sznycle - 525 przepisów (strona:27/35)

medaliony z indyka w kokosie 235

danie. Mojemu mężowi tak zasmakowały, że następnego dnia z samego rana pojechał po indyka i zażyczył sobie znowu takie kotlety.  Składniki: 400 g fileta z indyka (kupuję tzw." sznycle" czyli już pokrojone plastry mięsa) 2 jajka 1/2 szklanki mąki 50 g kokosu olej sól, pieprz Mięso natrzeć solą i pieprzem. Jajko rozbełtać z odrobią soli. Mięso oprószyć mąką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jarzynowa potrawka z indykiem 161

przecieru pomidorowego (u mnie sos pomidorowo-paprykowy ) ząbek czosnku pół czerwonej papryki ewentualnie: garść płatków migdałowych ewentualnie: suszona papryczka chili sól Pierś indyczą pokroić w plastry jak na sznycle, a potem w paski w poprzek włókien. Zamarynować indyka w 2 łyżkach oliwy, suszonym tymianku, paprykach w proszku, soli i pieprzu. Odstawić pod przykryciem do lodówki na ok. godzinę - dwie. Przygotować

Weekendy w domu i ogrodzie
Bitki drobiowe w delikatnym sosie 100

nasyci, ale nie będziemy przejedzeni. Może nie jest to jedno z szybkich dań na obiad, ale jest bardzo smaczne i nie jest trudne do zrobienia. Zapraszam ! Składniki 4-5 sznycli z indyka 1 cebulka mąka pszenna do obtoczenia mięska olej 3-4 łyżki śmietanki 30% 2 łyżki mąki pszennej warzywko do smaku 1/2 małego korzenia pietruszki natka pietruszki sól, pieprz

Gotowanie...to proste !
Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym 318

czosnek. Posiekaną kapustę wymieszać z ostudzonym ryżem surowym mięsem i cebulą z czosnkiem. Dodać zioła, kminek, majeranek, słodką i ostrą paprykę, natkę, przyprawę oraz jajka. Masę formować jak płaskie sznycle, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Sos grzybowy: 1 duża cebula 350 g świeżych grzybów (dałam borowiki) 2 ząbki

Czerwień i błękit
kotlety mielone de luxe 159

Wikipedii:  Kotlet mielony, w Małopolsce zwany sznyclem – potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki (bułka może być również świeża – namoczona w wodzie i odciśnięta), doprawiona do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na masle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy dodają do tego kotleta świeżo posiekaną natkę pietruszk

Pychotkaaa
Ulubione przepisy w październiku 181

się ukryć, że przyszła jesień. W tak chłodne dni szukamy przede wszystkim rozgrzewających potraw. Czytelnicy mojego bloga najchętniej zaglądają do przepisów na nalewki. Na drugim miejscu mamy potrawy mięsne. Sznycle nalewka z orzecha włoskiego Nalewka z aronii

prawdziwe jedzenie
Grzyby gatunkami. Boczniaki ostrygowate 234

cały kosz już przy pierwszym stanowisku boczniaków! Dzikie boczniaki ostrygowate są ciemniejsze, intensywniej pachną, są też bardziej jędrne. Boczniaki to bardzo smaczne a nawet zdrowe grzyby. Można je smażyć - sznycle z boczniaków są przepyszne! Można je też dusić. gotować a malutkie sztuki marynować. Nigdy ich nie suszyłam, ale pewnie na proszek grzybowy też byłyby dobre. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zapiekane zraziki 135

dobra, nie samo, ale za pomocą moich rąk. :) Możecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami i z czym tylko macie ochotę... Jeśli wolicie karkówkę to zapraszam na sznycle zapiekane w sosie (przepis) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 4 łyżki mleka 1 łyżka majeranku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego

O kuchni z uczuciem
Sznycle z karkówki zapiekane w sosie 279

przełożyć do naczynia żaroodpornego, następnie podsmażone pieczarki i na wierzch wlać sos. Wszystko zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż sos zrobi się lekko rumiany. sznycle z karkówki zapiekane w sosie

O kuchni z uczuciem
Steki z indyka 134

SKŁADNIKI: 500 g steków (sznycli) z indyka 1 garść drobno posiekanych suszonych pomidorów 1 łyżka suszonego lubczyku  sok z 1 limonki 1 łyżeczka czerwonego pieprzy - zmiażdżyć w moździerzu sól morska do smaku 1 łyżka oliwy PRZYGOTOWANIE: Steki zamarynuj w marynacie (sok z limonki, oliwa, suszone pomidory, lubczyk, sól i pieprz). Odstaw do lodówki na godzinę. Wyłóż mięso do naczynia

ClauditteMissCooking
Pikantny chutney morelowy 142

kanapce z brie i twarożkiem śmietankowym. Jest wyraźnie kwaśno-pikantny, bardzo świeży i bogaty w smaku. Będzie super do fondue i na pewno wykorzystam go do kotletów lub sznycli z indyka, bo zanosi się na dobrą kompozycję z takim delikatnym duszonym lub pieczonym mięsem. I  już nawet mam pomysł. ;) Tymczasem spróbujcie tego chutneya: Pikantny chutney morelowy Składniki: 8 dużych

Kuchnia Prezydentowej
Słodka Babeczka u Prezydentowej 171

podmiejskiej.              Okropnie wyczerpani kilkugodzinnym spacerem w totalnie zatłoczonym centrum, pojechaliśmy na przedmieścia do prawdziwej bawarskiej oberży. Zajadając sznycle, pieczonego prosiaka, sałatkę z grillowanym indykiem, popijając monachijskie piwo a na koniec kawę, spędziliśmy kolejne przemiłe 2 godzinki.       I jeszcze kawka, po bawarskim obiedzie

Kuchnia Prezydentowej
Sznycelki z kurczaka w kremowym sosie chili 322

robić nie będę, ale na fali pojawiających się takich i owych soczystych piersi kurczęcia usmarowanych rozpuszczonym "rosołkiem" zamieszczam przepis na takież. Smaczne, smaczniejsze, bez kostki. :P Składniki: 4 sznycle z piersi kurczaka (2 piersi bez polędwiczek, przekrojone poziomo na pół) sól, pieprz 4 ząbki czosnku, posiekane 1-2 czerwone papryczki chili, posiekane 2 łyżki sklarowanego masła (lub Buttarisu albo masła

Kuchnia Prezydentowej
Zrazy schabowe w serowym sosie 169

Danie można powiedzieć z jednego gara, chude mięso jakim jest schab i serowe nadzienie, duszone w sosie własnym to propozycja na codzienny jak i wykwintny obiad. Zapraszam ;-) Składniki: 5 sznycli ze schabu 100 g serka topionego śmietankowego 50 g sera cheddar 2 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych pęczek natki pietruszki 1 ząbek czosnku sól i pieprz do smaku mąka pszenna

Wanilia i Kardamon
Mielone w orzechowej panierce 131

Kolejna, milsza alternatywa dla standardowych sznycli. Tym razem soczyste, lekko chrzanowe i.. chyba moje ulubione. ;) 0,5kg mięsa mielonego z łopatki 2 cebule  2 ząbki czosnku 2 łyżki ostrego tartego chrzanu 1 jajko pół garści posiekanej natki pietruszki gałka muszkatołowa, majeranek, estragon zielona czubryca, vegeta garść orzechów arachidowych bułka tarta, pieprz mielony olej do smażenia Mięso przekładamy

Kuchenna Kontrrewolucya