Szarlotka jest dobra na wszystko, dosłownie! Jest ciastem, które jest lubiane przez większość pożeraczo - słodkości na tym ziemskim padole. Ciasto szybko zagniecione z zimnych składników, dobrze schłodzone, daje niemalże pewność, że wypiek się uda. Do niego nie można podchodzić z ciepłym sercem oj nie, tutaj trzeba wykazać się szybkością i wyrachowaniem. Tak! i fru do lodówki, a jeżeli zależy(...)czasie to do zamrażarki. Jabłka, nie mogą zawierać zbyt dużo soku, najlepsze są twarde, nie za słodkie. I teraz ciekawostka, nasza szarlotka zawiera jabłka, z których uprzednio został w sokowirówce wyciśnięty sok. Dwie przyjemności, a jabłka tylko jedne :P Na blachę 40x24 potrzebujemy: 200 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki 400 g mąki pszennej 4 żółtka 2 łyżeczki
MamaOskarkaOstatnio potrzebowałam przepisu na ciasto, które nie wymaga dużo czasu do przygotowania i trafiłam właśnie na tą szarlotkę. Przepis mi się spodobał a ciasto wyszło niesamowite. Już wiem, że ta szarlotka będzie częstym gościem na moim stole. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki kaszy manny 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kg jabłek cynamon
Mama GotujeDzisiaj pyszna szarlotka z dużą ilością jabłek. Według mnie szarlotka najlepiej smakuje na ciepło. Najwięcej czasu przy przygotowaniu tego ciasta zajmuje obieranie i krojenie jabłek. Ja do krojenia jabłek wykorzystałam blender z odpowiednią przystawką. Podane składniki wystarczą na dużą blachę. Składniki: ciasto: 250 g mąki krupczatki 250 g mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki
Mama GotujeBardzo lubię w zasadzie wszystkie szarlotki. Dziś przepis na jedna z pierwszych pieczonych przeze mnie szarlotek. Ciasto to jest łatwe do zrobienia i bardzo dobre. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki pszennej ⅓ szklanki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 - 1,5 kg jabłek cynamon Wykonanie: Jabłka obrać
Mama Gotujeciasto, to wiadomo kto zrobił :D Mój mistrz cukiernik :P Nawet nie umiem opisać tego szczęścia, jak się przychodzi do domu, a już w progu czuć zapach pieczonej szarlotki :* Pierwsza w tym roku jesienna szarlotka SKŁADNIKI: Jabłka: 2 kg jabłek (najlepsza szara reneta) 1/2 szklanki rodzynek 3 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru wanilinowego Ciasto: 250 g mąki pszennej
MarciochaKucharzySzarlotka dosłownie na jeden gryz. Z masą jabłkową, która poza ciastem, nadaje się również do nadziania naleśnika lub muffinki. Zabawy trochę jest przy tych babeczkach, a jak nie chcecie siedzieć nad małymi foremkami, z przepisu wychodzi również jeden placek, jak u Pieczarki Mysi. A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi
Pink Envelopektoś się wychował w rodzinie sadowników, to szarlotkę ma we krwi;) Podczas wydłużonego weekendu w rodzinnym domu nie mogło jej zabraknąć, zwłaszcza, że wrzesień to początek zbioru jabłek. Zapach wrześniowego sadu, świeże powietrze i smak szarlotki - to lubię:) Składniki na dużą blachę (ok 40x25 cm) 1/2 kg mąki krupczatki kostka masła (może być roślinne) pół szklanki cukru pudru
Kulinarne Inspiracjepiszę tu o Żubrówce z sokiem jabłkowym, a o pysznym deserze o smaku szarlotki z bitą śmietaną. Taką wersję szarlotki można przygotować w 15 minut! Składniki na 4 porcje 4-6 pierników 4 spore jabłka (ja użyłam championów) łyżka cukru, cynamon 200 ml śmietanki 30% cukier puder i cukier waniliowy do smaku Przygotowanie Pierniki pokruszyć (ja zrobiłam
Kulinarne InspiracjeZnudziła się Wam tradycyjna szarlotka? Nie macie pomysłu na niedzielne ciasto? Znajomi dali znać, że wpadną wieczorem? Nic straconego. Jest sposób jak w krótkim czasie stworzyć pyszny wypiek :) Jedyny mankament - trzeba mieć w domu ciasto francuskie i jabłka, reszta to pikuś. To co, macie ochotę na szarlotkę w cieście francuskim? Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka 3 łyżki
Słodkie PrzyjemnościSmakowita szarlotka na kruchym cieście z budyniem to znakomity dodatek do kawy. Przepis na nią dostałam od koleżanki wydał mi się interesujący więc postanowiłam go wypróbować, okazało się że ta szarlotka to strzał w dziesiątkę . Na pewno będę częściej ją piekła ponieważ smakowała wszystkim moim domownikom. Polecam do wypróbowania. składniki na okrągłą formę ciasta 3 szklanki mąki pszennej
Smakowite DaniaSzarlotka dosłownie na jeden gryz. Z masą jabłkową, która poza ciastem, nadaje się również do nadziania naleśnika lub muffinki. Zabawy trochę jest przy tych babeczkach, a jak nie chcecie siedzieć nad małymi foremkami, z przepisu wychodzi również jeden placek, jak u Pieczarki Mysi . A jak wiadomo, do szarlotki pasują i lody i bita śmietana. Zima musi być na słodko
pink envelopeprosiło się o jabłkowy. Dodatek tymianku moim zdaniem nadał mu charakteru retro, który w listopadzie jakoś tak bardzo do mnie przemawia. Ale zacznijmy od jabłek. Żeby spełnić wyzwanie szarlotki Jamiego, wybraliśmy się po nie do Hali Targowej. Można tam dostać sezonowe, stare odmiany, niedostępne w dużych sklepach. Antonówki nie musieliśmy kupować, bo w piwnicy jest skrzynka ze starej babcinej jabłonki(...)łatwo dostępne). Moja mama z radością odnalazła kosztele (choć na jednym stoisku sprzedawca podpisał jako kosztelę Golden Delicious- zrobiliśmy w domu test i okazało się, że pan się mylił). Szarlotka wyszła cudowna- dzięki różnym odmianom jabłek, nadzienie było urozmaicone. Niektóre jabłka zostały kruche, inne się rozpadły, część była słodka, część kwaskowa- do tego gałka lodów waniliowych i można kwiczeć
les mirabellesprzełóż nadzienie jabłkowe i wstaw do piekarnika na około 20-25 minut. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do niej cukier puder i jeszcze chwilę ubijaj. Wyjmij szarlotkę z piekarnika i przełóż na nią pianę. Wyjmij z zamrażalnika resztę ciasta i zetrzyj je prosto na szarlotkę. Piecz jeszcze przez około 15 minut. Przepis dodaję do akcji
Qlinarnie i QlinarnieDługo szukałam przepisu na idealną szarlotkę, wypróbowałam wiele, aż w końcu moje serce skradła szarlotka królewska. Myślę, że użyta w niej mąka krupczatka jest gwarantem nie przemakania ciasta z masy jabłkowej a wierzchnia kruszonka jest chrupiąca nawet po kilku dniach. Podane składniki są na bardzo dużą blachę ok. 30x40 cm ciasto 4 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru
Jadło i czytadłoDziś dla odmiany coś słodkiego :) Pyszna szarlotka z przepisu mojej mamy i przez nią upieczona, świeżutka, pachnąca Polecam :) Składniki Ciasto - 25 dkg. miękkiego masła roslinnego - 1 i 1/2 szklanki cukru - 6 jajek - 3 szklanki mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1 i 1/2 łyżki śmietany Nadzienie - 1 kg. jabłek - 1-2 łyżki cukru - cukier waniliowy Dodatkowo - cukier(...)temperaturze 170-80 stopni ( z termoobiegiem ) 40-45 minut do suchości patyczka. Po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Uwagi: Mus jabłkowy przygotowuje wcześniej tzn.w sezonie jabłkowym,wtedy szarlotka jest naprawdę błyskawicznym ciastem, wystarczy przygtowac ciasto otworzyc słoiczek i upiec :) Oto przepis na mus jabłkowy w słoikach : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/08/domowy-mus-jabkowy-w-soikach-na-zime.html Polecam
Kuchnia z widokiem na ogród