Bardzo szybkie ciasto. Lekkie i orzeźwiające. Z nutą rabarbaru i ulubionych dodatków smakowych. Ładnie się prezentuje i nie jest słodkie. Składniki na mus z rabarbaru: 300g rabarbaru, ½ szklanki wody, 60g cukru, 6g żelatyny, 50ml wody. Składniki jogurtowe: 2 jogurty naturalne (400ml), Galaretka wiśniowa, Galaretka cytrynowa. Mus: Żelatynę zalać zimną wodą. Odstawić do napęcznienia. Rabarbar należy oczyścić z liści. Umyć(...)gotujemy na małym ogniu, aż rabarbar się rozpadnie. Blendujemy na gładki mus. Żelatynę podgrzewamy i roztapiamy. Dodajemy do musu i mieszamy. Wylewamy na dno silikonowej formy w kształcie babki. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, aby całość się zestygła. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w ½ szklanki wrzątku. Cały czas mieszając dodajemy jeden jogurt naturalny. Wylewamy na mus z rabarbaru. Wstawiamy
Słodki ZakątekDrożdżówki z lodówki Zakręcona drożdżówka Wafle z masą i bakaliami Sernik na zimno a la ptasie mleczko Drożdżówka z masą makową Tort makowo-kawowy Ciasto "Wiewiórka" - pyszny i szybki brzydal Pierniczki świąteczne z ciasta dojrzewającego Warstwowy miodownik Cytrusowy deser w wersji świątecznej Piernik na herbacie Piernikowe muffinki Ptysie z masą piernikową Świąteczne pierniczki Solony gęsty karmel Duże ciastka(...)muffiny z czekoladą i kremem cynamonowym Żurawinowe ciastka w słoiku Sernik z białą czekoladą Makowiec warstwowy Świąteczne pierniczki Choinki z piernika Bożonarodzeniowe muffinki Ciasteczka orzeszki Ciasto pijak Tartaletki migdałowe Babka z daktylami i pomarańczą Racuchy drożdżowe z jabłkami Porzeczkowiec Mincemeat Bożonarodzeniowe babeczki mince pies Czekoladowe trufle z orzechów laskowych Ciasto bożonarodzeniowe Ciasteczka czekoladowo-orzechowe Makowiec Moczka Ciasteczka klawisze Buraczane ciasto
My Culinary Artpoparzyć 1 żółtko łyżka oleju szczypta soli Sposób przygotowania ciasta w 5 krokach: KROK 1: Na podsypaną lekko mąką stolnicę wysypcie przesianą przez sitko mąkę i ułóżcie z niej babkę (jak na Wielkanoc) z dziurką w środku. KROK 2: Do środka dziurki wlejcie żółtko, wsypcie szczyptę soli i lekko przemieszajcie nożem. KROK 3: Wlejcie do mąki bardzo ciepłą wodę(...)ozdobnym wycinaczem kółka. Na nie nakładajcie farsz, sklejcie dobrze brzegi i wrzucajcie na osolony wrzątek na kilka minut do gotowania. Uwaga: skrawki, które Wam zostają po wycinaniu kółek szybko schną, więc w miarę szybko wkładajcie je z powrotem do ciasta i wałkujcie. Mam nadzieję, że ciasto Wam podpasuje:) Życzę smacznych pierogów
Zasmakuj KuchniFundacji Eurointegracja przy współpracy z władzami miasta Olecko. Tematem były trzy potrawy regionalne: - Farszynki – potrawa przywieziona na Warmię i Mazury po II wojnie światowej przez przesiedleńców z Kresów Wschodnich. Szybko się zaaklimatyzowała na terenach, gdzie ziemniaki królowały, a mięsa było mniej. Farszynki to smażone, faszerowane kluski kartoflane, w kształcie kotletów, z nadzieniem mięsno - jajecznym. Jajka gotowane na twardo były(...)podsmażoną cebulą. Gotowało 6 drużyn. Dania tradycyjne przygotowywały dwuosobowe drużyny KGW (koło gospodyń wiejskich), ich nowoczesne wersje gotowały osoby zawodowo związane z kuchnią. Farszynki w wersji tradycyjnej KGW Babki Gąseckie: Emila Kubuj i Wioleta Kumkowska, ich nowoczesną wersję Bożena Gałązka animatorka kultury. Plince z pomoćko w wersji tradycyjnej KGW Kijewo: Marek Słowikowski i Beata Makaruk-Jackowska, ich nowoczesną
królestwo garówsobą na wyjazd do rodziców aparatu, w którym tkwią radośnie wszystkie nie obrobione zdjęcia, w tym także zdjęcie babki dyniowej, muszę się ratować dziś tym, co mam na dysku. Babka pojawi się niestety już poza Festiwalem Dyni, w przyszłym tygodniu, chyba że uda mi się ją upiec jeszcze raz u rodziców, co jest bardziej niż możliwe, znając mojego tatę. Zatem(...)waniliowe bez cukru 1/2 szklanki cukru 1 kg jabłek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło posiekać w mące wymieszanej z resztą suchych składników, dodać jajko z żółtkami oraz ocet, zagnieść szybko ciasto. Podzielić na dwie części w proporcji 1/4 do 3/4 i obie włożyć do lodówki. Pierwsza część pójdzie na wierzch szarlotki, druga na spód. 2,5 szkl. mleka zagotować
Przepysznik - BLW i nie tylkotakie samo jak na placki ziemniaczane, tyle że mniej w nim mąki. Gdy w ubiegłym roku pierwszy raz pojechałam na Podlasie, zdałam sobie sprawę, że nasz bliniarz jest tamtejszą babką ziemniaczaną ;) Składniki (na blachę (27 x 18 x 3) cm) : kawałek tłustego boczku lub słoniny (zależnie od upodobań) lub chlust oleju 1,2 kg dużych ziemniaków pokrojona w kostkę połowa(...)masę ziemniaczaną na blachę ) 3. Zetrzeć ziemniaki na tarce do ziemniaków. 4. Do ziemniaków dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać masę. ( Kiedyś trzeba się było bardzo spieszyć, bo ziemniaki szybko czerniały. Teraz nie obserwuję tego problemu. Czyżby zmodyfikowano ziemniaki, by nie ulegały utlenieniu? ) 5. Przelać powoli masę ziemniaczaną na blachę. Trzeba uważać, aby nie przesuwać skwarków, bo w przeciwnym
Weekendy w domu i ogrodziebabka szpinakowa z kremem pomarańczowym . Znudziły Ci się klasyczne przepisy wielkanocne i szukasz czegoś wyjątkowego czym zachwycisz swoich gości? Sięgnij po przepis na Ptasie Gniazdo - szpinakową babkę wielkanocną . Babka jest ze szpinakiem , przełożona obłędnie pysznym kremem pomarańczowym i udekorowana czekoladowymi jajeczkami. Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis z bloga Kuchnia Mniam . Jak zrobić Ptasie Gniazdo wielkanocną babkę(...)więcej wielkanocnych inspiracji zapraszam do zakładki WIELKANOC babka ze szpinakiem i kremem pomarańczowym Jeśli zrobisz ten przepis wiosenne ciasto szpinakowe z galaretką , udostępnij mi zdjęcia na Instagramie , Faceboku , lub Pintereście . Oznacz tagiem #ritacreative, a wyróżnię Cię w mojej relacji na Instagramie. babka szpinakowa w przekroju babka ze szpinakiem w przekroju Obserwuj RITA creative
RITA food channelKurpie to idealny pomysł na weekendową wycieczkę z Warszawy. Mazowsze północno-wschodnie ma piękną przyrodę, ciekawe festyny i jest blisko, a jednocześnie zachowało swoją unikalną gwarę
Ugotowane pozamiataneKurpie to idealny pomysł na weekendową wycieczkę z Warszawy. Mazowsze północno-wschodnie ma piękną przyrodę, ciekawe festyny i jest blisko, a jednocześnie zachowało swoją unikalną gwarę
Ugotowane pozamiataneczyli w tłumaczeniu szalona czarnuszka. Ciasto jest cudownie puszyste, pięknie wyrasta a polewa jest taka "cukrzysta".Jest to świetna propozycja na Sylwestra niezależnie czy przygotowujecie go w domu gdyż szybko i prosto się go robi, czy też wychodzicie w gości - łatwo go zapakować i przetransportować. Nasze ciasto jak wyżej już czeka na na naszych gości!Składniki ciasta(...)Składniki: jajka, cukier, czekolada, mąka, a później woda, sól i proszek do pieczenia ubić w mikserze. Piec w piekarniku na 180C przez 50 minut. Forma na babkę z kominem. Składniki polewy zagotować w rondelku i utrzymać na ogniu przez ok. 5 minut, aż cukier się w pełni roztopi
Smaki Brazyliimazurek, wystarczy niewielki kawałeczek, by poczuć się nasyconym. Proponuję dwie wersje. Pierwsza - błyskawiczny pewniak. Druga - wymagająca zaangażowania w pieczenie biszkopta. Do pierwszej wersji proponuję wykorzystać gotową mieszankę do pieczenia babki piaskowej. Wszystko należy zmiksować zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodatkowo smak można podkręcić odrobiną soku z cytryny. Ciasto wykładamy na średnią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy do suchego(...)pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy stopniowo dodając cukier, na białą, sztywną masę. Dodajemy pojedynczo żółtka i miksujemy na puszysto. Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Miksujemy szybko na najniższych obrotach dodając olej oraz ocet. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 - 30 minut w 180 stopniach. Studzimy i przekrawamy równo na pół. Masa
Kronika PiekarnikaMarka Vivio , kojarzy się zapewne wszystkim (podobnie jak do niedawna i mnie samej) ze zdrową żywnością Niejednokrotnie w swoich przepisach polecam Wam ich produkty takie jak mąki, łupiny babki, orzechy, słodziki, zioła, herbaty itp. Jednak wśród ich asortymentu znajdują się także wysokiej jakości suplementy i… kosmetyki I to właśnie kosmetyk a dokładnie kolagen zainteresował mnie szczególnie z racji tego(...)kolagen. Postawiłam na czysty kolagen rybi i choć obawiałam się jego zapachu i konsystencji to jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, ponieważ jest w zasadzie niema bezzapachowy, ma lekką żelową formułę, szybko się wchłania i nie pozostawia lepkiej skóry. Na jego plus podziałał też fakt, że jest hipoalergiczny, więc nie musiałam bać się podrażnień a że mam cerę wrażliwą to zawsze
Ola la LCHFRzeczywistość lekko przerosła moje myśli. To była lekcja, której się nie zapomina. No, ale po kolei… Moja wyprawa zaczęła się tradycyjnie dzień przed wizytą w Kajetanach Podróż była szybka, pełna myśli i smutku. Wyjście z domu, łzy w oczach córki, która się tuliła szepcząc… mama nie jedź. Synek, który twardo powiedział, nie będę płakał, jedź! Mąż(...)rozjaśniał wszystkie szarości… Nić porozumienia zawiązała się między nami szybciutko. Do końca dnia czas minął spokojnie. Na rozmowach, jedzeniu, chodzeniu. Co rusz nasz pokój rozbrzmiewał śmiechem… 3 babki, każda inna, a atmosfera jakbyśmy się znały szmat czasu! Co to będzie? Co to będzie? ŁĄBĘDZIE!!! Tamarko kochana, już zawsze będę je z Tobą kojarzyć! Kolacja jeszcze w barze
Latosiowydom