fruwały liście.. Te moje danie, jest właśnie w takich kolorach , kolorach jesieni , ale zarazem proste i smaczne :) Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka 300g suchego makaronu świderki 0,5 kg pieczarek 1 cebula 1 papryka 3 łyżki koncentratu pomidorowego Szczypta tymianku Sól, pieprz Olej Przygotowanie : Gotuję makaron wg instrukcji na opakowaniu. Cebulkę kroję w piórka
Domowa Kuchnia u MamyLekka przekąska z ciasta francuskiego -złociste świderki z nasionami czarnuszki, sezamu i słonecznika
Przepisy Kulinarnewywaru, wsypać mrożoną zupę z kalafiorami, zagotować dodać drobno pokrojoną kapustę, zagotować dodać pokrojoną w kostki cukinię, wsypać kucharka, gotować wszystko z 15 minut na średnim ogniu makaron świderki ugotować wg opisu na opakowaniu, odcedzić na durszlak zupę przyprawić pieprzem mielonym, podawać z makaronem, śmietaną, posypać natką pietruszki - zupa jest sycąca, smaczna.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięUwaga, danie pikantne! Błyskawiczny przepis na makaron z krewetkami w sosie sojowo-miodowo-oliwkowo-pikantnym, czyli coś idealnie na szybki obiadek, dla dorosłych ;) Składniki: * makaron penne lub świderki * 200g krewetek (najlepiej szarych, które nie są jeszcze ugotowane. Jeśli chodzi o rozmiar, to wybór jest Wasz) * łyżeczka sosu sojowego * łyżeczka miodu * około 10 zielonych oliwek * 2 piklowane zielone papryczki chilli
Klasyka Gotowaniawlewamy 3-4 łyżki sosu dodajemy śmietanę mieszamy i wlewamy do naszego sosu.Mieszamy,zostawiamy do zagotowania.Odstawiamy.Możemy jeszcze doprawić według uznania. W osobnym garnku gotujemy makaron.U mnie były to świderki Polecam serdecznie to danie.Szczególnie z użyciem sosów uniwersalnych firmy Łowicz. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszaKurki, krewetki, szpinak trochę makaronu i mamy przepyszne danie w kilka chwil. Składniki : 100 g makaronu świderki 180 g kurek 125 g szpinaku 200 g krewetek 1 łyżka masła 1 łyżka olieju rzepakowego 1 nieduża cebula 2 ząbki czosnku 70 ml śmietany 30% pieprz sól Przygotowanie : Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu na al'dente Kurki oczyszczamy, większe
Mechanik w kuchniZapiekanka to doskonały pomysł zarówno na obiad jak i na pożywną kolację. 250 g makaronu świderki 500 g szpinaku mrożonego 200 g ulubionej wędliny 200 g serka wiejskiego 150 g żółtego sera 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka 1. Makaron gotujemy al dente. Wędlinę kroimy w grubszą kostkę. Szpinak rozmrażamy i podsmażamy
Krokusowy Domrobię, ale kiedy zaczynam ją jeść to od razu przypominają się lata dzieciństwa! Można powiedzieć, że to domowy "fast-food" :). Składniki (na 2-3 osoby): 1 szklanka makaronu świderki 250 g twarogu półtłustego 1-2 łyżki cukru (do smaku) 3-4 łyżki jogurtu (użyłam o smaku owoców leśnych) opcjonalnie: kilka owoców na wierzch (użyłam borówek) listki świeżej
Gotuj z Mąkąsłoika 5 goździków 0.5 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1 duża łyżka z mąki rozrobiona w 100ml.wody i 3 łyżki śmietany makaron świderki migdały do posypania ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~Śliwki gotujemy w wodzie .Dodajemy goździki,cynamon,cukry,sól.Wsypujemy makaron i gotujemy do miękkości lub gotujemy go osobno jeśli nie lubimy go zbyt miękkiego.Zaprawiamy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiktórego użyjemy maksymalnie 5 składników. Takie przepisy są najlepsze jeśli chodzi o sytuacje, w której musimy szybko coś przygotować. Polecam serdecznie! Składniki: Porcja dla jednej osoby * makaron penne lub świderki (około 100g suchego makaronu na osobę) * 100g krewetek * sól, pieprz, zioła prowansalskie * 1 ząbek czosnku Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy lekko przeciśnięty przez
Klasyka Gotowaniapoznałam. Rewelacja! Naprawdę pyszna zupka :-) Składniki: 300-400 g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki, turki) 2 ziemniaki 1 marchewka kawałek selera garść suchego makaronu np. pełnoziarnistego świderki 1 cebula 1,5 litra dowolnego bulionu siekana natka selera sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 1-2 łyżki śmietany 18% Sposób wykonania: 1. Grzyby dokładnie oczyścić. Pokroić
Kuchnia domowa Aniwykonaniu. Możemy sami skomponować ulubione smaki i je dowolnie zamieniać. Jedną z najprostszych zapiekanek są właśnie zapiekanki makaronowe, które uwielbiają zwłaszcza dzieci :) Składniki: 1/2 opakowania ulubionego makaronu ( u mnie świderki) pętko chudej kiełbasy duża cebula 5 łyżek śmietany 12 % po 1/2 łyżeczki bazylii, oregano, papryki słodkiej, papryki ostrej 2 kulki sera mozzarella 1/2 szklanki startego sera mozzarella sól
ChilliJemyprzepyszna. Makaron, śliwki i pyszny śmietanowy sos okazały się połączeniem idealnym. Zapiekanka ze śliwkami zachwyca smakiem nie tylko dorosłych ale przede wszystkim dzieci. Składniki: 30 dag makaronu (użyłam makaronu świderki) 30 dag śliwek (najlepsze będą węgierki) kostka twarogu 5 jajek szklanka śmietany kremówki 1/2 szklanki cukru 4 łyżki płatków migdałowych dowolne przyprawy: ja użyłam cynamon, imbir, gałkę muszkatołową
Pobite gary BarbaryDumałam, dumałam i wydumałam wersję dla alergików – bez sera i śmietany. Zapiekanka wyszła przepyszna. Sos jest kremowy i wyrazisty. Doskonale komponuje się z makaronem. 250 g makaronu (np. rurek, świderków) 3 kiełbasy* 14 pieczarek (niedużych) 2 cebule pół litra mleka owsianego 3 łyżki mąki 2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Z kiełbas usuwamy osłonkę i kroimy je w kostkę
Dieta bez mlekapennoni – charakteryzujący się większą średnicą. Jak nakazuje tradycyjna kuchnia włoska, makaron penne należy serwować z gęstymi sosami typu alfredo czy arrabiata. Fusilli Fusilli to makaron znany w Polsce jako świderki. Świetnie sprawdza się w przypadku przyrządzania zapiekanek makaronowych oraz jako dodatek do sałatek spożywanych na zimno. Gemelli Gemelli to makaron, który kształtem przypomina dwie złączone ze sobą grube wstążki
Tradycyjna Kuchnia