Dynia to królowa jesieni wśród warzyw, a śliwka to królowa jesiennych owoców. Zaraz po kruchej szarlotce najlepsze ciasto tej jesieni to kruche ze śliwkami. Dodatek bezy uszlachetnia wypiek, a kruszonka nadaje swojskości. To moje odkrycie roku 2016, z przepisu mojej siostry Uli, niekwestionowanej rodzinnej królowej wypieków wszelakich. Składniki: Ciasto
To co kochamgości zaskoczy i zaintryguje smakiem :) Kawa z jego dodatkiem staje się pysznie kremowa, dzięki podstawie syropu, czyli dyniowemu puree. Świetnie sprawdzi się też z lodami, czy jako dopełnienie ciepłej szarlotki. Absolutna rozpusta i pyszność! :D Koniec dyni w moich zapasach i tym samym kończę dyniowy temat w tym sezonie, do następnego razu, królowo jesieni! :) A jeśli Wam zostało jeszcze
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSposobów na wykorzystanie jabłek w kuchni jest niezliczona ilość. Są zdrowym dodatkiem do sałatek owocowych i warzywnych. Rewelacyjnie komponują się w ciastach – z dodatkiem cynamonu tworzą niezapomniany duet w szarlotce, naleśnikach lub w zapiekanym ryżu. Jabłka można także gotować – w ten sposób powstaje przepyszny i zdrowy kompot. Natomiast ze smażonych owoców przygotowuje się na zimę dżemy, konfitury, marmolady, chutney
mojewypiekiinietylkocynamonowe z sorbetem z pieczonych jabłek. Rozdział trzeci zawiera garść pysznych inspiracji na ciasta na każdą porę dnia i moment życia. W tym rozdziale znajdziecie przepis na babkę marmurkową, szarlotkę czy też sernik zebra z truskawkami. Wylatkowo delikatne torty na magiczne chwile w życiu – już sama nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. Znajdziecie tu obłędny tort śmietankowy, torcik
Moja pasja smakuPrzepis na pyszne i szybkie do zrobienia ciasto, które przypomina nam słodkie bułeczki z jabłkiem. Oto inna odsłona zwyczajnej szarlotki. Składniki: 2,5 szklanki mąki tortowej 250 g masła 2 płaskie łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 g serka waniliowego 1 jajko cynamon ok. 10 jabłek Polewa: (sok z cytryny
W Moim Magicznym DomuZapraszam na kolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . W tym tygodniu mamy 7 przepisów. Marzena Makaron z warzywami i mięsem Kasia Szybki ucierany placek z jabłkami a'la szarlotka z kokosową nutą Magdalena Cytrynowa babka piaskowa Joanna Błyskawiczna sałatka z awokado, oliwkami, pomidorami i mixem sałat Małgorzata Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca Katarzyna
Magiczne Życie Martyjednej z wegańskich knajp zdarzyło mi się delektować wegańską szarlotką na kruchym spodzie z budyniem waniliowym i kruszonką. Bardzo mi to ciasto smakowało, ale w pełnej rozkoszy zawadzał fakt, iż było ono przygotowane na bazie mąki pszennej. W związku z tym postanowiłam je troszkę "uzdrowić" i wykonać domową wersję bez glutenu. Jabłecznik w tym wydaniu wyszedł o niebo lepszy niż
Jeść, by żyć w zdrowiuMasz ochotę na domowe ciasto? Szarlotka, makowiec, a może sernik (jagielnik)? Ciężki wybór? Nie ma problemu! Prezentuję torcik, który łączy te wszystkie ciasta. Jeśli dodam, że jest on bezglutenowy, bez rafinowanego cukru i, oczywiście, pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego, to musi on skraść Twoje serce i zachwycić kubki smakowe. Przy okazji tego przepisu warto zatrzymać się na moment przy
Jeść, by żyć w zdrowiubędzie powtórka! Pigwa w tym roku opanowała moją spiżarkę! Dżem jest super, a jeśli szukacie innych propozycje z pigwą to polecam Wam także dżem z pigwy z jabłkami oraz szarlotkę z pigwą i budyniem . Dla kogo: dla lubiących poznawać nowe smaki dla mających szczęście posiadać krzaczek pigwy w ogrodzie dla lubiących kwaskowate klimaty Składniki: 1kg pigwy 300ml wody 400g cukru
Mania Wypiekaniaimprezy szykuję zazwyczaj 2-4 ciast. Zazwyczaj musi być jakieś z owocami, jakieś z kajmakiem i jeszcze jakieś... Mój mąż uwielbia wszystkie zwykłe ciasta, jednak ja mam dość popularnych szarlotek i murzynków i lubię próbować nowości. Ten przepis bardzo mi się spodobał - niby taki zwykły, ale jednak dodatek orzechów świetnie wzbogaca jego smak. Dla kogo: dla fanów orzechów dla lubiących
Mania Wypiekaniabędąc na zakupach aż ciężko było się zdecydować po które sięgnąć. Bez obaw mimo suszy jaka panuje od dłuższego czasu, każdy znajdzie coś dla siebie. Najchętniej to byśmy jedli szarlotki i wszelakie placki z jabłkami. Jednak ja mam inną propozycję, mniej pracochłonną i na pewno dużo lżejszą. 0,5 l mleka 3 średnie jabłka 4 białka jaj stewia
Dieta moja pasjaJabłko i budyń gotowane razem może wydać się abstrakcją lub szaleńczym pomysłem. Ale skoro można szarlotkę z budyniem, czemu nie sam budyń? Tak sobie pomyślałam i wzięłam się do pracy. mały budyń twarde jabłko 0,5 l mleko owoce do dekoracji Tak sobie założyłam, że na jeden standardowy budyń, jedno jabłko, to jest odpowiednie ,,stężenie i zagęszczenie". Jabłko obieramy
Dieta moja pasjasmażyć już bez tłuszczu. Gdy nasza patelnia pozostawia trochę do życzenia bez tłuszczu się nie obejdzie. Daktyle kroimy dość drobno. Obieramy jabłka, dwa ścieramy na tarce jak na szarlotkę, podlewamy odrobiną wody, dodajemy dkatyle i smażymy chwilę aż się jabłka lekko rozpadną. Dwa pozostałe kroimy w kostkę i dodajemy pod koniec do smażonej masy razem ze skórką i sokiem
Dieta moja pasjaDawno nie piekłam żadnego ciasta z jabłkami..tak więc jest...szarlotka na kruchym cieście...pomysł zaczerpnięty stąd. U mnie z braku czasu na odpowiednie schłodzenie ciasta musiałam zrobić ciut inaczej..Większa porcja ciasta nie nadawała się do tarkowania, więc po prostu odrywałam po małym kawałeczku i kładłam na blaszkę.. Ciasto: 4 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Moje domowe kucharzenieBardzo lubię piec i jeść ciasta, ale najbardziej z ciast uwielbiam serniki i szarlotki. Sernik w połączeniu z czekoladą smakuje obłędnie. Czekoladą otrzymałam od Cukieteria.pl Sernik
Kuchnia Danusi