Warsztaty kawowe z Anią Starmach 220niebawem na blogu wołowina w sosie kawowym, inspirowana podróżą do Gwatemali i warsztatami Jacobs (bądźcie czujni ;) ).Cook Up"Cała w migdałach" by SzczyptaSmaQwg. przepisu Ani Starmach"Zimowa kawa" by SzczyptaSmaQ, przepis własnySerdecznie pozdrawiam wszystkie przesympatyczne dziewczyny... i Lubomira również
SzczyptaSmaQ
Ośmiornica marynowana w oliwie 255O śmiornicę, nieodłączny element diety śródziemnomorskiej, najczęściej podawana jako przekąska. Można się w niej zakochać od pierwszego kęsa lub znienawidzić (to zazwyczaj z powodu jej egzotycznego
SzczyptaSmaQ
Kwas buraczany - wiosenna odnowa 219Wiosną, kiedy z utęsknieniem wypatrujemy pierwszych promieni słońca i oznak budzącej się przyrody nasze wymęczone zimą organizmy jadą już na oparach paliwa. Cera jakaś szara, włosy
SzczyptaSmaQ
Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie 252S ernik grejpfrutowy to fajny wiosenny deser. Puszysta i lekko kwaskowata (wg. upodobań) masa serowa kontrastuje ze słodkim i kruchym spodem upieczonym z kaszy jaglanej
SzczyptaSmaQ
Rybny przekładaniec 214N ie od dziś wiadomo, że ryby są zdrowe i warto je jeść kilka razy w tygodniu, ale ryby to także znakomity środek upiększający. Za sprawą
SzczyptaSmaQ
Rogaliki z czeremchą 253P rzed nami weekend i nasze myśli mimo woli zaczynają krążyć wokół łóżka i tych przyjemnie rozleniwionych chwil, które będziemy w min mogli spędzić, nie
SzczyptaSmaQ
Mus z białej czekolady i zielonej herbaty 528B ył już na blogu mus z gorzkiej czekolady , tym razem proponuję białą czekoladę w połączeniu z zieloną herbatą. Do tego dowolne owoce i mamy
SzczyptaSmaQ
Wege burgery z czerwonej fasoli i batatów 264N a wiosnę, kiedy temperatura otoczenia wzrasta i instynktownie zmniejszamy spożycie tłustych, ciężkostrawnych i rozgrzewających potraw warto sięgać po warzywa mrożone, w puszkach i w słoiczka
SzczyptaSmaQ
Pomarańczowa tarta z batatów na jaglanym spodzie 339D rugie życie Kremu batate , czyli bataty i pomarańcze tym razem w formie tarty na kruchym jaglano-orkiszowym spodzie. Do podania z
SzczyptaSmaQ
Rillettes z gęsi z nutą macierzanki i pomarańczy 250R illettes z gęsiej piersi z dodatkiem macierzanki i pomarańczy to przepyszne smarowidło, idealne do pieczywa , zwłaszcza tego domowego pieczonego na zakwasie. Rillettes
SzczyptaSmaQ
Chleb żytnio-jaglany z ziarnami 236D omowy chleb na zakwasie z mąki żytniej razowej, jaglanej i orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych i ziaren (w tym przepisie czarnuszka, kminek i słonecznik). Czas
SzczyptaSmaQ
Kawa z zieloną herbatą matcha 275N ie możesz się zdecydować kawa czy herbata? Może kawa z zieloną herbatą matcha? Kawowo-herbaciane zestawienie ciekawie smakuje na ciepło, jako kawa mrożona lub szybki
SzczyptaSmaQ
Weekendowe śniadanie - jajka zapiekane w szynce 269P roste i efektowne śniadanie, które samo się robi w trakcie parzenia kawy lub herbaty :). Można je podać z różnego rodzaju sałatami i surówkami. Świetnie smakują
SzczyptaSmaQ
Pomarańczowy krem batatee 261K rem batatee to moja wariacja nt. kremu brulee. Przygotowuję go z wyjątkowych i zdrowych batatów, które tworzą intensywnie pomarańczowe zestawienie z pomarańczą. Dla kontrastu sos
SzczyptaSmaQ
Krewetki na szałwiowym puree z kalafiora 235Proste i szybkie danie z krewetkami, które są też znakomitą dekoracją. Można je podać jedynie z cząstkami cytryny lub pójść dalej i przygotować sałatkę. Porcje: 2
SzczyptaSmaQ