gdzieś z notatników lub starych zapisków. Ja tak właśnie mam. Ciągle coś znajduję, przypominam sobie dawne czasy, a w sumie jakby to było wczoraj, kiedy piekłam z moją Mamą świąteczne wypieki. Zapisywałam skrzętnie, żeby nic mi nie umknęło. Bo moja Mama prawie wszystko robiła z głowy. Teraz ja, w oparciu o stare przepisy, dodaję nowe składniki i mieszam po swojemu(...)upieczeniu było smacznie. Dzisiejszy przepis jest właśnie taką składanką trochę starą, trochę nową, ale już wielokrotnie sprawdzoną. Jest to przepis na domową masę makową, którą można nadziewać nie tylko świąteczne wypieki. Składniki: 500 g maku niebieskiego 5 łyżek cukru 3/4 szklanki płynnego miodu ½ szklanki mleka 40 g miękkiego masła 50 g migdałów 60 g orzechów włoskich (lub pekan
Kuchnia u KrysiŚwięta minęły. Menu świąteczne już za nami. A przed nami... Sylwester, karnawał i czas zabaw. Na moim świątecznym stole pojawiły również dwa torty makowe. Jeden z nich już pokazywałam tutaj . Dzisiaj mam dla Was kolejny również smaczny, ale inny... tort makowy. Ten tort zwrócił moją uwagę, kiedy go tutaj zobaczyłam. Już wtedy wiedziałam, że muszę upiec
Kuchnia u KrysiPyszny, szybki i prosty przepis na domowe mleko roślinne z użyciem kokosa. Świetnie sprawdzi się dla osób z nietolerancją laktozy i wegan. :) O przepisie na
Cooking MonsterTen sernik oparty jest na przepisie Nigelli na serniko-brownie z malinami, ja jednak, jak zwykle zresztą, postanowiłam trochę go zmienić i dostosować proporcje do własnych
Cooking Monsterczłowiek upatrzy sobie komplet garnków. W naszych siatkach znalazło się jeszcze trochę przypraw, kosz piknikowy ( teraz nie ma już wymówek! ), o którym marzyłam od dawna, komplet świec w idealnie świątecznej czerwieni i zawadiacka figurka Mikołaja (zaskakująco dużo ozdób świątecznych można było nabyć). Do tego herbata i olejek z owoców dzikiej róży oraz krzaczek bardzo ostrego chilli. Generalnie pan sprzedawał
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTrwa sezon na wiśnie, ostatnio dostałam ich całe wiadro od Babci, więc postanowiłam zrobić kilka słoiczków dżemu, by zatrzymać letnie smaki na dłużej. :) Domowy dżem potrafi
Cooking Monsterinspirując się tym przepisem stworzyłam nieco podobny, ale jednak inny, chyba bardziej kobiecy ;). Zamiast schabu wybrałam delikatniejszą polędwicę wieprzową, a śliwkę zastosowałam z umiarem tylko jako akcent towarzyszący innemu świątecznemu składnikowi - borowikom, które podsmażyłam na maśle z szalotką. Oczywiście nie byłabym sobą gdyby bazy nadzienia nie stanowiła quinoa, tym razem czarna, w moim odczuciu najbardziej świąteczna. Pieczeń podałam w towarzystwie
Quinoa Raz!Gulasz stał się ostatnio jednym z moich ulubionych dań, dziś przedstawiam Wam jego kolejną wersję - piwną, prawdziwie męską i wyśmienitą! :) Nie byłam fanką gulaszu do czasu
Cooking MonsterPodsumowanie miesiąca, czyli o tym, co udało się ugotować, co smakowało Wam najbardziej, jakie były moje sukcesy i porażki oraz jakie są moje plany na najbliższy
Cooking MonsterKolejny wpis z serii porady, który przyda się każdej osobie, która chociaż raz w życiu miała problem w stylu "Nie wiem, co dzisiaj na obiad" lub
Cooking MonsterDziś wpis o osobie, która nauczyła mnie właściwie wszystkiego, co związane z kuchnią i pozwoliła mi rozwijać moją pasję - Mama. <3 Moja mama nie jest
Cooking MonsterDacie wiarę, że Dominik nie lubi pomidorowej? Postanowiłam przekonać go do zmiany zdania tym przepisem. :) Zupa pomidorowa to chyba jedna z najpopularniejszych i najbardziej ukochanych
Cooking Monstersię nudzić, przecież zawsze przebywają w interesującym towarzystwie, swoim własnym, jednak dzieciom organizowanie dnia jest potrzebne. Wiadomo nie od dziś, że jednym z przyjemniejszych zajęć rodzinnych jest zdobienie świątecznych pierniczków. No tak, ale żeby było co zdobić najpierw należy ciasteczka upiec. Od kilku lat do pieczenia bożonarodzeniowych pierniczków wykorzystujemy przepis na szwajcarskie ciasteczka leckerli, pochodzą z Bazyleii(...)lukrowania, ale warto przed podaniem tradycyjnie poświęcić wieczór na dekorowanie ciasteczek. My lukrujemy, ale przecież każdy ma swoje upodobania. Można zastosować dowolny sposób upiększania tych świątecznych łakoci. Takie są nasze ulubione pierniczki na Boże Narodzenie. Przepis pochodzi z książki wydanej jeszcze w PRL-u "Potrawy z czterech stron świata" Macieja E. Halbańskiego. Polecam. Książkę i pierniczki
I tu będę miała takie tekalendarzu pojawia się coraz więcej różnego typu dni świątecznych. Świąt kościelnych, państwowych, tradycyjnie naszych polskich lub wędrujących ku nam z bliższej i dalszej zagranicy. To takie szczególne dni, często obmyślane z dużym wyprzedzeniem, planujemy wycieczki, zabawy, przyjęcia, ot po prostu, wspólne rodzinne chwile. To jest dobre. Tak powinno być. Ja jednak myślę, że nade wszystko powinniśmy pielęgnować dzień zwykły(...)bardziej odległych od domu stronach. Będzie trudno. Może choć kolacja nam zostanie? Na pewno będę się o to starać. Dlatego moje dzisiejsze wynurzenia na temat wyższości dnia powszedniego nad świątecznym chcę zilustrować zwykłym daniem. Na stół stawiam gorącą zupę, nakrywam i ogłaszam: zupa na stole. Raz, drugi: zupa na stole, a towarzystwa ni ma. Wreszcie trzeba huknąć w przestrzeń
I tu będę miała takie tedlaczego tak jest? W naszej tradycji chrześcijańskiej okres bożonarodzeniowy trwa 40 dni, kończy się świętem Ofiarowania Pańskiego, a potocznie zwanym Matki Boskiej Gromnicznej. I właśnie dlatego kończąc okres świąteczny, sprzątamy i chowamy choinki (oczywiście te sztuczne, bo żywa raczej nie dałaby rady) oraz wszelakie ozdoby i dekoracje bożonarodzeniowe. Niech czekają do przyszłych świąt! Tak samo jest w miastach, 2 lutego(...)ostatecznie powinny zniknąć dekoracje świąteczne - choinki, lampki, szopki itp. Jak również w kościołach, zaprzestaje się śpiewania kolęd, a po 2 lutego księża nie powinni już chodzić z wizytami duszpasterskimi, czyli potocznie zwanymi "kolędą". Teraz za to czas na przygotowanie dekoracji walentynkowych :) I właśnie będę się za to zabierać
dobra gospodyni dom wesołym czyni