dodaj ich sporo. Cebula , zawsze wybieramy białą i dość łagodną w smaku. Warto opalić ją nad palnikiem z gazem i opaloną dodać do wywaru, to trik, który stosowały nasze babki, aby uzyskać piękny i zloty kolor rosołu. Marchewki w rosole powinno być dużo, im więcej jej dodasz tym rosół będzie bardziej delikatny i będzie aż robił się "słodki". Zasada(...)rosół powinien być podawany na podgrzewanych talerzach? Dlaczego? A no dlatego, że należy go jeść wtedy kiedy jest prawie gorący, jeśli na duży talerz nalejemy małą porcje rosołu, ten szybko wystygnie i straci na smaku. Dlatego warto talerze czy miseczki po prostu zalać wrzątkiem na chwilę przed podaniem i nalewać rosół do ciepłych talerzy by dłużej móc delektować się
SMYKWKUCHNIBudzik zadzwonił o czwartej. Ostatnio zrywam się na pierwszy sygnał; wybiegam z łóżka jak oparzona z niepokojem w brzuchu, że chyba zaspałam. To chyba przejaw zadowolenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNiespodziewani goście wpadają … szafki świecą pustkami … ciasteczek brak … ciasta brak … Któż z nas tego nie zna?! ;) Znam jednak doskonałe rozwiązanie na taką
Ostra na Słodkowyglądu z funkcjonalnością. Ma moc 900 W i ciśnienie 15 bar. Taki ekspres sprawdzi się w każdym domu i doceni go każda gospodyni. Przygotowanie kawy jest naprawdę proste i szybkie, a do tego całe urządzenie łatwo utrzymać w czystości. I za to też go uwielbiam. Mój poprzedni ekspres… eh, jego czyszczenie, to było wyzwanie A teraz kilka słów(...)niedługo w mojej kuchni pojawi się kolejny sprzęt z kolekcji Vintage. Zakochałam się w niej. P.s. Na ostatnim zdjęciu widać jak bardzo Możecie też zobaczyć moją nową blaszkę do babki, którą dostałam w prezencie do zamówienia
Słodkie okruszkiJakiś czas temu podawałam Wam przepis na „ Najlepszy Murzynek łyżką mieszany „. Była to wersja dla początkujących lub dla osób z małą ilością czasu, ze względu na szybki sposób wykonania (wymieszanie wszystkich składników łyżką). Takie wykonanie dodatkowo minimalizowało praktycznie do zera możliwość wystąpienia zakalca. „ Murzynek łyżką mieszany ” charakteryzuje się tym, że nie jest taki puszysty(...)mieć temperaturę pokojową, więc należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej). Piekarnik nagrzać do temperatury 175-180°C* (grzałka góra-dół). Metalową formę z kominem do babki wysmarować odrobiną masła i oprószyć np. bułką tartą (strzepując nadmiar). Mąkę przesiać do miski wraz z sodą, proszkiem i kakaem. Dodać szczyptę soli i wymieszać wszystko łyżką. Odstawić
Moja Delicjajeszcze przed Sylwestrem - ciekawą, jeśli kogoś interesuje historia opisana z osobistego punktu widzenia.Sekrety notatnika Eve Haas to historia jej rodziny, a właściwie próba odtworzenia głęboko ukrytych losów trzech kobiet - babki, prababki i praprababki Eve.Kiedy wybucha druga wojna światowa, Eve jest małą dziewczynką. Kiedy ona z entuzjazmem niesie sztandar ze swastyką, jej przerażeni rodzice starają się znaleźć drogę ucieczki z coraz(...)punktu widzenia Eve - całość jest przez to nieco mdła; żeby wydobyć ogień uczuć łączący dawno nieżyjących ludzi trzeba się wykazać sporą dawką wyobraźni. Mi czytało się się dobrze i szybko, śmiało więc mogę Sekrety notatnika polecić jeśli ktoś lubi historie miłosne z wojną w tle.Sekrety notatnikaEve HaasKlub dla CiebieWarszawa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeŚwięta, święta i po świętach... Jak zwykle przeleciały jak jeden dzień, niestety. W tym roku pierwsze dwa dni spędziliśmy rodzinnie, siedzenie, jedzenie, siedzenie, jedzenie, goście, inni
Trufelkowohttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z moich starych zapisków i już niejednokrotnie z niego korzystałam. Babeczki wychodzą mięciutkie, puszyste i
Di gotujebazie. Miałam do zużycia chałwę i tak powstało to cudeńko. Kolejny eksperyment - klejny sukces :) Aż sama jestem z siebie dumna :) Tym bardziej że pierwszy raz robiłam zebrę (nawet takiej babki-zebry nigdy nie piekłam). Zdziwienie i podziw w oczach męża - bezcene ;) A do tego ten smak - delikatny, lekko chałwowy, z cudownym musem z białej czekolady i namoczonymi w likierze wiśniami(...)łyżkę Śnieżki. 2 łyżki tak ubitej śmietanki dodać do rozpuszczonej czekolady (nie może być za ciepła po śmietana mogłaby się zważyć), wymieszać. Przełożyć do ubitej śmietany i zmiksować szybko tylko do połączenia składników. Wyłożyć na stężałą masę serową, rozsmarować. 7. Wierzch można udekorować dowolnie. Ja na brzeg ułożyłam wiśnie suszone namoczone w likierze wiśniowym (moczyły się tak 3 doby
Kto ugości moich gości?Przepis autorski (mój). Muffinki smakują rewelacyjnie i przyznam, że można je zaliczyć do tych najpyszniejszych! Przypominają dobre ciasto czekoladowe z dodatkami i kuszą swym wilgotnym, czekoladowym
Di gotujeplanetarny? Podstawowe funkcje mikserów planetarnych (nazywane też robotami planetarnymi ) to ucieranie, mieszanie, ubijanie i wyrabianie, a także ubijanie piany. Dzięki niemu możemy wykonać nie tylko tradycyjne ciasto takie jak babka czy sernik (do których wykonania wystarczy zwykły mikser), ale też np. zagnieść ciasto na pierogi czy wyrobić ciasto drożdżowe. W tym między innymi tkwi jego przewaga nad tradycyjnymi mikserami kuchennymi(...)ziemi miał wpływ na nadanie urządzeniu określenia „planetarny”. Rozwiązanie to wymyślił inżynier jednej z czołowych amerykańskich firm produkujących sprzęt AGD. Miało ono imitować ruch ludzkich rąk podczas zagniatania ciasta. Szybko okazało się, że pomysł ten doskonale sprawdza się w kuchni. W ten sposób powstała marka amerykańskich robotów planetarnych KitchenAid , które do dziś cieszą się ogromną popularnością i uznaniem
Żyję by jeśćSkładniki: jajka 4 sztuki "L", cukier 1 szklanka, marchew starta 2 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do
W Mojej Kuchni Lubięmiarę obecnych czasów z ograniczeniami produktowymi, z ograniczeniami finansowymi, czy innymi brakami związanymi z epidemią korona wirusa Covid 19. Kuchnia domowa daje nam wiele kreatywnych możliwości, aby gotować tanio, szybko i prosto! Dlatego dzisiejszy wpisy dotyczy ziemniaków, polskiego warzywa nr 1! Polecam cz.1 Kuchnia na trudne czasy i cz.2 – Kotlety, krokiety i placki ze wszystkiego Na trudne czasy(...)wystarczy wyciąć nożem, zmielić lub poszatkować i wykorzystać jako mięsny farsz do knedli, pyz, krokietów, naleśników, zapiekanek. Smacznie i tanio! Co zrobić z ziemniaków? Tanie potrawy z ziemniaków. – babka ziemniaczana – Placki ziemniaczane z pieczarkami – Kluski ziemniaczano-serowe. Kopytka ruskie. – kluski ze szpinakiem – tradycyjne Kopytka domowe , – Kopytka z boczkiem i groszkiem – Kopytka ze szpinakiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest udanie się do kuchni (chociaż wiem, jak bardzo się nie chce w pierwszej chwili), wyciągnięcie wagi, kilku misek, łyżek i formy, i upieczenie ciasta. Może to być zwykła babka ( koniecznie z cynamonem! ), bardziej wymyślana tarta albo aromatyczny sernik. Albo w ogóle co tylko się Wam zamarzy! Najważniejsze, żeby piekło się odpowiednio długo, rozsiewając wokół magiczny zapach. To dzięki niemu(...)masy kajmakowej 1 jajko 1 łyżka mąki kasztanowej dodatkowo: 300 g śliwek Mąki przesiać, wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone w kostkę masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy; wyłożyć ciastem formę, formując brzeg. Schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Ciasto gęsto nakłuć widelcem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSok o właściwościach antynowotworowych to moja propozycja zestawienia super produktów, z których skomponujemy bardzo zdrowy napój. Udało mi się w końcu po długim czasie odzyskać wyciskarkę
Dorota Smakuje