delikatnym smaku chrzanu I pietruszki , który dopełnia nasz przepyszny obiad. Polecam. Zaczynamy: Składniki na sos: 500 gr mięsa mielonego około 150 gr pieczarek pół pęczka szparagów 1 łyżeczka chrzanu 100 ml śmietany 100 ml wody 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka mąki sól, pieprz, paprika 1 łyżka oleju Wykonanie: Na rozgrzany olej dajemy pokrojone pieczarki- smażymy około(...)Dodajemy mielone. Doprawiamy przyprawami . Smażymy aż mięso nie będzie rózowe. Dodajemy szparagi- pokrojone na trzy części. Rozrabiamy śmietanę, wodę, make, chrzan, pietruszkę- miksujemy blenderem. Dodajemy do mięsa- mieszamy - gotujemy około 3 min. Sos gotowy. Składniki na placki: ok 1-1,5 kg ziemniaków 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyzki mąki 2 łyżki gęstej śmietany sól
Smaki EdytyUwielbiam szparagi pod każdą postacią. Są dla mnie symbolem zbliżającego się lata. Dzisiaj na obiad mieliśmy delikatne i lekkie tarty ze szparagami. Zaserwowałam do nich białe wino. Wypiek można jeść na ciepło i zimno, więc idealny na wszelkie przyjęcia. Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy
Przepisy AleksandrySezon na szparagi w pełni, a ja sobie uświadomiłam, że nie robiłam do tej pory samodzielnie nic szparagowego. W ogóle chyba raz w życiu je jadłam, ale nie zapisało mi się to zdarzenie jakoś szczególnie. Szparagi kojarzyły mi się dotychczas z czymś niesłychanie wykwintnym, a ja kuchni takiej raczej nie prowadzę. Ale w tym roku jest taki wysyp szparagowych dań
Zdrowa Kuchnia SowyDrobiowe roladki to danie łatwe do przygotowania, a zarazem efektowne. To od Was zależy co zamkniecie w kawałku mięsa - niech zadziała wyobraźnia. Ja swoje nadziałam łososiem i szparagami. Musnęłam olejem rzepakowym i obtoczyłam w młotkowanym pieprzu. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego powinien znaleźć zasłużone miejsce w każdej kuchni. To jeden z najzdrowszych tłuszczów, odpowiednio zbilansowany(...)niezwykle cenne dla naszego organizmu, kwasy Omega-3 i Omega-6. Sięgajmy po olej rzepakowy ! Składniki: 1 cały filet z kurczaka 80-100 g łososia w plastrach 5-7 szparagów zielonych 1/4 szkl. oleju rzepakowego 2 -3 łyżki pieprzu młotkowanego z kolendrą ( KAMIS ) sól ponadto: folia aluminiowa Wykonanie: Mięso dokładnie umyć, osuszyć i oczyścić. Podzielić na 7-8 części, formując
kolorowotorcikowoJedna z kilku wersji przygotowywanych przez nas zapiekanek makaronowych, dzisiejsza jest w wersji wegetariańskiej. Tylko makaron, dwa sosy, warzywa, no i jeszcze trochę sera. Pierwszy raz do zapiekanki dodaliśmy szparagi (które uwielbiamy) i wyszła bardzo delikatna i baaardzo smakowita. Sos beszamelowy przygotowałam na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej, bez dodatku masła, użyłam sam olej kokosowy. Makaron również był pełnoziarnisty orkiszowy(...)razu na dwa dni (jest równie smaczne odgrzewane) lub zrobić z połowy porcji. Składniki: - 400g makaronu orkiszowego pełnoziarnistego (lub dowolny inny) - 1 cukinia ok.350g - 250g pieczarek - 1kg zielonych szparag (2 pęczki) - 2 duże cebule - ok.1 łyżki oleju kokosowego - starty żółty ser (u mnie cheddar) Sos beszamelowy: - 60g oleju kokosowego bezzapachowego - 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 500ml wody - 250ml mleka orkiszowego
Smaczne Zdrowebardzo! Korzystam jednak z kazdej nadarzajacej sie okazji by zniknac w kuchni i przygotowac moje ulubione dania z ulubionych produktow. Ucieszylam sie jak dziecko z cukierkow gdy dostalam zielone szparagi. Mialam na nie wiele pomyslow, ale koniec koncow powstala quiche. Wiem, ze bardzo podobne tarty przygotowalam 2 lata temu klik , ale kazda modyfikacja przepisu zasluguje na uwage. Tak wiec dzis(...)pyszna quiche ze szparagami i parmezanem. skladniki: przepis na ciasto masa: 300g zielonych szparagow 20g masla 4 szalotki 150ml mleka 4 jajka 100g parmezanu w platkach sol, pieprz do smaku Na rozgrzanym masle podsmazamy pokrojona w plasterki szalotke. Szparagi pozbawiamy twardych koncowek i gotujemy w osolonej wodzie przez 6 minut. Nastepnie przelewamy zimna woda i wystudzamy. Kroimy
Przysmaki KarolkiSezon na szparagi niedługo się skończy, wiec trzeba go wykorzystać maksymalnie, a ze w lodowce zalegały i mrożone grzyby z jesiennych zbiorów mojego męża postanowiłam je wykorzystać i przygotować makaron z nimi i szparagami. Użyłam makaronu lumaconi bo to są takie fajne male koszyczki które super nadziewaj ą się sosem. I wyszło całkiem przyjemne pyszne danie, do tego szybkie
Bernika - moj kulinarny pamietnikniesamowicie I krótko- czy można to pogodzić? :) Dzisiaj tak, zapraszam Was na obiad w 15min :) Zaczynamy: Składniki: 1 filet łososia ok 200 gr małych pieczarek- baby 2 pęczki szparagów 3 ząbki czosnku ok 300 ml śmietany 200 gr serka Philadelphia sól, pieprz, paprika sok z cytryny ok 1-2 łyżki oliwa natka pietruszki Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy(...)łyżki oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki I pokrojonego w kostkę łososia. Smażymy ok 2 min Dodajemy szparagi, czosnek ( wyciśnięty przez praske) serek Philadelphia I śmietanę. Doprawiamy 0,5 łyzeczki soli, cytryna, pieprz, ok 2 łyżeczki papryki. Od chwili zagotowania, gotować ok 2-3 min. Sprawdzić smak, w razie czego dodać przypraw. Wkroić dużo natki pietruszki. Pamiętać
Smaki Edytyrisotto- możemy użyć inny. Też będzie pysznie I wyśmienicie. Zaczynamy:) Składniki: ok 40 gr masła 2 łyzki oliwy z oliwek 1 cebula-posiekana 2-3 ząbki czosnku szparagi ok 340 gr ryżu do risotto ok 1 l bulionu kurczakowego sól, pieprz 2-3 łyżki masła starty świeży parmesan- ok 100 gr Wykonanie. Masło rozpuszczamy z oliwą w garnku(...)Wrzycamy posiekaną cebule I czosnek. Smażymy ok 2-3 min. Dajemy ryż. Obsmażamy ok 2-3 min. Mieszamy by każde ziarenko ryzu było pokryte tłuszczem. Dodajemy szparagi. Pamietajmy by odciąć końcówki. Zaczynamy podlewać ryż bulionem . Mieszamy by nie przywarł do garnaka. Jeżeli zabraknie nam bulionu - dodajemy wodę. Cały process do miękkiego ryżu trwa ok 20 min. Na koniec
Smaki Edytyryby trzeba jeść. Do tego obiad w 30 min, czego chciec więcej ? Zapraszam : Składniki: 1 filet z łososia 100-150 ml pesto- przepis tutaj ziemniaki 200-250 gr szparagów Wykonanie: Najpierw wstawiamy ziemniaki do gotowania. Przygotowujemy pesto - przepis tutaj Myjemy łososia , porcjujemy. Nagrzewamy piekarnik na 200 C. Łososia smarujemy pesto. Wkładamy do pieczenia na 10 min. Gotujemy szparagi
Smaki EdytySezon szparagowy uważam za otwarty. Co prawda trochę przypadkowo bo kupiłam przeceniony pęczek zielonych szparagów na zupę ( taki wczorajszy). Ale zawsze szparagi. A zupkę szparagowa uwielbiamy. Z reguły robię kremowa do popicia - dziś ugotowałam do niej młodych ziemniaków. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDzisiaj na obiad proponuję kluski casarecce z pesto ze zmiksowanych surowych szparagów , z dodatkiem sera peccorino i koperku. Pysznie i szybko bo w upały gotować się nie chce. Moje pesto, chociaż pewnie zaraz ktoś krzyknie, że nadużywam tej nazwy, powstało z resztek szparagów. Tak, właśnie z resztek bo wykorzystałam odłamane końcówki szparagowych pędów, które odrzuciłam wcześniej. Nadawały się bo były
Smaczna Pyzapropozycja to sałatka z bardzo ciekawym, aromatycznym w smaku sosem. Składniki: - 1 filet podwójny z kurczaka - 1 puszka ananasa w plastrach - 1/2 puszki groszki - 1/2 puszki kukurydzy - 1 słoik szparagów Na sos: - 1 mały jogurt gęsty - 4 łyżki majonezu - 4 łyżki soku ananasowego - 2 ząbki czosnku (drobniutko kroimy) - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru - sól do smaku Przygotowanie(...)Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę i smażymy w przyprawie delikat czerwony do mięs. Ananasa i szparagi kroimy w kosteczkę, dodajemy groszek, kukurydzę i wystudzonego kurczaka. Wszystkie składniki potrzebne do sosu mieszamy i polewamy sałatkę. SMACZNEGO
Zainspirowana w kuchniMiałam Wam dzisiaj przedstawić danie ze szparagami, ale niestety nie mogłam ich wczoraj już nigdzie dostać. To się nazywa pokrzyżować plany, a wymyśliłam sobie przepis i dostawałam na samą jego myśl ślinotoku. Trudno, będzie kiedy indziej, jak dorwę szparagi! Tymczasem prezentuję Wam pyszny kompocik z sezonowych owoców. Najlepiej smakuje schłodzony! Wykorzystałam do niego mrożone truskawki, ale równie dobrze możecie
Fabryka pomysłówJajka faszerowane marchewką z groszkiem Jajka z szynką Jajka faszerowane serem żółtym Jajka faszerowane szynką Jajka faszerowane kaparami Jajka faszerowane oliwkami Jajka faszerowane pieczonymi burakami i serem Jajka faszerowane szparagami i parmezanem Jajka z wędzoną papryką po hiszpańsku Jajka z koperkiem Jajka z kawiorem Jajka faszerowane kiełkami Jajka faszerowane dla maluszka Jajka oczy Jajka w sosie czosnkowym Jak ugotować jajka
Dorota Smakuje