szpinak - 15265 przepisów (strona:193/1018)

Rolada szpinakowa z łososiem 710

dużo i trochę dominował smakiem – być może to właśnie mi przeszkadzało?). Pamiętajmy również, by nie przesuszyć samego ciasta, tak by nie pękało nam podczas zawijania. 350 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 3 duże jajka 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej około 120-170 g wędzonego łososia w plastrach (wg uznania) 2 opakowanie serka kremowego np z ziołami(...)śmietankowego W pierwszej kolejności rozmrażamy szpinak. Następnie mocno odciskamy go z nadmiaru wody (najlepiej przełożyć na sito i dociskać drewnianą pałką lub łyżką). Rozmrożony i odciśnięty szpinak przekładamy do miski. Łączymy z żółtkami, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz gałką muszkatołową. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy delikatnie ze szpinakiem. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Lekko

Smaki Na Talerzu
Tortille ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 185

przygotowywało się go dość szybko, jak i nie wymagało później długiego odgrzewania. Tak zrodził się pomysł na tortiile (które w ramach maksymalnego skracania czasu kupuje gotowe) z farszem ze szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą (dzięki której nie musimy solić potrawy). Proste i pyszne. Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 3-4 Składniki: 3- 4 placki do tortilli (występują(...)różnych wielkościach) Opakowanie szpinaku mrożonego (zazwyczaj 450g) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ słoika suszonych pomidorów w oleju z pieprzem marynowanym (polecamy firmy Ole! ) ½ opakowania fety Przyprawy: świeżo mielony pieprz Rozgrzewamy patelnię wraz z  olejem ze słoika z suszonymi pomidorami. Cebulę kroimy w paski i podsmażamy na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i suszone pomidory

Kolizje Smaków
Kotlety z kaszy bulgur nadziewane szpinakiem i parmezanem 130

pieprzu i… gotowe! Będąc zabieganym, czasami trzeba pójść na łatwiznę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: Kotlety: 200 g kaszy bulgur 200 g świeżego szpinaku parmezan 2 jajka 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła kilka łyżek wody(...)była za sucha i się nie kleiła, dolać odrobinę wody więcej. W garnku lub na dużej patelni rozgrzać masło i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Wrzucić lekko posiekany szpinak i podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Z masy formować placuszki, na środek nakładać porcję szpinaku i kawałek parmezanu. Zlepić brzegi tworząc kotlety

Oryginalny smak
Penne z kurczakiem, szpinakiem i fetą 131

Składniki: makaron penne świeży, lub mrożony szpinak 2 filety z kurczaka 1 kostka sera feta 400 ml śmietany 18% parmezan sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżka masła olej Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na oleju smażymy pokrojonego fileta z kurczaka. Solimy kurczaka, pieprzymy, wykładamy go na talerz. Na tą samą patelnię wkładamy 1 łyżkę masła, dodajemy szpinak, chwilę dusimy(...)świeży szpinak zmięknie, lub mrożony całkowicie się rozpuści, podsmaży). Dodajmey fetę, mieszamy. Dodajmey śmietanę, doprawiamy solą i piperzem. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem i opruszony parmezanem. Artykuł Penne z kurczakiem, szpinakiem i fetą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Rolada serowa z indykiem i szpinakiem 352

Rolada serowa to pyszna przekąska, która przyciąga uwagę. Robiłam już wersję z kurczakiem i pieczarkami a teraz przygotowałam inną wersję- z mięsem mielonym z indyka i szpinakiem. składniki: 250 g żółtego sera 3 jajka 5 kopiastych łyżek majonezu 500 g mięsa mielonego z indyka, ja zmieliłam  udziec 300 g mrożonego szpinaku, ja dałam z własnych zapasów grubosiekany sól,pieprz(...)ząbek czosnku Szpinak wrzucić na patelnię i odparować wodę. Odstawić do wystudzenia. Do miski włożyć mięso mielone, dodać wystudzony szpinak oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Masę dokładnie wyrobić, do smaku doprawić solą i pieprzem. Gotową masę odstawić. Przygotować ciasto na roladę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do miski. Dodac jajka i majonez i całośc

Monia miesza i gotuje
FRITTATA Z ZIEMNIAKAMI I SZPINAKIEM 212

porcje 3 łyżki oleju np. kokosowego lub masła 4-5 jajek 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, starte na tarce 2 ugotowane ziemniaki  2 garści szpinaku 2 łyżki tartego sera przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka w proszku DO PODANIA: 1 pomidor pokrojony w kostkę i doprawiony do smaku, posiekany szczypiorek, bazylia WYKONANIE Szpinak dokładnie(...)płuczemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dorzucamy cebulę i czosnek. Smażymy na średnim ogniu, często mieszając, przez około 2 minuty. Zwiększamy płomień do dużego i dorzucamy szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 2 minuty, aż zwiędnie. Przekładamy  na talerz. Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, roztrzepujemy. Na patelni o średnicy

cool and minty
Zielone smoothie bowl 179

stawiam na kolor ZIELONY ! Moje szpinakowe smoothie bowl nastraja optymistycznie i przełamuje jesienną chandrę. PRZEPIS  NA ZIELONE SMOOTHIE BOWL Składniki: 1 banan  1 owoc kiwi garść liści szpinaku Dodatkowo: 1/2 owocu kiwi 2 plasterki mango ekspandowana gryka lub inne ziarna liście szpinaku Przygotowanie smoothie bowl: 1. Banana i kiwi obrać ze skórki, podzielić na mniejsze kawałki. Liście szpinaku(...)kiwi i mango wyciąć kształty, foremką do małych ciasteczek. Na wierzchu szpinakowego smoothie rozsypać ekspandowaną grykę lub inne ziarna lub płatki. Następnie wierzch udekorować owocowymi "kształtami" i świeżymi liśćmi szpinaku. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zapiekanka makaronowa z łososiem i szpinakiem 259

jestem w stanie określić dlaczego. Nie i już. Ale tutaj wpadłam po uszy i jest miłość. Mocno czosnkowa i śmierdząca gorgonzolą. Składniki: - 400 g ulubionego makaronu  - opakowanie mrożonego szpinaku - 4 ząbki czosnku - dwie średnie cebule - 100 g gorgonzoli - 50 g mozzarelli - 150 ml śmietanki 30% - garść pomidorków koktajlowych - 300 g łososia wędzonego - łyżka masła - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Makaron(...)gotujemy w moco osolonej wodzie al'dente. Odcedzamy i prelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zeszkli dodajemy zamrożony szpinak. Przykrywamy i czekamy aż szpinak się rozmrozi od czasu do czasu mieszając.  Dodajemy sól, pieprz i dusimy jeszcze chwilę. Cała woda powinna odparować. Gotowy szpinak mieszamy z ugotowanym makaronem i przekładamy

Cook&Love
Łosoś w cieście francuskim 173

efektowna i szybka wykonaniu przekąska,która u mnie sprawdziła się na niejednej imprezie. 1 op ciasta francuskiego 250 g filetu z łososia 100 g sera feta 100 g świeżego szpinaku ( można użyć mrożonego) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól morska 1 jajko (do posmarowania) 2 łyżki ziaren sezamu Filet(...)przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Odstawić na pół godziny do lodówki po czym pokroić rybę na spore kawałki. W rondelku roztopić masło,dodać zmiażdżony czosnek i posiekane liście szpinaku. Chwilkę przesmażyć i doprawić odrobiną soli. Szpinak smażymy krótko by nie stracił ładnego zielonego koloru. Ser feta pokroić na  paski. Rozwinąć ciasto francuskie,pociąć na 12 części. Na każdy kawałek

Kolorowa kuchnia Elki
Kokardki z łososiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w sosie gorgonzola 220

pory kosztować. Jak to mówią, istna petarda:) Danie jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Najpierw należy podsmażyć łososia, a następnie już równolegle gotować makaron i przygotowywać sos. Szpinak i pomidorki najlepiej smakują jedynie otoczone sosem, nie gotujcie ich zbyt długo, bo danie z pewnością na tym straci. Wypróbujcie! Polecam gorąco:) 400 g makaronu kokardki #Lubella 200 g świeżego(...)szpinaku gałązka pomidorków koktajlowych 400-500 g łososia 100-120g gorgonzoli 1,5 szkl. śmietanki 30% sól, pieprz gałka muszkatołowa tarty parmezan do posypania Pozbawionego skóry łososia doprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Smażymy na patelni na średnio rozgrzanym oleju (jeśli Wasza ryba jest duża, przekrójcie ją na pół). Odkładamy na talerz. Gdy lekko przestygnie rozdrabniamy na mniejsze

Smaki Na Talerzu
Kokardki z łososiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi w sosie gorgonozla 180

pory kosztować. Jak to mówią, istna petarda:) Danie jest proste i w miarę szybkie do przygotowania. Najpierw należy podsmażyć łososia, a następnie już równolegle gotować makaron i przygotowywać sos. Szpinak i pomidorki najlepiej smakują jedynie otoczone sosem, nie gotujcie ich zbyt długo, bo danie z pewnością na tym straci. Wypróbujcie! Polecam gorąco:) 400 g makaronu kokardki #Lubella 200 g świeżego(...)szpinaku gałązka pomidorków koktajlowych 400-500 g łososia 100-120g gorgonzoli 1,5 szkl. śmietanki 30% sól, pieprz gałka muszkatołowa tarty parmezan do posypania Pozbawionego skóry łososia doprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Smażymy na patelni na średnio rozgrzanym oleju (jeśli Wasza ryba jest duża, przekrójcie ją na pół). Odkładamy na talerz. Gdy lekko przestygnie rozdrabniamy na mniejsze

Smaki Na Talerzu
Zielony krem z chrupiącym chipsem z boczku 170

Jakiś czas temu prezentowałam zupkę szpinakową a teraz polecam zupę krem ze szpinaku. Do kremu również dodałam trochę szczawiu bo z jego dodatkiem zupa zdecydowanie lepiej smakuje. Wyszła pyszna, gęsta  i w pięknym zielonym kolorze. Gotowy krem można podać z ulubionymi dodatkami. składniki: 200 g szpinaku 50 g szczawiu 500 g obranych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła(...)sól do smaku kawałek wędzonego boczku parzonego bez skóry Bulion zagotować. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do bulionu, gotować do miękkości. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Szczaw i szpinak posiekać. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić cebulę. Następnie dodać posiekany szpinak i szczaw. Smażyć aż liście zmniejszą swoją objętość. Gdy ziemniaki będą już miękkie do zupy dodać podsmażone liście

Monia miesza i gotuje
ZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE 104

praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations before putting the vessel into the oven, than just(...)ready! This time I wanted cannelloni, in the fridge I had some smoked salmon leftovers, some fresh spinach… OK, lets go! SKŁADNIKI: ok. 200 g świeżego szpinaku 150 g łososia wędzonego 1/2 średniej czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 1 jajko 50 g cheddara 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) 6 rurek cannelloni świeżo mielony pieprz, ulubione zioła INGREDIENTS

Martyna Cooks
Risotto z kurkami, szpinakiem i serem grana padano 156

mnie w nocy i teraz cały czas. Ciemno, zimno, nieprzyjemnie, nic tylko nie wychodzić z domu jak się nie ma potrzeby :-). U mnie dziś przepis na risotto z kurkami, szpinakiem i serem grana padano. Wyszło pyszne, polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie ryżu arborio 300 g kurek 1/2 opakowania szpinaku baby 1/2 szklanki białego wytrawnego(...)wino nam wyparuje, dodajemy stopniowo bulion, ja dzielę go zawsze na trzy, cztery części i dolewam do ryżu. Pamiętajmy o mieszaniu ryżu, musimy robić to dość często. Kurki myjemy, szpinak również. Do ryżu dodajemy kurkumę. 3. Przed tym jak będziemy do ryżu wlewać ostatnią porcję bulionu wrzucamy kurki, pamiętajmy o częstym mieszaniu. Następnie wrzucamy umyty szpinak i natkę pietruszki

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania