Pieczarkowa to zdecydowanie moja ulubiona zupa, ale odkąd zrobiłam ten krem, to nie wiem którą z tych zup kocham bardziej! <3 Pieczarki mogłabym pochłaniać w
Cooking MonsterPozostając w grzybowo-jesiennych klimatach dziś zapraszam na moją ukochaną zupę - pieczarkową! Palce lizać! :) Za grzybami nie przepadam, ale pieczarki uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i
Cooking MonsterPrzepis zainspirowany pysznym sosem śmietanowym na bazie rydzów mojej Cioci, który miałam okazję jeść w Krynicy - niebo w gębie! :) Będąc w Krynicy miałam okazję wymienić się
Cooking MonsterDzisiejszy przepis pochodzi (jak większość moich przepisów świątecznych) z archiwów rodzinnych i jak to bywa przy innych ciastach, jestem przedstawicielką czwartego (co najmniej!, bo nie udało nam się dotrzeć do źródeł przepisów) pokolenia, piekącą ten orzechowiec. Jego zapach znam od zawsze - poznałam go mając kilka miesięcy i przez tyle lat zawsze zachwyca mnie tak samo i uspokaja, daje mi poczucie(...)bezpieczeństwa. W okresie świątecznym zawsze muszę go upiec. To orzechowiec - symbol. Jest dla mnie niezbędny prawie jak opłatek na wigilijnym stole i żywa choinka z bombkami i lampkami. Orzechowiec Ciasto 3 dkg drożdży 3 łyżki cukru 3 łyżki mleka 3 żółtka 20 dkg masła 25 dkg mąki Masa 20 dkg orzechów włoskich zmielonych 18 dkg cukru 1 paczka cukru
Posadzone i zjedzoneNarodzenia – migdały. Muszę tutaj dodać, że wolę ich zapach niż smak. Zwykle do ciast dodaję orzechy zamiast migdałów. Ale jeśli chodzi o zapach … to już zupełnie inna sprawa! Dwa świąteczne zapachy – skórkę pomarańczową kandyzowaną oraz naturalny ekstrakt migdałowy połączyłam w babeczkach. Wyszły bardzo aromatyczne! Zapach migdałowy doskonale podkreśla kandyzowaną skórkę pomarańczową. Tu nie potrzeba różnorodności bakalii, minimalizm sprawdził się doskonale(...)Świąteczne babeczki o zapachu migdałów z kandyzowaną skórką pomarańczową lekko zmodyfikowany przepis Nigelli 12 szt. 125 g miękkiego masła 125 g cukru 2 jajka 3 łyżki mleka 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 1 kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (domowej lub ewentualnie kupnej) 125 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli Piekarnik nagrzać do 190°C . Przesiać
Posadzone i zjedzoneśliwkami to niezwykłe i interesujące połączenie smaków . Sałatka z pewnością zaskoczy swoim wyjątkowym, charakterystycznym smakiem niejedną oso b ę - ponieważ jest inna niż wszystkie. Smakuje wyśmienicie szczególnie w okresie świątecznym , gdzie wśród bożonarodzeniowych smako łyków urozmaici każde świąteczne menu. Sałatka z Wędzonym Kurczakiem i Suszonymi Śliwkami - Składniki: ok. 300 g wędzonego kurczaka (file tów lub obranych z kości
Słodka StronaTen deser trochę mija się z tym, czym jest prawdziwy deser tiramisu, ale wierzcie mi jest równie pyszny! Ośmielę się stwierdzić, że to najlepszy deser tego
Cooking MonsterDziś przepis poniekąd zainspirowany papierkowym "Wiejskim garnkiem" od Winiary, ale w całości wykonany z domowych składników - żadnych gotowców! :) Bardzo lubię szybkie i niewymagające dania tzw
Cooking MonsterNie wiem czemu na blogu nie pojawił się jeszcze żaden przepis na muffinki, więc kiedyś musi być ten pierwszy raz... oto są - jogurtowe pyszności z fioletowymi
Cooking MonsterDziś przepis na klasyk mojego dzieciństwa, który z odpowiednimi dodatkami został wyniesiony na kolejny level pyszności! Mniam! :) Oryginalnie były to parówki zawijane w naleśniki
Cooking MonsterDeser idealny, bo szybki w wykonaniu, zdrowy i mega smaczny - warto wypróbować z jagodami i innymi ulubionymi owocami. :) Od kiedy kupiliśmy z Dominikiem nasiona szałwii hiszpańskiej
Cooking MonsterFascynacja batatami trwa, więc pojawia się kolejny przepis z ich wykorzystaniem oraz sałatka zainspirowana przepisem Minta Eats . ;) Wraz z Dominikiem uwielbiamy bataty i po purée, frytkach
Cooking MonsterKocham naleśniki! A te są po prostu mistrzowskie i muszę przyznać, że chyba najlepsze jakie jadłam w życiu - niebo w gębie! <3 Kokosowy szał trwa
Cooking MonsterPrzepis idealny dla wszystkich fanów masła orzechowego, jego kokosowy odpowiednik jest równie pyszny! A zrobiony w domowym zaciszu smakuje jeszcze lepiej. ;) Wraz z Dominikiem jesteśmy ogromnymi
Cooking MonsterMoja inwencja twórcza i dziecięca fantazja, dosłownie, co widać po nazwie ciasta. Z borówkami, pyszną jagodową galaretką, kokosowym spodem i jogurtowo-kokosowym kremem - pycha! :) Na pomysł
Cooking Monster