Kolejne proste w przygotowaniu MNIAM! Farsz: 450g mrożonego szpinaku 1 duża cebula drobno posiekana 100g twarogu półtłustego Filet z piersi 50g sera feta Gałka muszkatołowa, sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka 2 łyżeczki oliwy (1 do podsmażenia cebuli i 1 do zamarynowania piersi) Ciasto na naleśniki robimy tak jak lubimy, z tym że smażymy je na suchej patelni Kurczaka(...)kroimy wg uznania, obsypujemy przyprawą do kurczaka (czy czym lubimy:) i marynujemy z łyżeczką oliwy min. godzinę Cebulę szklimy, dodajemy szpinak i odparowujemy nadmiar wody. Twaróg i fete łączymy w osobnym naczyniu i dodajemy do szpinaku. Przyprawiamy gałką, solą, pieprzem i czosnkiem Na osobnej patelni smażymy kurczaka (nie dodajemy już oliwy) Na usmażone naleśniki nakładamy szpinak i kilka kawałków kurczaka
Mamuśka wraca do formyPrawdziwy przysmak dla zwolenników kuchni meksykańskiej. Lubię eksperymentować i łączyć różne smaki, dlatego też w mojej quesadilli pojawia się szpinak i mozzarella. Wierzcie mi, że całość smakuje rewelacyjnie. Polecam podawać z pikantnym sosem. Czym jest quesadilla? To nic innego jak złożone tortille z nadzieniem, w skład którego wchodzi m.in. ser. Jest on niezbędny w celu sklejenia tortilli. Poza(...)się różne dodatki. Podana ilość składników starcza na 3 quesadille. SKŁADNIKI 600 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 6 ząbków czosnku 1 duża czerwona papryka oliwa 300 g rozdrobnionego szpinaku 1 łyżka masła 6 sztuk dużych tortilli (u mnie pszenne) 160 g żółtego sera 2 kulki mozzarelli sól, pieprz, chilli opcjonalnie można dodać 1/2 drobno posiekanej papryczki chilli WYKONANIE Mięso
Passions hobbies lifemąki z ciecierzycy 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki ugotowanych batatów 2 średnie marchewki duża garść świeżej kolendry 2 duże garście świeżego szpinaku sól do smaku olej do smażenia Wykonanie: Bataty gotujemy na parze albo używamy te, które zostały po przygotowaniu żółtego sera lub chlebka roti . Rozgniatamy widelcem i odmierzamy połowę szklanki. Marchewkę(...)obieramy, myjemy i trzemy na grubych oczkach tarki. Liście szpinaku myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy na suchą patelnię. Smażymy kilka minut aż trochę zmiękną. W dużym naczyniu mieszamy mąkę z ciecierzycy, kurkumę, proszek do pieczenia. Dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy szpinak, marchewkę, batata i całość mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni
Lamarida.plKoktajl szpinak – banan to kolejna propozycja zielonego koktajlu. Pyszny, kremowy, a w smaku bardziej bananowy, niż szpinakowy Polecam :* Składniki na koktajl: 2 spore garście liści szpinaku 1 banan 0,5 szklanki wody malinowej słodzimy wg. uznania Przygotowanie koktajlu: Opłukany szpinak wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy banana i wodę. Wszystko razem rozdrabniamy za pomocą blendera na gładki koktajl. Gotowy koktajl(...)rewind: true, loop: false, center: false, autoplay: true, autoplayHoverPause: true, nav: true, navSpeed: 1000, navText : ["",""], dots: true, dotsSpeed: 1000, navText : ["",""], touchDrag: true, mouseDrag: true, rtl: true, }); }); Artykuł Koktajl szpinak – banan pochodzi z serwisu
NiePieprz.plNieskomplikowana ale bardzo smaczna. Jej lekko kremowy smak przekonał mojego dziecko do zjedzenia trzech porcji. Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka ok. 10-15 liści szpinaku 1 puszka zielonego groszku Bonduelle 3-4 ziemniaki przyprawa do kurczaka 1 serek topiony 2,5 l wody 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka mąki (ewentualnie(...)natka pietruszki 1. Pierś z kurczaka kroimy w cienkie plastry lub kostkę. Dokładnie obtaczamy w przyprawie z kurczaka i oleju. Odstawiamy na godzinę. 2. Liście szpinaku myjemy, drobno szatkujemy nożem lub za pomocą malaksera. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. 3. Zamarynowane mięso lekko podsmażamy w garnku. Zalewamy wodą. Dodajemy ziela i liść laurowy oraz odrobinę soli. 4. Po kilku minutach
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyDziś na blogu pyszne ciacho, którym zainspirowała mnie Kasia z bloga Kuchnia Bazylii , ale nie byłabym sobą gdybym go nieco nie zmodyfikowała 😀. Zielony szpinak i czerwone pachnące latem, i słońcem truskawki... czy to możliwe, żeby taki duet do siebie pasował ? Tak, tak i jeszcze raz tak 💓. Do kremu truskawkowego i do nasączenia ciasta dodałam syrop z kwiatów(...)tortownicę o średnicy 24 cm Składniki Ciasto: 2 jajka 110 g oleju 200 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 1/2 opakowania mrożonego szpinaku Poltino sok z 1/2 cytryny Krem: 1 szklanka zmiksowanych truskawek 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu Dodatkowo
Kulinarne przygody Gatityfileta z dorsza 5 - 6 suszonych pomidorów 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego kilka kropli soku z cytryny Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 200 g ziemniaków 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 mała cebula 1 - 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dorsz w suszonych pomidorach: 1. Suszone pomidory, jogurt grecki oraz sok z cytryny(...)około 15 minut. Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy i tłuczemy na gładkie puree. 2. Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody. Na patelni na łyżce oleju przesmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zarumieni dodajemy szpinak i drobno posiekany czosnek. Chwilę smażymy, po czym doprawiamy
W kuchni KatieTaka zapiekanka makaronowa, to świetny sposób żeby nakłonić dzieciaki do jedzenia szpinaku. Zresztą wierzcie mi, że będzie smakować nie tylko najmłodszym, ale i tym starszym. Mam rocznego syna i bardzo mu smakowało. Makaron Lubella mini, to idealne rozwiązanie również dla tych bardzo małych, bo mój Piotruś bez problemu pogryzł ten uroczy, mały makaron. SKŁADNIKI 400 g makaronu Lubella mini rurki(...)warzywami 450 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 400 g piersi z kurczaka 200 g śmietany 30% 2 kulki mozzarelli 400 g pomidorków koktajlowych sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE W głębokiej patelni stopić masło, dodać odmrożony szpinak, umytą i pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość
Passions hobbies lifeCukinia na sposób wegetariański...faszerowana pęczakiem z dodatkiem szpinaku, pomidorów suszonych oraz mozzarelli. Pyszny obiad, który przyrządzisz w kilka chwil, a resztę zrobi piekarnik 😉 Danie oprócz tego, że wspaniale smakuje to świetnie się też prezentuje, więc możemy go zaserwować gościom, a na pewno się nie powstydzimy. Okrągłe cukinie mnie zauroczyły bo dzięki nim danie wygląda super, ale gdy nie możemy(...)znaleźć w sklepie, możemy zastąpić je podłużnymi. Na smaku danie na pewno nic nie straci 😉 Składniki: 4 okrągłe cukinie 3/4 szklanka pęczaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g szpinaku baby 6-8 szt. pomidorów suszonych 125 g sera mozzarella 2 łyżki oliwy sól, pieprz 1 łyżeczka masła Wykonanie: Pęczak płukamy na sitku pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka, zalewamy
Kuchnia MagdaLenyrodzaj mięsa. Przede wszystkim za to, że jego oprawa termiczna nie zajmuje wiele czasu i obiady z wykorzystaniem drobiu przygotowuje się bardzo szybko . Po zachwytach nad rybą ze szpinakiem przyszedł czas na zachwyty nad kurczakiem ze szpinakiem. Nie zawiodłam się. Zachwyty były, ochy i achy też. Mięso wyszło pyszne, niezwykle aromatyczne i kruche. Jak będziecie słyszeli o jakiejś fajnej promocji(...)kurczaka dajcie znać....muszę zrobić zapasy:) Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 czerwone cebule słoik suszonych pomidorów 10 dag szpinaku (użyłam świeżego) 10-15 dag sera (użyłam Grana Padano) szklanka kremówki szklanka bulionu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstało 6 cienkich kotletów. Przygotowujemy marynatę
Pobite gary Barbaryszybkie do wykonania to szkoda go nie wypróbować. Jako farsz posłużyło mi to co akurat miałam w lodówce. Były to przede wszystkim marynowane warzywa w różnych proporcjach, mrożony szpinak i ser żółty. Chlebek wyszedł bardzo puszysty i naprawdę pyszny Najfajniejsze w tym przepisie jest to, że do farszu można użyć praktycznie wszytko. Idealnie sprawdzą się zarówno warzywa świeże, jaki(...)świeżych drożdży łyżka cukru 75 ml oleju 200 ml mleka około 600 g mąki sól Farsz: 200 g dowolnego żółtego sera (startego lub w plasterkach) około 200 g mrożonego szpinaku około 3 szklanki różnych marynowanych warzyw (ja użyłam w różnych proporcjach pieczarek, kaparów, karczochów, papryki, oliwek czarnych i zielonych, groszku, marchewki, ogórków) 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła Dodatkowo
PatiGotujeZapiekanka muszle to świetna propozycja zarówno na domowy obiad, jak również na romantyczną kolację. Doskonała kompozycja kilku rodzajów serów i szpinaku sprawia, że farsz jest soczysty i po prostu rozpływa się w ustach. I jeszcze ten kremowy beszamel… Musicie spróbować! Zapiekane pod beszamelem muszle z szpinakowo-serowym farszem Składniki: 16 makaronowych muszli 1 łyżka masła klarowanego 200 g szpinaku mrożonego(...)łyżki mąki czosnek granulowany pieprz sól Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie (czas taki jak podany na opakowaniu). Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy szpinak. Doprawiamy go solą, pieprzem i czosnkiem. Smażymy około 6-7 minut. Ser żółty i mozzarelle ścieramy na tarce o grubych oczkach, odkładamy około 3 łyżek startych serów do posypania zapiekanki, resztę
PatiGotujePełnia wiosny na talerzu! Niech czerwiec zacznie się Wam pysznie! Składniki 3 średniej wielkości pstrągi 1 cytryna 2 łyżeczki soli morskiej garść świeżej bazylii garść świeżej mięty garść świeżego szpinaku (użyłam szpinaku baby) 2 łyżeczki oleju 6 – 7 migdałów 1 łyżeczka masła Wykonanie Świeże pstrągi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą. Solimy również wnętrze ryby. Cytrynę kroimy w plastry(...)folii aluminiowej lub w podłużnym naczyniu żaroodpornym. Kilkoma plastrami cytryny obkładamy pstrągi, przykrywamy folią i tak przygotowane ryby umieszczamy w lodówce na 1h. Przygotowujemy pesto. W blenderze umieszczamy świeży szpinak, bazylię, miętę, migdały. Dodajemy olej, szczyptę soli i kilka kropel soku z cytryny. Całość rozdrabniamy na najwyższych obrotach. Wyjmujemy ryby z lodówki, zdejmujemy z nich plastry cytryny, zaś
Raj dla Podniebieniapróbowałam, a okazało się ono wyśmienite - tak przygotowana zupa szpinakowa jest lekko pikantna, kwaskowa i ma wspaniały kokosowy posmak. Polecam ją każdemu, bo to świetna opcja na przemycenie szpinaku tym którzy za nim nie przepadają, a podany w ten sposób z pewnością zasmakuje największym sceptykom. Zupa szpinakowa z mlekiem kokosowym Składniki : 1 większa cebula 2 ząbki czosnku 2 gałązki(...)świeżego tymianku 2 łyżki szczypioru (dymki) 1 zielone chilli 400ml mleka kokosowego (puszka) 500ml bulionu lub wywaru warzywnego 400g świeżego szpinaku (zimą można zastąpić mrożonym) sok z polowy cytryny oliwa i masło do smażenia Przygotowanie : W garnku rozgrzać oliwę z masłem i przesmażyć na nich cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz rozgnieciony i pokrojony czosnek. Do smażącej się cebuli
Codzienne Gotowanie