szparagi - 5593 przepisów (strona:230/373)

Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania! 506

choć spokojnie możecie dodać do tego przepisu inne składniki, na które macie ochotę i zużyć resztki. Wczoraj zrobiłam go w wersji z dodatkiem kawałka cukinii i kilku szparagów, zamiast pomidorów z puszki dałam koncentrat pomidorowy, a zamiast śmietany resztę ricotty. W menu zamieściłam także dwa przepisy wykorzystujące koper włoski zwany fenkułem. Z Mężem bardzo lubimy to warzywo, choć wiem(...)Opcjonalnie dopraw solą, pieprzem i ewentualnie płatkami chilli.  Wariacje: Taki makaron pozwoli Ci na spożytkowanie lodówkowych resztek. Wczoraj zrobiłam go w wersji z dodatkiem kawałka cukinii i kilku szparagów, zamiast pomidorów z puszki dałam koncentrat pomidorowy, a zamiast śmietany resztę ricotty. Rady: Pozostałą w opakowaniu śmietanę wykorzystaj do kurczaka a'la Gaston Gerard w sobotę. Do kurczaka możesz także

Chilli Czosnek i Oliwa
Wreszcie piąteczek i pora na pizzę 217

domu każdy lubi coś innego! Dzisiaj obok kapryśnej pizzy upiekłam pizzę bianco i pizzę z jajkiem sadzonym. Pizza z jajkiem to moja ulubiona pizza. Dzisiaj znalazły się na niej szparagi, szpinak, pomidory i boczek. Jest to pizza bez sera nad czym ja zbytnio nie ubolewam. Pizza przypomina jest mocno wypieczona, bo piekłam ją na kamieniu. Pisałam o kamieniu do pizzy(...)łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 350 – 400 ml ciepłej wody Nadzienie na pizzę z jajkiem 2 jajka 4 plastry boczku 100 g świeżego szpinaku 1 łyżeczka masła 10 szparagów 12 pomidorów koktajlowych 3 łyżki sosu do pizzy, tutaj przepis sól morska do smaku suszone płatki chili i oregano do posypania Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj oliwę, mąkę, sól

codojedzenia
Zupa krem z selera i gruszki 189

pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj z ziarnami słonecznika. Spróbuj także: Zupa krem z kalarepy papryka cebula szpinak Pomidorowa zupa krem z czerwoną soczewicą pomidory soczewica słonecznik Krem z białych szparagów szparagi pietruszka ziemniaki

Fit&Fast Kitchen
Gulasz wołowy z warzywami 113

sosu sojowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 l bulionu wołowego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki 1/2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków 6 szt zielonych szparagów 1 głąb z brokułu 2 łodygi selera naciowego 100 g groszku cukrowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 pełna(...)średnim ogniu, pod przykryciem 30 min. Marchew kroimy na plasterki, dodajemy do mięsa i gotujemy przez kwadrans. Do sosu dolewamy kwas z kiszonych ogórków, gotujemy 30 min pod przykryciem. Szparagi kroimy na kawałki, głąb brokułu obieramy, kroimy na plasterki, seler naciowy kroimy na 5 mm kawałki i razem z groszkiem dodajemy do sosu. Wsypujemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem kolejne

R'n'G Kitchen
Jajka zapiekane w kokilkach z wędzonym łososiem 195

kokilach zajmują w moim sercu szczególne miejsce. Można je zrobić szybko i dosłownie dla stada głodnych gości – w wersji lekkiej i odchudzonej albo nieprzyzwoicie tłustej , z warzywami (na pomidorach, szparagach czy szpinaku), z dodatkiem wędlin, ryb, albo jako przegląd niedojedzonych resztek – z czym tylko przyjdzie nam ochota. Jajka zapiekane z wędzonym łososiem to już całkiem eleganckie śniadanie! Rozgrzewamy piekarnik(...)takim wypadku zastąpi ubita śmietana 36% z dodatkiem chrzanu, wyciśnięta elegancko przez dekoracyjną końcówkę szprycy cukierniczej. W sezonie szparagowym warto razem z wędzonym łososiem wykorzystać w tym przepisie zielone szparagi, wcześniej ugotowane. SKŁADNIKI 4 pojedyncze porcje 1 pełna łyżeczka masła do wysmarowania ramekinów 4 jajka L, w temperaturze pokojowej 350g gęstego jogurtu, skyru albo gęstej i tłustej lekko kwaśnej śmietany

Karo in the Kitchen
Warzywna zupa z cielęciną 140

łodygi selera naciowego 4 ziemniaki 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1,5 l bulionu warzywnego 100 g brukselki 100 g groszku cukrowego 1/2 szt brokułu 4 szt zielonych szparagów 2 pełne łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki koperek sól, pieprz Przygotowanie Mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną marchew, seler, ziemniaki (duża kostka), smażymy kilka minut(...)zalewamy gorącym bulionem. Następnie dodajemy oczyszczoną brukselkę (większe kroimy na pół) oraz groszek. Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do zupy po 10 min razem z pokrojonymi szparagami, gotujemy jeszcze 5 min. Śmietanę mieszamy z mąką i odrobiną zimnej wody. Hartujemy wywarem z zupy, dodajemy do całości i dokładnie rozprowadzamy. Podgrzewamy (kilka minut na małym ogniu), nie gotujemy. Do smaku doprawiamy

R'n'G Kitchen
Skorzonera w naleśnikach 146

Skorzonera pochodzi z Europy Południowej. Uprawiana jako warzywo jadalne- Francja, Holandia, Belgia, Niemcy. Zbiór od października do kwietnia. Po ugotowaniu podobna do szparagów troszkę. Można podać z ziemniaczanymi placuszkami. Też jak szparagi z bułką tartą.  Składniki 1 kg skorzonery 2 łyżki mąki 2 łyżki octu Sos : cytryna 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka ostrej musztardy 3 łyżki

R'n'G Kitchen
Żurek z Skorzonery - bezglutenowy 184

warzywo. Popularnie nazywany jest  czarny korzeń  lub  wężymord. Posiada  jadalny długi korzeń spichrzowy o brunatnej bądź prawie czarnej skórce, którego biały miąższ przypomina smakiem szparagi jest lekkostrawny i zawiera sole mineralne (sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor), karoten, witaminy: E, B1, B2, C i kwas nikotynowy(witamina B3).  Jest to moja pierwsza styczność(...)warzywem i od razu została podana na kolację. Smakiem przypomina szparagi. Gdybyście chcieli zachować bardziej aromat skorzonery wystarczy nie dodawać na koniec soku z cytryny. Ja dodałam i wyszedł warzywny żurek. Jako, że Szkrabina uwielbia wszystko co kwaśne i kiszone zjadła całą porcję. Podałam z makaronem razowym, jednak spokojnie można go pominąć i zjeść jako krem z dodatkiem dobrego pieczywa

Szkrab Je Sam
Tarta brokułowa z pieczarkami i szwedzkim serem 165

tarty? My bardzo, na obiad lub na kolację. Jest to danie, które można przygotować z resztek np. tarta z ziemniakami lub tarta hamburgerowa . Piekę tarty sezonowo. Przychodzi pora na szparagi, to oczywiście piekę tartę ze szparagami . Narobiłam Wam smaku na tartę, to zapraszam na przepis na tartę brokułową poniżej. Tarta brokułowa Składniki: Spód 120 g pszennej mąki 100 g mąki

codojedzenia
Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej 109

Zielone szparagi zapiekane w kubraczku z szynki parmeńskiej. Dodatek oliwy oraz sera cheddar nadadzą im charakteru i wyrazistego smaku. Pyszne danie, które przygotujesz w pięć minut.. resztę zrobi za Ciebie piekarnik. Polecam miłośnikom szparagów oraz szybkich i wyjątkowych dań :-) Czas przygotowywania:  5 minut Czas pieczenia: 30 minut Ilość porcji

AniaGotuje.pl
Sałatka z tuńczykiem i ananasem 163

ananasem. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4-5 Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym ½ puszki kukurydzy ½ puszki ananasa 100 g makaronu kokardki 3 łyżki majonezu 100 g szparagi mrożonej 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Szparagi i makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Tuńczyka i kukurydzę odcedzić. Ananasa pokroić w kostkę. Wszystkie

KuchniaWeDwoje.pl
ROSZPONKA Z GRUSZKĄ / CORN SALAD WITH PEAR 109

Comments / 25/07/2016 BURACZANY HUMMUS / HUMMUS WITH BEETS 2 Comments / 18/07/2016 BAZYLIOWY HUMMUS / BASIL PESTO HUMMUS 0 Comments / 15/07/2016 PIEROGI Z BOBEM / BROAD BEANS PIEROGI 2 Comments / 12/07/2016 KURCZAK, SZPARAGI I PAPPARDELLE / CHICKEN ASPARAGUS PAPPARDELLE 0 Comments / 07/07/2016 KOKOSOWA ZUPA Z KURCZAKIEM / COCONUT CHICKEN SOUP 0 Comments / 05/07/2016 POMIDOROWA / TOMATO SOUP 0 Comments / 25/06/2016 ROSÓŁ DROBIOWY / CHICKEN BROTH 1 Comment / 22/06/2016(...)ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 0 Comments / 17/06/2016 SWIEŻA SAŁATA Z WINOGRONAMI I BAKŁAŻANEM / FRESH SALAD WITH GRAPES & EGGPLANT 0 Comments / 07/06/2016 LENIWE CURRY / LAZY CURRY 0 Comments / 02/06/2016 Previous Next

Martyna Cooks
Makaron z sosem szparagowo-śmietanowym 137

szybki i naprawdę pyszny obiad. Chwila moment i gotowe. :) Zapraszam na makaron z sosem szparagowo-śmietanowym. Składniki: ulubiony makaron ugotowany wg przepisu na opakowaniu 1 słoik szparagów (ten duży) odrobina oliwy 1/2 cebuli posiekanej drobno 3/4 kartonika śmietanki 12% (tej rzadkiej) sól pieprz posiekany koperek Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, po chwili dodać pokrojone i odsączone szparagi

Trufelkowo
Villa Toscania, czy była to podróż do prawdziwej Italii? 149

kluseczkami z parmezanu i domowym pesto.   Przyjemny, bardzo dobry. Na danie główne zamówiłam Ravioli, najpierw chciałam ze szpinakiem i ricottą, ale kiedy kelner polecił danie dnia, Ravioli ze szparagami, decyzja była oczywista. Szparagi - zawsze przebiją u mnie wszystkie propozycje, uwielbiam kiedy jest na nie sezon.   Tata zamówił te ze szpinakiem, więc wymieniliśmy się jednym pierożkiem.   Przemysław poprosił

Trufelkowo
Jak dłużej zachować świeżość warzyw i owoców? 215

Dużo etylenu wydzielają m.in.: banany, morele, melony, gruszki, śliwki, mango, jabłka, papryka oraz pomidory. Owoce i warzywa szczególnie wrażliwe na etylen – np.: bakłażany, arbuzy, dynie, ziemniaki, marchewki, rzodkiewki, szparagi, sałaty i brokuły należy trzymać osobno z warzywami wymienionymi w pierwszej grupie. Jeśli będą leżały obok siebie – szybciej zaczną gnić. Pomidory lubią być przechowywane szypułką do góry – przechowywane(...)aluminiową i schować do szuflady lodówki. Tak przechowywany może zachować świeżość nawet ponad dwa tygodnie. Podobnie możemy owinąć brokuła – musimy uprzednio rozdzielić go na różyczki. Brokuł, kalafior i szparagi dobrze przechowują się też jak cięte kwiaty – wystarczy zanurzyć ich końcówki w naczyniu z wodą i przechowywać pionowo – najlepiej w lodówce. Dodatkowo można je nakryć foliowym workiem

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania