szpinak - 15265 przepisów (strona:127/1018)

Pierogi ze szpinakiem i serem 160

Bardzo lubię pierogi, choć przyznam się, że bardzo rzadko je robię. Dziś proponuję wersję z serem i szpinakiem - jedne z moich ulubionych zaraz po ruskich :) Sposób przygotowania: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oleju sól niepełna szklanka ciepłej wody Farsz: 400-500 g sera białego 300 g świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym) 1 ząbek czosnku sól, pieprz(...)Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić na czas przygotowania farszu, by odpoczęło. 2. Przygotować farsz: szpinak przebrać, umyć, na patelni rozgrzać łyżkę masła lub oleju, dodać 1 zmiażdżony ząbek czosnku, po czym dodać szpinak i dusić, aż zmniejszy swoją objętość. Lekko posolić i popieprzyć. 3. Ser rozdrobnić widelcem, dodać szpinak z patelni i dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić

Kuchnia domowa Ani
Potrawka z makaronu all inclusiv 193

Makaron ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, pieczarkami, oliwkami i jajkiem z dodatkiem chili i czosnku i pomidorków koktajlowych To danie w pełni pokazuje jak w naszym domu uwielbiamy makaron, łącząc z nim wiele pysznych produktów.  Stworzona  kompozycja smaków jest pyszna, wszystko ze sobą idealnie współgra, nie potrzeba nic więcej. Niby tak proste danie a wspaniałe.  Jeśli(...)makaronem to danie na pewno przypadnie ci do gustu.  Polecam  #świetujzlubellą #ŚwiatowyDzieńMakaronu  Przepis: (dla 3 osób) Składniki: 300 g #makaronlubella Pióra penne rigate 250 g świeżego szpinaku 15 sztuk pieczarek 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie (240g) 3 jajka 6 ząbków czosnku 10 pomidorków koktajlowych 12 dużych oliwek lub 24 małe 1 żółta papryczka chili przyprawy

Mój pomysł na
SZPINAKOWA SHAKSHOUKA / SPINACH SHAKSHOUKA 94

wariację na temat klasycznego dania dla kuchni tunezyjskiej – szakszuki. W wersji oryginalnej to danie mięsne z pomidorami i papryką, natomiast w wersji dzisiejszej to danie wegetariańskie na bazie szpinaku. Wykonanie nie zajmie specjalnie dużo czasu, składników też niewiele – miłego gotowania i smacznego! I love eggs in every way, as I’ve wrote before when writing about omelette(...)much time and there are only few ingredients – have fun cooking and bon appetite! SKŁADNIKI (2 porcje): 4 jajka 1/2 średniej cebuli (opcjonalnie) 150 g (pół opakowania) świeżego szpinaku 70 g kostki fety 2-3 łyżki jogurtu greckiego pieprz, zioła INGREDIENTS (2 portions): 4 eggs 1/2 medium onion (option) 150 g fresh spinach 70 g feta cheese

Martyna Cooks
Ciasto ze szpinakiem ,, Leśny mech''. 162

się do upieczenia tego dość popularnego ciasta, pełno jego przepisów na różnych blogach kulinarnych. Skusiłam się, więc i ja pomimo wielkiego buntu rodziny, że ciasto na słodko będzie ze szpinakiem. W cieście zmniejszyłam ilość cukru i oleju, ale i tak jak dla mnie było słodkie. Ciasto jest bardzo pyszne i nic nie czuć w nim szpinaku. Dodam, że mężowi(...)młodszej córce bardzo smakowało, starsza się tylko nie skusiła. Bardzo polecam i zapraszam:) Składniki: Ciasto: 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 2 śmietany typu ,,Śnieżka'' 400 ml zimnego mleka 2 płaskie łyżki żelatyny spożywczej

Izabelawkuchni
Pierogi ze szpinakiem i serem żółtym. 168

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pierogi ze szpinakiem. Chyba nie ma lepszych...no może od tych z kiszoną kapustą i ruskich. W sumie to wszystkie pierogi są pyszne. A teraz wrócę do moich szpinakowych, a więc, do farszu dałam sera żółtego i to był super pomysł, dzięki temu zyskał on ciekawy smak. Takie pierogi polecam na bezmięsny obiad(...)wielbicieli pierogów. Zapraszam :) Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli ciepła woda ( około półtorej szklanki ) Farsz: 45 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku czubryca zielona lub biała według uznania 15 dag sera żółtego Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 duża cebula masło do smażenia szczypta

Izabelawkuchni
Szpinakowe muffinki z limonkowym serkiem 145

Słodkie muffiny urzekające swoim kolorem, który zawdzięczamy szpinakowi (totalnie niewyczuwalnym w smaku!). Oprócz pięknego koloru ciasto zostało wzbogacone o waniliową nutę oraz nadziane orzeźwiającą, serowo-limonkową masą. Bardzo smaczne, mięciutkie i mięsiste, idealne w sam raz na 3-4 kęsy 😋 Muffinki, 12 szt.: * mrożony szpinak w liściach- 200 g* * jajka- 2 szt. * mąka pszenna- 1 szklanka + 1 czubata łyżka * cukier(...)waniliowy) Serek: * gęsty serek śmietankowy- 100 g** * jajko- 1 szt. * cukier puder- 2 łyżki * sok z limonki- 2 łyżeczki * starta skórka z limonki- 1 łyżeczka Ewentualnie dodatkowo: * lukier Przygotowanie: Szpinak odmrozić, bardzo dobrze odsączyć z wody (inaczej wyjdzie Nam zakalec) i zmiksować na gładko- w blenderze- wraz z dodatkiem oleju. Jajka ubić z cukrem. Cały czas ubijając na wolnych obrotach

Kraina Miodem Płynąca
Tarta z dynią i szpinakiem 157

zwarty, można ją piec ze skórką. Nadaje się do dań na słodko, jak i na słono. Dziś przygotowałam z jej wykorzystaniem pyszną wytrawną tartę. Tarta z dynia i szpinakiem doskonale smakuje na ciepło, jak i na zimno. Jeśli macie lenia możecie ją przygotować także z użyciem gotowego kruchego ciasta lub ciasta francuskiego. Parę słów o dyni Dynia to rodzaj(...)drożdżowe Placuszki dyniowe na słodko Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Ciasto z dynią, gruszką i figami Sernik dyniowy z karmelem Tarta z dynią i szpinakiem Proporcje na formę o wymiarach 24 x 24 cm Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła  1/2 łyżeczki soli 3 łyżki naturalnego jogurtu Na farsz

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z kurkami i szpinakiem 166

Makaron z kurkami i szpinakiem nie dość, że nie wymaga długich przygotowań, to w dodatku jest absolutnie przepyszny i zawsze wychodzi. Sezon na kurki w pełni dlatego warto to wykorzystać, ponieważ to bardzo smaczne grzyby. Możecie być pewni, że z tym przepisem obiad będzie należał do udanych! Makaron z kurkami i szpinakiem: Składniki Ilość porcji: 2 Twój ulubiony makaron(...)Kurki – 300 g Szpinak – 200 g Śmietanka kremówka – 200 ml 1 niewielka cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka orzeszków pini 1 łyżka parmezanu Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, aż będzie al dente. Odcedzamy, zostawiając około 2-3 łyżek wody z gotowania. Kurki płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni

ale Pysznie
Roladki drobiowe ze szpinakiem 117

takiej sytuacji. Roladki drobiowe możemy przygotować wcześniej i na 30 minut przed podaniem włożyć do piekarnika. Na koniec pozostaje nam tylko poodwijać je ze sreberka Roladki drobiowe ze szpinakiem pierś z kurczaka lub indyka opakowanie szpinaku (może być mrożony) 300 g serka topionego 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki masła ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, papryka ostra, pieprz ziołowy(...)ponadto folia aluminiowa pocięta na ok 12 cm paski Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, podsmażyć czosnek, a gdy zacznie zmieniać barwę dodać szpinak (mrożony należy rozmrozić i dokładnie wycisnąć). Gdy szpinak zmniejszy swą objętość dodać serki topione i doprawić pieprzem i solą. Odstawić do ostudzenia. Pierś drobiową pokroić na niewielkie plastry i rozbić cienko tłuczkiem (między dwoma kawałkami folii

Pieguskowa Kuchnia
Klasyczne połączenie - szpinak i łosoś. Tarta. 165

chyba mój ostatni wpis przed urlopem. Dziś tarta z łososiem i szpinakiem, ot taka klasyka połączeń. W tartach zakochałam się mieszkając we Francji. Wcześniej, 14 lat temu, u nas nie były to zbyt popularne dania. Nikt z moich znajomych ich nie przyrządzał, na mieście też nie spotykałam tego typu dań. Dziś jest zupełnie inaczej, szczególnie, że w mieście mamy kilka(...)razem ciasto zachowało swoje właściwości i pozostało zwarte jak trzeba. Zachęcam Was do eksperymentowania z nadzieniem, gdyż dzięki temu za każdym razem możecie uzyskac zupełnie nowe danie. Tarta ze szpinakiem i łososiem składniki na ciasto: 1 jajko 200 g mąki owsianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej  szczypta soli 100 g masła składniki na masę: 300 g świeżego łososia

Przysmaki Karolki
Leśna polana - tort ze szpinakiem i owocami 139

niezwykły zielony kolor ciasta, a po pierwszym kęsie jego smak. Największe jednak zdziwienie wywołuje sam przepis, gdyż nie ma w nim żadnych sztucznych barwników, a soczystą zieleń zawdzięcza dodatkowi szpinaku. I tu po raz kolejny zaskoczenie, bo szpinak w cieście jest absolutnie niewyczuwalny. Tym razem upiekłam ciasto w kształcie tortu, przekładając go delikatnym kremem serowo-śmietankowym z dodatkiem frużeliny. Cóż(...)wywołało efekt WOW zarówno wizualny, jak i smakowy:) Składniki: ciasto: 200g świeżego szpinaku 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki oleju rzepakowego 3 jaja 1 i 2/3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody skórka otarta z cytryny krem: 250 twarogu śmietankowego 50ml mleka 250ml śmietanki 30% 3 łyżki cukru pudru (dałam Diamant) sok z połowy cytryny frużelina: 300g

Obiad gotowy
Zupa szpinakowo-szczawiowa 145

blogu jest wiele przepisów z użyciem szpinaku (wszystkie znajdziecie tutaj klik ) jednak jeszcze nie ma zupy bo jej nigdy nie robiłam. W tym roku szpinak mi obrodził więc postanowiłam zrobić swoją pierwszą zupę szpinakową. Szpinak bardzo lubimy więc i zupa z jego dodatkiem także nam przypadła do gustu i od dzisiaj będzie na pewno pojawiać się na naszym stole(...)zupy dodałam nieco szczawiu aby nieco podkręić jej smak bo wydawała mi się trochę mdła. składniki: 1,5 l bulionu 350 g szpinaku 80 g szczawiu 2 łyżki masła 600 g obranych ziemniaków 2 marchewki 1 cebula sól śmietanka 30 % do zabielenia, ok 50-100 ml Marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Bulion zagotować

Monia miesza i gotuje
SELERYBA + MAKARON ZE SZPINAKIEM I ORZECHAMI WŁOSKIMI 157

Moja propozycja na wykwintny obiad to seleryba w towarzystwie makaronu ze szpinakiem z dodatkiem orzechów włoskich! Przyznaję - nie wiem, kto zapoczątkował nazwę "seleryba"! Jednak jest już tak mocno osadzona w naszym wegetariańskim słowniku, że nie będę szukać innego określenia. Każdy z nas doskonale rozpoznaje to hasło :)  Seler to prawdziwy afrodyzjak, bulwa szczęścia i zdrowia! O właściwościach selera pisałam tutaj(...)natomiast to doskonałe źródło białka, błonnika, wielu witamin i minerałów, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Już kilka orzechów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3! Z kolei liście szpinaku mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą; są też źródłem potasu, żelaza, magnezu, witamin z grupy B i kwasu foliowego. Czyli samo zdrowie! :) SELERYBA 1 większy seler 1 litr bulionu

wege i kropka
Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach 229

Przedstawiam dziś doskonały przepis na obiad w te ciepłe dni. Kurczak duszony z młodymi ziemniaczkami, szpinakiem i pomidorami, w delikatnym sosie serowo-śmietanowym na pewno zachwyci całą rodzinę. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu, dosłownie w jednej patelni a mamy praktycznie cały obiad. I zapewniam, że jest przepyszny! To danie nie może się nie udać i nie smakować, a podałam(...)pieczarkami w słodkim, winnym sosie , jak i w wersji light z młodymi warzywami i chorizo , pycha! Scroll down for recipe in English Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem (2-3 porcje) Składniki: 2 łyżki masła 2 udka z kurczaka, pałki i nadudzia oddzielnie 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 2 łyżeczki ziół prowansalskich 3-4 średnie młode ziemniaki,wyszorowane

karmelowy
Ciasto na pierogi nietypowe 167

Ciasto na pierogi według mnie nietypowe…Właściwie szukałam inspiracji na szpinak. Trafiłam na ten przepis całkiem niedawno i bardzo mnie zaintrygował. Ciasto na pierogi jest całkiem inne od tego, które zawsze przyrządzam. Ciasto na pierogi z kwaśną śmietaną…Miałam wrażenie, że to ciasto na faworki! No cóż po lekkim przekształceniu mogę z powodzeniem polecić Wam nowy przepis(...)ciasto na pierogi . Jeśli lubicie grzyby i szpinak to również możecie skorzystać z przepisu na takowe nadzienie. Pierogi uwielbiam pod każdą postacią. Muszę jednak przyznać, że nie lubię ich robić…są takie pracochłonne. Ale kilka razy do roku przezwyciężam moją niechęć i produkuję kilkadziesiąt pierogów na raz. Oczywiście pierogi z kapustą to charakterystyczna potrawa na święta. Latem będą

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania