szczyptasmaq - 156 przepisów

Warsztaty kawowe z Anią Starmach 207

niebawem na blogu wołowina w sosie kawowym, inspirowana podróżą do Gwatemali i warsztatami Jacobs (bądźcie czujni ;) ).Cook Up"Cała w migdałach" by SzczyptaSmaQwg. przepisu Ani Starmach"Zimowa kawa" by SzczyptaSmaQ, przepis własnySerdecznie pozdrawiam wszystkie przesympatyczne dziewczyny... i Lubomira również

SzczyptaSmaQ
Ośmiornica marynowana w oliwie 248

O śmiornicę, nieodłączny element diety śródziemnomorskiej, najczęściej podawana jako przekąska. Można się w niej zakochać od pierwszego kęsa lub znienawidzić (to zazwyczaj z powodu jej egzotycznego

SzczyptaSmaQ
Kwas buraczany - wiosenna odnowa 203

Wiosną, kiedy z utęsknieniem wypatrujemy pierwszych promieni słońca i oznak budzącej się przyrody nasze wymęczone zimą organizmy jadą już na oparach paliwa. Cera jakaś szara, włosy

SzczyptaSmaQ
Sernik grejpfrutowy na jaglano-słonecznikowym spodzie 248

S ernik grejpfrutowy to fajny wiosenny deser. Puszysta i lekko kwaskowata (wg. upodobań)   masa serowa kontrastuje ze słodkim i kruchym spodem upieczonym z kaszy jaglanej

SzczyptaSmaQ
Rybny przekładaniec 210

N ie od dziś wiadomo, że ryby są zdrowe i warto je jeść kilka razy w tygodniu, ale ryby to także znakomity środek upiększający. Za sprawą

SzczyptaSmaQ
Rogaliki z czeremchą 235

P rzed nami weekend i nasze myśli mimo woli zaczynają krążyć wokół łóżka i tych przyjemnie rozleniwionych chwil, które będziemy w min mogli spędzić, nie

SzczyptaSmaQ
Mus z białej czekolady i zielonej herbaty 523

B ył już na blogu  mus z gorzkiej czekolady , tym razem proponuję białą czekoladę w połączeniu z zieloną herbatą. Do tego dowolne owoce i mamy

SzczyptaSmaQ
Wege burgery z czerwonej fasoli i batatów 244

N a wiosnę, kiedy temperatura otoczenia wzrasta i instynktownie zmniejszamy spożycie tłustych, ciężkostrawnych i rozgrzewających potraw warto sięgać po warzywa mrożone, w puszkach i w słoiczka

SzczyptaSmaQ
Pomarańczowa tarta z batatów na jaglanym spodzie 315

D rugie   życie   Kremu batate ,   czyli bataty i pomarańcze  tym razem w formie tarty na kruchym jaglano-orkiszowym spodzie. Do podania z

SzczyptaSmaQ
Rillettes z gęsi z nutą macierzanki i pomarańczy 235

R illettes z gęsiej piersi z dodatkiem macierzanki i pomarańczy to przepyszne smarowidło, idealne do pieczywa , zwłaszcza tego  domowego pieczonego  na zakwasie.  Rillettes

SzczyptaSmaQ
Chleb żytnio-jaglany z ziarnami 221

D omowy chleb na zakwasie z mąki żytniej razowej, jaglanej i orkiszowej z dodatkiem płatków owsianych i ziaren (w tym przepisie czarnuszka, kminek i słonecznik). Czas

SzczyptaSmaQ
Kawa z zieloną herbatą matcha 265

N ie możesz się zdecydować kawa czy herbata? Może kawa z zieloną herbatą matcha? Kawowo-herbaciane zestawienie ciekawie smakuje na ciepło, jako kawa mrożona lub szybki

SzczyptaSmaQ
Weekendowe śniadanie - jajka zapiekane w szynce 249

P roste i efektowne śniadanie, które samo się robi w trakcie parzenia kawy lub herbaty :). Można je podać z różnego rodzaju sałatami i surówkami. Świetnie smakują

SzczyptaSmaQ
Pomarańczowy krem batatee 258

K rem batatee to moja wariacja nt. kremu brulee. Przygotowuję go z wyjątkowych i zdrowych batatów, które tworzą intensywnie pomarańczowe zestawienie z pomarańczą. Dla kontrastu sos

SzczyptaSmaQ
Krewetki na szałwiowym puree z kalafiora 226

Proste i szybkie danie z krewetkami, które są też znakomitą dekoracją. Można je podać jedynie z cząstkami cytryny lub pójść dalej i przygotować sałatkę. Porcje: 2

SzczyptaSmaQ
Sieję w mieście - jak przetrwać przedwiośnie 194

W itaminy bez konserwantów i aromat świeżych ziół są zawsze mile widziane w każdej kuchni. Małe roślinki w intensywnych kolorach mogą tchnąć ducha świeżości w prozaiczne

SzczyptaSmaQ
Dorada w migdałach 232

Ryba z piekarnika faszerowana pomidorami, pod przyjemnie chrupiącymi migdałami.  Polecam :)  Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 2 Składniki: 2 dorady (ok. 400 g),   4

SzczyptaSmaQ
Weekendowe śniadanie - placki z ricottą i chia 253

P rzed nami weekend. Najczęściej zaczynasz go od standardowego zestawu kanapek na śniadanie, może jajecznicy albo serka wiejskiego z kubeczka.  Od jakiegoś czasu obiecujesz sobie

SzczyptaSmaQ
Domowe curry z królika 257

Królik, jak już wspominałam w przepisie  Królik w sosie musztardowym z suszonymi śliwkami , to wyjątkowe i bardzo chude mięso. Najczęściej ląduje w zawiesistych sosach ze

SzczyptaSmaQ
Szybka kawa piernikowa 281

Dzień dobry! Kawa do łóżka, a może naturalne dopalacze do pracy?  Przyprawy wzbogacają nasze dania o nowy smak, aromat i cenne dla naszego organizmu składniki

SzczyptaSmaQ
Leniwe jaglane z suszonymi pomidorami i bazylią 278

Leniwe jaglane z kozim (lub krowim) twarogiem i aromatycznym sosem z suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Najlepsze prosto z wody, można je podać też następnego dnia

SzczyptaSmaQ
Dietetyczny pasztet drobiowo-warzywny 568

Jeśli czasami macie ochotę na lżejszą wersje tradycyjnych potraw, ten przepis jest dla Was :) Na horyzoncie wiosna, temperatura za oknem rośnie i już nie potrzebujemy

SzczyptaSmaQ
Ciemny chleb żytnio-orgiszowy na zakwasie 281

Pieczenie domowego chleba zaliczam do najprzyjemniejszych i najzdrowszych uzależnień, z których nie trzeba się leczyć. Zapewne wiecie o czym mówię. Z każdym upieczonym bochenkiem można zapadać

SzczyptaSmaQ
Hummus z suszonymi pomidorami 304

Hummus przygotowany wg. podstawowego przepisu wystarczy zmiksować z suszonymi pomidorami, posypać tymiankiem i czarnym sezamem żeby otrzymać pastę w stylu śródziemnomorskim. Polecam :) Czas przygotowania: 

SzczyptaSmaQ
Jaglane kluseczki z sosem malinowym i migdałami 292

Kluseczki na bazie jaglanej pozostałej z obiadu, z dodatkiem mąki gryczanej. Wyjdzie nam szybka przekąska lub ciepła kolacja, do podania z pysznym sosem malinowym lub innym

SzczyptaSmaQ
Sernik cytrynowe latte chia z gorącym chutneyem 222

Macie ochotę na sernik? Ja dość często ;) zwłaszcza jak mogę wprowadzić do przepisu domowe nalewki, likiery lub konfitury. Dziś właśnie taki sernik cytrynowe latte podany z

SzczyptaSmaQ
Marynowana cukinia z Prosciutto i serem pelśniowym 281

. Czas przygotowania:  20 minut Porcje: 2 Składniki: Kilka naleśników z mąki pełnoziarnistej ( tu przepis ), 6 plastrów szynki, Cukinia, Pęczek rzodkiewki,  Garść oliwek, 150 g

SzczyptaSmaQ
Bomba witaminowa, natka pietruszki, grejpfrut i chia 276

Prosty sposób na dostarczenie dużej dawki naturalnej witaminy C, a jeśli ktoś nie przepada za natką pietruszki ten koktajl kompletnie zmieni Wasz punk widzenia. Rewelacyjny, orzeźwiający

SzczyptaSmaQ
Som tam - sałatka z zielonej papai 266

Czasami można znaleźć w sklepie zieloną papaję, czasami to znakomicie :). W Azji zielona papaja jest uważana za warzywo, przygotowuje się z niej znakomitą Som tam

SzczyptaSmaQ
Hummus z awokado i kolendrą 225

Hummus w zielonej odsłonie z awokado, lionką, kolendrą i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, przygotowany na bazie przepisu na gładki hummus (tu przepis) . Pyszny jak zawsze

SzczyptaSmaQ
Na walentynki podaruj zdrowie. Chlebek chia. 226

Za pewne za sprawą św. Walentego, patrona zakochanych i wariatów,  w walentynki ogrania nas swego rodzaju amok  :).  Z każdej strony atakują nas czerwone

SzczyptaSmaQ
Azjatycki rosół na dorszu 198

Tajska kuchnia to proste składniki i kreatywność kucharzy. W zależności od prowincji te same dania mogą inaczej wyglądać i smakować, ale zawsze są proste, aromatyczne, smaczne

SzczyptaSmaQ
Konfitura pomarańcza z imbirem i czerwonym pieprzem 277

Zima to znakomity czas na robienie przetworów z cytrusów, na które sezon w pełni, a przez to wysoka jakość owoców i atrakcyjna cena. Do moich ulubionych

SzczyptaSmaQ
Crema di limoncello 4077

Jeśli zasmakowaliście w limoncello ten aksamitny cytrusowy likier także przypadnie wam do gustu. Crema di limoncello możecie przygotować w ciągu 5 minut  korzystając z własnych

SzczyptaSmaQ
Nalewka z kumkwatów 546

Nalewka z kumkwatów przypomina likier kumkwatowy, bardzo popularny na Korfu. Znakomity dodatek do deserów i kawy. Już po 2 miesiącach można ją degustować, choć jak to

SzczyptaSmaQ
Kopytka jaglane z zielonym groszkiem, na szybko. 937

Pyzy, kluski, pierogi, wszystkie chętnie jedzone przez moją rodzinę. Wystarczy bułka zrumieniona na maśle, dobra oliwa, domowy sos lub sałatka żeby przygotować szybką przekąskę lub dodatek

SzczyptaSmaQ
Łatwe pączki z serkiem nadziewane konfiturą 688

Ekspresowe i proste, domowe pączki z serkiem homogenizowanym, nadziewane konfiturą lub ulubionym kremem. Przypominają popularne oponki.  W moim domu zawsze przygotowywane z dodatkiem

SzczyptaSmaQ
Jak zrobić gładki hummus 260

Jak się okazuje jest prosta metoda na zrobienie gładkiego hummusu, wystarczy zastosować tajemniczy składnik. Znały go już nasze babcie i używały do gotowania warzyw strączkowych i

SzczyptaSmaQ
Jogurtowa Panna Cotta z kokosowym kumkwatem 244

Włoski klasyk w odchudzonej wersji jogurtowej, podany z kumkwatem karmelizowanym z likierem kokosowym na bazie rumu ( Malibu) .  Można go podać także z różnymi sosami, np

SzczyptaSmaQ
Mule w tajskim sosie kokosowym z sosem chili 226

Owoce morza i kokosy to produkty ogólnie dostępne w Tajlandii, stąd też połączenie bardzo popularne i lubiane. Z dodatkiem aromatycznych ziół i pikantnych przypraw dają ciekawe

SzczyptaSmaQ
Sałatka z mozzarelli z karmelizowaną gruszką i pesto z buraka 250

Zimowa sałatka w żywych kolorach.  Bardzo udane połączenie słodkich buraczków,  słonego sera, pikantnych  gruszek  i aksamitnej oliwy.  Czas przygotowania: 60 minut

SzczyptaSmaQ
Dekorowanie kawy, inspiracje z Tajlandii 186

Spacerując promenadą nad sztucznym jeziorem, w  małym miasteczku Phayao na północy Tajlandii, można trafić do uroczej kawiarenki serwującej chińskie herbaty i pyszną kawę. Zamawiając late

SzczyptaSmaQ
Fasolowa truflowa z kiełkami pora i prosciutto 232

Fasola jest bogatym źródłem białka, witamin i minerałów, na niedobór których jesteśmy narażeni zwłaszcza jesienią i zimą.   U trzymuje w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, wzmacnia

SzczyptaSmaQ
Łosoś z kaparami w sosie winno-maślanym 199

Banalnie proste i szybkie danie, pachnący kaparami i tymiankiem łosoś otulony sosem winno-maślanym. Doskonale  smakuje z lampką nowo zelandzkiego Mount Riley , k tórego użyłam

SzczyptaSmaQ
Muffiny Monini, kozi ser i maliny 269

Muffinki przyśpieszające metabolizm, bardzo przydatne nie tylko po świątecznym kulinarnym rozpasaniu ;) Wilgotne babeczki z oliwą, wędzonym łososiem, oliwkami i chili znakomicie uzupełnia słodko-kwaśny sos z

SzczyptaSmaQ
Ryba pieczona pod ziołową kruszonką - czarniak 250

Ryba pod kruszonką. Użyłam czarniaka ale można go zastąpić inną np. łososiem. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 2     Składniki: filet z czarniaka ok. 500

SzczyptaSmaQ
Śródziemnomorska sałatka makaronowa z kurczakiem i duszonymi warzywami 237

Kolejna szybka sałatka makaronowa z sezonowymi warzywami typu "to co mamy w lodówce". U mnie znalazła się dynia, niepodzielnie królująca każdej jesieni, czerwona papryka, szalotka i

SzczyptaSmaQ
Zielona zupa z pieczoną gęsią 228

Dziś dzień makaronu więc nawiążę do tematu, choć na dobry makaron zawsze jest odpowiednia pora :).Szybka, pyszna zupa z pieczoną gęsią. Całą gęś można upiec na

SzczyptaSmaQ
Aromatyczna ryba na ostro - czarniak 262

Co zamiast ryby po grecku? Może szybka, lekka i aromatyczna ryba pieczona pod warzywną salsą? Duża oszczędność czasu :)Czas przygotowania:25 minutPorcje: 2   Składniki

SzczyptaSmaQ
Polędwiczki dzika konfitowane w gęsim tłuszczu 234

Confit to stara metoda przygotowywania i konserwowania żywności w tłuszczu, pochodząca z Francji. Była znana także w kuchni staropolskiej. Dawniej korzystali z niej głównie ubodzy dziś

SzczyptaSmaQ
Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu - Chorwacja 252

Pokochałam ten kraj od pierwszej wizyty na targu rybnym. Ilość i różnorodność świeżych ryb i owoców morza (pachnących morzem nie rybą) przyprawiała o zawrót głowy, a

SzczyptaSmaQ
Muffiny cassis z różanym pudrem 254

Muffiny z czarnymi porzeczkami macerowanymi w alkoholu z laską wanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :).Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów

SzczyptaSmaQ
Krem batataowy ze szpinakiem, dzikim krwawnikiem i pigwą w towarzystwie młodej gęsi owsianej 298

Przepis zdobył I miejsce w konkursie "Bataty w blogosferze", organizowanym przez Telewizję Kuchnia+.Słodkie ziemniaki po raz pierwszy jadłam w formie deseru, w Aguas Calientes

SzczyptaSmaQ
Roladki z indyka nadziewane papają z salsą z papai i ogórka 257

Dietetyczny i smaczny obiad. Soczysty indyk z papają, opiekane ziemniaki i kalafior gotowany na parze oraz salsa z papai i korniszonów z sosem sojowym.Czas przygotowania:50

SzczyptaSmaQ
Sałatka śledziowa w pieczonych ziemniakach, na Święta 599

Prosta... i estetyczna sałatka śledziowa :) podane w pieczonych skórkach ziemniaczanych na grillowanych jabłkach.Śledzie zamarynowane w przyprawach korzennych, oleju rydzowym i domowym occie jabłkowym

SzczyptaSmaQ
Ocet estragonowo-cytrynowy z nutą cynamonu, na święta 220

Podstawą smacznych potraw są dobre produkty. Nie wyobrażam sobie gotowania bez octów ziołowych przygotowanych na bazie octów domowych (przepis) lub dobrego octu jabłkowego i

SzczyptaSmaQ
Polędwiczki wieprzowe z konfiturą pomarańczowo-jabłkową zaprawione cydrem lubelskim 268

Uniwersalne danie, sprawdzi się na świątecznym stole i podczas codziennego obiadu. Dietetyczna forma wieprzowiny w zestawieniu konfiturą pomarańczowo-jabłkową (do przygotowania w 20 minut) oraz sezonowymi

SzczyptaSmaQ
Jak zjeść papaję 332

Dojrzałe owoce papai (melonowca właściwego) są pomarańczowe lub ciemnożółte, o lekko słodkim i lekko korzennym smaku. Jadalne są całe owoce, skórka, miąższ i okrągłe, czarne

SzczyptaSmaQ
Karnawałowe Limoncello 237

Limoncello - sycylijski specjał, symbol włoskich świąt Bożego Narodzenia. Wyjątkowy likier cytrynowy, prosty w przygotowaniu i nie wymagający wielkich nakładów finansowych. Nie trzeba też jakoś

SzczyptaSmaQ
Schab z serem korycińskim dojrzałym aromatyzowany kwiatami czarnego bzu 255

serwowany z pesto z czosnku niedźwiedziego na razowej grzancew towarzystwie pikantnej sałatki truskawkowo-arbuzowejZgłoszenie w konkursie (II miejsce)  Składniki:Schab 4 plastry (grubość ok

SzczyptaSmaQ
Czekoladowe naleśniki na lawendowym zabajone 266

Małymi kroczkami zbliża się jesień. W mim ogródku nadal kwitnie lawenda, stąd pomysł na pyszne, czekoladowo-lawendowe naleśniki w nowej odsłonie, proste w wykonaniu. Z powodzeniem

SzczyptaSmaQ
Warsztaty z Agata Jędraszczak i Jakubem Kuroniem 211

Warsztaty zorganizowano dla laureatów Konkursu Świątecznego Biedronki.Uwielbiam Kuchnię Agaty, lekką i dietetyczną, z tym większą przyjemnością testowałam jej kulinarne pomysły.

SzczyptaSmaQ
Polska ze Smakiem 196

Zielonka k/Warszawy. Na planie nagrania finałowego odcinka, z udziałem prowadzącego Andrzeja Polana i pozostałych finalistek Basi i Ani. Udział w programie był dla mnie dużą

SzczyptaSmaQ
Zupa czosnkowa z nutą sezamu serwowana z chipsami szwarcwaldzkimi 226

Kiedy za oknem spada temperatura i słońca jak na lekarstwo warto sięgnąć po krajowy czosnek, uważany za naturalny antybiotyk i środek prewencyjny na jesienne i zimowe

SzczyptaSmaQ
Imbirowe śledzie z musem chrzanowo-żurawinowym 220

Śledzie w lekkiej wersji, pachnące imbirem. Danie ekspresowe "coś na ząb" (poza marynowaniem :) ). Śledzie można zamarynować nawet do 4 dni przed podaniem, co nie tylko poprawia

SzczyptaSmaQ
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 262

Czeremch to bardzo popularny krzew/drzewo, który można znaleźć na terenie całej Polski. Jesienią dojrzewają na nich grona jadalnych owoców, czarnych jagódek, bardzo soczystych i smacznych, bogatych

SzczyptaSmaQ
Aksamitny krem dyniowy z cukinią i pistacjami z nutą rozmarynu 260

Jesień dynią stoi...Moja ulubiona Hokkaido stoi z całą rodzinką, w sumie 5 sztuk, więc będzie się działo. Na pierwszy ogień ekspresowa zupa z serkiem Almette

SzczyptaSmaQ
Polska ze Smakiem, finałowy odcinek 167

Już jutro, 6 września o godzinie 17:30, na antenie Kuchnia+ będziecie mogli zobaczyć jak Andrzej Polan gotuje wg. mojego przepisu, zapraszam do oglądania i gotowania

SzczyptaSmaQ
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 259

Śledź to chyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i

SzczyptaSmaQ
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 192

Pogoda sprzyja, w lesie rosną grzyby :)Spacerując po lesie (lub targowisku) możemy upolować dorodne sztuki i zatracić się w jesiennych smakach, a możliwości jest wiele. Risotta

SzczyptaSmaQ
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 273

Słodki, pyszny, puszysty... bez mąki i cukru, prosty w wykonaniu. Z dodatkiem skórki z cytryny i ziół, które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem

SzczyptaSmaQ
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 247

Bez czarny, zwany też bzem lekarskim, to dość pospolita roślina w Polsce i niedoceniana przez współczesnych (nasi przodkowie Słowianie uważali go za magiczny krzew). Owoce, tak

SzczyptaSmaQ
Wykwintna zupa grzybowa pełna niespodzianek, z orzechami laskowymi i chrustem ze Speck’a 205

Miło jest rozpocząć weekend porannym spacerem po lesie. Kojąca cisza, orzeźwiające, świeże powietrze, wszechobecny, antybakteryjny zapach igliwia. Przy okazji można zebrać trochę dzikich owoców, lub aromatycznych

SzczyptaSmaQ
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 211

Szybka, niskokaloryczna, bogata w witaminy i składniki odżywcze sezonowa przekąska. Pyszna dynia Hokkaido, wędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane

SzczyptaSmaQ
Ocet jabłkowy - smakowy ocet domowy 195

Domowe octy smakowe można wyrabiać w prosty sposób z owoców, ziół, kwiatów, miodu itp. Zawierają dużo witamin, składników odżywczych i nie zawierają konserwantów. Są zdrowym dodatkiem

SzczyptaSmaQ
Serowo-limonkowe puree z selera na steku wołowym 286

Porcja dla mięsożerców. Serowo-limonkowe puree z selera, kremowe, puszyste. Soczysta, polska wołowina smażona z czosnkiem i macierzanką, oraz słony kapar, jak wisienka na torcie. Danie

SzczyptaSmaQ
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 264

W lesie nadal są grzyby :)  Zachęcam do weekendowych spacerów i poszukiwań, zwłaszcza tych z Was, którzy potraficie odróżnić te jadalne. Już z kilku sztuk

SzczyptaSmaQ
Wściekła papryka – pikantna konfitura 215

Podróże kształcą (tych, którzy szukają wiedzy:) ). Z moich wypraw staram się przywieźć kulinarne perełki zapakowane w słoiczki, buteleczki, pudełeczka lub chociażby przepisy na karteczkach. Niezwykłe

SzczyptaSmaQ
Suflet dyniowy z leśnymi grzybami, pieczony w cukinii 219

Powitanie jesieni: dynia, leśne grzyby, chrupiąca cukinia z nutą rozmarynu i pikantnym pieprzem. Smacznie, zdrowo, kolorowo. Czas przygotowania:        60 minut

SzczyptaSmaQ
Nalewka z głogu, korzenno-pomarańczowa 192

W strefie dla pełnoletnich nalewka z owoców głogu, które są już dojrzałe i dyndają sobie na gałązkach, w ogromnych ilościach. Są znakomitym, naturalnym surowcem

SzczyptaSmaQ
Czekoladowe serniczki ze słonym karmelem 248

Dziś Międzynarodowy Dzień Kawy. Życzę wszystkiego najlepszego fanom tego magicznego napoju :) .Do kawy czekoladowe serniczki ze słonym karmelem. Zapewniam pozytywne zaskoczenie :)Czekoladowy, puszysty serniczek i słony

SzczyptaSmaQ
Krem z pieczonych pomidorów z sosem śmietankowo-cydrowym 231

Pyszna, kremowa zupa pomidorowa. Pieczenie wydobywa z pomidorów naturalną słodycz, i to nie jest już zwykła pomidorowa. Dodatkowy smaczek to sos cydro-bazyliowy, udane połączenie.Oczywiście

SzczyptaSmaQ
Figi z kremem pieprzowo-cytrynowym i dziką różą, serwowane na szałwiowych grzankach 241

Minęły już czasy, kiedy rozkosz smaku świeżych fig była dostępna jedynie dla wybrańców, podróżujących w cieplejsze rejony kontynentu. Warto po nie sięgać z uwagi na walory

SzczyptaSmaQ
Oktoberfest - przekąski z chrzanową chmurką 269

Piwo było obecne już w czasach Starożytnego Egiptu i Mezopotamii i nadal nie traci na popularności. W Monachium już od września organizowany jest Oktoberfest, czyli dożynki

SzczyptaSmaQ
Dyniowy Whesley z granatem 198

Dyniowa, aksamitna niespodzianka z dodatkiem likieru Whesley, z gorzką czekoladą i lekko kwaskowatymi granatami.Prosty deser na wyjątkowe okazje.Czas przygotowania:60 minut Porcje: 6   

SzczyptaSmaQ
Tatar z bakłażana z pomidorowym kremem na kalarepce marynowanej w cydrze 283

Bakłażan (oberżyna), zwany też gruszką miłości, to bardzo wdzięczne warzywo do obróbki kulinarnej, jednak nadal mało popularne. W smaku, delikatny, bez wyrazu, wręcz mdły łatwo daje

SzczyptaSmaQ
Pieczone ziemniaki aromatyzowane czarną truflą i sezamem 250

Słońca coraz mniej, temperatura spada, a przed nami weekend. Może warto skorzystać z ostatnich pogodnych dni i zorganizować plenerowe spotkanie ze znajomymi. Na tę okoliczność

SzczyptaSmaQ
Fusilli z białym sosem z boczniaków, z orzechami, aromatyzowane oliwą truflową 236

Szybki lunch. Makaron z boczniakami o lekko orzechowym smaku, podkręcony orzechami włoskimi. Całość wykończona oliwą truflową, ale można też użyć innej, mniej intensywnej np. pieprzowej lub

SzczyptaSmaQ
Konfitura z jarzębiny i jabłek z nutą limonki 244

Krajowa egzotyka. Przerabiamy stare receptury i sięgamy po bezpłatne, dziko rosnące i zdrowe owoce, bez chemii, ulepszaczy i genetycznych modyfikacji. Oczywiście, mowa o tych zbieranych na

SzczyptaSmaQ
Kawa z gorzką czekoladą i słonym karmelem 187

Małej kaloryczności nie będzie... ale czasami warto odpuścić :)Słony karmel zagościł na dobre w mojej kuchni. Dziś gorzko-słono-słodka kawa. Proporcje składników można dostosować do

SzczyptaSmaQ
Serowe tartaletki z borówkami, karmelizowanymi figami i orzechami laskowymi 220

Urocze serowe tartaletki ze słodką figą i orzeszkiem laskowym, karmelizowanymi w miodzie wrzosowym i późne borówki amerykańskie.Czas przygotowania: 40 minutPorcje: 8Składniki:Masa serowa:·   

SzczyptaSmaQ
Winogrona marynowane w papryce 305

Winogrona w papryce, marynata idealnie pasuje do pieczonych mięs i ryb, oraz sałatek z długo dojrzewających serów.Gniazda nasienne z papryk najlepiej usuwać za pomocą łyżeczki

SzczyptaSmaQ
Naleśniki z rybami 272

Danie dość popularne w Szwecji, zapewne z powodu nieograniczonego dostępu do świeżych ryb i banalnie prostego wykonania. Zapiekane klasyczne naleśniki z farszem rybnym, podawane 

SzczyptaSmaQ
Spaghetti z cukinii z sosem orzechowym 188

Czas goni, śniadanie nie gotowe, co zabrać na przekąskę do pracy zamiast nudnych kanapek? Może ekspresowe spaghetti z surowej cukinii z sosem orzechowym

SzczyptaSmaQ
Nalewka z dzikiej róży i pigwy z nutą wanilii 211

Różano-pigwowy smak trunku polubią nawet wybredni smakosze, a wyjątkowy aromat wypłynie z odkorkowanej karafki niczym dżinn z zaczarowanej lampy. Cierpki smak pigwy znakomicie wzbogaca niebiańską

SzczyptaSmaQ
SuperFood - mus dyniowy z bakaliami i granatem 210

Kolejna szybka, zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi batoniki, pączki, chipsy i inne zapychacze, po które sięgamy, kiedy głód nas przyciśnie. Uwielbiam dynie i jak

SzczyptaSmaQ
Sałatka z marynowanej kalarepy z parmezanem 254

Jestem zwolenniczką jadania surowych owoców i warzyw (z wyjątkiem tych nie jadalnych na surowo :)). Na surowo można zjeść np. młodą kalarepkę. To wyjątkowe warzywko. Ma dużo

SzczyptaSmaQ
Rozgrzewająca arabeska, kawa z cynamonem, kardamonem i chili 203

Jesień zagościła na dobre. Przecudne kolory, dojrzałe owoce i warzywa prosto z pola i sadu, zapach palonych ognisk... i niestety chłody. Coraz mniej słońca, temperatura spada

SzczyptaSmaQ
Żołądki kurczaka gotowane w pikantnym sosie pomidorowym 320

Papryczki chili, kolejne warzywka z doniczkowo-tarasowej uprawy doczekały się zbioru. Na jednej roślince dynda ponad 20 czerwonych i zielonych papryczek. Jak na jedną roślinkę to

SzczyptaSmaQ
Polędwiczki panierowane w migdałach i słonych ciastkach owsianych 277

Lunch box do szkoły lub pracy. Polędwiczka wieprzowa panierowana w wytrawnych ciastkach owsianych i migdałach z frytkami z marchewki i selera. Pracy przy tym niewiele, wstawiamy

SzczyptaSmaQ
Ocet z dzikiej róży i głogu 289

Domowe octy powstałe w wyniku naturalnych procesów zawierają mikroelementy, witaminy, enzymy i aminokwasy. Są smaczną przyprawą a przyprawiane nimi sałatki i surówki mogą być doskonałym środkiem

SzczyptaSmaQ
Ocet Goji 256

Czy jagody goji są w ogóle zdrowe? Przed laty sprawdzał to Simon Parry, dziennikarz "South China Morning", próbując dotrzeć do źródła w Tybecie

SzczyptaSmaQ
Marynowana cukinia z granatem i płatkami chili na carpaccio z mozzarelli 246

Zapowiada się ładny dzień, więc nie ma co siedzieć w kuchni. Zainspirowana warsztatami, prowadzonymi przez Grzegorza Łapanowskiego w Akademii Kulinarnej Whirlpool, na szybkie śniadanie 

SzczyptaSmaQ
Polędwiczka w sosie z rokitnika z surową cukinią i jabłkiem 224

Prosta i wyjątkowa potrawa, nie tylko na niedzielny obiad :). Syrop z kwiatów czarnego bzu nadaje potrawom wyjątkowy aromat, idealnie łącząc się z wysokogatunkowym polskim mięsem a

SzczyptaSmaQ
Marmolada śliwkowa z czarnym bzem i miętą 229

Marmolada śliwkowa odświeżona zapachem mięty i sokiem z czarnego bzu, niskocukrowa. Ciekawa alternatywa do ciężkich konfitur wysoko słodzonych i długo smażonych. Sezon śliwkowy w pełni, koniecznie

SzczyptaSmaQ
SuperFood na śniadanie: sałatka z wodorostów i ogórka w rabarbarowym dresingu 259

Wodorosty, czyli warzywa morskie (glony, algi) od dawna wykorzystywane są jako pokarm. W kulturze azjatyckiej, używane także jako lekarstwo, jadane od rana do wieczora. Zmniejszają ryzyko

SzczyptaSmaQ
Cantucci z żurawiną 233

Typowo włoskie, kruche ciasteczka z Toskanii. Dwukrotnie pieczone najczęściej z dodatkiem migdałów, cytryny lub pomarańczy. Znakomite do porannej kawy, zwłaszcza podanej do łóżka :) lub do słodkiego

SzczyptaSmaQ
Konfitury z dzikiej róży i głogu z kokosową nutką 256

Wyjątkowe, smaczne i zdrowa, z dużą zawartością łatwo przyswajalnej witaminy C. Konfitury mają głęboki, czerwono-brązowy kolor i zwartą konsystencję, nie trzeba stosować żadnych środków żelujących

SzczyptaSmaQ
Łowickie gruszki z owczym serem i gryczanym popcornem 255

Szybkie śniadanko, festiwal smaków i faktur. Soczysta gruszka karmelizowana w słodko-kwaśnym sosie malinowym, kremowy i słony ser owczy, rewelacyjny popcorn z kaszy gryczanej i

SzczyptaSmaQ
Konfitura z zielonych pomidorów 234

Zimno, coraz zimniej. W doniczkach na tarasie zostały zielone pomidorki, które już nie dojrzeją. Zainspirowana kilka lat temu przez Fannie Flagg wędruje do ogródka. Czas na

SzczyptaSmaQ
Tarninówka, nalewka z tarniny ze śliwką i goździkiem 296

Kolejna nalewka z cyklu "Owoce Leśne". Tarki (owoce tarniny) wciąż są na gałązkach, można zebrać, dodać kilka składników i już za pół roku cieszyć się nalewką

SzczyptaSmaQ
PANIR, domowy ser indyjski 204

Ser panir, co w Indiach oznacza ser przygotowany w domu, faktycznie można łatwo przygotować w warunkach domowych. Potrzebujemy dwa podstawowe składniki, tłuste mleko (nie UHT ! ) i

SzczyptaSmaQ
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 229

Potrawa znakomita na obiad, kolację, lub przekąskę. Indyjskie racuszki w esencjonalnym sosie z pieczonych warzy, najlepszych jesienią.Czas przygotowania:50 minutPorcje: 4   Składniki:RACUSZKI

SzczyptaSmaQ
Wyrolowane smaczki - ciasto francuskie nadziewane warzywami i szynką Serrano 239

Wykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter

SzczyptaSmaQ
Kasza manna z dynią, agrestem i kiwi 247

Dzieci uwielbiają takie śniadanko, które bardziej przypomina deser niż bliżej nie określoną zupę mleczną. Jest chętnie zjadane i w prosty sposób można przemycić porcję witamin. Wersja

SzczyptaSmaQ
Polska sałatka z wędzonym pstrągiem i pesto dyniowo-nasturcjowym 256

Szybka i prosta, pyszna sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem. Maślane warzywa sezonowe krótko duszone, urocze mini kokardki, otulone wyjątkowym pesto dyniowo-nasturcjowym i chrupiące orzechy laskowe

SzczyptaSmaQ
Apetyczne babeczki z kremem dyniowym i prażonym makiem - dla dzieci 250

Deser w klimacie Halloween, ale sprawdzi się też przy innych okazjach.Pyszny krem dyniowy z naturalnym serkiem ciekawie łączy się z chrupiącym makiem.W wersji dla dorosłych można

SzczyptaSmaQ
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 323

Czasami z kilku prostych składników można wyczarować wyjątkowo smaczne i aromatyczne potrawy. Wędzony pstrąg otulony wykwintnym kremowym serkiem o smaku grillowanej papryki i oliwek, chrust

SzczyptaSmaQ
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 248

Oszalejecie na punkcie tego zestawu. Tarte kluseczki jak u babci, aromatyczne borowiki, brązowe pieczarki portobello o smaku pieczonego mięsa, kremowa gorgonzola ze śmietaną i aromatyczna macierzanka

SzczyptaSmaQ
Rozgrzewająca zupa z cukinii i listków brukselki 229

Bardzo kapuściany smak i zapach brukselki, i duża niechęć do jej jedzenia, wiecie o czym mówię? :)Bardzo długo nie mogłam się przekonać do tego uroczego, miniaturowego

SzczyptaSmaQ
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 219

Mule! Co kraj to obyczaj i różne sposoby ich podawania. Pyszna potrawa, białko w czystej postaci, uważane za afrodyzjak :).Jedno opakowanie muli, 15 minut pracy i

SzczyptaSmaQ
Sos czekoladowy 233

Sos czekoladowy, znakomity dodatek do deserów, owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego

SzczyptaSmaQ
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 228

Już kilka tysięcy lat temu chińscy uczeni odkryli jak ważną rolę dla naszego zdrowia i równowagi psychicznej ma odpowiednia dieta, tworząc teorię żywieniową, znaną jako kuchnia

SzczyptaSmaQ
Gruszki winno-korzenne w sosie czekoladowym 295

Prosty i wykwintny deser z gruszek gotowanych w winie i przyprawach korzennych. W wersji bezalkoholowej zamiast wina można dodać sok z pomarańczy, syrop z kwiatów czarnego

SzczyptaSmaQ
Krem z białych warzyw z pesto i rukolą 228

Jesienna zupa z białych warzyw z kremowym serkiem o smaku rukoli i pesto. Doprawiona gałką muszkatołową i białym pieprzem.Świetnie smakuje na ciepło z paluchem grissini

SzczyptaSmaQ
Konfitura figowa z czerwoną cebulą, kasztanami i suszoną śliwką 246

Wykwintny dodatek, zwłaszcza do pieczonych mięs i serów.W jej towarzystwie rewelacyjnie zaprezentuje się zarówno gęsina na św. Marcina jak i pieczona kaczka na świątecznym

SzczyptaSmaQ
Kibbeh po polsku 281

Kuchnia libańska to bogactwo kolorów, smaków i zapachów z domieszką kuchni francuskiej i tureckiej. Królują w niej mezze, tak jak w innych krajach śródziemnomorskich, małe przystawki

SzczyptaSmaQ
Warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim 173

Jesienne warsztaty z Grzegorzem Łapanowskim w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Bardzo inspirujące, oparte na kalendarzu sezonowości. Było kolorowo, aromatycznie i bardzo fachowo… trochę rozrywkowo :)Polskie

SzczyptaSmaQ
Mus z czekolady 2013

Kolejny prosty deser z czekolady. Niewiele pracy a efekt znakomity :). "Kropelka" brandy podkręca deser, ale nie jest to konieczny dodatek. Mus można przygotować czekolady gorzkiej, mlecznej

SzczyptaSmaQ
Kaszotto z grzybami i dynią 263

Kaszotto z grzybami i dynią, prosta jesienna, rozgrzewająca potrawa. Znakomite jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw (np. pieczonych mięs). Sposób przygotowania jest taki sam

SzczyptaSmaQ
Dorada z limonkowym puree z listkami brukselki 235

Szybki obiad. Aromatyczna ryba z dodatkiem limonkowego puree z ziemniaków i chrupiących listków brukselki. Brukselka po wycięciu mini głąbów i zblanszowaniu zachowuje żywe kolory, jędrność i

SzczyptaSmaQ
Śródziemnomorska pasta kanapkowa z bakłażana 239

Zamiast masła do kanapek pyszna i zdrowa pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów i anchois.Jeśli ktoś nie lubi sardeli niech z nich

SzczyptaSmaQ
Gęsina na świętego Marcina, pieczona w musztardzie 255

Gęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika

SzczyptaSmaQ
Kakaowe serniczki z nutą pomarańczy 225

Uwielbiam szybkie desery, które zawsze się udają :). Należą do nich kakaowe serniczki.Serniczki można podać ze słonym karmelem, lodami waniliowymi, gorącym sosem owocowym lub tylko posypać cukrem

SzczyptaSmaQ
Grzaniec z cydru 234

Rozgrzewający napój pachnący przyprawami, z koglem moglem lub w wersji klasycznej. Gorąco polecam na długie i chłodne wieczory :). Świetnie smakuje także z dodatkiem

SzczyptaSmaQ
Sałatka z kopru włoskiego z kaszą jaglaną 248

Blanszowane warzywa zachowują kruchość, kolor, witaminy i walory smakowe. Rewelacyjnie sprawdzają się w sałatkach.Sałatka z blanszowanego kopru włoskiego faszerowanego kaszą jaglaną, fetą i szpinakiem, to

SzczyptaSmaQ
BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym 323

Wyjątkowy tort batatowy, elegancki i prosty w przygotowaniu. Zapewniam Was, jak już raz go spróbujecie, święta w Waszym domu będą znacznie częściej niż w kalendarzu. Uszczęśliwiająca

SzczyptaSmaQ
Newella w kieszonkach z prosciutto w sezamowym dresingu 254

Newella to białko w czystej postaci i nowy produkt na rynku. Bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni, do sałatek, zup, dań głównych i deserów. Jeśli 

SzczyptaSmaQ
Tiramisu pomidorowe z prosciutto 264

Wytrawna wersja tiramisu z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, prosciutto, suszonymi pomidorami i kremowym serkiem z bazylią i pomidorami. Ekspresowa i pyszna przekąska.  Czas przygotowania:15

SzczyptaSmaQ
Jak obrać granat 237

Granat jest zaliczany do super produktów roślinnych z uwagi na wyjątkowe właściwości zdrowotne.  Chyba sam wie jak jest cenny bo stawia duży opór przy każdej

SzczyptaSmaQ
Kawablanca - kawa na długie wieczory 187

Mocna i aromatyczna kawa, idealna na długie wieczory kiedy za oknem zimno :)Przepis trafił do finału konkursu „Przygotuj i fotografuj”, organizowanego przez markę Jacobs

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania