środek wkładamy łyżkę farszu i zamykamy, tworząc pulpeta. Gotowe pulpety wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. SKŁADNKI DO FARSZU: - 200g sera topionego - 200g szpinaku - przyprawy (ostra papryka) Ser topiony łączymy ze szpinakiem i ostrą papryką tworząc farsz do pulpetów. SKŁADNIKI SOS: - 250g szpinaku - 200g jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - przyprawy (pieprz, sól) - 1 łyżka oleju(...)rozgrzaną patelnię z olejem wykładamy szpinak i smażymy go do momentu wyparowania wody. Następnie łączymy go z rozdrobnionym czosnkiem i przyprawami cały czas mieszając. Na koniec dolewamy śmietanę. Można też dodać niewykorzystany farsz do pulpetów. Sos doprowadzamy do momentu wrzenia i gotowe. CZAS PRZYGOTOWANIA: około 1 godzina SMACZNEGO
Związek na patelniJeżeli pozosta ł y Wam kopytka lub gnocchi z obiadu, możecie wykorzysta ć je do przygotowania dzisiejszej zapiekanki. Ugotowane kluseczki z kremowym sosem beszamelowym z dodatkiem szpinaku i wędzonego ł ososia po upieczeniu stają się wyśmienitą zapiekanką, która powinna zachwyci ć niejednego smakosza. Polecam Wam równie ż mój wcze ś niejszy przepis na zapiekane(...)gratin di gnocchi con piselli e speck . Non posso quindi che consigliarVi la ricetta e nell’occasione buon appetito! SKŁADNIKI 500 g kluseczek typu gnocchi 300 g szpinaku 100 g wędzonego łososia 50 g parmezanu 1-2 ząbki czosnku s ó l, pieprz oliwa z oliwek Sos beszamelowy 250 ml mleka 25 g masła
La grande e la piccola cuocaSpaghetti w delikatnym pomidorowym sosie to propozycja na szybki i smaczny posiłek dla całej rodziny. Kluczem tego dnia jest odpowiednie przyprawienie sosu pomidorowego. Tym razem makaron
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kuchni tajskiej, jakimi są imbir z chili i trawa cytrynowa z mleczkiem kokosowym rozgrzewają przyjemnie wyziębione i potargane wiatrem wnętrze. Do tego potrójna zieleń! Brokuł, jarmuż i szpinak fantastycznie wypełniają zupę kolorem, smakiem i całą gamą dobrodziejstwa, jakie w sobie noszą. Miseczka parującej zupy z kopczykiem złocistej, pieczonej ciecierzycy i rzutem świeżej natki pietruszki to zielona troska(...)brzegi samymi pysznościami na tle skalistych górach pokrytych soczystą zielenią. Halo, halo….czy ktoś jeszcze pamięta o tej szarudze na zewnątrz? :D Krem z brokułów i jarmużu ze szpinakiem i pieczoną ciecierzycą Potrzebujesz: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2,5cm świeżego imbiru 1/2 papryki chili 1/3 łyżeczki suszonej trawy cytrynowej (opcjonalnie) skórka otarta
Kuchnia w Słońcu Skąpanaprzepisu wypróbować. Jest elastyczne, do tego farszu idealne, nie za miękkie, nie za twarde. Farsz zaś z polędwiczek z indyka przygotowałam, które podsmażyłam, krótko zmiksowałam, potem z cebulką, szpinakiem, pomidorami połączyłam, ale jeszcze serek i pinii dołożyłam. Pierogi wyszły pysznie, nietypowo, a z masłem rozmarynowym smakowały wyjątkowo. Skład n iki: ciasto ok 45 szt.: ok. 450 g mąki(...)minuty). ½ łyżeczka soli, farsz: ok. 500 g polędwiczki z indyka (1 -2 szt.), 150 g serka twarogowego ze szczypiorkiem i cebulka, 1 niewielka cebula czerwona, 100 g świeżego szpinaku, 10 pomidorów suszonych w oleju, 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych, 2 łyżki orzeszków pinii, 1 łyżka masła, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, 2 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka
Moniki Smakołykiwarzywach to moje jesienno-zimowe odkrycie. Wersja, którą Wam dzisiaj przedstawię to mieszanka rozgrzewających przypraw i przyjemnie, lekko słodkich pasków papryki i krążków cukinii, które świetnie komponują się ze szpinakiem i jajkami, które spajają całość i oblewają warzywa płynnym złotem w postaci żółtka. Do tego kromka ulubionego pieczywa i nagle czas rozciąga się, jakby był z gumy, a śniadanie mogłoby(...)zawsze, przy ciepłym aromacie curry i mielonego pieprzu. Pyszne i proste nie tylko na niedzielę! Jajka z warzywami na indyjską nutę Potrzebujesz: 1/2 cukinii 1/3 czerwonej papryki 3 garści szpinaku baby 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka wody 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 1/2 łyżeczki curry w proszku 1/3 łyżeczki pieprzu sól do smaku 3 jajka Sposób przyrządzenia: 1. Cukinię pokrój
Kuchnia w Słońcu Skąpanatylko na kanapkę czy jako półprodukt do sałatek. Z upływem dni zmienia smak na wyrazistszy zyskując uznanie kolejnych amatorów. Idealny na grilla lub na ognisku.”* Sałatka ze szpinakiem, gotowanym lub pieczonym buraczkiem, garścią borówek podana z podsmażonym i jeszcze ciepłym wędzonym serem…. pyszności. Aby jednak wszystko dobrze smakowało ważne jest, abyśmy ser obsmażyli tuż przed podaniem sałatki. Kiedy(...)wędzony, smażony ser przestygnie jest twardy i gumowaty. Do tej sałatki możemy użyć innego wędzonego sera, np. oscypka, halloumi itp. Składniki – na jedną porcje SAŁATKA garść świeżego szpinaku baby 60 g sera koziego bundz wędzony 1 łyżeczka oleju do smażenia sera 1 średni burak gotowany lub pieczony 1-2 łyżki pestek dyni garść borówki amerykańskiej SOS 2 łyżki oliwy
Tajemnice Smakupizzy typ “00” 15 g świeżych drożdży 8 g soli 30 ml oliwy z oliwek 300 ml wody DODATKI 250 g sera ricotta 50 g świeżych liści szpinaku szczypta soli i pieprzu 200 g sera mozzarella (twardy, podpuszczkowy, niedojrzewający, półtłusty) 1/2 małej cukinii 80 g suszonej szynki w plastrach, tutaj Prosciutto Crudo 3 łyżeczki oliwy(...)oliwek gęsty ocet balsamiczny ( Aceto Balsamico ) DODATKOWO 3 świeże figi liście szpinaku paski cukinii Wykonanie CIASTO Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników, przykrywamy i odstawiamy na godzinę (autoliza). Po tym czasie dodajemy sól i oliwę i wyrabiamy ciasto, tak długo, aż będzie od odchodzić od ścianek miski (ja zagniatam ciasto w robocie z hakiem
Tajemnice Smakupieprz gałka muszkatołowa KNEDLE SZPINAKOWE 200 g suchego, czerstwego pieczywa – bułki, chleb, rogale 200 – 250 ml mleka 2 jaja 1 cebula 1 ząbek czosnku 300 g świeżego szpinaku 1 łyżka oleju 1 -2 łyżki mąki (opcjonalnie) sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie GRZYBOWE RAGOUT, CZYLI SOS Z GRZYBAMI Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, grzyby czyścimy i kroimy(...)SZPINAKOWE Pieczywo kroimy na małe kawałki. Mleko podgrzewamy i gorącym zalewamy pokrojone pieczywo. Jeżeli mamy bardzo suche kawałki pieczywa mleka dolewamy trochę więcej. Kiedy pieczywo się moczy przygotowujemy szpinak. Cebulę drobno kroimy i obsmażamy około 3 minuty na oleju, po 2 minutach dorzucamy posiekany czosnek. Dodajemy liście szpinaku, smażymy, aż płyn odparuje, solimy, pieprzymy, doprawiamy gałką muszkatołową, studzimy
Tajemnice Smakuschabu, więc możecie kombinować do woli. Składniki: – 500g piersi z kurczaka/indyka – 300-400g marynowanej papryki (czerwonej) – 2 czerwone papryki – 2 garści szpinaku baby – 70ml śmietanki 30% (lub śmietany 18%) – 50ml bulionu warzywnego lub wody – 1 cebula – 1 łyżka oliwy – 1/2 łyżeczki papryki słodkiej – szczypta chili – sól, pieprz Dodatkowo(...)miejsce mięsa wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy. Następnie dodajemy bulion lub wodę, aż odparuje. Dodajemy sos paprykowy i dusimy pod przykryciem 5-8 minut. Dodajemy śmietankę lub śmietanę, mieszamy. Szpinak kroimy w paski lub pozostawiamy całe listki i dodajemy na patelnię, mieszamy. Gdy szpinak zwiędnie, dodajemy kurczaka i dusimy 5 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem i posypujemy sezamem. Smacznego! Artykuł
Be Fit Be StrongNaleśniki, szpinak i kurczak to składniki, z których można przygotować smaczne danie na obiad, kolację... Ja tak robię, bo w tej wersji naleśniki smakują zawsze, wyjątkowo i błyskawicznie znikają ze stołu Składniki na naleśniki (10 szt.): 2 szklanki mąki pszennej (250 g) 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki umieściłam(...)misie miksera i zmiksowałam na gładką masę. Odstawiłam na 30 minut. Usmażyłam cieniutkie naleśniki rumiane z obu stron. Składniki na farsz: 1 pojedynczy filet z kurczaka 500 g świeżego szpinaku 40 g masła sól i pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 18% lub gęsty naturalny jogurt (np. grecki) 2 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Fileta z kurczaka
Kuchnia u KrysiPyszna i zdrowa ryba, to doskonały pomysł na smakowity obiad. Tym razem podrzucam Wam przepis, który nikomu nie sprawi trudności, a efekt końcowy będzie bardzo smakowity. Pieczony łosoś ze szpinakiem i brokułami, to danie które po prostu robi się samo. W przeciągu dosłownie 40 minut mamy na stole apetyczny i smakowity obiad czy też kolację. A przy okazji zachęcam(...)warzywami i białym winem Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym Merluza la mediterranea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku Dorada gotowana na parze Pieczony łosoś ze szpinakiem i brokułami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g fileta z łososia ze skóra 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki szczypta płatków chili 5 łyżek oliwy z oliwek EV sól
Kulinarne przygody Gatitykolejne 5-6 minut, temp 70 C , obroty 4, ale wlewać masło przez otwór na miarkę. Miarka musi być założona a masło wylane na pokrywę. lekko musi spływać. Przygotowanie szpinaku – szpinak umyć i osuszyć. Na patelnię wlać odrobinę oliwy i rozgrzać mocno. Na patelni wrzucić posiekane ząbki czosnku i smażyć około 30 sekund. Następnie dodać szpinak i smażyć(...)łyżką cedzakową podnoszę jajko lekko do góry i sprawdzam czy białko się ugotowało. Jeśli tak to gotuję jeszcze kilka sekund i wyciągam. Formowanie – na podpieczonym toście rozłożyć szpinak, na to kilka plasterków awokado, na to jajko i polać ciepłym sosem holenderskim. Można lekko posypać solą i pieprzem. Smacznego, to jest pycha polecam
Kuchnia Pokoleńnazwa potrawy, która składa się z liści pewnej fasoli, która rośnie między innymi właśnie w Botswanie. Niestety takich liści nie można u nas zdobyć i zdecydowaliśmy się użyć szpinaku i buraka liściowego. Nie powinna to jednak być jakaś sztywna reguła i inne połączenia na pewno będą równie dobrze pasować. Możemy użyć tego, co akurat mamy pod ręką, włączając liście rzodkiewki(...)szczaw, itp. Składniki (na 2 porcje): - około 250 g różnych liści (my użyliśmy 200 g szpinaku i 50g buraka liściowego) - 2 pomidory - 1 cebula - łyżka masła orzechowego - sól, pieprz, papryka chilli - odrobina oleju Przygotowanie: 1) Jest to danie błyskawiczne! Na rozgrzany olej dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy przez około 1-2 minuty. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę
Roślinożerni urlopowicze