Moje ulubione szarlotki :) SKŁADNIKI: CIASTO: 400g mąki pszennej 200g masła 2/3 szkl. cukru 4 żółtka 2 łyżeczki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE: 1 kg jabłek 2 płaskie łyżeczki cynamonu cukier do smaku WYKONANIE: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach i dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Dodajemy cynamon i cukier do smaku. Smażymy
Dziś Ja gotujenajłatwiejszy przepis na szarlotkę, bez ucierania, zagniatania i ubijania, stary jak świat i sprawdzony milion razy. Bez jajek. Miesza się mąkę z kaszą manną i cukrem, i wysypuje pod i na jabłka. Kasza manna skleja składniki podczas pieczenia i jest przepyszna. Kto lubi – dodaje cynamon albo rodzynki czy siekane orzechy
Ugotujmy Cośowocami. I w sumie dobrze, bo kiedy je piec jak nie teraz. Co tam, mamy już sierpień, zaraz przyjdzie wrzesień, kiedy to królować będą jabłka i piec będziemy szarlotki pod różnymi postaciami. Jak tu nie piec ciast z owocami lata? Padło dzisiaj na ciasto drożdżowe. Jeśli baliście się, że ciasto Wam nie wyrośnie, albo musicie zrobić ciasto szybko, to właśnie
Mieszam w Garnkuciekawe z każdej odmiany jabłek nalewka wyjdzie inna, o nieco innym smaku i aromacie, co może być ciekawym polem co eksperymentów. Pisząc ten przepis nabrałam ogromnej ochoty na szarlotkę. Może też upieczecie? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTimes New Roman",serif;} Dziś zapraszam na kolejny przepis z tradycjami. Opowiem Wam historię słodkiego symbolu Warszawy, czyli Wuzetki. Gdyby zapytać Polaków o tradycyjne polskie ciasta, wśród serników i szarlotek na pewno wymieniliby wuzetkę. Wszyscy z pewnością pamiętają scenę z filmu Barei, w której kelnerka bez pytania zapisuje na kartce zamówienia zestaw obowiązkowy – kawa i wuzetka. To czarno-białe ciastko
Obiad gotowydaje mi takiej satysfakcji jak wypełniona po brzegi spiżarnia:). Najmniejsze okazy zapakowałam w całości do słoików i zawekowałam w lekkim syropie, część została potarkowana z przeznaczeniem na szarlotki, a reszta delikatnie podprażona będzie świetnym dodatkiem do nadzienia naleśników czy też do ryżu:) JABŁKA NA ZIMĘ JABŁKA DO CIAST JABŁKA PRAŻONE JABŁKA W LEKKIM SYROPIE Artykuł Jabłka na zimę pochodzi
Pieguskowa Kuchniazbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią wzmaga się mój apetyt na te „cięższe” ciasta. Wszystkie letnie tarty i biszkopty z galaretką robią miejsce dla pysznych szarlotek, serników czy też czekoladowych słodkości. Zapraszam na kawałeczek pysznego ciasta do kawki:) Metrowiec Ciasto 8 jajek 2 szkl cukru 3 szkl mąki 16 łyżek oleju 16 łyżek wody 3 łyżeczki
Pieguskowa KuchniaSKŁADNIKI : - 40 dkg mąki- 1 całe jajko i 1 żółtko - 4 dkg świeżych drożdży - 1 szkl. mleka - 1/2 szkl. cukru - 1/5 szkl. kostki margaryny DODATKI : - mały słoiczek jabłek (typ szarlotka) WYKONANIE: - Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka i dodać 2-3 łyżki mąki, tyle aby zaczyn uzyskał konsystencję gęstej śmietany. Resztę mąki przesiać do miski
Dziś Ja gotujedodatkiem jabłuszek i bakalii . Nie można się oprzeć temu smakowi :) Ciasto należy do grupy ciast "ucieranych" i oprócz przygotowania jabłek, przygotowanie ciasta trwa dosłownie chwilkę. żródło: książka "Serniki, szarlotki, makowce" Składniki 2 szkl. mąki pszennej szklanka cukru ( dodałam cukru trzcinowego) 4 jajka 1/2 szkl. oleju łyżka miodu 2 łyżki kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka przyprawy
Różne smaki w kuchniSzarlotki są pyszne o każdej porze roku . Mają coś w sobie :) Z takim ciastem można eksperymentować . Z ciastem kruchym, biszkoptowym albo.....z tym i z tym .Tak jak w moim przypadku dzisiaj :) Przepis dostałam dzięki uprzejmości Agnieszki z fb. Troszeczkę zmodyfikowałam , ale i tak jest pycha :) Dziękuję Agnieszko :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas
Różne smaki w kuchnipiękna słoneczna niedziela, a ja zapraszam na pyszne ciasto z pianką i malinami. Przygotowanie ciasta nie wymaga dużego nakładu pracy i posiadania specjalnych umiejętności. Jest bardzo łatwe do przygotowania. Szarlotkę można podać z gałką ulubionych lodów. Podana w takiej formie smakuje nieziemsko. SKŁADNIKI: Ciasto: 600g mąki, 100g masła, 150g margaryny, ½ szklanki cukru pudru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 2 łyżeczki
Tradycyjna kuchnia KasiWITAJCIE! Wiem, że ostatnio było już parę przepisów na słodkie wypieki, ale ciasto wyszło tak dobre, że koniecznie musiałam się z Wami podzielić przepisem ! Nietypowa odsłona szarlotki o wilgotnym wnętrzu i chrupiącym orzechowym wierzchu :) Ciasto trochę odchudzone i zmodyfikowane ale równie pyszne :) Spróbujcie koniecznie ! SKŁADNIKI: (na tortownicę) 100 g mąki pszennej 100 g mąki krupczatki
Marcepanowa kuchniabezglutenową nie wyrastają za bardzo, dlatego foremkę do muffinek można wypełnić po brzegi. Mus jabłkowy otrzymamy, miksując blenderem uprażone jabłka, takie jakie używamy do szarlotki. Każdy piekarnik piecze inaczej. Najpierw nagrzałam piekarnik do 190°C, a po włożeniu formy z muffinkami do piekarnika zmniejszyłam temperaturę do 180°C. Muffiny piekłam
Słodki Pomysłcynamon: Jako fanki jabłek i cynamonu (nie widzimy rozpoczęcia dnia bez tego duetu) sięgnęłyśmy po czwartą propozycję od Dobrej Kalorii. Po otwarciu papierka czujemy zapach uwielbianej przez nas szarlotki <3 Ta wersja jest póki co najbardziej miękka i lepka w strukturze od poprzedników. W smaku równocześnie na pierwszym planie znajduje się kwaskowatość jabłek i pikantność ukochanej przez
Candy PandasJabłecznik dietetyczny - bez mąki i cukru! Prosta szarlotka z dużą ilością musu jabłkowego, serkiem waniliowym i migdałami ... pysznie ;) Idealne ciasto dla tych co się odchudzają i są na diecie. Składniki - foremka "keksówka" : na spód ciasta: 2 jajka 6 łyżek mleka w proszku (odtłuszczonego) 8 herbatników maślanych - pokruszone 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropli aromatu śmietankowego masa jabłkowa
Alutka-Gotuje