Kolejny wpis z serii porady, który przyda się każdej osobie, która chociaż raz w życiu miała problem w stylu "Nie wiem, co dzisiaj na obiad" lub
Cooking MonsterDziś wpis o osobie, która nauczyła mnie właściwie wszystkiego, co związane z kuchnią i pozwoliła mi rozwijać moją pasję - Mama. <3 Moja mama nie jest
Cooking MonsterDacie wiarę, że Dominik nie lubi pomidorowej? Postanowiłam przekonać go do zmiany zdania tym przepisem. :) Zupa pomidorowa to chyba jedna z najpopularniejszych i najbardziej ukochanych
Cooking Monstersię nudzić, przecież zawsze przebywają w interesującym towarzystwie, swoim własnym, jednak dzieciom organizowanie dnia jest potrzebne. Wiadomo nie od dziś, że jednym z przyjemniejszych zajęć rodzinnych jest zdobienie świątecznych pierniczków. No tak, ale żeby było co zdobić najpierw należy ciasteczka upiec. Od kilku lat do pieczenia bożonarodzeniowych pierniczków wykorzystujemy przepis na szwajcarskie ciasteczka leckerli, pochodzą z Bazyleii(...)lukrowania, ale warto przed podaniem tradycyjnie poświęcić wieczór na dekorowanie ciasteczek. My lukrujemy, ale przecież każdy ma swoje upodobania. Można zastosować dowolny sposób upiększania tych świątecznych łakoci. Takie są nasze ulubione pierniczki na Boże Narodzenie. Przepis pochodzi z książki wydanej jeszcze w PRL-u "Potrawy z czterech stron świata" Macieja E. Halbańskiego. Polecam. Książkę i pierniczki
I tu będę miała takie tekalendarzu pojawia się coraz więcej różnego typu dni świątecznych. Świąt kościelnych, państwowych, tradycyjnie naszych polskich lub wędrujących ku nam z bliższej i dalszej zagranicy. To takie szczególne dni, często obmyślane z dużym wyprzedzeniem, planujemy wycieczki, zabawy, przyjęcia, ot po prostu, wspólne rodzinne chwile. To jest dobre. Tak powinno być. Ja jednak myślę, że nade wszystko powinniśmy pielęgnować dzień zwykły(...)bardziej odległych od domu stronach. Będzie trudno. Może choć kolacja nam zostanie? Na pewno będę się o to starać. Dlatego moje dzisiejsze wynurzenia na temat wyższości dnia powszedniego nad świątecznym chcę zilustrować zwykłym daniem. Na stół stawiam gorącą zupę, nakrywam i ogłaszam: zupa na stole. Raz, drugi: zupa na stole, a towarzystwa ni ma. Wreszcie trzeba huknąć w przestrzeń
I tu będę miała takie tedlaczego tak jest? W naszej tradycji chrześcijańskiej okres bożonarodzeniowy trwa 40 dni, kończy się świętem Ofiarowania Pańskiego, a potocznie zwanym Matki Boskiej Gromnicznej. I właśnie dlatego kończąc okres świąteczny, sprzątamy i chowamy choinki (oczywiście te sztuczne, bo żywa raczej nie dałaby rady) oraz wszelakie ozdoby i dekoracje bożonarodzeniowe. Niech czekają do przyszłych świąt! Tak samo jest w miastach, 2 lutego(...)ostatecznie powinny zniknąć dekoracje świąteczne - choinki, lampki, szopki itp. Jak również w kościołach, zaprzestaje się śpiewania kolęd, a po 2 lutego księża nie powinni już chodzić z wizytami duszpasterskimi, czyli potocznie zwanymi "kolędą". Teraz za to czas na przygotowanie dekoracji walentynkowych :) I właśnie będę się za to zabierać
dobra gospodyni dom wesołym czyniŚwiąteczny czas już tuż tuż. Przed nami okres świąteczn ych spotkań z bliskimi: RODZINĄ, PRZYJACIÓŁMI, ZNAJOMYMI. Z założenia powinien być to czas radości i spokoju. Bywa, że wspólne biesiadowanie traktujemy jak obowiązek , który nie sprawia nam przyjemnośc i. P rzyjaciół wybieramy sobie sami więc zasadniczo radości bycia razem nic nie powinno nam zakłócić . R odzinę, tą bliższą i dalszą(...)pomysł na świetn y czas . Bo k ażda chwila jest dobra na przyjemne dzieciństwo. Świętujmy, spotykajmy się, potęgujmy dobre emocje . Celebrujmy chwile w rodzinnym gronie. Sprawmy by lekcja przy świątecznym stole była niezapomnianą przygodą. Uczmy nasze dzieci bycia RAZEM
WYSPA SZCZĘSLIWAŚwiąteczne jajka galaretki. Jak je zrobić? Uprzedzam, że jest przy tym sporo grzebaniny ale i sporo zabawy, zwłaszcza przy jedzeniu ;) Gotujemy galaretę. Ponad to, potrzebne będą skorupki jaj. Jeżeli chcemy zrobić dużo takich galaretek, najlepiej będzie użyć skorupek tych jaj, które zużywamy do robienia świątecznych ciast lub innych wyrobów. Ja zużyłam własnie jaj do ciasta a z reszty po prostu
Ukojenie Podniebieniafacebooku i zostać obserwatorem mojego bloga (jeśli nie masz konta na FB, napisz mi o tym, znajdziemy sensowne rozwiązanie). 2. Wysłać na mojego maila (agaste@gmail.com) przepis na Waszą ulubioną świąteczną potrawę – taką, która co roku musi pojawić się w Waszym domu na świątecznym stole, jest związana z tradycjami kultywowanymi w Waszej rodzinie wraz z krótkim opisem dania. Proszę też
W mojej kuchniCynamonowe gwiazdki 2016-04-06 15:43:01 Ilość porcji: 40 Podczas świątecznych przygotowań lubię przysiąść na kanapie z kubkiem gorącej kawy bądź kakao i pochrupać świąteczne ciasteczka. To taki wspaniały czas, przybliżający nas do świąt i tych magicznych chwil, na które czekamy przez cały rok. W tym roku upiekłam kruche, maślane ciasteczka, pachnące cynamonem. Udekorowane bądź nie, smakują
Wędrówki po kuchniŚwięta to taki magiczny czas, kiedy można spędzić czas w miłej atmosferze z rodziną i przyjaciółmi, najlepiej przy suto zastawionych stołach pełnych świątecznych pyszności. Zazwyczaj w tym okresie królują na nim wszelkiego rodzaju babki, mazurki i serniki, a ja proponuję bardzo popularne na zachodzie puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkiem, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i glazurą z konfitury morelowej, doskonałe(...)pasji. Chcemy by rezultaty naszej pracy zachwycały też oczy i podniebienia naszych gości. Dlatego wzięłam też udział w kampanii #BakeForSomeone, której celem jest zainspirowanie kulinarnych pasjonatów do przygotowania świątecznych wypieków dla swoich najbliższych:) Poniżej przedstawiam film inaugurujący kampanię Electrolux. KONKURS! W związku z powyższym przygotowałam przy współpracy z firmą Electrolux konkurs, gdzie do wygrania są aż 2 piekarniki Electrolux PlusSteam
karmelowyWielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a ja na nic nie mam czasu, pochłonięta sprzątaniem oraz sadzeniem roślin, postanowiłam zrobić szybki deser w przerwie świątecznej gorączki, między robieniem zakwasu, sadzeniem rzeżuchy, podlewaniem młodego jęczmienia, myciem okien i porządkowaniem w szafkach. Jeśli chodzi o przepisy świąteczne na blogu to niestety pojawią się dopiero jutro, postanowiłam zrobić mazurek, babkę trójwarstwową na parzę
zdrowa vege kuchniablogu znajdziecie cały dział z Wielkanocnymi przepisami , jednak ani jednego przepisu na Paschę. Postanowiłam to zmienić i podzielić się z Wami świetnym i przy okazji bardzo prostym przepisem na świąteczną Paschę. Niestety ma jeden minus. Nie jest dla spóźnialskich. Najlepsza wychodzi ze świeżego sera, dlatego w przepisie podaję sposób na przygotowanie własnego białego sera. Kiedyś nigdy nie gościła(...)naszym świątecznym stole, dziś nie może jej zabraknąć. Ten deser jest pełen symboli - mleko i jajka oznaczają odradzające się życie, a cukier i bakalie - dobrobyt. Znajdźcie chwilę na przygotowanie Paschy w święta, a na pewno nie pożałujecie. Składniki : 2 litry mleka 3.2% laska wanilii 6 jajek 500 ml śmietany 18% 250 g masła 150 g cukru pudru
Słodkie Przyjemnościsię powstrzymać by go nie wypróbować. Ukochane Grześki w ulubionych ciastkach kruchych i to w wielkanocnym wydaniu! Tam były to Słodkie pisanki , mnie z kolei wyszły wycinanki ze świątecznymi wzorkami : jajo, kurczak, baranek i królik. Ciasteczka są banalnie proste w wykonaniu. Masę wyrabia się identycznie jak na ciasto kruche. Efekt końcowy nie jest zbyt słodki, można spokojnie udekorować ciastka(...)ulubioną polewą czy lukrem - u mnie glazura limonkowa . A wielkanocne kształty, dodają uroku świątecznemu stołowi :) Składniki na 3 duże blachy ciastek: CIASTKA: 2 wafle Grześki w czekoladzie - razem około 80g 360g mąki pszennej 50g domowego cukru waniliowego - o tym jak przygotować, trochę więcej TU 250g margaryny - schłodzona z lodówki 1 jajko - schłodzone z lodówki 1 łyżeczka pasty
Grunt to przepis!Wielkanocne ciasta to przede wszystkim baby, mazurki i serniki oraz paschy. Według mnie nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Piekło się je w całej Polsce od stuleci. Baba Czy wiecie, że historycy sztuki kulinarnej są zgodni, że baba powstała w polskiej kuchni pod koniec XVII wieku za czasów Stanisława Augusta Poniatowskiego i rozpowszechniły się w krajach europejskich, a szczególnie(...)kilkaset przepisów mazurków o ogromnej skali smaków i aromatów. Są typową polską ozdobą stołu wielkanocnego. Sernik Dawniej, ze względu na dodawanie do nich drogie wyszukiwane składniki, były one wyłącznie świątecznymi ciastami. Jest to ciast słodkie, którego głównymi składnikami są: biały, dobrze odciśnięty z wilgoci ser, jajka, masło i cukier. Słynny sernik królewski uchodzi za jedną ze specjalności kuchni polskiej. Przeróżne
Ciastka - domowe słodkości