Polędwiczki z dorsza na maśle 252Jakiś czas temu prezentowałam Wam przepis na risotto z zielonymi szparagami . Podałam je wtedy z przepyszną i banalnie prostą do wykonania polędwiczką z dorsza. Dzisiaj nadszedł czas, żeby podzielić się z Wami przepisem na tego dorsza. Przepis jest szybki w wykonaniu. Dzięki ograniczeniu przypraw do minimum ryba jest delikatna i maślana. Do tego przepisu możecie wykorzystać oczywiście inne ryby(...)ognia i wrzucamy na nią masło. Takim roztopionym masłem kilka razy polewamy kawałki ryby. Rybę podajemy w towarzystwie kawałka cytryny. Można ją także podać na risotto z zielonymi szparagami , tak jak na zdjęciach. Smacznego Artykuł Polędwiczki z dorsza na maśle pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotuje
PRZEPISY NA KURCZAKA! 406KURCZAK W SOSIE ŚLIWKOWYM Z ROZMARYNEM! KURCZAK W SOSIE POMIDOROWYM Z KURKUMĄ I CUKINIĄ! SAŁATKA Z KURCZAKIEM KURCZAK PIECZONY BEZ TŁUSZCZU Z WARZYWAMI! KOMOSA RYŻOWA Z KURCZAKIEM I SZPARAGAMI! ZIEMNIAKI W MUNDURKACH, KURCZAK, SZPARAGI! MAKARON SOBA Z TUŃCZYKIEM I KURCZAKIEM W SOSIE SOJOWO-ANYŻOWYM! KURCZAK PO WŁOSKU Z ZIEMNIAKAMI! ROLADKI Z KURCZAKA Z SOSEM ŻURAWINOWO- SZPARAGOWYM PIECZONY KURCZAK W MAŚLE
SMYKWKUCHNI
Kolorowa sałatka makaronowa z warzywami 243Znowu sałatka i znowu ze szparagami. No cóż, przyznaję, poszłam za ciosem. Skoro mężowi tak smakowała sałatka ryżowa z zielonym dodatkami to czemu nie dodać ich do wersji makaronowej? Tym razem jednak zostawiłam szparagi zupełnie surowe i tylko je pokroiłam przed dodaniem do razowego makaronu. Dla urozmaicenia dorzuciłam trochę soczystych pomidorków i ogórki małosolne z pierwszej, tegoroczne partii . Duże zieleniny
Smaczna Pyza
SAŁATKA MAKARONOWA ZE SZPARAGAMI 144Dziś szybko,lekko i bardzo smacznie - wiosna w mojej kuchni w pełni. Składniki: ok 20 dag makaronu kokardki 1 pęczek zielonych szparagów gałązka pomidorków koktajlowych mix sałat ( wg uznania) Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól,biały pieprz Makaron ugotować al dante w lekko osolonej wodzie,odcedzić. Szparagi umyć,usunąć zdrewniałe
Niespełnione zdolności kulinarne
Placki z jarmużem i serkiem wiejskim 176dania. Te placki z jarmużem to idealnie danie jak zostanie Wam resztka jarmużu, ale myślę, że można go teżspokojnie zastąpić szpinakiem. Ale teraz już czas przerzucić się chyba na szparagi:) jeszcze w tym roku nie gotowałam a czas najwyższy. Co ostatnio robiliście dobrego ze szparagami? szukam inspiracji. Placki z jarmużem i serkiem wiejskim Drukuj Prep time 15 min Cook
Cooking for Emily
Botwinka 287takie ciężko, postanowiłam więc zaopatrzyć się w pobliskim mieście na rynku, wiecie... takim, co to tylko raz w tygodniu jest ;) Zadowolona, że w końcu nakupię rabarbaru, botwinki i szparag wysiadłam z samochodu i pędem (bo wiecie, dzieci i Mąż w aucie) na stragany... Oj jakże się rozczarowałam... Nie dość, że z tego co chciałam nic nie było, to nawet(...)zapytałam o to, to sprzedawcy ze zdziwieniem kiwali głową, że nie mają... No bo przecież kto normalny kupuje takie rzeczy. Jabłka, cebula, marchewka ok, ale szparagi? Powariowała.. mniej więcej tak się czułam widząc ich pytający wzrok :) Na szczęście dopadłam jakiś sklepik w którym uśmiechnięta Pani przy kasie, niczym najpiękniejszy bukiet trzymała dzban botwinki. Aż mi się oczka zaświeciły
Kuchnia w czekoladzie
Serowo-szparagowy makaronik 178Obecnie większość warzyw i owoców dostępna jest przez cały rok, ale zawsze najlepsze są kiedy jest na nie sezon, kiedy dojrzewają w naturalnych warunkach. Póki zatem trwa sezon na szparagi- staram się używać ich gdziekolwiek i jakkolwiek się da. Uwielbiam. Zielone lub białe pędy bogate są w witaminy, sole mineralne i przeciwutleniacze. Ich kolor zależy od sposobu uprawy- zielone wyrastają(...)ponad grunt, białe natomiast dojrzewają przysypane ziemią. Uważane za afrodyzjak, z całą pewnością są źródłem świetnego smaku i niepowtarzalnych kulinarnych doznań. Dzisiaj proponuję makaron z dodatkiem szparagów w kremowy sosie, na bazie gorgonzoli, dojrzewającego miękkiego sera z pleśnią, pochodzącego z północnych Włoch, a konkretnie z rejonu Lombardii. Czytaj więcej
Pichceniomania
Wiosenne risotto ze szparagami z cukinią 206Sezon na szparagi rozpoczęty. A to przykład świetnego ich zastosowania. Szparagi bardzo dobrze pasują do risotto z dodatkiem podsmażonej cukinii i świeżych ziół. Do tego mała ilość chili, żeby wzmocnić smak dania i gotowe
Milion Smaków
Zapiekana cykoria ze szparagami i ziemniakami 185fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo lubimy te produkty i stwierdziliśmy, że fajnie sprawdzą się jako dodatek do dania głównego. Składniki 2 cykorie 3-4 zielone szparagi 2 ziemniaki średniej wielkości 4 łyżki oleju z awokado sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cykorie oczyszczamy, usuwamy głąby i szatkujemy. Szparagi oczyszczamy
R'n'G Kitchen
Bellanuna, Festiwal Najlepszych Restauracji Restaurant Week 222Rynek 20-23) Przystawka Roladka z grillowanej cukinii mus z pieczonego buraka i kozi ser Danie główne Gołąbek z nadzieniem z kaszy gryczanej i borowików , sos paprykowy i szparagi Deser Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym Lukr (ul. Kopisto 1/198) Przystawka Krem z cukinii z gruszką i prażonymi pestkami dyni Danie główne Kaszotto z kaszy pęczak z żurawiną, rukolą, rzodkiewką(...)czekoladą i pudrem miętowym Garden (ul. Kopisto 1) Przystawka Zapiekana cukinia ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem serwowana na sosie z pieczonej papryki Danie główne Kremowe risotto ze szparagami Deser Rulette z prażonymi jabłkami, serkiem mascarpone i sosem czekoladowym Wszystkie informacje pochodzą ze strony organizatora Festiwalu Najlepszych Restauracji. Życzę Wam wielu wspaniałych przeżyć kulinarnych! Smakujcie i próbujcie
Qlinarnie i Qlinarnie
Pizza z dwoma serami, figami i szparagami 166Pesto z rukoli: 1 garść rukoli 1 łyżka orzechów włoskich 1 ząbek czosnku 70 ml oliwy z orzechów włoskich sól, pieprz Dodatki: 2-3 świeże figi 4-5 zielonych szparagów 150 g koziego sera (roladka) 125 mozzarelli w kulce 1 czerwona cebula Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól(...)rukoli: Rukolę miksujemy z orzechami, ząbkiem czosnku i oliwą. Do smku doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy, rozsmarowujemy pesto i układamy ćwiartki fig, pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, pokrojoną w piórka cebulę, rozkruszamy ser kozi i układamy plastry mozzarelli. Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200°C (góra-dół). st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
R'n'G Kitchen
“Wszystkie smaki Skandynawii” – recenzja 191ugotowała z tej książki? Bardzo podobają historie opisujące pochodzenie tradycyjnych duńskich dań, ale wydają mi się one nieco zbyt ciężkie. Dobrze wygląda za to sałatka ziemniaczana ze szparagami i krewetkami, zupa ze szparagów, pęczaku i twarogu, pory gotowane z anchois, pieczona rzepa ze szczawiem i miodem, wątróbka z grilla, czy marynowany śledź. Na deser będzie marmolada mirabelkowa i pudding
Ugotowane pozamiatane
Filety kurczaka ze szparagami i serem 183zajmie nam więcej niż 35 min. Przy tym zaskoczymy naszych domowników eksplozją kolorów, smaków i zapachów. Składniki (dla dwóch osób) 1 filet z kurczaka (ok 350 g) 4 zielone szparagi 3 łyżki startego sera cheddar 2 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filet myjemy, oczyszczamy i kroimy(...)dwie części. Każdą cienko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na środek każdej układamy po 2 szparagi, posypujemy startym serem, zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy pesto z suszonych pomidorów, zapiekamy 25 min w temp 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchen
DORSZ ZE SZPARAGAMI I SOSEM ZIOŁOWYM 278Kremowy sos z natki pietruszki to klasyka kuchni angielskiej. Idealnie... Artykuł DORSZ ZE SZPARAGAMI I SOSEM ZIOŁOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE
Warzywna zupa z mięsem mielonym 150Kolejny pomysł na wykorzystanie tego, co mamy w lodówce. Składniki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 kalarepki 1 pietruszka 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 4 zielone szparagi 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,4 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego szczypiorek natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalarepki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, marchew na talarki a szparagi na 2-3 cm kawałki. Razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym oleju około 10 min, cały czas mieszając. Dodajemy koncentrat, chwilę razem mieszamy, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem, do miękkości warzyw. Pod koniec
R'n'G Kitchen