Lubicie jabłka? Powolutku zbliża się sezon jabłkowy! A co jest lepsze niż szarlotka na deser razem z popołudniową herbatą z cytryną? No właśnie! Mam dla Was przepis - dla siebie też, bo go jeszcze nie wypróbowałam. Przepis należy do mojej przyszłej teściowej, która po cichu zdradziła mi tą tajną recepturę. Jest inny, niż te tradycyjne - powiedziałabym fikuśny. Ale godny polecenia(...)ciasto wychodzi wyśmienite! Polecam! Szarlotka Tutti - Frutti "Składniki:5 jaj (żółtka i biała oddzielnie)3 szklanki mąki1,5 szklanki cukru1 kostka margaryny1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki mąki ziemniaczanejpokrojone jabłkacynamon2 budynie waniliowe Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do 180`C.Z żółtek, połowy szklanki cukru, mąki wymieszanej z proszkiem i tłuszczem szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części
Słodkie PrzyjemnościLubicie szarlotki? Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast na świecie! Równie smaczny jest tylko sernik. Cóż się więc dziwić, że niezależnie od pory roku mogę go jeść na kilogramy. No dobra aż tyle to i ja nie zjem. Ale z pomocą rodziny to bardzo możliwe :) Aby urozmaicić smak tego wypieku tym razem do jabłek dodałam również sezonowe porzeczki - czarne(...)czerwone. Muszę przyznać - świetne połączenie! Dopóki jeszcze macie możliwość wykorzystywania świeżych owoców, wypróbujcie ta wersję koniecznie! Zapraszam na szarlotkę z porzeczkami."Składniki200 g masła4,5 szklanki mąki2 żółtkajajkoszklanka cukru1,5 kg jabłekłyżka cynamonuszklanka cukru1,5 szklanki czarnej/czerwonej porzeczkiSposób przygotowania:Żółtka łączymy z cukrem aby powstał nam tak zwany kogiel mogiel, dodajemy jajko i dalej mieszamy. Mąkę wysypujemy na blat
Słodkie PrzyjemnościDomowa szarlotka? Klasyka w najlepszym wydaniu, najlepiej smakująca na ciepło z dodatkiem kremowych dodatków. Chociaż nie, cofam to. Najlepiej smakująca na zimno bez żadnych dodatków. W sumie? Nie ma złego momentu na dobrą, domową szarlotkę. :) W zależności od nastroju można ją zjeść bez względu na wszystko, w pracy , uczelni czy w domu. Tradycyjna - najlepsza. Czy aby na pewno? A próbowaliście
Słodkie Przyjemnościprzygotowujecie, czas pieczenia jest odpowiednio dłuższy.Jeżeli robicie:cienkie ciasteczka - czas to około 7-9 minut blaty pod kruche babeczki – czas to około 10-12 minutblat pod np. szarlotkę lub sernik – czas to około 12 minut (pierwsze pieczenie + ponowne pieczenie z masą)blat na mazurka - około 15 minutTemperatura piekarnika powinna się wahać od 180`C (ciasteczka, mazurek(...)blat pod sernik czy szarlotkę).W razie jakiś innych pytań piszcie :)Życzę udanych wypieków
Słodkie PrzyjemnościEwelina już pisała o szarlotce, ale ja chcę podzielić się przepisem mojej Mamy. Jesienią co sobotę piekłyśmy szarlotkę. To takie moje wspomnienie dzieciństwa.2 szklanki mąki150g masła2 żółtka3 łyżki cukru(dodałam brązowego)3 łyżki śmietanyPrażone jabłkaCynamon2 białka2 łyżki cukru pudruZ mąki, masła, żółtek, 3 łyżek cukru śmietany szybko zagnieść ciasto I wstawić do lodówki na 20 minut. W międzyczasie uprażyć
Kulinarna rozmowaczekoladowy z kawowym krememSernik pomarańczowyTort bezowy z kawowym krememNapoleonka na kruchym spodzieSernik czarno-białyCiasto dyniowe z nutką pomarańczyChrust czyli faworkiPączki z pomarańczową konfiturąPączki seroweMarchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonieWalentynkowe magdalenkiZimowa szarlotka z beząOponki seroweCiasto marchewkowe z polewąMałe pączki z cukrem pudremKolorowy sernikTarta RafaelloBabeczki marchewkowe z krememKrówkowe wafleTort marchewkowo-piernikowy z krememCytrusowe ciasto z figami i daktylamiPopękane czekoladowe ciasteczkaKruche ciasteczka z wiórkami
Kulinarne przygody GatitySkładniki:ok 40 dag obranej dyni2 łyżki olejuprzyprawa do szarlotki / jabłecznika250 g ryżu1 cebulaniecały litr bulionuszczypta białego pieprzuszczypta gałki muszkatołowej2 łyżki masłatarty parmezan Sposób wykonania:1. Obraną dynię pokroić na mniejsze kawałki, posmarować olejem, oprószyć przyprawą do szarlotki. Rozłożyć na papierze do pieczenia i piec do miękkości w 200 st. C.2. Cebulkę drobno posiekać, zeszklić na maśle - powinna pozostać jasna.3
Kuchnia domowa AniMenu ŚwiątecznePieczywoBułeczki żytnieChlebek pszenno-żytniCiasteczkaCiasteczka miodowe z żurawinąKruidnoten - Holenderskie pierniczkiKruche z żurawinąCiastaSzarlotka krojona Drożdżowa szarlotka z budyniemPani WalewskaMakowiec drożdżowyPiernik przekładany powidłamiCzarny OrfeuszSernik na piernikowym spodzieSernik bajecznyTorcik piernikowy przekładany powidłami w polewie mleczneMałe co niecoTrufelki z żurawinąKuleczki z makiemŚnieżna morelkaŚliwka w trufli z biaej czekoladyCukiereczki na choinkęŚliwka w czekoladzie z trufląMichałki - cukiereczki z orzechamiŻurawinkiTortyTort z żurawinąŚwiąteczny przekładaniecTort cytrynowyNapojeGorąca czekolada
Moje pyszne gotowaniespód … orzeźwiający środek … i słodka góra … przenikające się smakami , zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Ciasto robi się ekspresowo … nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych …Taka szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia!SKŁADNIKI:BISZKOPT:- jajka – 5 szt- sól – 1 szczypta- mąka pszenna – 3 łyżki- mąka ziemniaczana – 2 łyżki- cukier – 3 łyżki- proszek
Ostra na SłodkoCynamon – zapach i smak przez jednych uwielbiany , a przez innych znienawidzony.Mi kojarzy się z dzieciństwem … szarlotką u Babci , która wręcz rozpływała się w ustach i której smaku nikt nie jest w stanie odtworzyć!Dziś mam dla Was przepis na pyszne naleśniki!O smaku szarlotki … z kawałkami jabłek obłędnie pachnącymi cynamonem.Czyż nie cieknie Wam ślinka?! SKŁADNIKI:NALEŚNIKI
Ostra na Słodkoskładników i obroty miksera przyczyniły się do tego , że już po chwili smakowaliśmy chrupiący , świeży chleb z aksamitną margaryną. Ale nie tylko chleb – każda z nas dostała 2 kawałki szarlotki ( przepysznej szarlotki z kruszonką , ajjj ) – jeden na maśle , drugi na Kasi do pieczenia – naszym zadaniem było rozpoznać które jest które.Części się udało , ale tak naprawdę „ na farta” , gdyż
Ostra na SłodkoSkoro akcja JEDZ JABŁKA nabrała takiego tempa, to i u mnie nie może zabraknąć jabłkowych przysmaków.Dziś mam dla Was przepis na przepyszną szarlotkę / biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną.Ciasto łatwe , szybkie , niesamowicie smaczne i pięknie wyglądające!Absolutnie nie za słodkie , a wręcz orzeźwiające!Z całą pewnością zachwyci gości i domowników.Polecam!SKŁADNIKI:BISZKOPT:* jajko – 4 szt* cukier
Ostra na Słodkokolejny fantastyczny przepis na jesienne słodkości!Kruche, a zarazem delikatne ciasto , pokryte soczystymi prażonymi jabłkami z dodatkiem rodzynek …. i obsypane obficie chrupiącymi orzechami.Niebo w gębie!Gwarantuję , że taka szarlotka będie jedną z Waszych ulubionych i z ogromną przyjemnością sięgniecie po dokładkę!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka – 250 g* cukier – 150 g* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* jajko
Ostra na SłodkoKruchy z jabłkami, czyli szarlotka...ja jem taką wersję odkąd pamiętam. Uwielbiałam patrzeć jak moja mama je ugniatała i zawsze podkradałam surowe jeszcze ciasto, ale po prostu nie mogłam się oprzeć tej pychotce. Dziś zagniatam ciasto z moją małą córeczką, która uwielbia zabawę, gdzie można ubrudzić sobie rączki. Niezależnie gdzie jestem w restauracji, czy u znajomych, rodziny...gdziekolwiek to każda(...)szarlotka jest inna, każdy ma swój niepowtarzalny przepis na to ciasto....ja dzielę się dziś z Wami moim!Składniki:1 kostka margaryny1 płaska łyżka smalcu0.5 kg mąki pszennej3/4 szklanki cukrucukier waniliowy3 żółtka i 2 całe jaja2 łyżki gęstej śmietany2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliSposób przyrządzenia:Na stolnicę przesiewamy mąką z proszkiem do pieczenia, robimy dołek w środku i tam wbijamy
upichcicdorastam...Cóż... Na rozgrzanie po takim zimowym spacerze najlepsza jest gorąca herbatka i kromka chleba z masełkiem. Zgodnie z postanowieniem noworocznym nie piekę ciast - dopiero wczoraj upiekłam pierwszą tegoroczną szarlotkę, ale taką niemal dietetyczną, więc się niemal nie liczy - więc nadrabiam pieczeniem chleba. Uwielbiam spędzać czas w kuchni i nie potrafię sobie tego odmówić. A taki chleb zajmuje i czas(...)Piec w 200 st. C. przez 50-60 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Tak naprawdę w folderze do publikacji mam prawie samo pieczywo. Jakieś ciasteczka ze Świąt, moja niemal dietetyczna szarlotka, i... I nie powiem co. Niespodzianka. Bardzo słodka, raczej spora, absolutnie wyjątkowa. Już niedługo
Pożeraczka, czyli raz adobrze