szpinak - 15265 przepisów (strona:194/1018)

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi 141

Witajcie :-) Dziś danie na szybko, makaron kokardki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi. Mniam, bardzo lubię i reszta domowników też takie dania. Czasem jest tak, że makaronów nie robię dość długo, ale jak już zacznę, to wtedy są często. Mój syn też je uwielbia,jak to dzieci, zostało mu to z przedszkola, młoda też już zaczęła podjadać. Ja bardzo(...)lubię robić dania z makaronem, bo można dodać dosłownie kilka rzeczy i wychodzi pyszne, szybkie danie :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 1/2 opakowania makaronu (u mnie kokardki) 1 opakowanie szpinaku baby około 8 sztuk suszonych pomidorów 3 garście orzechów włoskich 2 ząbki czosnku sól himalajska pieprz zioła prowansalskie 1/2 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów 3 łyżki oleju

kruche babeczki
Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową 184

Składniki:   cebula – posiekana w piórka łyżka masła klarowanego do smażenia 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 2 cykorie – umyte i pokrojone na cienkie plasterki pół kilo szpinaku baby (lub 2 opakowania paczkowanego) – umytego i wysuszonego 100 g orzechów nerkowca 250 g ricotty 200 g wędzonego łososia w plastrach (podzielonego na 2 części) mała cukinia – umyta(...)lasagne warzywną z łososiem i sałatką grejpfrutową   Zaczynamy od przygotowania sobie półproduktów. Cebulę podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy czosnek i cykorię. Mieszamy i po chwili dodajemy połowę liści szpinaku a kiedy stracą objętość dodajemy resztę szpinaku i dusimy aż nadmiar wody odparuje.   Przygotowujemy beszamel podsmażając na maśle mąkę, mieszając trzepaczką z maślanką i podgrzewając przez 3 minuty

Ugotowane pozamiatane
Zupa szpinakowa z cukinią i mlekiem kokosowym 163

Ugotowałam tę zup szpinakową kilka tygodni temu, podczas pobytu u mojej mamy powodowana koniecznością przerabiania tego co w ogródku – i przede wszystkim chodziło tu o cukinię i szpinak, z którego nadmiarem walczymy do tej pory:). Ale młode, jędrne warzywa to raczej przyjemność a nie konieczność, więc z zjedzeniem tej zupy nie było problemu. Zamiast śmietany dodałam mleko kokosowe, curry(...)bloga, więc muszę nadrobić zaległości blogowe. W ten weekend jadę znów do mojej mamy na wieś więc na pewno się uda. W ogrodzie ciągle mnóstwo cukinii i szpinaku, dorasta dynia no i mam nadzieję, że deszcze spowodują, że pojawią się grzyby. Coś na pewnie Wam nowego zgotuję. Zupa szpinakowa z cukinią i mlekiem kokosowym   Drukuj Prep time

Cooking for Emily
Ciasto leśny mech 505

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasto leśny mech czyli ciasto szpinakowe z śmietaną kremówką z mascarpone i owocami. To dzięki szpinakowi ciasto ma taki ładny zielony kolor, jednak jego smak jest w nim niewyczuwalny. Sprawia, że ciasto jest wilgotne i nie wymaga dodatkowego nasączania. Uzupełnienie ciasta stanowią owoce, które nadają orzeźwiającego smaku. Ciasto leśny(...)jajka -1 szklanka cukru -3/4 szklanki oleju -kilka kropelek aromatu śmietankowego -2 szklanki mąki pszennej -pół szklanki mąki ziemniaczanej -3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia -250 g świeżego szpinaku (lub 450 g mrożonego) Krem: -500 ml śmietany kremówki 30 % -250 g serka mascarpone -3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: -250 g malin -250 g borówki Przygotowanie --> Ciasto: --> Świeży szpinak umyć

Marta Gotuje
Tarta ze szpinakiem, fetą i pomidorami 172

przepis trafiłam zupełnie przypadkowo, ale od razu powędrował do ulubionych. Polecam wszystkim miłośnikom szpinaku i nie tylko. Wybornie smakuje i na ciepło i na zimno. Podaję z moimi zmianami. Składniki (forma o średnicy 26cm): Ciasto: 1-1,5 szklanki mąki 1 jajko 1/3 kostki masła (kostka 200g) szczypta soli Farsz: paczka szpinaku mrożonego lub świeżego 1/3 - 1/2 kostki sera typu(...)Ciastem wylepić formę, włożyć do pieca nagrzanego do 180 st.C i piec przez 15 minut (termoobieg). 3. Zmiażdżone ząbki czosnku podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, po czym dodać szpinak. Mieszać regularnie, aż wyparuje woda. Doprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. 4. Szpinak wyłożyć na podpieczony spód, na to pokruszyć fetę. Całość zalać jajkami wymieszanymi ze śmietaną i ziołami prowansalskimi

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z serem ricotta, szpinakiem i wędzonym łososiem z sosem beszamelowym 174

Przepis na to danie zobaczyłam na filmiku, który wyskoczył mi na facebooku. Wówczas pomysł na połączenie ricotty, szpinaku i wędzonego łososia wraz z sosem beszamelowym wydał mi się dość intrygujący. Zapomniałam o nim na jakiś czas, aż natrafiłam na promocyjną cenę wędzonego łososia (który jak wiadomo do tanich nie należy niestety L ) Przepis postanowiłam wypróbować i zobaczyć efekty. Wyszło bardzo(...)mleka 1 łyżka oleju słonecznikowego Jajko Szczypta soli Margaryna lub olej (do smażenia) *Z tej ilości otrzymałyśmy 5 dużych naleśników Na farsz: 250g ricotty (zazwyczaj 1 opakowanie) 250g świeżego szpinaku (1 opakowanie jeśli kupujemy w folii) 150g wędzonego łososia (1 ½ opakowania) 5 suszonych pomidorów Na sos beszamelowy: Szklanka mleka 2 płaskie łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej Łyżka masła Przyprawy: liść laurowy

Kolizje Smaków
Smoothie szpinak, brzoskwinie i jabłko 174

Pomysł na drugie śniadanie - owocowe smoothie przygotowane na bazie świeżego szpinaku, brzoskwiń i jabłka. Bardzo smaczne połączenie smaków. Do koktajlu nie dodałam ani grama cukru, ponieważ udało mi się kupić bardzo soczyste i słodkie brzoskwinie.  Składniki na 2 porcje: 2 garście świeżego szpinaku 2 duże, miękkie brzoskwinie 1 zielone jabłko 1/2 szklanki wody odrobina soku z cytryny Owoce(...)szpinak umyć. Z jabłka usunąć gniazda nasienne (bez obierania skórki!), a z brzoskwiń usunąć pestki. Owoce pokroić na mniejsze kawałki. Do kielicha blendera przełożyć jabłko, brzoskwinie i szpinak. Wlać wodę i dodać odrobinę soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksować. Gotowy koktajl przelać do dwóch szklanek/ozdobnych słoików. Składniki przed i po zmiksowaniu

Ugotować
Makaron z kurkami i szpinakiem oraz "Kilka dni lata" 175

Przy tegorocznej sporej inwazji różnych ogrodowych szkodników aż dziwne, że odpadł tylko jeden koźlarz babka i podgrzybek zajączek. Ze znalezionych kurek (pieprzników jadalnych) przygotowałam szybkie danie makaronowe z dodatkiem szpinaku, który w tym roku świetnie sobie radzi. Składniki (na 2 porcje) 200 g makaronu (u mnie świderki) ok. pół litra oczyszczonych kurek pół cebuli 10 liści szpinaku chili(...)być ten z makaronu), dodać rozdrobniony ser pleśniowy. Podgrzewać do uzyskania satysfakcjonującej konsystencji sosu. Całość doprawić do smaku ostropestem, solą i pieprzem ziołowym. W ostatniej chwili dodać pokrojone liście szpinaku. Wymieszać i zestawić z palnika. Na talerze wyłożyć makaron, a na niego sos z kurkami i szpinakiem. ( Jeśli makaron ugotujecie al dente, można go przerzucić na patelnię do grzybów. Podgrzewać

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 111

padło na nadziewane bułeczki. Są smaczne zarówno na gorąco, jak i na zimno. Łatwo je spakować, a do ich zjedzenia nie potrzeba sztućców, ani talerzy. Rolowane bułeczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Składniki: Ciasto: 250 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru sól Nadzienie: 400 g świeżego(...)szpinaku słoik pomidorów suszonych 200 g sera żółtego oliwa z oliwek pieprz sól Drożdże zasypujemy cukrem i rozcieramy je do rozpuszczenia. Dodajemy do nich 4 łyżki mleka, mieszamy i pozostawiamy na około 10 minut, aby zaczęły pracować. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy, sól, jajko, masło, rozpuszczone drożdże i resztę mleka. Zagniatamy ciasto. wyrabiamy je, aż będzie gładkie i elastyczne. Przekładamy

PatiGotuje
LETNIA SAŁATKA Z ARBUZEM 148

kompletnie nie chce się jeść, szuka się tylko cienia, wody oraz składników zawierających jak największą jej ilość 😉 Dlatego dziś powstała u mnie lekka i orzeźwiająca sałatka z soczystym arbuzem, szpinakiem oraz serem feta. Lubię, gdy w sałatce coś chrupie, więc dodałam również ziarna słonecznika. Całości pazura dodaje sos z dodatkiem musztardy meksykańskiej. Taką sałatkę je się z przyjemnością, szczególnie(...)składniki są wcześniej schłodzone w lodówce. Idealna na letnie upały! Składniki: 200 g szpinaku baby 1/4 arbuza 1/2 op. sera feta garść nasion słonecznika Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy meksykańskiej sól, pieprz Wykonanie: Szpinak myjemy na sitku, osuszamy i wrzucamy do miski. Odcinamy skórkę z arbuza, usuwamy pestki i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Leśny mech 136

zrobię. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smakuje niebiańsko :) Sam kolor sprawia, że się uśmiechamy a gdy tylko zjemy jeden kęsik , życie nabiera innego wymiaru :) Do ciasta używamy mrożonego szpinaku , dlatego trzeba go dużo wcześniej rozmrozić, bo to trwa trochę czasu :) Przepis znalazłam na blogu " Wędrówki po kuchni". Tortownica: średnica 25 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia : 1 godzina(...)Składniki : Biszkopt 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 jajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietanki 30 % 2 śmietanki fix 2 łyżki cukru Dodatkowo: owoc granatu kiwi Sposób przygotowania: Biszkopt: Szpinak rozmrozić , odcedzić od wody ( włożyłam do sita o małych dziurkach i odcisnęłam nadmiar

Różne smaki w kuchni
Ravioli ze szpinakiem 166

Szpinak, kiedyś tak przeze mnie nie lubiany, teraz pełni główną rolę w kuchni. Najważniejszą sprawą jest dobre przyprawienie szpinaku, bo on sam nie ma żadnego smaku.Polecam dzisiaj ravioli, włoskie pierożki z nadzieniem szpinakowym z dodatkiem 2 serów ricotty i parmezan. Składniki: 300 g przesianej mąki 30 ml oleju 3 jajka sól 200 g szpinaku mrożonego opakowanie sera ricotta(...)gładkie, elastyczne ciasto . Owinąć folią i odłożyć w chłodne miejsce na ok. 30 minut. W międzyczasie obrać pomidorki ze skóry i pokroić w drobną kosteczkę . Oprószyć solą pieprzem. Szpinak wykładamy na patelnię i dodajemy masło. Dusimy do momentu powstania papki . Następnie dodać starty parmezan , seler, ser ricotta , doprawić do smaku pieprzem i solą , tymiankiem i dokładnie wymieszać. Ciasto dzielimy

Różne smaki w kuchni
makaron ze szpinakiem i pomidorem 137

Jako dziecko nie mogłam patrzeć na szpinak. A to chyba ma każdy kto spędził choć trochę czasu w przedszkolu. Ja kojarzę go  z jednolitą breją. Teraz na szczęście można przez cały rok świeży szpinak dostać w każdym sklepie. No i co oczywiste jak można się domyśleć uwielbiam rzeczy z niczego. Szczególnie jeśli nie mam niczego praktycznie w lodówce(...)makaron w szafce jest zawsze.  Składniki: 2 duże garście świeżego szpinaku 1/2 puszki pomidorów  1 łyżeczka masła 1/2 opakowania ugotowanego makaronu 2 łyżeczki sera parmezanu Przygotowanie: w garnku na łyżeczce masła podsmażamy szpinak dodajemy pomidory z puszki i redukujemy sok po zredukowaniu soku z pomidorów dodajemy ugotowany makaron i podsypujemy serem dokładnie mieszamy i podajemy :)  Smacznego

Gotowanie z pasją
Dorsz ze szpinakiem i pieczarkami 123

Mimo tego,  że  nie wygląda  zbyt apetycznie-  to genialnie smakuje! Dziś  dorsz pieczony ze szpinakiem i pieczarkami:) Skladniki: Filety z dorsza ( u mnie 400g) 1 mała  cebula 200g szpinaku Kilka pieczarek  4 łyżki  jogurtu greckiego 2 łyżeczki  oliwy z oliwek Sok z połowy  cytryny Czosnek granulowany,  sól,  pieprz(...)imbirem. Odstawic do lodówki  na pół  h.  Cebulę  zeszklić na oliwie,  dodać pokrojone pieczarki i calosc dusic aż  pieczarki zmiękną.  Dodać  szpinak,  doprawić obficie solą,  pieprzem,  czosnkiem i gałką  muszkatołową.  Rybę  wyłożyć  na dnie naczynia  żaroodpornego,  przykryć zawartością  patelni- szpinakiem z pieczarkami

Mamuśka wraca do formy
Makaron ze szpinakiem i mozarellą 193

Jeśli ktoś nie lubi szpinaku, to za jego polubieniem powinna przemówić do niego niska, wręcz żadna kaloryczność! Co jak dla mnie, wpisuje tę zieloną po obróbce papkę do pierwszej piątki produktów na diecie:) Skladniki: 450g mrożonego szpinaku 1 cebula drobno posiekana 1 kulka mozarelli light (120g) Sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka oliwy(...)łyżeczka masła Makaron pełnoziarnisty Zamrożony szpinak wkladamy do garnka i na małym ogniu "pozbywamy" się nadmiaru wody. Na oliwie i maśle szklimy cebulę. Dodajemy ją do szpinaku, doprawiamy w/w przyprawami, dorzucamy pokrojoną mozarelle i dusimy do jej całkowitwgo roztopienia. Na koniec do całości dodajemy jogurt. Podajemy z makaronem

Mamuśka wraca do formy

Proponowane wyszukiwania