gotowanie na żywo - CH Karolinka w Opolu 195coś na stole to półmiski były puste w ułamku sekundy. Serwowaliśmy najróżniejsze dania począwszy od przekąsek, sałatek po dania główne, desery i babeczki. Wydaliśmy setki porcji sałatki ze szpinaku z parmezanem, ciemnego pieczywa z pastą z fasoli, grzanek z pesto z karczocha i suszonych pomidorów, makaronu z łososiem, bruschetty, babeczek marchewkowych, deserów jabłkowych, sałatki z selera naciowego, sałatki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szakszuka jesienna. Z dynią makaronową. 191się zastanawiać, co z niej przygotować. A możliwości jest wiele, a najpopularniejsze to dyniowy makaronu z sosem i dynia zapiekana z dodatkami (myślałam nawet o serze gorgonzola, śmietanie i szpinaku). Jednak od pewnego czasu marzyła mi się szakszuka. Gorący sos pomidorowy pełen aromatycznych przypraw, a do tego jajeczko z płynnym żółtkiem. Śniadanie ideał! Postanowiłam dodać do niej niteczki dyni
Chilli Czosnek i Oliwa
Owsianka z nasionami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu 179można posypać sałatki, używać do jogurtów, koktajli. Dzięki temu, że chia zatrzymuja i wchłaniają wodę, zapewniają uczucie sytości. Wczoraj pojawiła się pierwsza propozycja z chia, wytrawna: Sałatka ze szpinaku z cieciorką, granatem i ricottą z chia . Dzisiaj będzie na słodko, idealny przepis na śniadanie czy deser. Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Składniki
Moja smaczna kuchnia
Pasta z ciecierzycy z czosnkiem, oregano i chia 205dobrej jakości oliwy z oliwek, dodałam moje ulubione ostatnio nasionka chia , które wykorzystałam już w dwóch przepisach: Owsianka z nasionami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Sałatka ze szpinaku, z cieciorką, granatem, ricottą i chia Powstała genialna pasta do chleba. Sprawdzi się świetnie z pieczywem z patelni, czyli z chlebkami flatbread, przepis znajdziecie tutaj . Co można zrobić z ciecierzycą
Moja smaczna kuchnia
Malma – per l’amore della pasta 156kuchni. Niczym we Włoszech… Mistrzem ceremoni był Krzysztof Celmer i jego zespół. On opowiadał o winach, oni serwowali pyszności. Była pasta z sosem bolognese, pasta z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami (nasza ulubiona!) oraz pasta z krewetkami i pomidorkami w sosie winnym. Do pierwszej zostało podane wino Cantine Fina Nero d’Avola Sicilia , do naszej ulubionej – białe wino
GRUBY WAŁEK
Tarta z Karmelizowaną Cebulą i Suszonymi Pomidorami 196pomidorków suszonych z oliwy łyżeczka kaparów 2 Kule sera Mozzarella 1 łyżeczka cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki bazyli i majeranku oliwa z oliwek Dodatkowo: Świeże liście szpinaku Domowy sos czosnkowy Sposób Wykonania: 1. Wszystkie Składniki Ciasta Łączymy ze Sobą. 2. Z ciasta formujemy dwie kule. 3. Kule oklejam folią spożywczą, a następnie wkładam
Gotowanie Patki
Sałatka z kurczakiem, szpinakiem, fasolą i dressingiem z tahini 180bardzo zdrowe i na szczęście może posłużyć do przygotowania wielu różnych dań. Sprawdza się także jako dip do sałatki, które składa się z nietypowego połączenia składników takich jak kurczak, szpinak i czerwona fasola
Milion Smaków
Naturele 186pure było całkiem niezłe natomiast patison sam z siebie już niestety nie bardzo. Zamieniłabym na coś innego. No, ale …, a jarmuż - tak jak lubię. Halibut - pure z patisona /quinoa / szpinak pędowy/ oliwa z szałwią melonową. Halibut idealny. Jest gotowany z ośćmi, które wyjmowane są po ugotowaniu, dzięki czemu ryba ma pełniejszy smak. Czy wszyscy wiemy, że szałwia ma różne smaki
królestwo garów
TORTILLA DE PAPAS – hiszpańska tortilla z ziemniakami 244Hiszpanii – Arte de cocina y pastaleria. Z biegiem lat przepis na Tortillę ewoluował i zaczęto do niej dodawać coraz to inne składniki i urozmaicać tradycyjny przepis ( grzyby , cebula, szpinak , pomidory i wiele wiele innych ). W Walencji natomiast przygotowuje się ją z ryżem i szynką, natomiast w Grenadzie – z móżdżkiem i jądrami byka ( tak tak! ). Ciekawe
Ostra na Słodko
TORTILLA DE PAPAS – hiszpańska tortilla z ziemniakami 226Hiszpanii – Arte de cocina y pastaleria. Z biegiem lat przepis na Tortillę ewoluował i zaczęto do niej dodawać coraz to inne składniki i urozmaicać tradycyjny przepis ( grzyby , cebula, szpinak , pomidory i wiele wiele innych ). W Walencji natomiast przygotowuje się ją z ryżem i szynką, natomiast w Grenadzie – z móżdżkiem i jądrami byka ( tak tak! ). Ciekawe
Ostra na Słodko
Zielona sałatka z pomarańczą 184Moje kolejne wspaniałe odkrycie. Doskonała sałtka nadająca się jako dodatek do mięs lub jako samodzielne danie. paczka mieszanych warzyw liściastych (szpinak, rukola, rukwia wodna) mała pomarańcza marchewka 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki octu balsamicznego pół łyżeczki musztardy francuskiej sól, pieprz Przgotować sos: w miseczce wymieszać miód, ocet, musztardę i odrobinę soku z pomarańczy, doprawić do smaku solą i pieprzem
Codzienne Gotowanie
Stek z nowej patelni 186łyżka musztardy francuskiej pół szklanki wina Cebulę przesmażyć, dodać musztardę i podlać winem, smażyć jeszcze przezz kilka minut, aż część wina odparuje. Podawać z sałatką, np. ze świeżego szpinaku z marchewką i pestkami dyni z sosem balsamiczno miodowym. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Makaron z wędzonym łososiem i kaparami** 192ząbki czosnku 1 paprychka chili (niezbyt ostra) 2-3 łyżki serka Philadelphia (original lub light) 1-2 łyżeczki kaparów Sok z cytryny 1-2 garście zieleniny ja użylam mieszanki: szpinak, rukola, rukwia wodna Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu lub wg własnych prefenencji, odcedzić i odstawić.* Łososia pokroić w kostkę. Na niedużej patelni rozgrzać tłuszcz (najlepiej masło) i przesmażyć
Codzienne Gotowanie
Tarta z pieczarkami 222śmietany. Piec w 180 stopniach przez około 20 minut lub aż wypełnienie się zetnie. Podawać na ciepło lub na zimno z ulubioną sałatą, u mnie była to mieszanka zieleniny (szpinak, rukola, rukwia wodna) polana oliwą z różowym pieprzem. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 220wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy, z pestek winogron, sojowy, oliwa z oliwek. Przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, cynamon, wanilia
Codzienne Gotowanie