szparagi - 5593 przepisów (strona:229/373)

PIERŚ Z KURCZAKA W PRZYPRAWACH (redukcja, adaptacja, keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 241

względu na etap i cel pamiętać należy pamiętać by przygotowaną pierś w przyprawach podawać w towarzystwie warzyw a szczególni tych zielonych o niskiej zawartości węgli: sałaty, rukola, jarmuż, szpinak, szparagi itp. Składniki (1 porcja): 150 g piersi z kurczaka lub indyka (ze sprawdzonego źródła) 30 g jarmużu 30 g mixu sałat z rukolą 50 g papryki czerwonej 50 g pomidora(...)rozgrzanym smalcu z każdej strony co jakiś czas obracając do momentu aż się zrumieni. Paprykę umyć i pokroić w małe kawałki a następnie dodać do sałaty i jarmużu. Szparagi ugotować według przepisu. Do zieleniny dodać mięso i polać olejem MCT lub innym tłuszczem a następnie przyprawić według gustu. Smacznego! — BTW w 1 porcji z powyższych składników z olejem

Ola la LCHF
TARTA Z FASZEROWANYMI POMIDORAMI, SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I JAJKAMI POCHE 142

mnie „bawole oko”) – 3 szt * ser śródziemnomorski Apetina bazylia&oregano – 1 op * szynka pameńska – 6-7 plastrów * czosnek – 3 ząbki * zielone szparagi – 4 szt * jajko – 3 szt * świeże zioła – szczypiorek, bazylia * świeżo mielony pieprz i pieprz czerwony * oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, śmietanę(...)minut w 180C. DODATKI: Pomidory rozkrawamy, wydrążamy środek, wkładamy ser śródziemnomorski Apetina , delikatnie ugniatamy ( no bo im więcej, tym lepiej! ). Obok układamy ząbki czosnku ( w całości ) i szparagi ( wcześniej odcinamy zdrewniałe końcówki ). Skrapiamy dobrą oliwą, posypujemy świeżo mielonym pieprzem ( czarnym i czerwonym ), zapiekamy ok. 18-20 minut w 170C. Na sam koniec dodajemy delikatnie zwiniętą szynkę parmeńską i ugotowane wcześniej

Ostra na Słodko
Szwedzkie klopsiki jak z Ikei 258

dodatkową żurawiną. Najbardziej lubię je w wersji z puree ziemniaczanym, ale możesz je podać dość dowolnie. Do nich przygotuj dowolną sałatkę lub gotowane warzywa. Tym razem postawiłam na świeże szparagi polane bułką tartą z masłem, tradycyjnym dodatkiem w kuchni polskiej do gotowanych warzyw. Klopsiki możesz podać z tradycyjnym puree, zachęcam aby skorzystać z mojego przepisu na puree ziemniaczane . Szukasz pomysłów(...)wołowego – 2 płaskie łyżki mąki – olej do smażenia – 1 łyżka sosu worcester – żurawina do podania klopsików PROPOZYCJA PODANIA: puree ziemniaczane i gotowane warzywa np szparagi zielone. Przygotowanie : Przygotuj masę na pulpety, do miski dodaj mięso, bułkę tartą, jajko, sol, pieprz, gałkę muszkatołową, ziele angielskie. Wymieszaj całość najlepiej ręcznie, tak aby stworzyć jednolitą masę. Z masy mięsnej

nietylkopasta.pl
Filet z kurczaka zapiekany z warzywami w sosie jogurtowym -pyszny obiadek 283

usmażyć 1 pęczek szczypiorku drobno pokroić 2 podwójne filety z kurczaka oczyścić i przekroić na ciensze płaty 2 duże kubki jogurt i 1/3 majonezu ze sloika 2 garście ugotowanych szparagów kolejność przygotowania do pojemnika żaroodpornego wsypujemy por i rozkładamy na całości, potem bierzemy połowę pieczarek i rozrzucamy. Teraz układamy szparagi, można posypać troszkę papryką czerwoną. Na to filety z kurczaka

Moje Wyroby
Omlet z szynką parmeńską 204

dodałam warzywa oraz szynkę parmeńską. Możecie użyć mocno wędzonej szynki szwarcwaldzkiej, bardziej delikatnej szynki parmeńskiej lub zupełnie delikatnych i bardziej surowych szynek. Szukasz podobnych przepisów, zajrzyj też do: – szparagi z jajkiem – sałatka ze szparagami i jajkiem – omlet z białek Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: – 3 jajka – garść świeżej rukoli – 2-3 plasterki

nietylkopasta.pl
Zupa UNNNMS 110

kryje się pod nazwą UNNNMS? U Nas Nic Nie Marnuje Się…Dlaczego? Nie ze skąpstwa. Lubimy produkty „wykańczać” do końca. Składniki 1 głąb brokułu 200 g łodyg białych szparagów 3 młode marchewki 1 pomarańczowa papryka por (biała część) 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka masła 1,5 litra bulionu drobiowego 300 g polędwiczek z piersi kurczaka 3 łyżki ryżu natka(...)pietruszki sól, pieprz Przygotowanie B Głąb z brokułu, końcówki ze szparagów (obrane) i marchew, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w paski. Polędwiczki z kurczaka, kroimy na paski. Na rozgrzany olej połączony ze masłem, wrzucamy mięso, lekko podsmażamy, z każdej strony. Następnie dodajemy warzywa, dusimy kilka chwil pod przykryciem, często mieszając. Gorącym bulionem zalewamy warzywa, dodajemy ryż, gotujemy

R'n'G Kitchen
Spaghetti ze szparagami i brokułami 102

Kuchnia wegetariańska Składniki pęczek białych szparagów drobne różyczki brokuła 3 łyżki masła ząbek czosnku garstka posiekanych ziół : koperku, mięty , natki pietruszki 250 ml kwaśnej śmietany sol pieprz makaron spaghetti ser Dziugas orzeszki piniowe listki ziół do dekoracji Przygotowanie Brokuły i szparagi ugotowałem w osolonej wodzie al`dente. Na patelni rozgrzałem masło, dodałem posiekany czosnek, zeszkliłem, dodałem zioła. Smażyłem ok. pół

R'n'G Kitchen
Pieczone zielone Szparagi z ziemniakami 103

Składniki : - 500 g zielonych szparagów - 500 g ziemniaków - oliwa z oliwek - czarny pieprz - pęczek koperku - zielone oliwki Do podania : - rukola - pomidorki koktajlowe Przygotowanie : Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Kroimy na 2 lub 3 części. Ziemniaki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Koperek myjemy i drobno kroimy. Dodajemy oliwki i mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy pieprzem i opcjonalnie solą.  Nakładamy

Szkrab Je Sam
Ryż ze szpinakiem, pomidorami i fetą po grecku - Spanakorizo 191

mnie szparagi, ale też zielenina, mnóstwo zieleniny! Szpinak, botwinka, szczaw, koperek, dymka, a jak się utrafi to i młoda marchewka z nacią czy rzodkiewka z bujną czupryną z liści. Z warzywniaka wracam obładowana tym całym dobrodziejstwem, no po prostu oprzeć się nie mogę, taka jestem po zimie stęskniona zieleni!  A potem gotuję z tego najczęściej po grecku. Tak, Grecy(...)Potrawa jest jednak na tyle pyszna, prosta i uniwersalna, że postanowiłam ją opublikować również w formie osobnego posta, aby na pewno Wam nie umknęła :) ➤ Spróbuj także: zielony pilaw ze szparagami i bobem pilaw z bakłażanem, cynamonem i pistacjami Spanakorizo - Ryż ze szpinakiem, pomidorami i fetą po grecku Składniki / na 2-3 porcje: 500 g świeżego szpinaku 2-3 łyżki oliwy

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatki do pracy 308

Sałatki do pracy polecane przeze mnie, posmakują wszystkim, a znajomi będą prosili o przepis! Którą sałatkę przygotujecie jako pierwszą do pracy? Mój faworyt to  Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i parmezanem . Sałatka z buraczków z kremowym kozim serkiem i czarnuszką Sałatka Cezar z kurczakiem Sałatka jajeczna Sałatka z kaszy bulgur z marchewką i pomarańczowym dressingiem(...)mozzarellą Sałatka z kaszy kuskus z kukurydzą, fetą i oliwkami Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z mozzarella i bazyliowym pesto Sałatka z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi Sałatka z zielonymi szparagami, z szynką szwarcwaldzką, mozzarellą i parmezanem Sałatka ziemniaczana z kukurydzą i czarnymi oliwkami Sałatka ziemniaczana z majonezem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z fasoli i ciecierzycy

Moja smaczna kuchnia
Pasta jajeczna ze szparagami i koperkiem 157

Składniki: 3-4 jajka 1/3 pęczka zielonych szparagów 250 g serka homogenizowanego naturalnego 1/2 pęczka koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy sól i pieprz do smaku Jajka obrać ze skorupek, zetrzeć na grubej tarce, Szparagi pokroić w paski 4 mm, koperek drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, schłodzić. Doprawić solą i pieprzem. Pastę podawać rozsmarowaną na kromkach chleba

Czerwień i błękit
Piątek: Misa obfitości z krewetkami, pęczakiem i warzywami 144

misy wszystko na co macie ochotę: awokado, marchew, selera naciowego – totalna wolna amerykanka! Składniki: Szklanka pęczaku Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona) 2 garści pomidorków koktajlowych 6 szparagów zielonych Kawałek cukini 10 krewetek (najlepiej surowych) 2 łyżki oleju Dressing 4 łyżki sosu sojowego 4 oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego albo winnego Zaprawa do krewetek 2 ząbki czosnku(...)dressing: wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami oleju sezamowego i 2 łyżkami octu ryżowego. Krok 4 Zagotuj w rondlu litr wody i wrzuć do wrzątku fasolkę i szparagi przekrojone na połowy. Gotuj 2 minuty, odcedź i ostudź. Krok 5 Wymieszaj pęczak z fasolką, wyłóż na talerze. Dodaj krewetki, pokrojone pomidorki, posiekaną cukinię. Całość polej dresingiem. I gotowe! Smacznego

Niedzielny kucharz
Żółte curry z kurczakiem i ciecierzycą 118

dań, choć czasami korzystamy z naszych zapasów. Dzisiaj proponujemy Wam obiad w 15 min. Sycący i bardzo aromatyczny. Składniki 500 g filetów z kurczaka 1 papryka zielona 200 g szparagów zielonych 1 puszka ciecierzycy konserwowej 1 mała puszka owoców koktajlowych 3 łyżki oleju sezamowego 50 g żółtej pasty curry 50 ml wrzątku Przygotowanie M Filety kroimy w dużą kostkę. Paprykę(...)paski. Szparagi na większe kawałki. Ciecierzycę osączamy z zalewy. Na rozgrzanej oleju, na dość mocnym ogniu, smażymy filety, dodajemy warzywa, cieciorkę, lekko zrumieniamy, dodajemy pastę curry, owoce wraz z zalewą oraz wrzątek. Dusimy przez 5 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami

R'n'G Kitchen
Maślana młoda kapustka 125

warzywa. Już prawie słyszę jej pukanie do drzwi Pojawiają się powoli młode ziemniaczki, które absolutnie uwielbiam gotowane w mundurkach i serwowane z masełkiem i zsiadłym mlekiem. Pokazują się też szparagi, na które sezon rozpoczęłam już chwilę temu prezentując przepyszną ZUPĘ-KREM Z BIAŁYCH SZPARAGÓW . Oprócz tych smakołyków dostępna jest też młoda kapustka. Zwykle przygotowuję ją w bardziej frymuśny sposób

Kate's Kitchen
Misa obfitości z pęczakiem, czyli nowy przepis na bowl 215

misy wszystko na co macie ochotę: awokado, marchew, selera naciowego – totalna wolna amerykanka! Składniki: Szklanka pęczaku Szklanka zielonej fasolki (może być mrożona) 2 garści pomidorków koktajlowych 6 szparagów zielonych Kawałek cukini 10 krewetek (najlepiej surowych) 2 łyżki oleju Dressing 4 łyżki sosu sojowego 4 oleju sezamowego 2 łyżki octu ryżowego albo winnego Zaprawa do krewetek 2 ząbki czosnku(...)dressing: wymieszaj 4 łyżki sosu sojowego z 4 łyżkami oleju sezamowego i 2 łyżkami octu ryżowego. Krok 4 Zagotuj w rondlu litr wody i wrzuć do wrzątku fasolkę i szparagi przekrojone na połowy. Gotuj 2 minuty, odcedź i ostudź. Krok 5 Wymieszaj pęczak z fasolką, wyłóż na talerze. Dodaj krewetki, pokrojone pomidorki, posiekaną cukinię. Całość polej dresingiem. I gotowe! Smacznego

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania