świąteczne - 4618 przepisów (strona:28/308)

Czy świąteczne potrawy muszą być niezdrowe? 167

kilka drobnych modyfikacji podczas przygotowywania posiłków oraz zachowanie odpowiednich proporcji. Nie traćmy ducha świąt - wybierajmy mądrze, tak żeby jedzenie nam służyło i nie szło w tzw. boczki :) Przeanalizujmy najpopularniejsze świąteczne potrawy pod względem walorów zdrowotnych i kalorii. Karp/ryba po grecku/ryba w galarecie/śledzie Teoretycznie ryby to źródło kwasów omega-3, łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, potasu, fosforu(...)siebie, że są ciężkostrawne. Dlatego jeśli ktoś ma problem z chorobami wątroby, żołądka czy jelit, powinien ich unikać. Pozostałe osoby natomiast powinny spożywać je w ograniczonych ilościach - podczas świątecznej rozpusty nasz układ pokarmowy i tak nie ma lekko, nie dokładajmy mu :)   Groch z kapustą Wiadomo, że niestety działa na nasz układ trawienny w niepożądany sposób. Dlatego tego typu potrawy

Powiedz dietom nie
Nastrój się pozytywnie na Święta – świąteczne wyzwanie na Krzywej Prostej 116

się obejrzymy, powiemy Święta, Święta i po Świętach. Warto zacząć przygotowania do nich wcześniej i nie chodzi tylko o rozłożenie w czasie wydatków na prezenty. Warto zacząć nastrajać się świątecznie już od początku grudnia. Przedłuży to czas świątecznej radości. A radości i pozytywnej energii nigdy za […] Post Nastrój się pozytywnie na Święta – świąteczne wyzwanie na Krzywej Prostej pojawił się

Krzywa Prosta
Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej 176

Kurczak w świątecznym wydaniu, pachnący pomarańczą i czosnkiem to moja propozycja na świąteczny obiad. Dzięki glazurze z pomarańczy, imbiru i ostrej papryki jest złocisty i chrupiący na zewnątrz i idealnie miękki i wilgotny w środku. Jeszcze zanim wyciągnęłam go z piekarnika w kuchni rozchodził się przepiękny zapach świątecznej pieczeni. Kurczak w zasadzie przygotowuje się sam, ale warto zaopatrzyć się

Kulinarne Inspiracje
Magazyn AROMAT vol. 3 - ZIMA 141

Dziś Lubelska Blogosfera Kulinarna przedstawia światu już trzeci numer Magazynu "AROMAT" . W zimowym wydaniu, jak zapewne się domyślacie dania idealne na zimę i świąteczny czas. Na wirtualnych kartkach magazynu znajdziecie przepisy na ciepłe śniadania (  to mój wkład w magazyn ), jadalne prezenty, rozgrzewające napoje ( *tylko dla dorosłych ), przepiękne torty w świątecznej odsłonie, bezglutenowe przepisy wigilijne i mnóstwo innych pyszności(...)numerze także ciekawe wywiady i reportaże. Jest też specjalny temat, poświęcony winom - tu dowiecie się jak dobrać idealne wino do potraw. Oczywiście nie zabrakło też świątecznego diy. Magazyn dostępny pod adresem: http://issuu.com/magazynaromat/docs/aromat_zima_c3e4a66316049f/17?e=17837286/31813202 *** Nasza lubelska grupa będzie wdzięczna za każde udostępnienie i informację o magazynie. Dlatego jeśli uważasz, że Twoi znajomi też powinni chociażby obejrzeć Magazyn AROMAT - udostępnij link

kolorowotorcikowo
Słodkie środy - Świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi 144

kartach kalendarza mamy już grudzień. Miesiąc, w którym u większości panuje pośpiech i gwar, a my zatrzymujemy się i dzielimy z Wami naszymi sprawdzonymi przepisami. Z racji, że to świąteczny miesiąc, dziś mamy dla Was słodkość, która w moim domu gości w Święta Bożego Narodzenia. Czy na Waszych Świątecznych stołach gości piernik??  Jeśli jeszcze poszukujecie przepisu na tego rodzaju(...)upieczeniu posmarować po wierzchu powidłami i polać czekoladą bądź przekroić w poprzek na dwa blaty i przełożyć jak mój powidłami :) Możliwości jest wiele a aromat i smak bezcenny.  Świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi SKŁADNIKI : Ciasto 1 ¾ szklani mąki pszennej 125 g cukru 200 g płynnego miodu 125 g masła 3 jajka 1 szczypta soli 3 czubate łyżki gęstej kwaśnej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
PIERÓG BIŁGORAJSKI 179

ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle różnych smaków. Na Lubelszczyźnie pieróg od wieków był wypiekiem świątecznym, serwowanym przy okazji uroczystych przyjęć i spotkań rodzinnym. Rozkoszowano się jego smakiem na chrzcinach, ucztach weselnych, biesiadach świątecznych i okolicznościowych oraz na uczcie pogrzebowej. Nie obyły się bez niego wykopki(...)nazywano go biłgorajskim tortem, często był bogato dekorowany na wierzchu i zajmował centralne miejsce na stole. Udekorowany był na wierzchu ta jak współczesne ciasta. Obecnie wypiek ten stracił rangę świątecznego specjału i stał się powszechnym daniem, które z uwagi na swoje składniki jest on automatycznie prostym i smacznym daniem wegetariańskim, chociaż staropolscy protoplaści pieroga pewnie nie myśleli o takim jego

Ciastka - domowe słodkości
Ozdobny wieniec z bułeczek na stół 141

Pyszne świeże bułeczki w kształcie świątecznego wieńca. Żywa ozdoba z pieczywa na świąteczny stół.  300 gram mąki 20 gram świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego płaska łyżeczka soli 170 ml ciepłego mleka 70 gram rozpuszczonego masła zioła suszone: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, kminek, mięta, natka pietruszki  W ciepłym mleku z cukrem rozprowadzamy drożdże z jedną łyżką mąki(...)miała inny smak ziół.  Pieczemy w piekarniku w 180 stopni przez 45 minut. Ostrożnie wystudzone bułki przekładamy na talerz aby bułeczki się nie przerwały. Wieniec stawiamy na stole świątecznym

AZgotuj!
Kruche babeczki z pastą łososiową 92

Dziś rozpoczynam publikację świątecznych przepisów przygotowanych we współpracy z ZT „Kruszwica”, producentem oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia, oleju Kujawskiego ze smakiem i margaryny Palma. Przepisy te znalazły się w świątecznej książce kucharskiej wydanej w formie E-booka, którą można pobrać na stronie Z Pierwszego Tłoczenia.pl , Fooder.pl a także klikając w banerek w bocznej szpalcie. Książka zawiera 50 przepisów(...)pięciu blogów w tym mojego. Znalazły się tam przystawki, zupy, dania główne, ciasta, desery i napoje. Wszystkie te przepisy a także ponad 100 innych z wcześniej publikowanych świątecznych e-booków dostępne są pod tym adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true . S erdecznie zapraszam do lektury. Czytaj więcej

Wiem co jem
Pierniczki świąteczne 105

Blueberry Corner by "jagodzianka" To mój ulubiony przepis na pierniczki świąteczne. Świąteczne, bo najczęściej piekę je przed świętami Bożego Narodzenia, choć w święta przeważnie … Przeczytaj cały artykuł Post Pierniczki świąteczne pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Świąteczny jadłospis po mojemu, czyli wielkanocny stół pełen inspiracji w fotograficznym skrócie 170

Każda rodzina, każdy dom ma swoje tradycyjne świąteczne menu, które bardzo często jedynie z drobnymi zmianami króluje na świątecznym stole rok-rocznie przez wiele lat. Z jednej strony bardzo dobrze. Pewne smaki zaczynamy kojarzyć i utożsamiać z tymi krótkimi, ulotnymi chwilami rodzinnymi. Poza tym w przedświątecznej gonitwie obowiązków kuchenne eksperymenty nie zawsze wychodzą. Dla podtrzymania świątecznego nastroju przedstawiam kolaż kultowych

Kuchnia po mojemu
Sałatka śledziowa otulona świątecznymi życzeniami, czyli śledzik pod pierzynką na wigilijny stół. 160

zbliżają się wielkimi krokami. W sklepach gorączka zakupów w domu szał prac porządkowych i kuchennych. A im człowiek starszy tym czas się bardziej kurczy. Na szczęście wykroiłam chwilkę, żeby świątecznie się tu pojawić. Oprócz szczerych życzeń ciepłych, rodzinnych świąt z czasem na chwile refleksji, radości a także tradycyjnego obżarstwa zostawiam Wam przepis na sałatkową wersję śledzia pod pierzynką. Prosto(...)tarce. Dodajemy posiekane drobno jajka oraz pora (ilość w zależności od upodobań). Doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy tyle majonezu by sałatka uzyskała puszystą konsystencję pierzynki. Mniam. Pomysłów i koncepcji świątecznego śledzia w pierzynce i nie tylko jest mnóstwo. Ta opcja jest jedną z najprostszych i najmniej wyrafinowanych. Zapewniam jednak, że walory smakowe wynagrodzą wszystko. A tak przygotowany śledź pięknie dopełni

Kuchnia po mojemu
Schab w ziemniaczanej skorupce 183

Pieczeń ze schabu to najlepsza w/g mnie forma przygotowania mięsa na świąteczny obiad.  Istnieje wiele sposobów na przygotowanie  tego  popularnego dania i większość  z nich już wypróbowałam.  Tym razem  postanowiłam  podać na obiad schab w ziemniaczanej skorupce.  Proste, smaczne danie , które elegancko prezentuje się na talerzu .  Przygotowane w ten sposób mięso(...)wystarczy podać z dodatkiem świątecznej surówki. Mięso należy upiec dzień wcześniej/ najprościej w rękawie/  , a  przed podaniem  obłożyć masą ziemniaczanę i zapiec. Składniki: ok.1,5 kg schabu 2 ząbki zmiażdzonego czosnku  1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka papryki słodkiej sól/do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek ok. 1,5 kg ziemniaków 3 łyżki śmietany

Zakamarki mojej kuchni
MENU WIELKANOCNE 187

m.in. serniki, babki, pasztety, żurek, jajka pod różnymi postaciami, szynki oraz inne specjały. By łatwiej było odszukać potrawy, które nas interesują, polecam kilka propozycji, które mogą ułatwić skomponowanie naszego świątecznego menu. Uwielbiane przez nas serniki: delikatny sernik na kruchym czekoladowym spodzie sernik rewelacja sernik toskański z konfiturą morelową sernik na kruchym pełnoziarnistym spodzie sernik z makiem, kokosem i brzoskwiniami sernik(...)zebra (czekoladowy) sernik z brzoskwiniami na kruchym, orkiszowym spodzie, z kruszonką śmietanowiec na kruchym cieście z malinami sernik na kruchym spodzie świąteczny sernik alzacki Baby świąteczne: babka gotowana na mące orkiszowej, bez cukru babka maślana waniliowo-czekoladowa wielkanocna babka piaskowa, na mące orkiszowej, bez cukru babka migdałowa na oleju i mące orkiszowej babka na oleju, na mące orkiszowej babka żółtkowa

Smaczne Zdrowe
Paszteciki na oleju rzepakowym z kapustą i grzybami 133

Czas przygotowań świątecznych jeszcze nie jest do końca odczuwalny u nas w domu, powodem tego są różne szkolenia, spotkania i praca. Widzę ludzi przewijających się przez sklepy, już przystrojone balkony i ozdoby świąteczne w każdym sklepie. Brakuje mi śnieg, który dodatkowo wprawiał by w nastrój świąteczny, a którego ostatnio w Święta nie za wiele. Lubię ciasto drożdżowe, lubię zapach

dom-agi.pl
TU I TAM po raz 6. Goście, goście... I jak zdobyć Mont Blanc, czyli rzecz o kasztanach 183

Drzwiami i mojej, Anny-Marii z Kucharni . Za nami niejedna już wspólna chwila gotowania, wciąż mamy ochotę na więcej i chętnie podejmujemy nowe wyzwania. Tym razem, by dzielić radość świątecznego czasu, do naszej kuchni zaprosiłyśmy gości, mieszkające  daleko od nas Kucharki, które stawiły się na zaproponowane przez Amber spotkanie z kasztanami . Udało nam się pokonać odległości i wspólnie zgromadzić(...)roku, a we Francji zaczął być podawany w XVII wieku. I myślę, że pora najwyższa, by stał się znany i u nas, bo jest naprawdę cudowny! Nie jest typowo świątecznym deserem, ale tych mamy już od dłuższego czasu zatrzęsienie. Za to, dzięki "ośnieżonemu" szczytowi, ma zimowy charakter i myślę, że idealnie nadaje się karnawał. Taka lekka i niezwykle rozkoszna odmiana

KUCHARNIA