Pachnący i napakowany bakaliami. Dla mnie pyszny. W tym roku nie piekę piernika długo dojrzewającego i ten będzie jak znalazł. Przepis pochodzi z listopadowej KUCHNI. Francuski żytni piernik świąteczny (Pain d’epices) 250 ml płynnego miodu 200 g cukru Pół łyżeczki soli Łyżka proszku do pieczenia Ok 450 g mąki żytniej typ 720 100 g migdałów w płatkach
Dzieje kuchennej WiewióryŚwięta zbliżają się dużymi krokami. Każdy z nas planuje już potrawy typowo świąteczne, a ja dzisiaj proponuję świąteczny obiad - roladki z sznycli indyczych nadziewane gruszką, serem pleśniowym oraz suszonymi pomidorami, w panierce z płatków kukurydzianych, podane na puree z awokado. To danie z pewnością zaskoczy Twoich gości! Produkty znajdziecie w najnowszych gazetkach: Biedronki , Netto , Lidla oraz Intermarche Składniki
Kuchnia MagdaLenyJest to tradycyjny wypiek z okolic Biłgoraja zwany też krupniakiem czy pirogiem , wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Coś pomiędzy chlebem a pasztetem. Kiedyś świąteczne pieczywo, dziś powszedni wypiek piekarni. Kiedy pierwszy raz próbowałam tego specjału, potraktowałam go jak nieudane wytrawne ciasto. Musiałam dojrzeć do tego specyficznego smaku. Pieróg smakuje(...)masłem i wędliną lub kwaśną śmietaną. Odgrzany w plastrach na maśle idealnie pasuje do kwaśnego mleka. W Tarnogrodzie, gdzie poprzednio mieszkałam, żadne świąteczne okazje typu chrzciny, komunie, wesela, święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia nie mogły się obyć bez pieroga. Składniki: • 500 g ziemniaków • 500 g kaszy gryczanej • 750 g tłustego twarogu
To co kochamwyjdzie trio idealne. Takie truskawki można jeść jako samodzielny deser, można użyć do dekoracji innych deserów lub ozdobić tort. Wyglądają tak, że aż szkoda ich jeść! Świąteczny deser na świąteczny dzień. Proste, piękne i smaczne. Składniki: • kilkanaście dużych truskawek z szypułkami • po 1/2 tabliczki czekolady białej, deserowej i gorzkiej • różne posypki cukierkowe Wykonanie
To co kochamŚwiąt pełnych magii i uroku życzymy wszystkim czytelnikom bloga to c o kocham. com Niech ten świąteczny czas odmieni wszystkich nas. Niech pokój i spokój nam w sercach zawita. Niech pośpiech przy stole nie gości. Niech tegoroczne święta będą pełne radości. Niech razem z opłatkiem uśmiechem się każdy podzieli, byśmy w ten czas świąteczny byli
To co kochamSernik dla świątecznych sernikożerców, czyli między innymi dla mnie, bo jak wiecie… uwielbiam serniki w każdym możliwym smaku. Pierniczkowe gwiazdki dodają mu świątecznego charakteru, ale można również umieścić na wierzchu serduszka, kwiatki czy zajączki, w zależności od okoliczności. Sernik wyszedł bardzo aksamitny, pachnący cynamonem i pierniczkami. Składniki: • 1,5 kg sera
To co kochamświecie pełnym komercji. O ile nalewek już nie zdążycie raczej przygotować, o tyle np. zrobienie wykwintnej konfitury z żurawiny zajmie Wam maksymalnie dwie godziny ( tutaj znajdziecie przepis ). Prawdziwym świątecznym hitem jest też staropolski piernik dojrzewający , ale jeśli zamierzacie dać go w prezencie, to musicie się w najbliższych dnia zabrać do pracy. Ten najsmaczniejszy z polskich pierników musi bowiem dojrzewać minimum(...)przepisów Zdaję sobie sprawę, że w poście ba blogu nie da się dogłębnie przeanalizować tematu gwiazdkowych prezentów. Mam jednak nadzieję, że moje podpowiedzi podsuną Wam kolejne pomysły na świąteczne upominki. A może i Wy nam coś podpowiecie ? Zestaw Richmont - herbaty i dzbanki deski do krojenia i serwowania wykonane przez Pawła Tomalę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataświątecznym stole będą u nas różne dania z ryb, nie tylko smażony karp czy śledzik w oleju. Zwykle robię karpia tak tradycyjnie panierowanego , ale tym razem może będzie także amur a właściwie takie jakby placki z amurem. Wystarczy zamarynować kawałki amura a potem obtoczyć go w puszystym cieście piwnym i po usmażeniu powstanie coś pysznego. Delikatne mięso ryby w jeszcze(...)macie amura możecie w taki sposób przygotować także karpia. W takim cieście, z piwem lub bez, można też usmażyć ugotowane kapelusze suszonych grzybów . To też jeden z naszych świątecznych przysmaków. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWilanowie, który na co dzień pracuje z przepisami pochodzącymi z najstarszych polskich książek kucharskich, i od kilku lat zajmuje się historyczną rekonstrukcją kulinarną. W siedzibie Akademii panowała iście świąteczna atmosfera za sprawą przepięknie udekorowanego stołu i choinki. Przemili gospodarze przywitali nas serdecznie w progu i zaprosili na mały poczęstunek. Popijając miody pitne i zajadając smakowite przekąski rozmawialiśmy(...)polskich tradycjach kulinarnych i świątecznych. Następnie pod czujnym okiem Pana Macieja i nieocenionym praktycznym wsparciem szefa kuchni Sokołów Dominika Moskalenki, wspólnie przygotowaliśmy cztery fantastyczne dania. Ja niestety mogłam skosztować tylko wołowiny z wędzoną słoniną bowiem to danie jako jedyne nie zawierało glutenu i laktozy. Na pozostałe mogłam tylko popatrzeć, ale wszyscy bardzo je chwalili. A oto przepisy
Wiem co jemsię z niego pyszne puree. Ze szczyptą majeranku, w tym roku będzie na stole na 100 %. Przepis znajdziecie TUTAJ 2. Schab ze śliwką Pieczone mięso jest obowiązkowe na świątecznym stole. Najlepiej jak jest dobrej jakości, świeże i ze śliwką. Może być również bez śliwki, ale to już nie to samo, śliwka nadaje fajnego smaczku i po prostu od razu(...)pomysł na zabawę z dzieciakami, szybko się robią i jeśli nie zostaną zjedzone to długo mogą poleżeć. My robimy część na choinkę, część do jedzenia, a część dołączamy do świątecznych prezentów. W tym roku to coś czuję, że będziemy musieli zrobić nieco do przedszkola :) Przepis na pierniczki TUTAJ 9. Czekoleonka Ostatnio mam ogromną ochotę na napoleonkę, za to mój mąż
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieOryginalne tiramisu wprost uwielbiam, więc gdy tylko nadszedł czas moich urodzin postanowiłam przygotować tort urodzinowy w stylu tiramisu, dodatkiem przełamującym kawowy posmak są maliny - REWELACJA! :) Już
Cooking Monsterzobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić coś w świątecznym akcencie i tak wybrałam ciasteczka „bałwanki”. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki (ok. 20 sztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku(...)kakao. Końcówkę wykałaczki namoczyć w brązowym lukrze i zrobić oczy i usta. Czerwony pisak cukrowy namoczyć przez 1 minutę w gorącej wodzie i delikatnie obrysować nos. Artykuł Bałwanki – świąteczne ciasteczka pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink EnvelopeWłoskich smaków nigdy dość, dlatego po Festiwalu Włoch wciąż powracam do kuchni słonecznej Italii. Tym sposobem odświeżyłam przepis na pyszną i szybką carbonarę - mniam! :) Spaghetti carbonara
Cooking MonsterMięso mielone daje wiele możliwości, więc postanowiłam z nim poeksperymentować i stworzyć te pyszne roladki przyprawione na sposób włoski, z mozzarellą w środku, owinięte chrupiącym boczkiem
Cooking Monsterłazienki. Potrzeba na nią dużo czasu by w pełni poradzić sobie z fugami, osadami i kamieniem. Poświęćmy na nią cały dzień. Jeśli chcemy, aby w naszej łazience ładnie i świątecznie pachniało możemy użyć odświeżaczy o zapachu świerku czy cynamonu. W tym tygodniu warto także zastanowić się nad dekoracjami świątecznymi. Przygotowanie własnoręcznych świec, lampionów czy stroików powinniśmy zacząć już
Gotuję Testuję