szpinak - 15265 przepisów (strona:127/1018)

MAKARON Z CUKINIĄ, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 196

Makaron z cukinią, szpinakiem, suszonymi pomidorami i czosnkiem. Z delikatnym sosem na bazie parmezanu i wody z gotowania makaronu. Dzięki temu, że taka woda zawiera skrobię sos przygotowany na jej bazie będzie miał odpowiednią konsystencję, bez konieczności dodawania śmietany. Polecam dla wszystkich zapracowanych, na szybką i ciepłą kolację po pracy. SKŁADNIKI / 2 porcje 120 g makaronu jajecznego tagliatelle 1/2 małej(...)cukinii 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju ze słoiczka z pomidorami 6 kawałków suszonych pomidorów 2 garści listków szpinaku 1/4 papryczki chili 60 g tartego parmezanu ćwiartka cytryny do wyciśnięcia sól, świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku. Odcedzamy, zachowujemy 1/2 szklanki wody z gotowania. Cebulę i suszone pomidory

cool and minty
Boczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcami 380

Boczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcami – coś szybkiego na pyszny wege obiad. Przy dobrej organizacji przygotujemy go w 15 minut! Grzyby w takiej wersji są nie tylko sycące, ale i bardzo aromatyczne. Limonka i imbir nadają im orzeźwiającego smaku, zaś nerkowce przyjemnej chrupkości. Do dania najlepiej pasuje sypki ryż, lecz boczniaki można podać także same(...)ulubioną kaszą. Boczniaki w sosie sojowym: 400 – 500 g boczniaków 50 g świeżego szpinaku (2 duże garści) 3 łyżki sosu sojowego 2 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki 1/3 łyżeczki chilli w proszku 2-3 łyżki oleju arachidowego lub rzepakowego garść orzechów nerkowca do podania: ryż np.: jaśminowy

Poezja smaku
Zawijaski z tortilli w 2 smakach 360

Składniki: 1 opakowanie tortilli pszennych (4 sztuki); 1/2 opakowania liści świeżego szpinaku baby (waga 1/2 opakowania - 150 g);  2 prostokątne serki topione śmietankowe (u mnie Hochland , 2 x 100 g); Wersja z szynką: 4 duże plastry szynki wieprzowej (u mnie Babuni, Sokołów ); 6 plastrów żółtego sera (u mnie Gouda); 1/2 średniej, czerwonej cebuli, drobno posiekanej. Wersja z łososiem(...)opakowanie łososia wędzonego w plastrach (100 g). Dodatkowo: 20 wykałaczek.   Sposób przygotowania:  Liście szpinaku umyć i dokładnie osuszyć. Wszystkie placki tortilli posmarować dokładnie serkiem topionym. Na serku topionym ułożyć dość szczelnie liście szpinaku. W przypadku wersji z szynką: na liściach szpinaku ułożyć plastry szynki (po 2 na 1 tortillę), na szynkę plastry sera (po 3 na 1 tortillę

Gospodyni Miejska
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem 192

pierogi to jedne z moich ulubionych. Najlepsze tylko ze świeżego szpinaku. Smaczne bezmięsne danie obiadowe,doskonałe o każdej porze roku. ciasto: 400 g mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 żółtko 1 łyżka oliwy sól  nadzienie:  250 g świeżego szpinaku 250 g półtłustego twarogu 1 cebula  1 duży ząbek czosnku 1 łyżka masła sól świeżo mielony pieprz(...)Mąkę zalać gorącą wodą,wymieszać łyżką,dodać żółtko,oliwę,osolić do smaku i zagnieść elastyczne ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić co najmniej na 15 minut.  Szpinak pozbawić ogonków i posiekać. Na patelni roztopić masło,dodać drobno posiekaną cebulę,lekko podsmażyć i dodać rozgnieciony czosnek. Następnie dodać szpinak i smażyć przez kilka minut. Na koniec doprawić solą

Kolorowa kuchnia Elki
Crepes (francuskie naleśniki) ze szpinakiem 219

Ostatnio upodobałam sobie szpinak..mogę go jeść codziennie, Dziś postawiałam na cieniutkie naleśniki faszerowane szpinakiem, zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą. SKŁADNIKI: (4-5 głodnych osób) Przepis na francuskie naleśniki znajdziecie tutaj :   http://kopystkapogarach.blogspot.com/search/label/Nale%C5%9Bniki   FARSZ: 2 opakowania szpinaku 3-4 duże ząbki czosnku 1/2 niewielkiej cebuli 2 łyżki ricotty lub pleśniowego (opcjonalnie) sól pieprz gałka(...)muszkatołowa odrobina tłuszczu SOS POMIDOROWY: przepis znajdziecie tutaj : http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/klasyczny-sos-pomidorowy.html PRZYGOTOWANIE: Smażymy naleśniki, przygotowujemy sos pomidorowy. Szpinak rozmrażamy. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy szpinak, z którego całkowicie należy odparować wodę. Doprawiamy gałką,sola,pieprzem, na koniec dodajemy ricottę. Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni, naleśniki smarujemy nadzieniem i zawijamy w roladki. Żaroodporne

Kopystką po garach
Kaszotto z kurczakiem, kapustą pekińską i szpinakiem 235

Dzisiaj pomysł na rewelacyjne, sycące i bardzo smacznie danie z woka - kaszotto z kaszy gryczanej wraz z dodatkiem piersi kurczaka, kapusty pekińskiej, pora i szpinaku. Danie szybkie i łatwe do przygotowania. Warto dodać, że kasza gryczana jest polecana osobom będącym na diecie bezglutenowej :) Składniki na porcje dla 6 osób: 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej (200 g) 1/2 główki kapusty pekińskiej(...)świeżego szpinaku 1 podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg) 2 szklanki wrzącej wody 2 łyżki sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 por sól, pieprz słodka papryka odrobina oleju  Kilka godzin wcześniej, piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w większą kostkę, polać sosem sojowym i posypać pieprzem. Wymieszać i wstawić do lodówki. Po zamarynowaniu mięsa

Ugotować
Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem 417

Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem – czyli pyszny i syty obiad :) Tym razem kurczaka nadziałam farszem ze szpinaku i suszonych pomidorów. Wedle uznania suszone pomidory można np. zamienić na ser feta. Pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem: 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 450g mrożonego szpinaku w liściach 2 […] The post Pierś z kurczaka(...)cieście francuskim ze szpinakiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Zapiekanka z kaszy jaglanej ze szpinakiem i pomidorami 222

kaloryczną wersję tej potrawy. Zapiekanka z kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw i mozzarelli. Czas przygotowania i ilość porcji 90 minut, 4 porcje. Produkty 200 g kaszy jaglanej, 200 g szpinaku, 1 pomidor, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, mozzarella, 2 jajka, łyżka oleju kokosowego, pieprz i sól. Przygotowanie Kaszę przepłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni rozpuść łyżkę oleju kokosowego(...)usmaż na nim szpinak, pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Szpinak dopraw solą oraz pieprzem. Pomidora pokrój w drobną kostkę, a mozzarellę w plasterki. Ugotowaną kaszę odsącz z wody i zmiksuj blenderem. Następnie dodaj do niej jajka, odrobinę soli oraz pieprzu i wszystko wymieszaj. Do foremki przełóż warstwę kaszy, następnie warstwę szpinaku i pomidorów. Na koniec przełóż resztę kaszy

Fit&Fast Kitchen
Oponki pieczone: żółte, zielone i... plecione ;) 196

więc lżejsze od smażonych na głębokim tłuszczu, ale też nietypowe, bo... z naturalnie barwionego ciasta :) Kolor żółty to efekt dodania kurkumy, a delikatny zielony jest na soku wyciśniętym ze szpinaku (akurat miałam mrożony szpinak rozdrobniony Hortex, ale można też użyć zamrożonego w liściach). Całość wcale nie jest pracochłonna - robisz ciasto, zagniatasz, a jak wyrośnie to tylko siup do piekarnika! Proste(...)zachowany - jest dziurka ;) a nazwa jest zawsze tylko umowna. Składniki: Ciasto zielone: 1,5 szkl. mąki pszennej 1 jajko 4 g drożdży instant 1/4 szkl. cukru 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 25 g roztopionego masła Ciasto żółte: 1,5 szkl. mąki pszennej 1 jajko 4 g drożdży instant 1/4 szkl. cukru około 1/3 szkl. letniego mleka 1 łyżeczka kurkumy

Kolorowy Przepisownik
SZPINAKOWE NALEŚNIKI Z GORGONZOLĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI 259

właśnie tak wołam prawie każdego dnia zastanawiając się co przygotować na obiad. Dziś będzie prawdziwa wiosna na talerzu! Mam dla Was przepis na pyszne, szpinakowe naleśniki faszerowane liśćmi szpinaku, gorgonzolą i prażonymi orzechami włoskimi. Połączenie obłędne! Takie, które sprawia, że zawsze wołam o dokładkę! Ps. świetnym pomysłem będzie również dodatek łososia albo pieczonego kurczaka! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 7 szt ) * szpinak(...)mrożony ( rozmrożony ) – ok. 120 g * duże jajko – 1 szt * mleko – 100 ml * mąka pszenna – 150 g * sól – 1 szczypta * olej do smażenia DODATKOWO: * świeży szpinak – ok. 300 g * czosnek – 2 ząbki * cebula – 1 szt * gorgonzola – ok. 150 g * masło – 1 łyżka * orzechy włoskie – 50 g * sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ostra na Słodko
Szpinakowe placuszki z karmelizowanymi gruszkami 347

Delikatne i miękkie placuszki pancakes z dodatkiem szpinaku, który nadał im pięknego zielonego koloru. Podane ze słodkim twarożkiem połączonym z karmelizowanymi gruszkami to propozycja na słodkie śniadanie oraz sposób na przemycenie szpinaku do diety dzieci. 200 g zmielonego twarogu 2 twarde gruszki 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 25 g masła szczypta goździków mielonych szczypta cynamonu SZPINAKOWE PANCAKES(...)mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 1/2 szklanki mleka 1 łyżka miękkiego masła 2 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki pszennej Gruszki obrać ze skórki i pozbywając się gniazd nasiennych pokroić w kostkę. Cukier waniliowy wsypać na suchą patelnię i na małym ogniu rozpuścić. Do płynnego cukru dodać masło i połączyć. Wrzucić pokrojone gruszki, przyprawić

https:KKuchniaMniam
Pierś z indyka pod szpinakiem 218

Bardzo lubię połączenie szpinaku z mięsem. Dodatkowym atutem tego dania są jeszcze chrupiące plastry bekonu, więc radzę z nich nie rezygnować. pierś z indyka 250 g liści szpinaku 1duża cebula 2-3 ząbki czosnku 125 g serka philadelphia 200 g sera cheddar 3 łyżki kwaśnej śmietany plastry boczku parzonego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na porcje(...)Doprawiamy solą i pieprzem. Liście szpinaku myjemy, odrywamy łodyżki. Cebulę kroimy w kostkę. Plasterki boczku smażymy na suchej patelni do chrupkości. Odkładamy na deskę. Na pozostałym po smażeniu boczku tłuszczu podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy szpinak, i co jakiś czas mieszając, podsmażamy go. Do miseczki ścieramy ser cheddar, dodajemy śmietanę oraz serek philadelphia, wszystko mieszamy

Smaki Na Talerzu
Naleśniki ze szpinakiem i serem żółtym 216

Jako fanka szpinaku smakuje mi wszystko co zawiera te zielone listki. Naleśniki te są rewelacyjne na piątkowy obiad, podaję je z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Naleśniki przygotowałam według mojego sprawdzonego przepisu. Pychotka Składniki: 450 g szpinaku mrożonego (ja dałam świeży, który wcześniej umyłam i posiekałam) 100 g sera żółtego 1 jajko 1 łyżka masła czosnek sól, pieprz Sposób(...)przygotowania: Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć je. Zamrożony szpinak umieścić w rondelku i dusić go na średnim ogniu pod przykryciem, aż się rozmrozi. Dodać masło, przyprawy, zmiażdżony czosnek i jajko, dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do farszu. Na każdym naleśniku układać po łyżce farszu ze szpinaku i zawijać krokiety. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Naleśniki

Cukiernia Pychotki
Tagliatelle ze szpinakiem 250

Opis: Pamiętam, że jako dziecko bardzo nie lubiłam szpinaku. Kojarzył mi się z bezpłciową breją. Teraz nie wyobrażam sobie kuchni bez tego pysznego warzywa. Jest tyle cudownych sposób na jego wykorzystanie, że aż trudno wypróbować wszystkie. Zapraszam na tagliatelle ze szpinakiem to bardzo smaczne danie. Składniki: 200 g makaronu tagliatelle 300 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 pierś(...)gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak dokładnie myjemy. Kroimy, ale na niezbyt drobno. Szpinak wrzucamy na patelnię i smażymy aż zwiędnie. Dodajemy do tego śmietanę oraz makaron (makaron najlepiej dodać bezpośrednio z garnka). Razem z dodaniem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tagiatelle ze szpinakiem i tuńczykiem w sosie śmietanowym 189

Dzisiaj pomysł na szybki do przygotowania i bardzo smaczny obiad - makaron tagiatelle podany ze szpinakiem, sosem śmietanowym oraz tuńczykiem z puszki. Wiem, że danie może nie wyglądać zbyt atrakcyjnie, ale smakiem wszystko wynagrodzi! :) Składniki na 2-3 porcje: makaron typu tagiatelle około 150 g świeżego szpinaku 1 małe opakowanie śmietany 30% (200 ml) w temp. pokojowej 1 puszka tuńczyka(...)sosie własnym 2 ząbki czosnku odrobina oleju sól, pieprz Szpinak opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do garnka wlać odrobinę oleju. Przesmażyć czosnek. Następnie dodać szpinak. Całość smażyć, aż do momentu skurczenia liści. Na sam koniec wlać śmietanę i przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na małym ogniu, aż do lekkiej redukcji sosu. W międzyczasie makaron ugotować

Ugotować