Znowu sałatka i znowu ze szparagami. No cóż, przyznaję, poszłam za ciosem. Skoro mężowi tak smakowała sałatka ryżowa z zielonym dodatkami to czemu nie dodać ich do wersji makaronowej? Tym razem jednak zostawiłam szparagi zupełnie surowe i tylko je pokroiłam przed dodaniem do razowego makaronu. Dla urozmaicenia dorzuciłam trochę soczystych pomidorków i ogórki małosolne z pierwszej, tegoroczne partii . Duże zieleniny
Smaczna PyzaDziś szybko,lekko i bardzo smacznie - wiosna w mojej kuchni w pełni. Składniki: ok 20 dag makaronu kokardki 1 pęczek zielonych szparagów gałązka pomidorków koktajlowych mix sałat ( wg uznania) Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól,biały pieprz Makaron ugotować al dante w lekko osolonej wodzie,odcedzić. Szparagi umyć,usunąć zdrewniałe
Niespełnione zdolności kulinarnedania. Te placki z jarmużem to idealnie danie jak zostanie Wam resztka jarmużu, ale myślę, że można go teżspokojnie zastąpić szpinakiem. Ale teraz już czas przerzucić się chyba na szparagi:) jeszcze w tym roku nie gotowałam a czas najwyższy. Co ostatnio robiliście dobrego ze szparagami? szukam inspiracji. Placki z jarmużem i serkiem wiejskim Drukuj Prep time 15 min Cook
Cooking for Emilytakie ciężko, postanowiłam więc zaopatrzyć się w pobliskim mieście na rynku, wiecie... takim, co to tylko raz w tygodniu jest ;) Zadowolona, że w końcu nakupię rabarbaru, botwinki i szparag wysiadłam z samochodu i pędem (bo wiecie, dzieci i Mąż w aucie) na stragany... Oj jakże się rozczarowałam... Nie dość, że z tego co chciałam nic nie było, to nawet(...)zapytałam o to, to sprzedawcy ze zdziwieniem kiwali głową, że nie mają... No bo przecież kto normalny kupuje takie rzeczy. Jabłka, cebula, marchewka ok, ale szparagi? Powariowała.. mniej więcej tak się czułam widząc ich pytający wzrok :) Na szczęście dopadłam jakiś sklepik w którym uśmiechnięta Pani przy kasie, niczym najpiękniejszy bukiet trzymała dzban botwinki. Aż mi się oczka zaświeciły
Kuchnia w czekoladzieObecnie większość warzyw i owoców dostępna jest przez cały rok, ale zawsze najlepsze są kiedy jest na nie sezon, kiedy dojrzewają w naturalnych warunkach. Póki zatem trwa sezon na szparagi- staram się używać ich gdziekolwiek i jakkolwiek się da. Uwielbiam. Zielone lub białe pędy bogate są w witaminy, sole mineralne i przeciwutleniacze. Ich kolor zależy od sposobu uprawy- zielone wyrastają(...)ponad grunt, białe natomiast dojrzewają przysypane ziemią. Uważane za afrodyzjak, z całą pewnością są źródłem świetnego smaku i niepowtarzalnych kulinarnych doznań. Dzisiaj proponuję makaron z dodatkiem szparagów w kremowy sosie, na bazie gorgonzoli, dojrzewającego miękkiego sera z pleśnią, pochodzącego z północnych Włoch, a konkretnie z rejonu Lombardii. Czytaj więcej
PichceniomaniaSezon na szparagi rozpoczęty. A to przykład świetnego ich zastosowania. Szparagi bardzo dobrze pasują do risotto z dodatkiem podsmażonej cukinii i świeżych ziół. Do tego mała ilość chili, żeby wzmocnić smak dania i gotowe
Milion Smakówfareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo lubimy te produkty i stwierdziliśmy, że fajnie sprawdzą się jako dodatek do dania głównego. Składniki 2 cykorie 3-4 zielone szparagi 2 ziemniaki średniej wielkości 4 łyżki oleju z awokado sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cykorie oczyszczamy, usuwamy głąby i szatkujemy. Szparagi oczyszczamy
R'n'G KitchenSkładniki: 2 filety z kurczaka 100 g rukoli pęczek zielonych szparagów 1 opakowanie twardej fety 8-10 suszonych pomidorów 3 łyżki pestek dyni cukier, sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, zioła prowansalskie olej do smażenia Sos: 1/3 szklanki octu jabłkowego lub białego winnego 1 płaska łyżeczka płynnego miodu 1 płaska łyżka ziół do sałatek 1 rozgnieciony ząbek czosnku sól i pieprz(...)przygotować sos, schłodzić. Kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę i przyprawić solą., pieprzem, papryką, czosnkiem i ziołami. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, ostudzić. Rukolę przepłukać i osuszyć. Szparagi pokroić na kawałki, pozbywając się twardych części. Ugotować al dente w osolonym i posłodzonym wrzątku. Najpierw wrzucić na wrzątek środkowe części, a po dwóch minutach końcówki. Odcedzić i ostudzić. Fetę
Czerwień i błękitRynek 20-23) Przystawka Roladka z grillowanej cukinii mus z pieczonego buraka i kozi ser Danie główne Gołąbek z nadzieniem z kaszy gryczanej i borowików , sos paprykowy i szparagi Deser Ciasto marchewkowe z lukrem pomarańczowym Lukr (ul. Kopisto 1/198) Przystawka Krem z cukinii z gruszką i prażonymi pestkami dyni Danie główne Kaszotto z kaszy pęczak z żurawiną, rukolą, rzodkiewką(...)czekoladą i pudrem miętowym Garden (ul. Kopisto 1) Przystawka Zapiekana cukinia ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kozim serem serwowana na sosie z pieczonej papryki Danie główne Kremowe risotto ze szparagami Deser Rulette z prażonymi jabłkami, serkiem mascarpone i sosem czekoladowym Wszystkie informacje pochodzą ze strony organizatora Festiwalu Najlepszych Restauracji. Życzę Wam wielu wspaniałych przeżyć kulinarnych! Smakujcie i próbujcie
Qlinarnie i QlinarniePesto z rukoli: 1 garść rukoli 1 łyżka orzechów włoskich 1 ząbek czosnku 70 ml oliwy z orzechów włoskich sól, pieprz Dodatki: 2-3 świeże figi 4-5 zielonych szparagów 150 g koziego sera (roladka) 125 mozzarelli w kulce 1 czerwona cebula Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól(...)rukoli: Rukolę miksujemy z orzechami, ząbkiem czosnku i oliwą. Do smku doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto cienko rozwałkowujemy, rozsmarowujemy pesto i układamy ćwiartki fig, pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, pokrojoną w piórka cebulę, rozkruszamy ser kozi i układamy plastry mozzarelli. Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200°C (góra-dół). st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
R'n'G Kitchenugotowała z tej książki? Bardzo podobają historie opisujące pochodzenie tradycyjnych duńskich dań, ale wydają mi się one nieco zbyt ciężkie. Dobrze wygląda za to sałatka ziemniaczana ze szparagami i krewetkami, zupa ze szparagów, pęczaku i twarogu, pory gotowane z anchois, pieczona rzepa ze szczawiem i miodem, wątróbka z grilla, czy marynowany śledź. Na deser będzie marmolada mirabelkowa i pudding
Ugotowane pozamiatanezajmie nam więcej niż 35 min. Przy tym zaskoczymy naszych domowników eksplozją kolorów, smaków i zapachów. Składniki (dla dwóch osób) 1 filet z kurczaka (ok 350 g) 4 zielone szparagi 3 łyżki startego sera cheddar 2 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filet myjemy, oczyszczamy i kroimy(...)dwie części. Każdą cienko rozbijamy, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Na środek każdej układamy po 2 szparagi, posypujemy startym serem, zwijamy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy pesto z suszonych pomidorów, zapiekamy 25 min w temp 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenKremowy sos z natki pietruszki to klasyka kuchni angielskiej. Idealnie... Artykuł DORSZ ZE SZPARAGAMI I SOSEM ZIOŁOWYM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEKolejny pomysł na wykorzystanie tego, co mamy w lodówce. Składniki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 kalarepki 1 pietruszka 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 4 zielone szparagi 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,4 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego szczypiorek natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalarepki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, marchew na talarki a szparagi na 2-3 cm kawałki. Razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym oleju około 10 min, cały czas mieszając. Dodajemy koncentrat, chwilę razem mieszamy, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem, do miękkości warzyw. Pod koniec
R'n'G KitchenWielkanoc-więc robię galantynę. W szynkę zawijam szparagi, jajko, sałatkę warzywną....każdego roku to samo. Postanowiłam,że w tym roku będzie inaczej. Szparagi pozostają,bo zagrożono mi w domu strajkiem-ale jajko i sałatka wysiadają z mojego świątecznego menu. Postawiłam na pastę serową. Można ją zawinąć w szynkę lub liść sałaty-druga opcja bardziej przypadła mi do gustu. SKŁADNIKI
Kopystką po garach