Naleśniki szpinakowe zapiekane z indykiem i warzywami Delikatne, smaczne i kolorowe naleśniki ze szpinakiem, zapiekane z żółtym serem, wędliną z indyka oraz warzywami to świetny pomysł na pyszny obiad z piekarnika. Naprawdę warto spróbować! Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli 100g(...)szpinaku (świeży lub mrożony) + olej do smażenia FARSZ: ok 10dkg żółtego sera ok 10dkg szynki z indyka pół czerwonej papryki pół młodej cukinii ok 10dkg podsmażonych na maśle pieczarek – w plasterkach DODATKOWO: 3-4 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki startego żółtego sera 1 łyżka posiekanego szczypiorku sos czosnkowy – do podania PRZEPIS TUTAJ *** Szpinak myjemy, osuszamy
Blog z Apetytemdorsza, morszczuka) przyprawa do ryb 1 łyżeczka kurkumy 0,5 łyżeczki papryki słodkiej sól 2-3 łyżki mąki pszennej oliwa z oliwek do smażenia sos szpinakowy 250 g rozmrożonego szpinaku (najlepiej w liściach) 1/2 opakowania małej śmietany 30% (100 ml) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz Rybę i szpinak wcześniej rozmrozić. Filety opłukać(...)filety. W międzyczasie przygotować sos szpinakowo-śmietanowy. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać. W niewielkim garnku roztopić masło, dodać czosnek. Całość przesmażyć. Następnie dodać odmrożony (i odsączony z wody!) szpinak. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować kilka minut, co jakiś czas mieszając. Następnie do miękkiego szpinaku wlać śmietanę i całość zagotować. Na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Szpinak wymieszać
Ugotowaćczasu na smażenie. Polecamy Wam i ten przepis i danie, bo jest autentycznie pyszne, kremowe, rozpływające się w ustach. Przepis wzorowany na Skinnytaste.com Składniki: 250 g ricotty 200 g szpinaku 1 duże jajko Szczypta gałki muszkatołowej 1/2 szklanki parmezanu 100 g mozzarelli 2 szklanki sosu marinara (np. według przepisu, który znajdziesz tutaj ) lub sosu pomidorowego lub passaty 12 makronów rurki(...)makaronu, zmnijesz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu 5 minut. Odcedź makaron i zalej zimną wodą, żeby powstrzymać proces gotowania. Krok 2 W czasie, gdy makaron się gotuje, umyj szpinak i odsącz z wody. Rozgrzej patelnię i wyłóż na niego szpinak. Mieszaj aż liście zmiękną. Przełóż na sito i dobrze odciśnij z wody. Krok 3 Przełóż do misy malaksera ricottę
Niedzielny kucharzMakaron z mięsem mielonym to typowo polska wersja klasycznych dań wywodzących się z Włoch. To danie przygotujemy dość szybko, a dwa będzie pożywne i smaczne. Kluczem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tagliatelle z sosem bolońskim to typowo włoska potrawa. Bardzo szybko i bardzo prosta w przygotowaniu. Danie to charakteryzuje się wyjątkowo aromatycznym sosem bolońskim. Przepis i lista
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!któż nie kocha pierogów?! To tradycyjne, polskie danie, które uwielbiają wszyscy - mali, i duzi... 💕 Zapraszam Was dziś więc na moją popisową wersję - pierogi pomidorowe... nadziane śmietankową ricottą oraz świeżym szpinakiem i bazylią, z dodatkiem czosnku i cebuli oraz odrobiny gałki muszkatołowej... 🍅 Sekretem ich cudnego, intensywnie pomarańczowego koloru jest Koncentrat Pomidorowy Pudliszki - soczysty, przygotowywany z najlepszych pomidorów długo dojrzewających w słońcu(...)ciasta na pierogi, nadaje im nie tylko cudnego koloru, lecz przede wszystkim pysznego aromatu! Pierogi smakują genialnie: wyrazisty, pomidorowy smak łączy się idealnie z delikatną ricottą i dobrze doprawionym szpinakiem z bazylią oraz czosnkiem... Mówię Wam, niebo w gębie! 😋👌 Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI NA CIASTO: 2,25 szklanki mąki 1 jajko 100 g koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżeczki oleju 1 łyżeczka
Słodko-Słony Świat IlonyDrobiowe mini pulpeciki z mięsa indyczego w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami oraz świeżym szpinakiem. Dzięki suszonym pomidorom sos jest bardzo wyrazisty i intensywny w smaku, a do tego niezwykle aromatyczny. Danie to idealnie komponuje się z delikatnymi pulpecikami drobiowymi, które są łagodne w smaku. Całość dopełniają liście świeżego szpinaku. Jest to jeden z lepszych sosów jakie jadłam - smakuje naprawdę(...)łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz mąka ( do obtoczenia) olej z suszonych pomidorów Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 duże garście liści szpinaku 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz Wykonanie: Pulpeciki: Bułkę tartą zalewamy wodą i odstawiamy, aby napęczniała. Musi mieć konsystencję budyniu - jeżeli
Kuchnia MagdaLenyDrobiowe mini pulpeciki z mięsa indyczego w śmietanowym sosie z suszonymi pomidorami oraz świeżym szpinakiem. Dzięki suszonym pomidorom sos jest bardzo wyrazisty i intensywny w smaku, a do tego niezwykle aromatyczny. Danie to idealnie komponuje się z delikatnymi pulpecikami drobiowymi, które są łagodne w smaku. Całość dopełniają liście świeżego szpinaku. Jest to jeden z lepszych sosów jakie jadłam - smakuje naprawdę(...)łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz mąka ( do obtoczenia) olej z suszonych pomidorów Sos: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik suszonych pomidorów w oleju 2 duże garście liści szpinaku 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól, pieprz Wykonanie: Pulpeciki: Bułkę tartą zalewamy wodą i odstawiamy, aby napęczniała. Musi mieć konsystencję budyniu - jeżeli
Kuchnia MagdaLenyMini tarty ze szpinakiem i serem Pyszne mini tarty ze szpinakiem i szynką . Doskonały farsz, szynka i pyszny sos . Genialne danie lub przystawka . Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno . Proste do zrobienia . Nadają się nawet na świąteczny obiad . Moje chłopaki uwielbiają wszelakie tarty , obojętnie czym nadziewane , zawsze mają wzięcie . Chociaż gdybym użyła kaszanki lub wątróbki ..mogło by już(...)schłodzona w lodówce ) 1 jajko 3 szklanki mąki sól , cukier do smaku ewentualnie schłodzona, kwaśna śmietana farsz: 4 plastry , chudej wędzonej szynki 2 – 3 szalotki 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 4 łyżki słodkiej śmietany kremówki 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka masła ser feta 2 jajka 1 łyżeczka cukru sól ,pieprz do smaku Składniki
Ogrodnik w podróżyDawniej robiłam roladę jarmużową w wersji z tuńczykiem . Dziś pora na wyrazistą w smaku wersję wegetariańską z użyciem szpinaku. Roladę można podać np. w Wielką Sobotę. Ja ją przygotuję ponownie również z myślą o wytrawnym jedzeniu dla siebie w czasie zbliżających się Świąt. Składniki : 200 g mrożonego szpinaku ząbek czosnku łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz 4 zimne jajka 2 łyżki(...)mąki pszennej 350 g twarożku z chrzanem (można też wymieszać twarożek z tartym chrzanem) 8 rzodkiewek kilkanaście czarnych oliwek Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Szpinak przełożyć na patelnię, dodać do niego ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Podgrzewać do odparowania wody. Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Dużą formę (dołączaną przez producenta
Weekendy w domu i ogrodzieJeżeli chcecie zaskoczyć domowników smacznym, zdrowym i szybkim do przygotowania posiłkiem na ciepło to zachęcam do przygotowania jajek duszonych wraz ze szpinakiem, czosnkiem, pomidorami i serem mozzarella. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują. Do tego dania wykorzystałam szpinak mrożony w liściach firmy HORTEX, który świetnie skontrastował się z pomidorami oraz serem mozzarella. W swojej kuchni wykorzystuje mrożone warzywa(...)mrożonek w okresie zimowym czy też wiosennym mogę cieszyć się z najlepszej jakości warzyw i owoców. Składniki na 1-2 porcje: 2 jajka (rozmiar L) 120 g mrożonego szpinaku w liściach firmy Hortex (4 bryłki) 1 ząbek czosnku 1 mały pomidor malinowy 1/2 kulki sera mozzarella kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka masła sól, pieprz Ser mozzarella pokroić na mniejsze
UgotowaćMięciutkie placuszki drożdżowe ze szpinakiem i fetą (lub zwykłym twarogiem). Smażone beztłuszczowo na zwykłej patelni. Są leciutkie i puszyste, z pełnym smaku nadzieniem w środku. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs i ryb z grilla. Pysznie smakują z sałatką lub jako samodzielne danie. SKŁADNIKI / 6 sztuk 450 g mąki 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych(...)ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 3 łyżki oliwy FARSZ 250 g świeżego szpinaku 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 25 g masła 270 g fety lub twarogu (lub mieszanki obu serów) 1 szklanka tartego żółtego sera lub rozdrobnionej mozzarelli sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej WYKONANIE Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suche. Dodajemy cukier
cool and mintySkładniki: 900 g filetów z pstrąga łososiowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju ( oliwa z suszonych pomidorów) sól, pieprz cytrynowy Szpinak: 200 g świeżego szpinaku baby 2 ząbki czosnku 6 kawałków suszonych pomidorów 1 łyżka masła 200 ml śmietanki 30% 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz czarny Sposób wykonania: Filety płuczemy w zimnej(...)część bez skóry). Odstawiamy na 30 minut. Porcje układamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy przez 20 minut. Szpinak: Na patelni rozgrzewamy masło, następnie dodajemy do niego posiekany czosnek. Gdy zacznie być szklisty wrzucamy do niego listki szpinaku. Podgrzewamy mieszając do momentu aż zwiędnie. Dodajemy śmietankę, doprawiamy solą
Qchnia po prostuSzpinak często pojawia się w moich potrawach,a tym razem trafił do niedzielnego ciasta. Ja już nawet zażartowałam,że jestem od niego uzależniona. To chyba dobre uzależnienie,jak myślicie? 😜 Szpinak nie tylko dostarczył mojemu ciastu wartościowych składników,ale także je przepięknie ubarwił . A co ważne jego smak nie jest w ogóle wyczuwalny w cieście,cytryna zrobiła swoje także śmiało możemy(...)sposób przemycać . 3 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego 100 g świeżego szpinaku 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka i sok z 1 cytryny lukier: sok z połówki cytryny ok. 1 szklankę cukru pudru Cytrynę porządnie umyć,sparzyć i zetrzeć skórkę. Liście szpinaku, sok z cytryny i olej zmiksować blenderem
Kolorowa kuchnia Elki