Pozostajemy w świątecznym klimacie i w kajmakowych wypiekach ;) Dziś ciasto, bez którego niejedna osoba nie wyobraża sobie świątecznego stołu, czyli sernik! U mnie cudownie słodko - słony z dodatkiem orzeszków, czekolady, uwieńczony polewą kajmakowa i kawałkami batonika... Sernik Snickers! Pyszny, wcale nie za ciężki i nie za słodki. Nam bardzo smakował. Polecam! Składniki na spód: 150 g herbatników 65 g masła
Domowa cukiernia EwyWitajcie, kolejna propozycja na świąteczne słodkości - dzisiaj jest to torcik smakiem podobny do znanego wszystkim wafelka Knopers. Bardzo orzechowy smak przełamałam połączeniem sera mascarpone z jogurtem. Biszkopt powstał na bazie mąki kukurydzianej ale można również użyć mąki kokosowej (przez co jest bezglutenowy). Jest bardzo pyszny i idealnie wkomponowuje się w świąteczne klimaty. Wartości odżywcze w 100 g: 249 kcal
Health-Fit-Lifemigdałową. Jest delikatna puszysta, ale jednocześnie lekko krucha, rozpływa się w ustach, a delikatny aromat migdałów podkreśla smak maku. Jej przygotowanie zajmuje chwilę i jest bardzo proste, ale dzięki świątecznej dekoracji wygląda dostojnie i odświętnie. Zapewniam, że będzie pyszną dekoracją świątecznego stołu! Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 4 jajka 250 g masła
Kulinarne InspiracjeNajwyższa pora pomyśleć o menu na Święta Bożego Narodzenia . Mam w głowie kilka ciekawych pomysłów, a w kuchni wprowadziłam tzw. okres próbny świątecznych dań. Mam potrawy, które goszczą na moim świątecznym stole co roku, np. śledzie czy ciasto z masą pomarańczową - które od lat w mojej rodzinie są kulinarnym hitem. Zawsze jednak staram się wprowadzić choć troszkę nowości. Ciasto pomarańczowe
Pobite gary Barbaryprawdziwych świąt!" (nota bene popełniłam ostatnio jeden z tych wypieków i okazał się on największą porażką kulinarną roku), za dużo tych dekoracji i bibelotów, które mają nas wprowadzić w świąteczny nastrój. O ile parę wysmakowanych dodatków jest jak najbardziej wskazane, o tyle dekorowanie swojego domostwa niczym choinki już mniej mnie kręci. I wszechobecny wysyp wszystkiego. A gdzie, ja się pytam(...)magiczny czas Wigilii i świąt, kiedy to następował radosny koniec tych wyczekiwań. A teraz? Święta w październiku? Nie ma problemu - wystarczy zajrzeć do byle jakiego supermarketu... W tym całym świątecznych ferworze mam dla Was przepis, który się sprawdzi nie tylko na święta, ale i na każdy obiad. Roladki schabowe nadziewane suszonymi śliwkami i boczkiem. Bardzo przyjemne połączenie. Do tego sosik
My simple kitchenWigilijna kapusta z grzybami – obowiązkowa na naszym świątecznym stole. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia właśnie bez wigilijnej kapusty z grzybami – pachnącej grzybami, lekko kwaskowej, dobrze doprawionej pieprzem, długo duszonej, ale nie rozgotowanej, koniecznie z borowikami. Tak naprawdę pewnie w każdym domu świąteczne potrawy mają swoje warianty i mogą różnić się choćby nawet jednym składnikiem czy opcjonalnym
Pociąg Do Kuchnifarszem z pieczarek i sera. Pieczarki są idealnym dodatkiem do mielonego mięsa, a roztopiony ser w ciepłych kotletach ma przyjemną strukturę. Kotleciki z takim wnętrzem śmiało, można podać na świąteczny obiad, gdyż nie są one takie codzienne i oczywiste w smaku. Gdy zamiast pieczarek do farszu dodamy namoczone i podsmażone z cebulką suszone grzyby, danie nabierze bardziej wykwintnego(...)świątecznego charakteru. Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie z karkówki) 2 jajka 2 - 3 cebule 3 ząbki czosnku 1 bułka pszenna 100 ml mleka 1 łyżka śmietany 250 g pieczarek 100 g żółtego sera mozzarella 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki pieprzu naturalnego mały pęczek natki pietruszki 2 - 2,5 łyżeczki soli
Kuchcik gotujeproduktywne trzy godziny na grze w bilard, gdzie najczęściej w łuzach lądowała bila biała... A ile było przy tym śmiechu! W międzyczasie, razem z współlokatorką, udekorowałyśmy naszą sypialnię świątecznymi krasnalami, lampkami i świeczką (jedną), a na drzwiach powiesiłyśmy wieniec. Nagle zrobiło się niesamowicie przytulnie, a ja poczułam pierwsze grudniowe tchnienie na karku, tuż pod linią włosów. I żałuję tylko(...)jednego - że nie mogę zamknąć się w kuchni i upiec pierniczków... Bo mam na to ogromną ochotę! Zamiast jakichś świątecznych smakołyków, mam dla Was przepis na brioszkę z wodą pomarańczową. Przepis znalazłam w duńskim magazynie Bage og sylte , nr 5/2017, i od razu bardzo mi się spodobał z uwagi na sposób zwijania bułeczek. Jest nieco bardziej pracochłonny niż przygotowanie klasycznych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś mam kolejną porcję słodkich wypieków Świątecznych. Tym razem to nie piernik ale chlebek Świąteczny z bakaliami i na piwie. Chlebek możemy jeść jak ciasto albo możemy namoczyć w mleku i podsmażyć na masełku, do tego konfitura pomarańczowa i palce lizać :) Porcja dwie keksówki Składniki: 3 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 150 g masła (rozpuszczone
Niezły MłynekPrzed nami piękny świąteczny czas, gdy na dworze ciemno już od południa, hula wiatr i czasem śnieg, choć z nim to ostatnio coś nie po drodze, chyba się na nas obraził, już nie ma takich zim jak to były kiedyś ze śniegiem po pachy...…za to dom rozbłyska tysiącem światełek, pachnie stroikiem ze świeżej jodły i domowymi pierniczkami(...)Korzenne, przełożone konfiturą truskawkową i marcepanem są cudownie pyszne i mięciutkie, lukrowane, w kształcie serca, będą wspaniałym dopełnieniem świątecznych słodkości. Ciasto: 50 dag mąki pszennej 25 dag miodu naturalnego 10 dag masła 15 dag cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 2 jajka
Wanilia i Kardamonktórym pisałam wczoraj w poście parzenie herbaty czarnej i ziół . Taki drobiazg w sklepie PRFCT.eu kosztuje kilka złotych (9 pln za pojedynczy zaparzacz lub 30 pln za zestaw w świątecznym opakowaniu), a jest świetnym rozwiązaniem dla miłośników herbaty. alkohole - wino i koniak można również traktować jako prezenty uniwersalne, jednak w przypadku tych pierwszych unikałabym win stołowych. Wybierając wino warto zwrócić(...)Przygotowanie wykwintnej konfitury z żurawiny na którą przepis podawałam w poście Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów zajmie niewiele czasu, a radość osoby obdarowanej gwarantowana. Prawdziwym świątecznym hitem jest też staropolski piernik dojrzewający, ale jeśli zamierzacie dać go w prezencie, to musicie się w najbliższych dnia zabrać do pracy. Ten najsmaczniejszy z polskich pierników musi bowiem dojrzewać
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataKaczka od zawsze kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza ta kaczka, którą zajadamy w towarzystwie pomarańczy. Od niedawna wchodzi do mody trend świąteczny, pochodzący prawdopodobnie z gór, gdzie drób faszerujemy piernikami . Spotkać można przepis na indyka, czy kurczaka, ale jak dotąd nie natknęłam się na kaczkę. A osobiście uważam, że kaczka z pomarańczami idealnie nadaje się, by dołożyć(...)pierniki zepsują smak kaczki, o nie! One podniosą jej smak w bardzo subtelny sposób. To słodko-wytrawne danie warto wykonać 25 grudnia, by zaskoczyć zgromadzoną rodzinę. Polecam! Świąteczna kaczka z pomarańczami faszerowana piernikami. Składniki: Sprawiona kaczka o wadze około 2 kg, 100 g pierników (najlepsze będą te bez glazury lub z cienką ich warstwą, ewentualnie ciastka korzenne), łyżka miodu
Poezja Smaków - blog kulinarnynaszej kuchni powoli nastaje świąteczny czas. Lampki wyciągnięte, gwiazda betlejemska kupiona i mimo że do Bożego Narodzenia zostało jeszcze wiele dni to już wypróbowujemy świąteczne przepisy. Sprawdzamy nowe, poprawiamy stare, eksperymentujemy i testujemy. Jednym z naszych ostatnich doświadczeń kuchennych były muffinki czekoladowe z dodatkiem mandarynek w środku. Wilgotne z mocnym czekoladowym akcentem i owocową nutą przypadną do gustu każdemu
Kolizje SmakówDzisiaj na słodko! Wchodzimy już w świąteczne klimaty, pachnie w całym mieszkaniu! Przyprawa korzenna, orzechy, żurawina.W tle świąteczna nutka. Już małymi krokami zaczynam się szykować do tego cudownego dnia! Składniki: 1 szkl mąki orkiszowej np. TOTA 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy korzennej, np. domowej roboty 1/4 szkl brązowego cukru 2 łyżki miodu
Trufelkowołatwy do wykonania i można, a nawet trzeba go zrobić kilka dni wcześniej, niż będziemy go jeść. Ciasto strukturą jest podobne do piernika, wspaniale smakuje i świetnie wygląda na świątecznym stole. Ten miodownik znany jest również jako stefanka. Kiedyś omijałam to ciasto, gdyż wydawało się pracochłonne, ale wcale tak nie jest. Przed świętami wręcz oszczędza nasz czas, gdyż możemy(...)przygotować kilka dni wcześniej i w natłoku przygotowań innych świątecznych potraw nie stresujemy się, że jeszcze mamy zrobić ciasto. Po upieczeniu i wystudzeniu placki miodowe są dość twarde, ale pod wpływem kremu z kaszy manny stają się przyjemnie wilgotne i delikatne w smaku. Właściwy smak ciasta czujemy dopiero na 2 lub 3 dzień, gdy przesiąknie wilgocią i smakiem kremu, gdyż
Kuchcik gotuje