szpinak - 15265 przepisów (strona:188/1018)

BEZGLUTENOWA ROLADA BISZKOPTOWA ZE SZPINAKIEM 157

Rolada biszkoptowa w wersji bezglutenowej, nadziana szpinakiem z dodatkiem sera feta. Połączenie tak proste, a zarazem bardzo smaczne. Wykonana z mąki ryżowej jest lekka i puszysta, choć bardziej zbita niż w przypadku mąki pszennej. Jest to świetna opcja dla osób, które nie mogą jeść glutenu. Sprawdzi się idealnie jako przystawka na różnego rodzaju imprezach, ale również spełni rolę zdrowego(...)lekkiego drugiego śniadania na wynos, np. do lunchboxa.   Składniki: 5 jajek 4-5 łyżek mąki ryżowej szczypta soli 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 op. sera feta sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie wlewamy żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy mąkę

Kuchnia MagdaLeny
BEZGLUTENOWA ROLADA BISZKOPTOWA ZE SZPINAKIEM 158

Rolada biszkoptowa w wersji bezglutenowej, nadziana szpinakiem z dodatkiem sera feta. Połączenie tak proste, a zarazem bardzo smaczne. Wykonana z mąki ryżowej jest lekka i puszysta, choć bardziej zbita niż w przypadku mąki pszennej. Jest to świetna opcja dla osób, które nie mogą jeść glutenu. Sprawdzi się idealnie jako przystawka na różnego rodzaju imprezach, ale również spełni rolę zdrowego(...)lekkiego drugiego śniadania na wynos, np. do lunchboxa.   Składniki: 5 jajek 4-5 łyżek mąki ryżowej szczypta soli 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/3 op. sera feta sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę. Następnie wlewamy żółtka, nie przerywając miksowania. Na końcu dodajemy mąkę

Kuchnia MagdaLeny
Leniwe kluski ze szpinakiem 104

serowym. Bardzo polecam! LENIWE KLUSKI SZPINAKOWE  - PRZEPIS składniki ( dla 2 osób) kluski 180 g tłustego twarogu ok 85 g mąki plus dodatkowo do podsypania 1 jajko 100 g szpinaku baby ząbek czosnku sól, świeżo zmielony czarny pieprz dodatkowo dowolny sos pomidorowy kilka liści kolendry lub pietruszki starty parmezanu Przygotowanie Szpinak opłukać, wrzucić na patelnie, smażyć tak długo aż zwiędnie(...)puści wodę. Posolić, popieprzyć, dodać posiekany czosnek. Smażyć mieszając, aż płyn odparuje. Szpinak przełożyć na sitko, odcisnąć, dobrze posiekać  - można w blenderze. W misce rozgnieść widelcem ser. Dodać szpinak, dobrze wymieszać, najwygodniej widelcem. Dodać jajko, i ponownie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszać widelcem aż powstanie miękkie, dosyć wilgotne ciasto, ale już dające się formować. Przełożyć ciasto

Stare Gary
makaron ze szpinakiem 158

dosłownie brakuje czasu na wszystko. Wtedy sięgam po jeden z tych najprostszych przepisów, które sprawdzają się znakomicie zarówno na błyskawiczny obiad, jak i ciepłą kolację. Makaron z dobrze doprawionym szpinakiem (ja wykorzystuję mrożony), posypany startym serem. Czasem nie potrzeba nic więcej. składniki:   400 g makaronu (wybrałam wstęgi) 450 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 200 ml śmietany(...)sól, pieprz 100 g startego żółtego sera do posypania wykonanie:   Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Szpinak przekładam do rondelka i powoli podgrzewam (można go też wcześniej rozmrozić). Doprawiam solą i pieprzem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę gotuję, często mieszając. Na koniec wlewam śmietanę i zagotowuję. Szpinak łączę z odcedzonym makaronem, mieszam. Na talerzu posypuję startym serem

babka w formie
Piątek: Zawijane cannelloni 114

spróbujcie! Składniki: 200 g ricotty (standardowe opakowanie) 1 kulka mozzarelli 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki kremowego sera (np. mascarpone) 10 płatów makaronu lasagna 1 duże jajko Duża garść szpinaku 1 ząbek czosnku 1 butelka passaty pomidorowej 1 mała cebula 1 łyżka masła Liść laurowy Szczypta gałki muszkatołowej Łyżka masła 2 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Krok(...)doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia. Krok 2 Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, kiedy jeszcze się roztapia dodaj do niego zgnieciony ząbek czosnku. Umyj i osącz szpinak i wrzuć na masło. Duś mieszając aż liski zwiędną. Zdejmij z ognia. Krok 3 Do misy malaksera włóż ricottę, parmezan i szpinak. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj. Spróbuj k ewentualnie

Niedzielny kucharz
Makaronowe muszle Giuseppe 149

Makaronowe muszle Giuseppe Pyszne makaronowe muszle Giuseppe to danie wyróżniające się smakiem . Do ich przyrządzenia używamy sera z niebieską pleśnią , który ma bardzo intensywny smak i świetnie współgra ze szpinakiem . Doskonała propozycja na zimowy obiad lub kolację . Do tego danie spokojnie można zaserwować wegetarianom . Rozgrzewający ser , zielony szpinak , sporo czosnku , pieprzu , a wszystko zapieczone pod pierzynką z beszamelu . Czego więcej(...)chcieć Składniki : 1/2 opakowania dużych muszli makaronowych 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3-4 ząbki czosnku 1 trójkąt sera z niebieską pleśnią 1 solidna ,łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól , sporo pieprzu do smaku sos beszamelowy : duża łyżka masła , duża łyżka mąki , 1 szklanka mleka 1,5% , szczypta soli i mielonej

Ogrodnik w podróży
Makaron z łososiem i cukinią 199

Makaron z łososiem i cukinią to jedno z moich ulubionych dań, a wychodzi najlepsze jak przygotuje je Madzia. Idealne połączenie wędzonego łososia z suszonymi pomidorami i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zielony tort z piernikowym kremem 107

Tort w soczyście zielonym kolorze, przełożony masą maślano czekoladową o smaku piernika, urzekający i wyglądem i kolorem, jak również prostotą wykonania oraz smakiem. Nie obawiajcie się 'warzywnego' smaku, ponieważ szpinak w tym cieście kompletnie nie wpływa na smak, a jedynie je pięknie koloryzuje- jednak, aby ciasto było w jednolitym i soczystym kolorze, to szpinak musi być bardzo dobrze zmiksowany(...)maliny lub cząstki pomarańczy będą się bardzo dobrze komponować. Myślę, że na Święta, tuż obok piernika czy makowca, taki szpinakowy tort też będzie smacznym akcentem. Tortownica 20 cm*: * świeży szpinak- 150-200 g * mąka pszenna- 2 szklanki * olej- 2/3 szklanki * cukier trzcinowy- 2/3 szklanki * jajka- 3 szt. * cukier waniliowy- 2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki Krem maślano-czekoladowy; * czekolada

Kraina Miodem Płynąca
Wieniec bożonarodzeniowy do schrupania, czyli sałatka ze szpinakiem, rukolą, łososiem w sosie z granatu 196

będzie kolejną banalną czy też ciężką świąteczną potrawą, to proponuję wypróbować ten przepis Sałatka jest niesłychanie lekka, świeża a przy tym bardzo aromatyczna i chrupiąca – chrupią liście szpinaku i rukoli, pestki dyni i granatu, do tego są soczyste mandarynki i delikatny łosoś z odrobiną pokruszonej fety. Wszystko polane sosem musztardowo-miodowym, który stuningowałam sokiem z granatu i odrobiną sosu(...)gorzki z lekko pikantnym i trudno się tej fuzji oprzeć *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie SAŁATKA Umyj i osusz liście szpinaku i rukoli. Wyłóż je na duży, a raczej bardzo duży talerz zostawiając wolny środek. Łososia pokrój dość drobno i rozłóż na liściach szpinaku i rukoli. Fetę pokrusz dość drobno

Eat me! Fit me!
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM (keto, LCHF, bez glutenu) 775

oraz innych uroczystości. Jest banalna i szybka w przygotowaniu a do tego wspaniale wygląda i oczywiście, co najważniejsze doskonale smakuje. Składniki – rolada szpinakowa z łososiem: 250 g świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego) 1 ząbek czosnku 5 jajek sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki – nadzienie: 300 g serka(...)śmietankowego kanapkowego 2 ząbki czosnku 400 g łososia wędzonego w plastrach (patrz na jakość i pochodzenie) Jeśli używamy świeżego szpinaku to należy go umyć pod bieżącą, zimna wodą, odsączyć i dokładnie wysuszyć. Przy szpinaku mrożonym należy go rozmrozić i odsączyć dokładnie wyciskając na sitku. Następnie do kielicha blendera lub miski wrzucić szpinak, żółtka, sok z cytryny, 1 przeciśnięty przez praskę

Ola la LCHF
Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i szpinakiem 184

Makaron z sosem dyniowym, kurczakiem i świeżym szpinakiem z dodatkiem śmietany kremówki. Całość posypana startym parmezanem. Proste składniki tworzą smaczną i niebanalną potrawę idealną na jesienne dni. Dynia sprawia, że sos jest słodkawy i kremowy. Pyszny! Parmezan natomiast podkręca smak dania, więc jest obowiązkowym dodatkiem. Polecam! Składniki: 250 g makaronu (użyłam typu Bavette) 2 pojedyncze piersi z kurczaka 3/4 szklanki(...)puree z dyni (użyłam dyni hokkaido)* 1 duża garść świeżego szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 – 3 łyżki oliwy z oliwek 80 g śmietany kremówki 30% 3/4 szklanki bulionu starty parmezan (do posypania) sól pieprz Przygotowanie: ∗Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Ułożyć na blaszce wyłożonej

Oryginalny smak
szpinakowy bulion z jajkiem i serem 276

Przepis według „Kuchni Włoskiej” Maxine Clark. Składniki: 700g świeżego szpinaku 50g masła 4 jajka 5 łyżek tartego parmezanu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2l bulionu z kurczaka sól pieprz Szpinak obgotować we wrzątku. Odcedzić, drobno poszatkować. W dużej misce roztrzepać jajka, dodać starty parmezan i posiekany szpinak, wszystsko dokładnie wymieszać. Dodać sól, pieprz, gałke muszkatołową. Bulion doprowadzić do granicy(...)wrzenia. Szybko mieszając wlać jajka ze szpinakiem, chwilę jeszcze potrzymać na ogniu. Podawać

stajnia gołębie od kuchni
Szpinakowa fantazja, pyszny obiadek 120

Szpinak makaron, mięsko i grzybki to wszystko za czym przepadam. Danie niezwykle proste i pyszne. Mięso pokroić w cienkie paseczki 0,5×0,5 cmx 4 cm. Doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekane ząbki czosnku. Smażyć 30 sekund, następnie dodać mięso i pokrojone w plasterki grzyby. Smażyć mięso tak długo, aż mięso(...)straci kolor surowizny. Podlać wodą, dodać szpinak i gotować na małym ogniu aż szpinak się roztopi. Odrobina wody pozwoli nam uniknąć przypalenia się czosnku. Wlać śmietanę i wsypać gałkę muszkatołową i Vegetę. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać i przykryć naczynie. Ugotować makaron, odcedzić. Makaron połączyć z sosem i wymieszać

Kuchnia Pokoleń
Zupa "opróźnij lodówkę" 181

koncentratu pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów [450g]  1 liść laurowy - duży 1 szkl. gotowanego pęczaku - w oryginale była kasza quinoa, której akurat nie miałam 1 mała wiązka świeżego szpinaku wraz z łodyżkami - lub tak ze 2-3 solidne garście samych liści baby szpinaku sól, pieprz czarny - do smaku  W garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną(...)ogień do dużego i doprowadzić do wrzenia. Następnie zredukować ogień i gotować ok. 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec wymieszać z wcześniej ugotowanym pęczakiem oraz posiekanym drobno szpinakiem - wraz z łodyżkami . Gotować przez 3 minuty, aż szpinak zmięknie. Po skosztowaniu, w razie potrzeby dosolić lub dopieprzyć do smaku. Podawać gorącą.  Zupę można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku

Grunt to przepis!
Kasza gryczana z kurczakiem i szpinakiem 95

rzecz kaszy!  Niepalona kasza gryczana ma łagodny orzechowy smak, a ugotowana w odpowiedni sposób jest sypka i pyszna. Dodajemy do niej pyszny sos z piersi kurczaka i szpinaku i jesteśmy w niebie!  :) Potrzebujemy: 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g kaszy gryczanej , u mnie ze sklepu BioIndygo   3/4 szklanki wrzątku 200 g piersi(...)kurczaka 100 g szpinaku  1 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki sosu sojowego 200 ml śmietanki 30% sól, pieprz natka pietruszki Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulkę oraz drobno posiekany czosnek.  Chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, doprawiamy suszonym oregano. Podsmażamy całość do momentu, aż mięso się zetnie

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania