szczyptasmaq - 156 przepisów (strona:5/11)

Czekoladowe naleśniki na lawendowym zabajone 238

Małymi kroczkami zbliża się jesień. W mim ogródku nadal kwitnie lawenda, stąd pomysł na pyszne, czekoladowo-lawendowe naleśniki w nowej odsłonie, proste w wykonaniu. Z powodzeniem

SzczyptaSmaQ
Warsztaty z Agata Jędraszczak i Jakubem Kuroniem 165

Warsztaty zorganizowano dla laureatów Konkursu Świątecznego Biedronki.Uwielbiam Kuchnię Agaty, lekką i dietetyczną, z tym większą przyjemnością testowałam jej kulinarne pomysły.

SzczyptaSmaQ
Polska ze Smakiem 152

Zielonka k/Warszawy. Na planie nagrania finałowego odcinka, z udziałem prowadzącego Andrzeja Polana i pozostałych finalistek Basi i Ani. Udział w programie był dla mnie dużą

SzczyptaSmaQ
Zupa czosnkowa z nutą sezamu serwowana z chipsami szwarcwaldzkimi 194

Kiedy za oknem spada temperatura i słońca jak na lekarstwo warto sięgnąć po krajowy czosnek, uważany za naturalny antybiotyk i środek prewencyjny na jesienne i zimowe

SzczyptaSmaQ
Imbirowe śledzie z musem chrzanowo-żurawinowym 193

Śledzie w lekkiej wersji, pachnące imbirem. Danie ekspresowe "coś na ząb" (poza marynowaniem :) ). Śledzie można zamarynować nawet do 4 dni przed podaniem, co nie tylko poprawia

SzczyptaSmaQ
Konfitura z czeremchy i czekolady z lekką pikanterią 234

Czeremch to bardzo popularny krzew/drzewo, który można znaleźć na terenie całej Polski. Jesienią dojrzewają na nich grona jadalnych owoców, czarnych jagódek, bardzo soczystych i smacznych, bogatych

SzczyptaSmaQ
Aksamitny krem dyniowy z cukinią i pistacjami z nutą rozmarynu 237

Jesień dynią stoi...Moja ulubiona Hokkaido stoi z całą rodzinką, w sumie 5 sztuk, więc będzie się działo. Na pierwszy ogień ekspresowa zupa z serkiem Almette

SzczyptaSmaQ
Polska ze Smakiem, finałowy odcinek 121

Już jutro, 6 września o godzinie 17:30, na antenie Kuchnia+ będziecie mogli zobaczyć jak Andrzej Polan gotuje wg. mojego przepisu, zapraszam do oglądania i gotowania

SzczyptaSmaQ
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 222

Śledź to chyba najbardziej popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i

SzczyptaSmaQ
Rustykalny pasztet z leśnymi grzybami 164

Pogoda sprzyja, w lesie rosną grzyby :)Spacerując po lesie (lub targowisku) możemy upolować dorodne sztuki i zatracić się w jesiennych smakach, a możliwości jest wiele. Risotta

SzczyptaSmaQ
Ziołowy sernik z kąpieli wodnej, na migdałach, bez mąki i cukru 241

Słodki, pyszny, puszysty... bez mąki i cukru, prosty w wykonaniu. Z dodatkiem skórki z cytryny i ziół, które się sprawdzają równie dobrze co owoce. Polany sosem

SzczyptaSmaQ
Pikantna konfitura z antonówek i bzu czarnego 214

Bez czarny, zwany też bzem lekarskim, to dość pospolita roślina w Polsce i niedoceniana przez współczesnych (nasi przodkowie Słowianie uważali go za magiczny krzew). Owoce, tak

SzczyptaSmaQ
Wykwintna zupa grzybowa pełna niespodzianek, z orzechami laskowymi i chrustem ze Speck’a 178

Miło jest rozpocząć weekend porannym spacerem po lesie. Kojąca cisza, orzeźwiające, świeże powietrze, wszechobecny, antybakteryjny zapach igliwia. Przy okazji można zebrać trochę dzikich owoców, lub aromatycznych

SzczyptaSmaQ
Dyniowe tartaletki z wędzonym łososiem, gruszką i nasturcją 181

Szybka, niskokaloryczna, bogata w witaminy i składniki odżywcze sezonowa przekąska. Pyszna dynia Hokkaido, wędzony łosoś i polska gruszka, to wszystko w kremowej masie serowo-jajecznej, przełamane

SzczyptaSmaQ
Ocet jabłkowy - smakowy ocet domowy 164

Domowe octy smakowe można wyrabiać w prosty sposób z owoców, ziół, kwiatów, miodu itp. Zawierają dużo witamin, składników odżywczych i nie zawierają konserwantów. Są zdrowym dodatkiem

SzczyptaSmaQ