zdecydowanie królują wypieki sezonowe, szczególnie z jabłkami lub/i orzechami. Dziś podrzucam Wam przepis na szarlotkę ucieraną. Przepis mam ze starych wycinek z gazet z przepisami. Polecam serdecznie! Składniki (blaszka 26x34cm): 1 kg - 1,5 kg jabłek (szara reneta) cynamon 250 g masła / margaryny 6 jajek 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy
Kuchnia domowa Aniogóle możliwe? Ależ tak! Niech to zdjęcie będzie zapowiedzią słodkiej i zdrowej szarlotki. Przepis już niebawem. Zapraszam :-) Miłego popołudnia
Przysmaki Karolkiktórych najczęściej zaglądaliście w październiku 2016r. : 1. Kapusta czerwona w słoikach na zimę 2. Marchew w słoikach na zimę 3. Warstwowa sałatka z ryżem 4. Szarlotka z połówkami jabłek 5. Buraczki w zalewie octowej. 6. Naleśniki z mięsem mielonym. 7. Rolada z piersi kurczaka 8. Rogaliki trzyskładnikowe
W kuchni u Monikijuż kiedy w wersji z malinami - klik i w wersji z jagodami - klik . Tym razem postanowiłam zrobić z jabłkami, bo moi Panowie i ja bardzo lubimy wszelkiego rodzaju szarlotki. Ciasto super, do jabłek pasuje budyniowa pianka idealnie, lekkie i smaczne. Blaszka 24x34 cm. Polecam Wam bardzo i życzę udanego dnia :-) Składniki: 3 szklanki maki pszennej 5 żółtek
kruche babeczkiJabłka są dostępne przez cały rok, możemy więc z nich korzystać do woli :) Oczywiście numer 1 to szarlotka i jabłecznik, ale warto troszkę poeksperymentować. Dlatego proponuję tartę z dodatkiem jabłek oraz nutką kokosu i rodzynek. Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne i z pewnością umili jesienny wieczór:) forma na tartę o śr. 27cm Ciasto: 100g masła
Z miłości do słodkościJesienną porą dość często piekę szarlotkę, tym razem postanowiłam upiec ją z dodatkiem dyni, wyszła bardzo smaczna. W kruszonce świetnie się sprawdziły pokruszone płatki kukurydziane, użyłam Corn Flakes Lubella ,nadały jej fajny kolor oraz smak. Moje rodzinie bardzo smakuje to ciasto więc często je piekę. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 250 gram masła
Bajeczna KuchniaJesień to czas gdy pachnie cynamonem. Dziś pyszna alternatywa dla wszelakich szarlotek, które oczywiście uwielbiamy. Pleśniak jest jednym z nielicznych ciast, które mogą kryć rozmaite owoce. Dziś u nas propozycja z jabłkami na konfiturze z czarnej porzeczki, jednak by podkreślić jego sezonowość dodałam pachnący cynamon oraz orzechy włoskie. Koniecznie skuście się na to połączenie, ciasto zniknęło błyskawicznie. Pleśniak
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiplacki, zresztą zobaczcie sami jak fajnie się obierają kartofelki: Po testach muszę stwierdzić, że to bardzo przydatne urządzenie, przede wszystkim oszczędza czas. Nie mierzyłam ile zajęło obranie jabłek na szarlotkę, ale trwało to na pewno nie więcej niż 5 minut. Dodatkowo obieraczka pozwala zaoszczędzić obierany surowiec, bo nie wiem jak Wy, ale ja nie umiem obierać tak idealnie cienko
Cynamonowe szczęścieJabłka się ściera lub kroi i zasmaża w rondlu z cukrem aż będą takie przezroczyste. Wtedy do słoików, zapasteryzować i mamy owoce na cały rok. Są świetne do szybkiej szarlotki lub drożdżówek, takich jak te. Oczywiście, te w przepisie nie muszą być pasteryzowane, tylko takie prosto z rondelka lub po prostu dżem. Z podanej ilości wychodzi około 9 bułek
Czerwony Gupikpotraw kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i wytrawne. Klasyczna Tarta Tatin to tzw "odwrócona szarlotka", bo tradycyjnie przygotowuje się ją z jabłkami. Powstała w efekcie kuchennej wpadki roztargnionej francuskiej kucharki Stephanie Tatin, która to przygotowując tartę z jabłkami zapomniała wyłożyć formę ciastem i włożyła
Smakowity Blog KulinarnyLubię kiedy jesienią pachnie w domu cynamonem, ciastem dyniowym, szarlotką, ale kiedy pachnie czekoladą to już jest po prostu koniec świata! To taki zapach, który otula wszystkie zmysły, koi duszę, szepcze cichutko, że liczy się tylko ten moment, a z kalorie są najmniej ważne ;) Do tej czekoladowej rozpusty świeżo zaparzona kawa, ale tu jestem tradycjonalistką mocną i choć chciałabym
bistro mamaKażdej jesieni przygotowuję takie słoiki z jabłkami na zimę, wykorzystuję je do szarlotki, naleśników i wielu innych deserów. W tym roku w moim ogrodzie było dużo jabłek więc zrobiłam spory zapas. Składniki: 5 kilogramów jabłek 2 szklanki cukru Sok z połowy cytryny Sposób przygotowania: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, jabłka
Bajeczna KuchniaOsobiście przetestowana na własnej rodzinie. Nikt nie zorientował się, że w tej szarlotce nie ma ani grama jabłek. Skład inny ale smak ten sam. Składniki ciasto ( tortownica 24 cm) 3 szk mąki 250 g margaryny 2 żółta surowe 2 … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyodpadków. Idealnie na takie sytuacje sprawdza się ocet jabłkowy. Możemy robić go z całych jabłek, pokrojonych na mniejsze części, jak również z obierków, jakie mamy przy prażonych jabłkach czy szarlotkach. Czyli jest to idealny sposób na zagospodarowanie odpadków, które dadzą nam pyszny a przede wszystkim zdrowy ocet jabłkowy. Ocet możemy pić z wodą, ma delikatniejszy smak niż ten kupny. Możemy
Mieszam w Garnkusmak papierówek, nie dodałam do gotowania nawet cynamonu, gdyż stwierdziłam, że można go dodać, tuż przed wykorzystaniem np. do posmarowania naleśników, do wszelkiego rodzaju ciast z jabłkami, szczególnie do szarlotki, do deserów, czy do zwykłego ryżu, czy kaszy manny na gęsto … Na blogu jest też przepis na mus jabłkowy na zimę z niewielką ilością cukru z dodatkiem cynamonu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię