Pęczotto z pieczarkami i boczkiem 172Ostatnio często robię dania jednogarnkowe, których przygotowanie zazwyczaj nie trwa długo:). Pęczotto to polska wersja popularnego risotto, gdzie ryż zastąpiła kasza. Boczek i pieczarki - z takim
Szefowa kuchni
Pulpety w sosie musztardowym z pieczarkami i marchewką 180Pulpety to wdzięczne danie, zmieniają smak wraz z sosem jaki do nich przygotujemy;). Wersja musztardowo-warzywna na pewno przypadnie Wam do gustu! Pulpety: 500g mięsa
Szefowa kuchni
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem 173Oto moje kolejne podejście do chleba - bardzo udane:). Czy może być coś lepszego niż domowy chleb, świeżo wyjęty z piekarnika? Najlepszy jest oczywiście na pierwszy dzień
Szefowa kuchni
Chłopska patelnia z kiełbasą, cebulą, papryką i pieczarkami 189Ta rumiana, mocno przysmażona kiełbasa w pysznym sosie, zjedzona prosto z patelni to kulinarne marzenie każdego faceta:). Treściwe i sycące. Pamiętajmy o wyborze dobrej jakości kiełbasy
Szefowa kuchni
Łopatka wieprzowa pieczona w piekarniku z cebulą i czosnkiem 447Bardzo lubię mięso w plastrach pieczone w piekarniku. Dziś prezentuję porcję konkretnego mięsa z dużą ilością cebuli i czosnku:). Łopatka wyszła miękka i krucha. 1 kg
Szefowa kuchni
Sałatka z rukolą, winogronem i serem gorgonzola 170Sałatka tak prosta, że aż trudno uwierzyć w to jak jest pyszna:). Fani intensywnego w smaku sera gorgonzola na pewno będą zadowoleni. 125 g rukoli
Szefowa kuchni
Parówki w cieście drożdżowym, czyli domowe hot dogi 355Zdecydowanie bardziej lubię hot dogi w takiej formie niż klasyczne, czyli parówki wsadzone zazwyczaj w kupną bułkę:). Ciasto nie wymaga wyrastania, zagniatamy, oblepiamy nim parówki i
Szefowa kuchni
Puszysta, szybka babka na oleju 16394Warto mieć taki przepis w swoim zeszycie. Na babkę, którą można zrobić dosłownie w kilka chwil:). Ma konsystencję raczej piaskową i suchą. Polecam oblaną lukrem i
Szefowa kuchni
Naleśnikowe świderki bolognese z sosem beszamelowym 458Lubicie faszerowane naleśniki? Ja bardzo:). Staram się podawać je tak by zaskakiwać gości - i tak powstały te faszerowane ruloniki. Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 1
Szefowa kuchni
Babka potrójnie kakaowa 303Pyszna babka kakaowa:). Wilgotna i zarazem puszysta. Znajdziemy w niej ciasto o trzech różnych intensywnościach kakao a warstwy, które w niej widać robią świetny efekt wizualny
Szefowa kuchni
Makaron z cukinią i sosem gorgonzola 200Uwierzcie mi - takie dania są najlepsze:). Kilka prostych składników, 15 minut pracy i gotowe! Makaron z sosem gorgonzola jest intensywny w smaku, polecam amatorom serowych smaków
Szefowa kuchni
Schab w sosie kurkowo - musztardowym 221Kurki doskonale pasują do mięsa wieprzowego i w takim wydaniu lubimy je najbardziej:). Koniecznie z delikatnym sosem śmietanowym. By nie było nudno, urozmaiciłam go musztardowym posmakiem
Szefowa kuchni
Szybkie bułeczki wiejskie - bez drożdży, bez wyrastania 211Lubię świeże, domowe bułki, lecz zawsze niecierpliwię się kiedy trzeba czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie:). Alternatywą mogą być takie oto bułeczki z proszkiem do pieczenia w
Szefowa kuchni
Krem z kurek i pietruszki 165Moim zdaniem grzyby lubią dodatek warzyw korzeniowych, dlatego zupa kurkowa z korzeniami pietruszki okazała się być strzałem w dziesiątkę:). 300 g kurek (mogą być mrożone
Szefowa kuchni
Zapiekanka ze szpinakiem, trzema serami i mięsem mielonym 208Kochamy zapiekanki:). W dzisiejszej znajdziemy makaron, szpinak, sery i śmietanowy sos. Takiego połączenia smaków nie trzeba specjalnie zachwalać - trzeba spróbować:). 300g makaronu 500g mrożonego szpinaku 2
Szefowa kuchni