdżach jest wspaniały do stworzenia zdrowych kanapek(...)soli, 50-70 g słonecznika, 400 ml ciepłej wody, łyżka oleju, 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych, dodatkowo garść słonecznika do posypania chleba, opcjonalnie Przepis na błyskawiczny chleb mieszany (bez wyrabiania i rozczynu), przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki. Krótko zmiksować mieszadłami do ciasta drożdżowego (ok 3-5 minut) - ciasto będzie się bardzo kleić. Przykryć ściereczką i odstawić
Lekcje w kuchnitakim nie boli żołądek więc szukałam aby chleb był najprostszy, aby sobie z nim poradziła. Nie miałam czasu na eksperymenty więc znalazłam wypróbowany przepis Tosi . Chleb jest wilgotny, robi się szybko, nie wysycha i smakuje obłędnie. Polecam wszystkim mającym problemy z żołądkiem. Chleb żytnio - gryczany na zakwasie żytnim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegórę i postanowiłam zrobić kolejne podejście do chleba drożdżowego. No cóż. Jeżeli pieczecie w domu chleb na zakwasie, to niestety w większości przypadków chleb na drożdżach przegrywa. Ten ma tę zaletę że ciasto wyrabia się szybko i przyjemnie, szybko rośnie i szybko jest gotowy do jedzenia. I oczywiście mimo pewnych braków - wiemy co jemy , a to chyba ważne. Tak więc jako szybki awaryjny - bardzo polecam, jako chleb na co dzień , chyba mniej , ale myślę że to też sprawa gustu :) Niewątpliwą zaletą jest to, że długo, jak na chleb drożdżowy, zachowuje świeżośćskładniki
Stare Garyrozpoczęcie. Duży zakres temperatur - piekarnik posiada zakres temperatur od 30 do 300 stopni Celsjusza. Niska temperatura pozwala przygotowywać jogurty i wyrastać drożdżowe ciasta, a wysoka piec idealne chleby, pizzę i pitę. Szybkie nagrzewanie - tryb szybkiego nagrzewania piekarnika pozwala o 40% skrócić czas przygotowania piekarnika do pracy w wymaganej temperaturze. Krótsza faza nagrzewania w porównaniu z tradycyjnym urządzeniem pozwoli zamienić wolne
Kulinarne przygody Gatityzawiera nieprzyzwoitą ilość glutenu. ;) Jeżeli na myśl o ciepłej, chrupiącej bagietce z mięsistym miąższem masz mokre sny, to miejsce jest zdecydowanie dla Ciebie! 18 grudnia ubiegłego roku (mam ostatnio szybkie tempo w pisaniu o nowych miejscach), godzina 8 rano dzwoni budzik. Ja po imprezie, ledwo żywy, bo śniłem już o tych bagietkach rzecz jasna, staram jakoś się ogarnąć, żeby(...)bywa to nad wyraz trudne, ale myślę, że bym już nie zdążył. Okej, udało się dotrzeć. Mogę usiąść do wspólnego stołu. Bogu dzięki tam nie pieką tylko chleba, ale także robią szybko-działające iniekcje z kofeiny. Dobra, obudziłem się, mogę zacząć pisać rzetelnie. Mąka + woda + sól + ❤ = chleb Mówi się, że standardowy przepis na chleb zawiera
Food Squareforach ze kaki ma w sobie sporo cukru i dlatego drożdże hodują się z niego dość szybko. Tak też zrobiłam, zalałam owoc persymony wodą i szybko miałam dzikie drożdże. Chleb z ich udziałem jest aromatyczny, sprężysty i ma głęboki smak, polecam do upieczenia. Chleb na dzikich drożdżach z kaki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSzybkie, małe kanapeczki na dwa kęsy dziś na śniadanie, aby napełnić brzuch czymś pożywnym i pysznym. Szybkie w wykonaniu, aromatyczne, małe grzanki idealnie nasycą organizm, polecam
Moje Małe CzarowaniePrzeglądając ostatnio przepisy na różnego rodzaju chleby, trafiłam na blog "Szybkie gotowanie" i pomysł na bułeczki gryczane bez wyrabiania. Postanowiłam jednak zrobić to po swojemu i zmodyfikowałam przepis :) Tak też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;) Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż
Spektrum Smakujeden z najszybszych i przepysznych chlebków. Robi się go błyskawicznie i potem szybko znika. Zapach cebulki podczas pieczenia chleba roznosi się po całym domu i wszyscy nagle robią się głodni. Wykonanie jest bardzo proste i wychodzi każdemu, polecam. Jest to nieduży bochenek ale chleby na sodzie zawsze powinno robić się małe aby zjeść na jeden raz. Potem robią się
Moje Małe Czarowanie