szpinak - 15265 przepisów (strona:196/1018)

Makaron na zielono w sosie śmietanowym 191

uwielbiam przygotowywać i jeść dania z makaronem. Jeżeli Wy również, to wierzcie mi, że ta propozycja podbije Wasze serca. Makaron Lubella mini rurki z warzywami  podany z groszkiem, szpinakiem i kurczakiem w pysznym sosie śmietanowym tworzy wyborne danie, które możecie przygotować z łatwością w domowym zaciszu i poczuć się jak na wakacjach we Włoszech. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI(...)rozdrobnionego mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 40 g masła 1 kulka mozzarelli 400 g piersi z kurczaka 400 g makaronu Lubella mini rurki z warzywami oliwa 1 puszka zielonego groszku konserwowego 400 g śmietany 30% sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Na niewielkiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, po czym smażyć mieszając

Passions hobbies life
SZPINAKOWO-CZOSNKOWE MUFFINKI Z SEREM 242

bardzo często wykorzystuję szpinak w swoich wypiekach – zarówno tych na słodko , jak i na ostro . Kiedyś pokazywałam Wam pyszne ciacho Zielony Raj , które zrobiło furorę na blogu a dziś mam Dla Was pyszne muffinki szpinakowe ( a raczej szpinakowo-czosnkowe ) z serem. Błyskawiczne do zrobienia i mega pyszne! Idealne do zabrania na wycieczkę albo jako przekąska na imprezę! Smakują świetnie(...)znikają błyskawicznie! SKŁADNIKI: * szpinak ( mrożony ) – 400 g * czosnek – 3 ząbki * jajko – 2 szt * ser żółty SERENADA – 100 g * mąka pszenna – 340 g * masło – 150 g * mleko 2% – 250 ml * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa DODATKOWO: * twarożek ze szczypiorkiem lub ziołami * świeży koperek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki powinny być

Ostra na Słodko
Dynia piżmowa zapiekana z serem ricottą i mozzarellą 211

Dynia piżmowa zapiekana z serem ricottą i mozzarellą  Na dziś kolejna opcja na bezmięsne, a nawet bezglutenowe danie, w roli głównej dynia piżmowa z dodatkiem kremowego sera ricotta, szpinaku, bazylii oraz parmezanu. Wszystko co gwarantuje dobry smak i udany posiłek. Składniki: 1 dynia piżmowa 200 g sera ricotta  1 garść startego parmezanu  1 garść startego na dużych(...)oczkach sera mozzarella  4 ząbki czosnku 240 g świeżego szpinaku  1 pęczek świeżej bazylii  1 szczypta soli morskiej  1 szczypta pieprzu oliwa   Wykonanie:  Dynię umyć, osuszyć, przekroić na pól, wydrążyć miąższ z pestkami, naciąć kratkę na każdej połowie, skropić oliwą , piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 50 minut. Na patelni rozgrzać

Wino Francja Kuchnia
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem, bakłażanem, serem feta i oliwkami 226

Ilość: 6 porcji Czas przygotowania: 20 min + 20 min pieczenie Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 1/2 niedużego bakłażana (ok. 150 g) – 200 g świeżego szpinaku baby – 3 ząbki czosnku – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 średniej wielkości pomidor – 180 g sera typu feta – 1/2 papryczki chilli – 1 jajko rozmiar(...)Przygotowanie: 1. Bakłażana kroimy w słupki o długości ok. 10 cm, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy. 2. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy i podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki, dodajemy szpinak (zostawiamy kilka listków do przyozdobienia) oraz 3 łyżki wody i smażymy/gotujemy ok 1 min do momentu aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Odcedzamy na sitku. 3. Na tę samą patelnię

Podwójnaporcja
Roladki z kurczaka ze szpinakiem 118

Jest bardziej soczyste. Z pałek zdjąć skórę i wyciąć kość. Rozbić, doprawić solą i pieprzem. Przygotowanie farszu – na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek. Smażyć chwilkę, następnie dodać szpinak. Smażyć tak długo aż szpinak zmięknie i powstanie papka. Dodać serek, podgrzewać mieszając aż się roztopi. Dodać paprykę słodką i ostrą. Dokładnie wymieszać. Na każdym płacie mięsa rozłożyć farsz(...)złożyć na pół. Spiąć wykałaczką na brzegu roladki. Pozostały szpinak zostawić na patelni, wlać śmietanę, dodać przekrojone na pół pomidorki. Dokładnie wszystko wymieszać. Sprawdzić smak i doprawić w razie potrzeby. Obsmażyć mięso na złoty kolor z obydwu stron. Podsmażone mięso włożyć do żaroodpornego naczynia. Sosem zalać mięso. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 30 minut. Podawać z makaronem, ryżem

Kuchnia Pokoleń
ZUPA SZPINAKOWO-CZOSNKOWA 121

Genialna zupa krem z szpinakiem i czosnkiem. Podana z grzankami i startym żółtym serem smakuje wyjątkowo. Podbiła moje serce i mój żołądek 😉 Dawno nie jadłam tak dobrej zupy! Jeżeli jesteś fanem zupy czosnkowej, to ta tym bardziej Ci posmakuje...   Składniki: 450 g szpinaku mrożonego 1 cebula 6 ząbków czosnku 2-3 duże ziemniaki 2 łyżki oliwy 200 ml śmietany(...)zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 5-6 min. Zawartość patelni przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Dodajemy mrożony szpinak i zagotowujemy. Następnie gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie, a szpinak się rozmrozi i rozpadnie. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, przyprawiamy pieprzem oraz

Kuchnia MagdaLeny
MAKARON PEŁNOZIARNISTY ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA 221

Składniki: 100g makaronu świderki pełnoziarnistego 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 6-7 brykietów mrożonego szpinaku 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% 50g sera feta sól pieprz imbir 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek świeża bazylia Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Olej rozgrzewamy(...)smażymy cebulę, po chwili dodajemy czosnek. Zwracamy uwagę aby cebula i czosnek nie przypaliły się. Następnie wrzucamy szpinak, całość podlewamy odrobiną wody i przykrywamy. Dusimy, aż szpinak będzie lekko podsmażony. Doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i imbirem, smażymy jeszcze chwilkę. Na koniec do szpinaku, cebuli i czosnku dodajemy jogurt naturalny, całość dokładnie mieszamy i ok. minuty trzymamy na małym ogniu. Pilnujemy

Prosto i Smacznie z Anetą
Szybka potrawka wiosenna z kurczakiem i szparagami / Easy spring asparagus and chicken stew 245

Dziś przedstawiam świetny pomysł na pyszny, szybki i sycący obiad po pracy da całej rodziny. Potrawka z kurczakiem, szparagami, papryką, grzybami i szpinakiem w pysznym sosie pomidorowym sprawdzi się zawsze. A podana z chrupiącym chlebkiem na pewno nie skończy się na jednej porcji. Zawsze robię go więcej i zamrażam w formie porcji na jeden talerz żeby poratować się obiadem(...)zdrewniałymi końcami, pokrojone na trzy części, łodygi i czubki oddzielnie ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 1 łyżka kaparów, odsączonych z zalewy 1 garść szpinaku baby 1 ½ szklanki ulubionego sosu pomidorowego, domowego lub ze sklepu ½ szklanki bulionu drobiowego ½ szklanki świeżej bazylii, posiekanej sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie (Tefal Cuisine Companion): Do pojemnika wyposażonego

karmelowy
Makaron w sosie serowo-szpinakowym 154

Składniki: 500 g krótkiego makaronu (u mnie penne); Opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku (450 g); 2 łyżki masła; 1 czubata łyżka mąki pszennej; 150 g łatwo topliwego, żółtego sera (u mnie biały cheddar); 1 i 1/2 szklanki mleka; 3 - 4 ząbki czosnku; Szczypta gałki muszkatołowej; Sól; Pieprz. 1 szklanka = 250 ml   Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Szpinak rozmrozić i przełożyć na patelnię. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać i podsmażać na małym ogniu, aż znaczna część wody ze szpinaku odparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zestawić z ognia. W rondelku, na małym

Gospodyni Miejska
Zupa szpinakowa 152

Zupę szpinakową przygotowywałam po raz pierwszy, ale na pewno nie po raz ostatni. Z rezerwą podchodziłam do znalezionego w gazecie przepisu. Kocham szpinak, ale dotychczas jadłam go jedynie jako dodatek do dań mięsnych , bądź jako dodatek do zapiekanki . Moje obawy co do smaku szpinakowej zupy okazały się na szczęście niesłuszne. Zupa wyszła przepyszna. Zajadałam się nią ja i cała moja(...)dzięki dodaniu jajek na twardo także sycąca. Prostota wykonania zadowoli osoby, które nie lubią siedzieć całymi dniami w kuchni. Polecam, nie tylko osobom będącym na diecie. Składniki: 2 opakowania szpinaku (2 razy po 30 dag) 5 ząbków czosnku 1 łyżka masła (można zastąpić oliwą z oliwek) 4-5 ziemniaków 2 litry warzywnego bulionu szklanka mleka (w wersji nie dietetycznej można

Pobite gary Barbary
Dlaczego Pączusia trąciła starym pączkiem i bardzo zielony zimny deser 150

dodatkiem kolorowych owoców kusi niesamowicie. Smakuje bardzo delikatnie i... Zielono . Tak, to chyba dobre słowo. Jedząc go na pierwsze czy drugie śniadanie, od razu poczujecie przypływ energii. Połączenie szpinaku, awokado i zielonego jęczmienia z ciągle lekko krupiącymi nasionkami chia z pewnością Was zaskoczy. Pudding chia ze szpinakiem, awokado i jęczmieniem Składniki: (na 2 porcje) 35 g szpinaku 1 dojrzałe awokado(...)łyżeczka zielonego jęczmienia 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki syropu z agawy 3 łyżki nasion chia 350 ml mleka dodatkowo: czerwone porzeczki jagody/borówki amerykańskie Szpinak, awokado, jęczmień i sok z cytryny zmiksować blenderem na gładki mus. Dodać syrop z agawy i mleko, ponownie zmiksować. Wsypać chia, dobrze wymieszać łyżką - pudding powinien wyraźnie zgęstnieć. Odstawić na noc do lodówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTECZKA OWSIANE ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 200

Ciasteczka owsiane nie zawsze muszą być na słodko 😉 Moja propozycja to ciasteczka owsiane wytrawne z szpinakiem, suszonymi pomidorami i żółtym serem. Może nie nadają się na deser, ale jako przekąska są wyśmienite, np. zamiast chipsów lub innych chrupaczy 🍿 Można je zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na piknik i głód nie będzie nam już straszny 😉 Składniki: 2 jajka(...)masła ok. 1 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 200 g mrożonego szpinaku 5-6 szt. suszonych pomidorów 100 g sera żółtego 1 - 1,5 szklanka płatków owsianych 1/2 łyżeczki soli pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka ziół prowansalskich Wykonanie: Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory suszone kroimy na mniejsze

Kuchnia MagdaLeny
Zawijas z fileta, fety i szpinaku 124

Bardzo lubię fileta z kurczaka, można z niego zrobić wiele fajnych obiadków. Szybko się smaży, jest miękki.   Składniki: filet z kurczaka garść szpinaku 1/2 kostki fety 2 ząbki czosnku 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka masła jajko mąka sól pieprz wykałaczki olej Filet z kurczaka kroję na plastry, rozbijam. Solę, pieprzę. Na patelni rozpuszczam masło, dodaję szpinak. Smażę chwilę(...)szpinak zmiękł i zmniejszył swoją objętość. Dodaję fetę i śmietanę. Mieszam. Powstanie gęsty sos. Na fileta nakładam masę szpinakową, Roladki zwijam, nakłuwam wykałaczkami by się nie rozwijały, moczę w roztrzepanym jajku, później w mące. Smażę na oleju. Po usmażeniu wyjmuję wykałaczki, kroję w plastry. Podaję z ugotowanymi ziemniaczkami.   Artykuł Zawijas z fileta, fety i szpinaku pochodzi z serwisu Moja

MojaQchnia.pl
Pieczona frittata z topinamburem i szpinakiem (Frittata con topinambur e spinaci al forno) 180

SKŁADNIKI 8 jaj 400 g topinamburu 100 g szpinaku 50 g sera parmezanu 1 szalotka 2 z ą bki czosnku   50 ml mleka natka pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 8 uova 400 g di topinambur 100 g di spinacini 50 g di parmigiano 1 scalogno 2 spicchi d'aglio 50 ml di latte prezzemolo sale(...)pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy z oliwek. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę oraz 2  ząbki czosnku. Dodajemy szpinak,  doprawiamy sol ą i  pieprzem. Szpinak podsmażamy ok. 2-3 minuty.  Obrany topinambur drobno kroimy, po czym gotujemy na parze al dente. **** PREPARAZIONE In una padella riscaldate

La grande e la piccola cuoca
Soczyste mielone BBQ z indyka ze szpinakiem 177

ciekawego, a wystarczy dodać do mięsa coś innego, niż zawsze, coś, co może z pozoru wcale do mielonego nie pasuje, żeby odkryć potrawę na nowo! Liście świeżego szpinaku wspaniale komponują się w tych kotlecikach, nadając im ciekawą teksturę i zapewniając większą soczystość, co akurat przy mięsie z indyka jest bardzo cenne. Dodatkowe wzmocnienie smaku i soczystości pochodzi od aromatycznego sosu(...)Pysznie, zdrowo i lekko. Zaprawdę, wspaniałe połączenie smaków, chociaż właściwie o tym przekonacie się dopiero, kiedy postawicie je na swoim stole! Gorąco polecam! :D Mielone bbq z indyka ze szpinakiem Potrzebujesz: 500g mielonego mięsa z indyka 1 mała cebula 1 małe jajko 2 łyżki sosu BBQ 2 garści świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku sól pieprz mąka kukurydziana do obtaczania

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania