łatwa do przyrządzenia. W szczególności polecam przygotować babkę majonezową, orzechowego mazurka z pieczonym koglem, mazurka z roztopionymi krówkami (hit corocznych świąt) i tęczowe jajeczka. (wystarczy kliknąć na wybrane zdjęcie lub nazwę, aby przejść do przepisu) 1. Babka majonezowa - przygotowana bez dodatku masła, czy margaryny. Puszysta, lekko wilgotna i łatwa do upieczenia. Babka nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje od razu(...)niektórzy z Was mogą zrobić skwaszone miny na myśl o cieście z dodatkiem majonezu, ale uwierzcie mi na słowo - nie jest on w ogóle wyczuwalny w smaku. 2. Babka galaretkowiec - kolorowe ciasto na zimno. 3. Mazurek z rozpuszczonymi krówkami - kruche ciasto ze słodkim nadzieniem w środku. 4. Pani Walewska jest łatwa do przygotowania i słodko-kwaśna w smaku. Dżem
Ugotowaćprzez osobę z WZJG i przyjęty bez problemów. Spróbuj, może i Ty będziesz mógł/mogła również włączyć go do diety z okazji jakiegoś święta, karnawału ,spotkania? Jest bardzo szybki w wykonaniu i niezwykle aromatyczny. Każdy składnik został ,nie bez powodu, dobrze przemyślany i tak zrównoważony, aby całość smakowała obłędnie i zaskoczyła pozytywnie każdego! Składniki na 2 porcje(...)plasterkach, dajemy warstwę buraków ćwikłowych ( odciśnijcie wcześniej sok ).Następnie ogórki kiszone i warstewkę koperku. Całość wykończ tatarem. Ładnie dociśnij. Włóż do lodówki na godzinkę. Bezpośrednio przed podaniem zrób babkę na talerz. Przekąska idealnie się wysunie. Pokrój cytrynę w kawałki, posyp czarnuszką, zielony akcent w postaci np.listka bazylii i gotowe. Tatar podawany jest zawsze ze świeżą cytryną. Smacznego! Przepis został zrealizowany
Z Kuchni Do Kuchniprezent. Jeden do użytku wewnętrznego. Domowego. Wszystko obecnie z domowym wnętrzem się kojarzy. Dziesiąty dzień innych wnętrzy i zewnętrzy nie oglądam. Sobota. Od kiedy pamiętam rozpoczynana kawałkiem ciepłej babki drożdżowej. Wyjątkowej, pieczonej raz w roku. I wkładaniem do koszyczka tego, co wypełnić go powinno. Absolutnie odmienny scenariusz Tych Świąt. Pisany przez zagrożenie, które oddala nas od tego, co bliskie, zabrania(...)kostkę twarde masło i siekamy nożem, by połączyło się z mąką. Dodajemy żółtka, śmietanę, skórkę, mieszamy i siekamy chwilkę nożem, po czym zagniatamy w zwartą kulę. Róbmy to szybko, to nie drożdżowiak, nie powinniśmy rozgrzać ciasta dłońmi. Kulę owijamy folią i wkładamy na pół godziny do lodówki. Po wyciągnięciu - wałkujemy na grubość około 5 mm. I to tyle mojego
Kronika Piekarnikajuż jest na blogu (klik), dodałam masę kajmakową i oto powstał sernik kajmakowy. Na wierzch ciasta wyłożyłam kajmak, orzeszki ziemne i polewę czekoladową (całość a la snickers jak w babce snickers). Sernik należy upiec dzień wcześniej, dobrze wystudzić a następnie przechowywać w lodówce. Sernik kajmakowy z polewą a la snickers PRZEPIS{tortownica: ∅26/28cm} temperatura pieczenia sernika: 175ºC | czas pieczenia(...)składniki dokładnie zmiksować. Otrzymaną masę serową wylać na podpieczony spód. Ciasto piec około 70-90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175ºC. Wierzch ma być ścięty. Jeśli góra zbyt szybko się rumieni, ciasto można przykryć folią aluminiową. Polewa kajmakowa i czekoladowa. Kajmak, 2 łyżki mleka i 1 łyżkę masła podgrzać. Polać wystudzony sernik. Na wierzch wyłożyć pokruszone orzeszki
coolinarnastrefa.blogspot.comZdecydowała, że jednak wyjedzie w poniedziałek. Oczywiście, wiązało się to z zabójczo wręcz wczesną pobudką o wpół do czwartej nad ranem, ale czego nie robi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiaj nie będzie przepisu na muffinki ale na masę cukrową do ich dekoracji. Moja córka Monika i jej chłopak David zdali świetnie
To co kochamDzisiaj zamieszczam przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe. Przepis pochodzi z książki "120 przepisów bezglutenowych" Beaty Połatyńskiej. Z zadowoleniem stwierdzam, że to drugi testowany przeze
Ze smakiem bez glutenuprzede wszystkim w wyraźnym wpływie dwóch moich ulubionych sztuk kulinarnych: indyjskiej oraz chińskiej, które to stanowią bazową tajskich potraw. Tajskie czerwone curry z warzywami to moja propozycja na szybki, przesmaczny, syty i zdrowy obiad, którego smaku długo się nie zapomina. Składniki/ dwie duże porcje dla dwóch osób - 2 woreczki ryżu jaśminowego - 2 łyżki oleju kokosowego lub oleju(...)dorzucamy pastę curry oraz mleczko kokosowe i doprawiamy brązowym cukrem + sosem sojowym + octem ryżowym. Podgotowujemy wszystko kolejne 5 minut. Podajemy z ryżem (akurat w tym przypadku zbudowałam z ryżu babki aby dodać daniu efektywności) Posypujemy całość pestkami z dyni a w osobnym naczyniu można podać sos Hoisin dola kontrastu smaku
upichconaGorąca czekolada z bitą śmietaną. Czy u Was dzisiaj też tak pochmurnie i deszczowo? Mnie dziś niestety złapała ulewa. Dlatego po powrocie do domu przygotowałam pyszną
Słodkie okruszkigotowe posiłki na bazie prostych, naturalnych i roślinnych, nieprzetworzonych produktów. Pełne błonnika, witamin oraz makro i mikroelementów, ciekawie skomponowane kompozycje smakowe. Jednym słowem idealne superfoods do szybkiego przygotowania w domu. Przedstawiam Wam kilka pozycji które szczególnie mnie zachwyciły: 1. Granola Tymianek i Rozmaryn : Granolę uwielbia chyba każdy! Ta zaciekawiła mnie ziołowym smakiem. Na pewno nie każdemu przypadnie do gustu(...)sobą wszędzie, zmieści się nawet do damskiej torebki. Produkt szczególnie bogaty w błonnik i mnie najbardziej przypadł do gustu. Ta pozycja zawiera w sobie m.in. ostropest plamisty i babkę jajowatą. Produkt wegański bez dodatku cukru. 5. Jaglanka banan i surowe kakao: Kakao to najbogatsze źródło magnezu w połączeniu z bananem stanowi najpyszniejszy duet, w składzie znajdziemy :Kaszę jaglaną
Wanilia i KardamonNadeszły upały, piec w tym skwarze trudno. Pozostają zimne desery. Jeden z nich znaleziony na blogu Smaczna Pyza i wilokrotnie wypróbowany poleca. Jest prosty w wykonaniu
Co w garnkach piszczyJeśli coś nie wychodzi po mojej myśli, zawsze staram się korzystać z planu awaryjnego. Wtedy moja fantazja dostaje skrzydeł. Tak też było i w tym przypadku
Blondynka GotujeTo prawie ostatni dzwonek żeby zdecydować się na świąteczne wypieki. Dzisiaj prezentujemy Wam ulubione (kolejne z rzędu. A jak!) ciasto mojego Małżonka. Stollen, bo o
Szybko Tanio SmacznieZachciało mi się na szybko czegoś kokosowego. A że zachcianki trzeba spełniać, wymyśliłam sobie kokosową krówkę. Wyszła pyszna i okazało się, że nie tylko ja miałam na nią zachciankę, więc postanowiłam podzielić się i z Wami moim pomysłem. Kokosowa Krówka. Ciasto na zimno, bez pieczenia, na herbatnikach. Błyskawiczne i bardzo proste w wykonaniu. Doskonałe dla miłośników kokosu i krówek(...)kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis ) zapraszam : Styropian. Ciasto kokosowe udające sernik :) klik Ciasto kokosowo kakaowe bez jajek i tłuszczu klik Muffinki czekoladowo kokosowe klik Babka kokosowa klik
Kuchnia z widokiem na ogródLubię poszaleć w kuchni (gdy mam na to czas, oczywiście). Znaleźć jakiś bardziej skomplikowany przepis, albo - jeszcze lepiej - próbować wymyślić coś samemu. Najczęściej leżąc już w
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzafranowe ciasto….Trzecia niedziela adwentu już jutro, czas szybko leci! Grudzień to zwariowany, ale wyczekiwany z utęsknieniem miesiąc. Mija niewiadomo kiedy. Jeszcze dwatygodnie i koniec starego roku początek nowego…Czujecie to niezwykłe tempo? Sama staram się dać sobie na wstrzymanie i trochę zwolnić! Przecież nie ugotuję i nie upiekę całej książki kucharskiej w ciągu zaledwie jednego miesiąca(...)kokosowym mlekiem, w którym również rozpuściłam czekoladę na ganache. Wspaniałe smaki i aromaty w jednym. Szafranowe ciasto z kokosem….Koniecznie musicie upiec na święta! Szafranowe ciasto Składniki: foremka babka z kominkiem, 1,5 l 0,5 g szafranu, zmielonego, na czubek noża 1 łyżka rumu 200 g masła, miękkiego 150 ml kokosowego mleka 240 g pszennej mąki 2 łyżeczki
codojedzeniastylu, pasującym do czasów, gdy działał dworzec. Jednak ja bym usunęła sztuczne kwiaty. Zupełnie nie są potrzebne, szczególnie gdy widok za oknem przepiękny :) Spać trzeba było szybko, gdyż śniadanie zaplanowane było w Polanie Żubra w Pogorzelcach. Nie jest to miejsce noclegowe, tu można przyjść (4,5 km od Białowieży), przyjechać rowerem, samochodem i coś zjeść. Jadłam(...)Szefem kuchni jest tam Marek Daniluk. Menu oparte jest na tradycji, wielokulturowości regionu (przenikanie się kuchni białoruskiej, żydowskiej, litewskiej, polskiej i rosyjskiej) oraz sezonowości. W karcie znajdziemy dziczyznę, bliny, babkę ziemniaczaną podane w nowoczesnej formie. My mieliśmy przyjemność degustować: carpaccio z żubra, pielmieni – miks smaków: z dziczyzny, baraniny i wieprzowiny, szurpa tatarska z baraniną – zupa na baraninie, dość sycąca jagnięcina
królestwo garówDziś znów odsłona wspólnego gotowania z Prezydentową, czyli ze mną! ;) Pyza , Sylwia-Babka , Kasia , Kaja i ja robiłyśmy dziś kolejny raz wspólnie kotleciki ze szpinakiem, mojego autorstwa. Na przepis wpadłam jakoś 2 lata temu, chciałam po prostu wykorzystać resztę szpinaku, który pozostał po grzankach. Kotlety wyszły wtedy tak pyszne, że regularnie robię je na obiad. Mam nadzieję(...)dorzucamy przyprawy, następnie dusimy ok. 5-7 minut (nie dłużej, bo powinien pozostać jędrny). Odkrywamy, jak płyn odparuje (jeśli nie, to zwiększamy gaz na chwilkę), dodajemy śmietanę, szybko mieszamy ze szpinakiem, oprószamy mąką, mieszamy dokładnie, zagotowujemy, zestawiamy i wykładamy do miseczki, żeby całkiem przestygło. Formujemy placki z mięsa (jeśli jest zbyt mokre, można dodać 2 łyżki bułki tartej
Kuchnia Prezydentowej