Chrupiącą bułkę smarujemy smalczykiem roślinnym z ziołami ogrodowymi , posypujemy świeżym szczypiorkiem i akcentujemy kiszonym ogórkiem oraz czerwonym pieprzem. Zapas energii do lunchu zapewniony. Do pracy ,szybki sandwich. Między dwiema kromkami chleba, posmarowanymi smalczykiem roślinnym ,układamy plastry wędzonej szynki ,liście sałaty lodowej i oliwki przekrojone wzdłuż . Taki sandwich to moje ulubione smaki. Dobre smarowidło ,mięsko i sałata lodowa . Zachęcam
Kulinarny karnet ChristopheraSoczysta pieczeń drobiowa do chleba to bardzo prosty i szybki przepis na pyszny dodatek do kanapek. Świetnie zastąpi wędlinę czy pasztet ze sklepu, które mogą być pełne niepożądanych i niezdrowych dodatków, gdyż jest od nich o wiele zdrowsza, a do tego bardzo smaczna. Pieczeń można podać również na ciepło z ulubionym sosem, np. koperkowym lub pieczeniowym i ziemniakami jako(...)danie na obiad. Składniki na soczystą pieczeń drobiową do chleba: około 600 g piersi z kurczaka około 300 g piersi lub udźców z indyka kajzerka pół szklanki mleka 3 cebule 2 jajka łyżka kaszy manny sól, pieprz, papryka słodka i ostra Przygotowanie Cebule obieramy, kroimy w plastry i podsmażany na patelni z rozgrzaną łyżką oleju na złoty kolor
e-PrzepisyKulinarnemięsa są tutaj dobrej jakości parówki – śmiało możemy zastąpić nimi kurczaka czy też mięso wieprzowe / gulaszowe. Danie robi się błyskawicznie! Podane z pajdą chrupiącego, świeżego chleba jest świetnym pomysłem na szybki, sycący obiad! Polecam! SKŁADNIKI: * parówki – 4 szt * marchew – 2 szt * pieczarki – 3-4 szt * papryka czerwona – 1 szt * cebula – 2 szt * miękkie
Ostra na SłodkoBardzo prosty przepis na chleb, gdy nie ma w domu drożdży, a zakwas "wyszedł" :) ... ...wówczas możemy upiec "chleb na proszku" :) Składniki: 1 kg mąki
chleba naszegoBardzo smaczny i szybki w przygotowaniu chlebek. Szybki, to znaczy nie wymagający kilkunastogodzinnego wyrastania, jak to w przypadku chlebów na zakwasie ( te z pewnością też kiedyś pojawią się na blogu ;) ). Chleb ten pieczemy z dodatkiem surowych ziemniaków, startych jak na placki ziemniaczane, dzięki którym jest bardziej wilgotny. Nie przejmujcie się jeśli nie wyjdzie Wam tak krągły bochenek(...)chleb jak i o formowaniu bochenków pisałam W TYM PRZEPISIE . Piekarnik rozgrzać do temperatury 220°C. Na dolnej półce w piekarniku umieścić naczynie żaroodporne lub blaszkę z gorącą wodą. Dzięki pieczeniu z parą chleb będzie miał chrupiącą skórkę. Wyrośnięty chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby łączenie tym razem znalazło się na dole, szybko naciąć
Opowieści z piekarnikaJesienna rozgrzewająca sałatka z kasza gryczana i burakami w roli głównej. Do sałatki wykorzystałam pierś z kurczaka i marchewkę od rosołu. Buraki piekę razem z chlebem. Dzięki temu sałatkę zrobimy szybko. Idealna na wynos do pracy, szkoły i syta a do tego zdrowa. 2 buraki pieczone 1/2 kalafiora 1 garść szpinaku baby natka pietruszki 1 pierś z kurczaka(...)pieprz bazylia, oregano natka pietruszki 1 woreczek kaszy gryczanej oliwa z suszonych pomidorów Pierś z kurczaka i marchewkę wykorzystałam od rosołu. Kroje w kostkę. Buraki piekę przy okazji pieczenia chleba. Kaszę gryczaną gotuję według instrukcji opakowania. Kalafior gotuję aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Do miski przekładam kaszę, dodaję kurczaka i marchew pokrojoną, jednego buraka pokrojonego, kalafior, dodaję szpinak, natkę
wesoła kuchniaPierwszy raz piekłam chleb z mąki orkiszowej..Pomysł na taki chleb podpatrzyłam tutaj..Prosty i szybki do zrobienia..chlebek wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie ciut za słony.. 300 g mąki orkiszowej 150 g mąki pszennej 450 ml letniej wody 7 g drożdży instant 1/2 szkl. otrąb pszennych 1/4 szkl. ziaren słonecznika [ dałam 1/2 szkl(...)szkl.pestek dyni[ nie dałam] 1 łyżka soli [ według mnie za dużo] 1 łyżka cukru żółtko i mleko do posmarowania chleba W misce wymieszać suche składniki, czyli mąki, drożdże, ziarna słonecznika, sól i cukier.Wlać wodę i wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 15 minut.Keksówkę posmarować oliwą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do keksówki, posypać słonecznikiem
Moje domowe kucharzenienajważniejsze wiemy co mamy w środku a że to domowe lepsze to już nie wspomnę. Z jednej porcji otrzymamy jeden słoik litrowy może nie upchany po brzegi ale bardzo szybko zniknie :) SKŁADNIKI :1 makrele wędzoną 1 woreczek ugotowanego ryżu 1 dużą cebulę 1 średnią marchew2 ząbki czosnku1 łyżeczkę papryki ostrej1 łyżeczkę papryki słodkiej1 łyżeczkę sosu(...)jeszcze chwilkę duszę- wyciągam liście laurowe i w razie potrzeby jeszcze doprawiam- gdy ostygnie wkładam do słoików i wstawiam do lodówki- paprykarz najlepiej smakuję z kromką chleba, możemy bez obaw zajadać :)Szybki, prosty sposób na nasz domowy paprykarz szczeciński polecamSmacznego
Basia w kuchnipieczonego chleba w domu. Staram si ę piec chleb jak najczęściej, ale gdy mam niewiele czasu, wtedy sięgam po szybkie przepisy. Właśnie takim szybkim przepisem chciałam si ę z Wami podzielić. Chleb razowy z dodatkiem jogurtu naturalnego. Z zewnątrz ma chrupiącą skórkę, w środku jest puszysty i bardzo delikatny w smaku. Chleb nie wymaga wyrastania, w godzinę
La grande e la piccola cuocaMięciutki, pyszny chleb z dodatkiem dyni, wilgotny, wyśmienity na śniadanie. Prosty w wykonaniu, szybko rośnie i jeszcze szybciej znika, polecam gorąco. Chleb dyniowy na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepszy chleb jaki dotychczas piekłam! Pyszny, mięciutki w środku z mnóstwem ziaren. Szybki w wykonaniu. Z przepisu wychodzą 2 duże chleby. Zachęcam do upieczenia własnego chleba, jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy niż ten ze sklepu. Post Chleb wieloziarnisty na drożdżach pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta Gotujewszystkie potrzebne składniki posiadałam i w ten sposób powstał jaglany chleb bezglutenowy. Chleb niestety mi popękał ale nie wpłynęło to na jego smak. Taka moja rada - chleb należy zjeść w miarę szybko ( w ciągu jednego dnia) ponieważ następnego bardzo się kruszy i bardzo ciężko jest pokroić w miarę ładne kromeczki. Składniki; 2 szklanki mąki jaglanej Skworcu(...)cukru trzcinowego Skworcu pół szklanki wody 1 łyżka suszonych drożdży (8g) 3 łyżki masła ( o temp, pokojowej) 2 łyżeczki soli morskiej Skworcu płatki jaglane do posypania do chleba można dodać swoje ulubione zioła Przygotowanie; W misce należy wymieszać wszystkie gatunki mąki oraz sól. Do szklanki wlewamy ciepłą wodę , dodajemy drożdże, łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy
Radość kipiąca uśmiechem.dożywionym, cały cykl trzydniowy) chleb wyrasta jakby mniej, ale daje radę. Ja po 2 wypiekach trochę już zrezygnowana dodałam 1/3 paczki suchych drożdży, był genialny- szybko wyrósł, a miał wszystkie walory chlebów na zakwasie: smak wilgotność... Jeżeli nie przeszkadza Wam dodatek drożdży lub zależy Wam na czasie, możecie postąpić w ten sam sposób. W tej chwili mój zakwas jest
Smaczne Zdrowechwilkę. Chciało mi się jeść. A przy antybiotykach ,to raczej nie mogę sobie pozwolić na żadne posty, bo zaraz mam dziurę w żołądku!Musiało być smacznie, szybko i syto !Kanapki!Grzanki!Składniki-chleb lub bułka-Emmentaler ser topiony plastry Lactima-Gouda ser topiony Lactima-szczypiorek-parówka drobiowa-natka pietruszki-ketchup-pomidorki koktajlowe-oliwki zielone-imbir(...)sushi dostepny TUTAJ-glassa sojowa- Słoneczne Pola od ZiarenkowoKromki chleba wysmaruj serkiem topionym Gouda, pokrój w plasterki parówkę. Posyp szczypiorkiem. Im więcej witamin tym lepiej.Na wierzch połóż plasterki Emmentalera, polej ketchupem.Dodaj pomidorki koktajlowe i ...do piekarnika, aż się stopia serki. Wyłóż na talerz. Szybko po wierzchu glassa sojowa. Dodatkowo zielona pietruszka. Marynowany imbir dobry
Z Kuchni Do Kuchnizostało znalezione rozwiązanie na oba problemy. A było to tak. Burmistrz tureckiego nadmorskiego miasteczka Alanya zauważył, że ludzie nie bardzo wiedzą co mają zrobić z czerstwym chlebem i po prostu go wyrzucają. Szybko przeliczył to na dane roczne i wyszła mu liczba, która w jakiś sposób działała na wyobraźnię. Wyszedł z założenia, że jeśli nie przetwarzamy tego chleba dalej(...)uczestniczek "odważnej decyzji" koncepcja została zmieniona co wyszło na dobre. Składniki: - nieświeży chleb - cebula - musztarda - majeranek - papryka wędzona w proszku Wykonanie: Jeśli chleb jest bardzo twardy, to wcześniej go moczymy. Wydrążamy z niego miąższ i wrzucamy do garnka z wodą. Doprawiamy solą i czekamy aż chleb się rozgotuje. Dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, sporo musztardy i majeranek
Kryzysowa Książka Kucharska