kilka różnych smaków, które zaskakująco dobrze się ze sobą komponują. Przygotowanie jej jest szybkie i proste, więc może to propozycja dla Was już na dzisiejszą kolację? Składniki 180 g szpinaku mrożonego 3 jajka 150 g żółtego sera 150 g szynki w plastrach 200 g serka wiejskiego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Szpinak rozmrozić, odlać wodę, lekko odcisnąć. Serek wiejski(...)przełożyć na gęste sitko do odkapania. Do miseczki wbić jajka, dodać szpinak, posolić i popieprzyć, dobrze wymieszać. Wylać na prostokątną formę (ok. 25×35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na całą powierzchnię masy wyłożyć plasterki sera lub równomiernie posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika (z termoobiegiem), piec 15 minut. Wyjąć i pozostawić do całkowitego
niecodziennikparyjedne z moich ulubionych dań, które przygotowuję w weekendy. Kiedyś nie przepadałam za szpinakową lasagne, uważałam, że tylko mięsna wersja jest dobra. Jednak od jakiegoś już czasu lasagne ze szpinakiem dość często pojawia się na naszym stole, gdyż jej przygotowanie nie jest czasochłonne i zawiera małą ilość składników. Co więcej, do tego typu dania nie potrzeba przygotowywać już żadnych dodatków(...)postaci kaszy, ryżu, ziemniaków, ani żadnych surówek. Same korzyści Składniki: – 15 płatów makaronu lasagne – 1350g mrożonego szpinaku – 125g śmietany 18% – 125ml wody – 50g sera feta – 50g żółtego sera – 5-6 ząbków czosnku – 1 łyżka domowego koncentratu bulionu warzywnego – 1 łyżka oliwy – pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mrożony szpinak
Be Fit Be StrongPomysł na przemycenie dodatkowej porcji warzyw - zielone leniwe pierogi. Danie proste, błyskawiczne do przygotowania i bardzo smacznie. Świetnie smakuje polane rozpuszczonym masłem. Do ciasta dodałam świeży szpinak i ząbek czosnku. Uwierzcie mi na słowo, że ani szpinak, ani czosnek nie dominują w leniwych pierogach. Składniki na porcję dla 2 osób: 1 kostka twarogu półtłustego (300 g) 1 duża(...)garść świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki mąki + trochę do podsypania Czosnek obrać. Do rozdrabniacza blendera przełożyć liście szpinaku i czosnek. Składniki zmiksować. Do miski przełożyć twaróg, wbić jajko, wsypać mąkę i dodać szpinak wraz z czosnkiem. Za pomocą łyżki Uwaga: mąkę dodać stopniowo, ponieważ wszystko zależy od wilgotności użytego twarogu i wielkości jajka! Stolnicę delikatnie oprószyć
UgotowaćMamy dla was niezawodny przepis na pysznego łososia w kremowym sosie ze szpinakiem i czosnkiem. W ten sposób możesz przyrządzić też filety z innych ryb. W kuchni nie spędzisz dużo czasu, a efekt jest rewelacyjny. Przepis na łososia w kremowym sosie ze szpinakiem i czosnkiem Składniki: trzy porcje fileta z łososia lub innej ryby, mąka do panierowania, 1 cebula(...)ząbki czosnku, około 150 gramów szpinaku mrożonego w liściach, 200 ml śmietanki kremówki, sól, pieprz, olej, Zrób tak: kawałki ryby obtocz w mące i usmaż z obu stron na oleju, zdejmij z patelni i odłóż, na tym samym tłuszczu przesmaż posiekaną cebulę razem z czosnkiem, dodaj rozmrożony szpinak, mieszając trzymaj na ogniu kilka minut, wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem
Kulinarna PolskaKeto empanady z kurczakiem Inspiracje rodem z kulinarnych warsztatów A dokładniej rzecz ujmując – keto empanady z kurczakiem , szpinakiem , serem feta i suszonymi pomidorami . Kojarzycie ten zestaw składników? Pojawił się on już przy okazji wpisu na temat warsztatów kulinarnych z Beatą Śniechowską i stanowił nadzienie przygotowywanych tam pierogów. W związku z tym, że bardzo mi ono zasmakowało, a obiecałam też(...)book’a i smażone sprawdziło się wyśmienicie. No ale zawsze można je odsmażyć na maśle lub smalcu … Tak też zrobiłam. I smakowały bardzo dobrze. 🙂 Nadzienie z kurczaka, szpinaku, sera feta i suszonych pomidorów Drugie wcielenie pierogowego nadzienia Dużym plusem tego przepisu jest także fakt, że zostaje spora ilość nadzienia. Na 24 sztuki zużyłam mniej więcej połowę. Druga połowa posłużyła
Modern Cave GirlNaleśniki w wersji wytrawnej. Z suszonymi pomidorami, szpinakiem i kremowym serem gorgonzola. Opcjonalnie także z orzeszkami pinii lub pestkami słonecznika. Łatwe i szybkie w przygotowaniu. Można zrobić z wyprzedzeniem (wypełnić farszem i zrolować) a przed samym podaniem podsmażyć na rumiano i serwować z ciepłym sosem pomidorowym. SKŁADNIKI / 6 sztuk 6 naleśników, np. z tego przepisu 250 g szpinaku(...)duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 2 łyżeczki suszonego oregano sól, świeżo zmielony czarny pieprz szczypta chili w proszku lub płatkach DO PODANIA: tarty parmezan WYKONANIE Smażymy naleśniki. Szpinak płuczemy i dokładnie osuszamy. Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy na mniejsze kawałki. Ser gorgonzola kroimy w małą kostkę. Orzeszki pinii prażymy na suchej patelni, aż lekko się zezłocą
cool and mintyramach styczniowego odciążania menu przygotowałam ziemniaczane kotlety z groszkiem i szpinakiem a w środku każdego z nich krył się kawałek ciągnącej się mozzarelli. Do tego sałatka z marynowanego na szybko ogórka z czerwoną cebulą i koperkiem. Pyszne, chociaż przyznać się muszę, że oblepianie mozzarelli masą ziemniaczaną, panierowanie i smażenie było trochę wymagające. Dlatego polecam robić małe kotleciki, żeby łatwiej było(...)nimi operować. Warto się trochę pobawić bo danie dobrze smakuje i warte jest zachodu. Tu przepisy na inne kotlety ziemniaczane – ze szpinakiem, podane z tzatziki lub z tuńczykiem i kukurydzą Praktycznie nie jem mięsa w tym miesiącu (pomijając jedną upieczoną kaczkę), nie jest to jakaś zaplanowana akcja, ale potrzeba organizmu. W przeciwieństwie do Emilki, która nadal najchętniej zajada klopsiki
Cooking for EmilyŚrednia:5/5] składniki: 2 placki tortilli ok. 300 g serka śmietankowego, ja użyłam fety do której dodałam śmietanę ok. 150 g łososia wędzonego ok. 300 g szpinaku mrożonego 2-3 ząbki czosnku 1/2 cebuli sól, pieprz, gałka muszkatołowa tłuszcz do smażenia wykonanie: Szpinak rozmrażamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu do zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak(...)smażymy, aż wyparuje woda. Doprawiamy do smaku. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Na placki tortilli rozsmarowujemy serek, na serku rozsmarowujemy szpinak a na szpinaku układamy plasterki plasterki łososia. Każdy placek ściśle zwijamy w ruloniki. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Następnie kroimy na porcje i podajemy. Możemy spiąć wykałaczkami
Domowy Smak JedzeniaMakaron pełnoziarnisty, ser feta, szpinak i pomidorki koktajlowe - czyli moja propozycja na #zdrowyobiad 😍😋 Kto się skusi? Składniki : 200-250 g makaronu pełnoziarnistego 1/2 opakowania szpinaku baby lub kilka bryłek mrożonego szpinaku 1/4 kostki sera feta 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Garść pomidorów koktajlowych Sól, pieprz, bazylia, oregano, chilli Przygotowanie : Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie(...)patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek przeciskamy i podsmażamy na patelni aż się zezłoci. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu aż się skurczy. Dodajemy sól, pieprz, oregano, chilli i bazylię. Pomidorki kroimy na pół. Makaron łączymy ze szpinakiem i pomidorkami. Fetę kruszymy w ręce i posypujemy gotowy makaron. Całość dodatkowo możemy polać oliwą (super sprawdzi się smakowa np. z czosnkiem lub chilli
Czarnawisienkaatutem jest szybkie i łatwe przygotowanie. Rolada szpinakowa zachwyci na pewno każdego naszego gościa, nawet tradycjonalistę świąt. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki . Składniki: 250 g świeżego szpinaku lub 350 g mrożonego 200 g łososia wędzonego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 duże jajka 1 łyżeczka soku z cytryny 250 g serka śmietankowego 2 łyżki posiekanego koperku Opis przygotowania(...)Zaczynamy od przygotowania szpinaku. Jeżeli używamy świeżego, na początku go dokładnie myjemy. Następnie podgrzewamy na suchej patelni, aż się skurczy. Natomiast jeżeli używamy szpinaku mrożonego, również podgrzewamy go na suchej patelni, ale na końcu odsączamy nadmiar wody. Świeży szpinak dodajemy do naczynia malaksera. Następnie mieszamy go z 3 żółtkami, gałką muszkatołową, solą, pieprzem oraz 1 łyżeczką soku z cytryny. Natomiast
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePrzepis na sałatkę ze szpinakiem, która wprowadzi mnóstwo kolorów w te listopadowe dni, a do tego rozpieści kubki smakowe fuzją smaków – aromatyczne mango, dojrzałe o tej porze roku pomarańcze, chrupiący szpinak i krewetki, słona szynka, a całość polana obłędnym sosem na bazie musu z mango, soku z pomarańczy, imbiru, musztardy i miodu! Ciekawe doznania gwarantowane *Nie zapomnijcie śledzić mnie(...)już wcześniej oczyszczona i ugotowana. Na patelni rozgrzej łyżkę masła. Wrzuć krewetki i smaż dosłownie po 1,5 minuty z każdej strony. Na koniec posól je dwiema szczyptami soli. Szpinak umyj i oderwij długie, twarde łodyżki. Mango obierz, odłóż 1/4 owocu (do sosu), a resztę pokrój na plasterki. 1 pomarańczę obierz ze skóry, następnie obierz z białej błonki, a potem
Eat me! Fit me!Makaron pełnoziarnisty, ser feta, szpinak i pomidorki koktajlowe - czyli moja propozycja na #zdrowyobiad 😍😋 Kto się skusi? Składniki : 200-250 g makaronu pełnoziarnistego 1/2 opakowania szpinaku baby lub kilka bryłek mrożonego szpinaku 1/4 kostki sera feta 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Garść pomidorów koktajlowych Sól, pieprz, bazylia, oregano, chilli Przygotowanie : Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie(...)patelni rozgrzewamy oliwę. Czosnek przeciskamy i podsmażamy na patelni aż się zezłoci. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu aż się skurczy. Dodajemy sól, pieprz, oregano, chilli i bazylię. Pomidorki kroimy na pół. Makaron łączymy ze szpinakiem i pomidorkami. Fetę kruszymy w ręce i posypujemy gotowy makaron. Całość dodatkowo możemy polać oliwą (super sprawdzi się smakowa np. z czosnkiem lub chilli
Czarnawisienkaravioli. Te kwadratowe pierożki, które wycina się specjalnym, pofalowanym radełkiem, zazwyczaj nadziewane są mięsem, serem ricotta czy warzywami. Również i tym razem postawiłam na klasykę i swoje ravioli nadziałam szpinakiem oraz serem ricotta, polałam roztopionym masłem z czosnkiem i siekaną natką pietruszki. Przepis pochodzi z naszego poprzedniego bloga. RAVIOLI ZE SZPINAKIEM Składniki na ciasto 300 g mąki pszennej 3 jajka(...)szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek ciepła woda Składniki na nadzienie 3 łyżki oleju 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 200 g szpinaku (może być mrożony) 100 g serka ricotta sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku 1/2 pęczka natki pietruszki (posiekanego) 2 ząbki czosnku odrobina soli 2-3 łyżki masła Jak przyrządzić? Mąkę ugniatam z jajkami i szczyptą
W kuchni Karmel-itkitakie właśnie śniadanie! Nieśpieszne, spokojne, pełne smaku, aromatów i tekstur...może nawet w piżamie i ulubionych skarpetach ;) Siadajcie, bo na stole czekają już słoiczki pełne pyszności! Na podsmażonym szpinaku moszczą się ulubione dodatki, a na nich unosi się jajko z płynnym żółtkiem na śmietankowej chmurce. Do tego kilka krążków świeżego, aromatycznego szczypiorku i chrupiące tosty z razowego chleba. Wierzcie(...)doznanie godne mistrzów Zen. To własnie wtedy osiąga się moment, w którym nie liczy się nic oprócz kremowości na porannym podniebieniu i chrupiących kawałków. Mmmmmmmm...:) W moich słoiczkach na szpinaku leżą szynka z parmezanem, ale Wy możecie dorzucić to, na co macie ochotę, jak suszone pomidory, pieczarki, kozi ser lub świeże pomidory z bazylią, a słoiki można zastąpić ramekinami
Kuchnia w Słońcu Skąpana