kwietniu w Piekarni prowadzonej przez Amber piekliśmy chleb Kasi z bloga Smaki i Aromaty . Jest szybki w przygotowaniu, nawet wersja z zakwasem, a dzięki dodaniu drożdży rośnie wyjątkowo szybko. Piekłam dwa małe bochenki ( 2 x foremka o wym 11 x 22 cm ). Ciasto wyrabiałam w robocie. Chleby wyrosły bez problemu. Piekłam godzinę
Stare GaryLubię posmarować sobie chleb taką pyszną domowa pastą. Tym razem przygotowałam ją z jajek i wędzonego łososia. Robi się ją bardzo szybko. Świetnie sprawdzi się na co dzień do chleba na śniadanie. Będzie również wspaniałym dodatkiem do świątecznych wędlin i mięs. 5-6 jajek 100 g wędzonego na zimno łososia pół pęczka koperku 1-2 łyżki majonezu świeżo
Smakołyki AsiDziś zapraszam Was na pyszne tostowe krokieciki z serem i kiełbasą krakowską . Proste i wręcz ekspresowe w przygotowaniu. Idealne od tak lub z ulubionym sosem, ketchupem
Słodkie okruszkiDzisiaj jest Światowy Dzień Chleba a chlebem trzeba się dzielić. Dlatego ja dzielę się dzisiaj z wami przepisem na chleb wytrawny, nadziewany serem i pomidorami. Chleb jest prosty, bo na drożdżach, łatwy, szybki, idealny na kolację czy imprezę ze znajomymi. Tak naprawdę to co do niego dodacie to już wasza inwencja i wasze smaki. Ważne by były to smaki(...)wyraziste, by chleb był aromatyczny. Polecam. Chlebek ten dołączam do Akcji World Bread Day 2019 . I zachęcam wszystkich do wspólnego pieczenia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikInternet oszalał na punkcie chleba pieczonego w garnku. I słusznie, bo to absolutny hit i chyba nasze największe odkrycie ostatnich miesięcy! Jego fenomen polega na tym, że nie wymaga wygniatania, praktycznie robi się sam leżąc wygodnie w lodówce. Ważne, aby drożdże, jeśli wybieramy świeże, były naprawdę świeże. Zapewni to ładne rośnięcie i pewność, że nie powstanie zakalec. Jeśli nie mamy(...)suchych drożdży to 2 g świeżych. I wszystko się uda. Wprawdzie suche drożdże wolniej pracują, a co za tym idzie - ciasto nie rośnie tak szybko, jednak w perspektywie całonocnego wyrastania chleba, nie ma to tak wielkiego znaczenia. Co do naczynia, w którym ma rosnąć chleb, musi być ono wysokie. Chleb bardzo dużo urośnie. Raczej nie polecamy metalowych
Kuchnia od dwojgaKolejny szybki i prosty przepis na świetną przekąskę, która idealnie pasuje zarówno do grilla, jak i na wszystkie imprezy w większym gronie. Przygotowanie chlebka zajmuje dosłownie chwilkę, a smak i uznanie gości bezcenne. Zapraszamy do wypróbowania. Przepis Składniki: duży okrągły chlebek 500 g sera w kawałku 20 g masła świeży szczypiorek boczek Możecie użyć swojego ulubionego chlebka, ważne żeby(...)Goudę i Ementalera, ale tutaj również jest dowolność, ważne żeby ser po zapieczeniu był ciągnący, a nie twardy. Przygotowanie: Do wykonania tej przekąski potrzebujemy przede wszystkim ostrego noża do chleba i sprawnej ręki, ponieważ cały bochenek nacinamy w kratkę o szerokości około 2 cm. Musimy nacinać dość głęboko, ale uważać, żeby nie przeciąć całego chleba. Niestety jedno zbyt głębokie cięcie
KasiaiKrzysiu.plSmażony chleb w jajku to świetny sposób na szybkie śniadanie czy kolację, gdy w domu zabraknie świeżego pieczywa. Takie grzanki można przygotować na bazie wody, lub jeśli wolicie, mleka owsianego. Doskonale smakują posypane świeżym szczypiorkiem. 3 kromki czerstwego chleba 1 jajko 3 łyżki wody/mleka owsianego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki soli (opcjonalnie) szczypiorek Na talerzu roztrzepujemy jajko z wodą
Dieta bez mlekaChleb na sodzie jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Nie jest to jednak pieczywo, które możemy kupić w sklepie, smakuje zupełnie inaczej. Trudno opisać jego smak jednak gdy się go spróbuje to ciężko przestać go podjadać. Chleb ten dobrze się prezentuje i ma grubą chrupiącą skórkę. Polecam każdemu kto lubi poznawać nowe smaki. Składniki: 3 szklanki mąki
Mama Gotujeoczywiście na rozwój mikroorganizmów. Wpływa też na trwałość pieczywa. Gdy przechowujemy chleb w otoczeniu o małej wilgotności powietrza, sól opóźnia procesy czerstwienia pieczywa, zaś gdy przechowujemy chleb w wilgotnym otoczeniu, skórka nam szybko mięknie, a jakość pieczywa ulega pogorszeniu. Sól wpływa korzystnie na powstawanie wiązań jonowych w białkach, czyli wzmocnienia jego struktury. Mocniejsza struktura jest w stanie zatrzymać więcej(...)Otóż ciasto powinno przefermentować, aby było po prostu dobre. W piekarnictwie przemysłowym stosuje się jednak skrócone metody prowadzenia ciasta, gdzie podczas fermentacji wydziela się kwas izomasłowy, wyczuwalny potem w chlebie jeśli się nie dobrze nie przysoli...ale nam, w piekarni Amber, raczej to nie grozi :) Co do naszych bułek - bardzo proste w wykonaniu, bardzo ładnie wyrastają w piekarniku, bardzo fajny
Grahamka, weka i kajzerkasię z nim nie działo. Nadal pozostanę wierna zakwasowcom, ale ten też bardzo polecam. Ma również tę zaletę że robi się go szybko i bez kłopotu. To chyba najlepszy chleb na drożdżach jaki upiekłam. Smacznego!uwaga: ciasto na chleb wyrabiałam w robocie.16 października przypada Światowy Dzień Chleba (World Bread
Stare GaryDomowe pieczywo nie ma sobie równych – a najlepiej, kiedy robi się je bez czytania skomplikowanych przepisów, bez wyrabiania i wielkiej roboty. Ten najprostszy chleb na drożdżach z czarnuszką i migdałami robi się szybko, prosto, a smakuje jak z najlepszej piekarni. Więc jeżeli tylko macie Read More Artykuł Najprostszy chleb na drożdżach bez wyrabiania z czarnuszką i migdałami (chleb
Flymetothespoonwytworzy nam na chlebie skórkę. Gdy piekarnik już będzie mocno nagrzany na wymaganą temperaturę, dajcie mu przynajmniej przez 10 minut na niej popracować. Chleb przekładamy do naczynia (nie wyjmując naczynia z piekarnika) szybko ale delikatnie. Przykrywamy pokrywką i pieczemy 30 minut. Po tym czasie pokrywkę zdejmujemy i pieczemy chleb jeszcze 25-30 minut aż skórka z wierzchu się
Karo in the KitchenZbyt dużo pieczywa kupionego na weekend? Chlebek staje się twardy, nie macie pomysłu co z nim zrobić? Mega prosty, bardzo szybki w przygotowaniu chlebek ziołowy z serami. Chleb nacinamy pod kątem (tak jakbyśmy chcieli ukroić kromki tylko pod kątem nie na prosto). Nie przecinamy do samego spodu. Następnie robimy kratownicę. W misce mieszamy: 25 g masła (1/8 kostki masła
MojaQchnia.plChleb na sodzie robi się błyskawicznie i szybko się piecze a potem cieszymy się smakiem cudownej pajdy z masłem. Najlepiej smakuje tego samego dnia. Polecam dla "leniuchów" chlebowych, nie trzeba tutaj czekać aż urośnie, on rośnie sam w piecu. Razowy chleb na sodzie ze słonecznikiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie